E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada son 10 yılın rekoru---

Borsada son 10 yılın rekoru

Borsada son 10 yılın rekoru
03 Nisan 2022 - 12:19 borsagundem.com

BIST 100 endeksi, Ocak-Mart 2022'de yüzde 20,22 artışla 2.233,30 puana çıkarak 2012'den bu yana en güçlü ilk çeyrek performansını kaydetti.


Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yılın ilk çeyreğinde yüzde 20,22 değer kazanarak son 10 yılın en iyi ilk çeyrek performansını gösterirken, analistler, kısa dönemde yeni rekorlar kırılabileceğini belirtiyor.

Küresel bazda "şahinleşen" merkez bankaları ve Rusya-Ukrayna savaşının getirdiği risklere rağmen Borsa İstanbul, yılın ilk çeyreğinde yatırımcısının yüzünü güldürdü.

Analistler, söz konusu yükselişte şirketlerin 2021'in 4. çeyrek finansal sonuçlarının beklentileri karşılamasının ana unsurlardan biri olduğunu belirterek, dolar bazlı hala tarihi ucuz seviyelerde olan BIST 100 endeksinin cazibesini koruduğunu ifade etti.

BIST 100 endeksi, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 20,22 yükselerek 2.233,30 puana çıktı. Söz konusu değer kazancı, 2012'nin ilk çeyreğinden bu yana en güçlü ilk çeyrek performansına işaret etti.

Çeyreklik bazda 2019'dan bu yana ilk kez üst üste üç çeyreği artışla tamamlayan BIST 100 endeksi, martta haftalık kapanış rekoru da kırdı.

Söz konusu dönemde gelişmiş ülke pay piyasalarına bakıldığında, sadece İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 2'ye yakın artarken, ABD borsaları yüzde 4'ten, Almanya borsası yüzde 9'dan ve Fransa borsası yüzde 6'dan fazla değer kaybetti.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yerel para birimi bazında gelişmiş ülke pay piyasalarının neredeyse tamamından pozitif ayrıştı.

BIST 100 endeksi dolar bazında yüzde 9,83 getiri sağlarken, yılın ilk çeyreğinde dolar bazında Brezilya'da Bovespa endeksi yüzde 34,8, Güney Afrika'da Top 40 endeksi yüzde 11,6, Suudi Arabistan'da Saseidx endeksi yüzde 16,2 ve Şili'de Ipsa endeksi yüzde 24,5 değer kazandı. Meksika'da Mexbol endeksi Dolar bazlı yüzde 9,3 getiri sağlarken, Çin'de Şanghay endeksi yüzde 18,4 değer kaybetti.

BIST 100 endeksi, yılbaşından bu yana çoğunlukla gerileyen gelişmiş ülke pay piyasalarından daha iyi bir performans sergiledi.

Sektör bazlı bakıldığında, yılın ilk çeyreğinde en çok kazandıran yüzde 49,48 ile ulaştırma, en fazla kaybettiren ise yüzde 8,84 ile sigortacılık oldu.

İlk çeyrekte en çok kazandıran hisse senedi yüzde 270,63 ile İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, en fazla kaybettiren ise yüzde 30 ile ARD Bilişim Teknolojileri olarak kayıtlara geçti.

Yılın ilk çeyreğinde BIST 100'de işlem gören şirketlerin 82'si değer kazandı, 17'si ise değer kaybetti.

"Çok daha olumlu bir noktada olduğumuzu söylemek mümkün"

Işık Menkul Stratejisti Volkan Dükkancık yaptığı açıklamada, "Borsa İstanbul'un ilk çeyrek performansına baktığımızda, yılbaşındaki görünüme göre çok daha olumlu bir noktada olduğumuzu söylemek mümkün." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin, ilk çeyrekte benzer ülkelerden olumlu anlamda ayrıştığını gözlemlediklerini belirten Dükkancık, "Ama hareket yine 2022'nin genel stratejisine uygun olarak hisse bazlı ve bolca hisse rotasyonlarının yaşandığı bir trende sahne olmuş durumda, 2022'nin geneli için de buna benzer durumların yaşanabileceğini düşünüyoruz." dedi.

İlk çeyrekte yaşanan bu performansta bilanço etkilerinin önemli rol oynadığını vurgulayan Dükkancık, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sonrası artan enflasyonist ortamdan yararlanan şirketlerin de bu süreçte ön planda kalmaya devam ettiğini söyledi.

2021'in son çeyreğinden devralınan beklentilerin 2022'nin ilk çeyreğine de sirayet ettiğini bildiren Dükkancık, Ereğli Demir Çelik ve Kardemir gibi şirketlerin marjlarında yarattığı olumlu gelişmelerin bu hisseler ve demir-çelik sektörünün yine ön planda kalmasını sağladığını kaydetti.

"BIST 100 endeksinin önemli getiri sağlama potansiyeli barındırdığını düşünüyorum"

Volkan Dükkancık, Rusya-Ukrayna savaşının, başta Fed ve Avrupa Merkez Banaksı (ECB) olmak üzere gelişmiş ülke merkez bankalarının "birazcık ayaklarını gazdan çekmesine" neden olduğunu, savaşın ortadan kalkmasıyla merkez bankalarının daha da agresifleşebileceğini söyledi.

Rusya-Ukrayna savaşına değinen Dükkancık, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Burada jeopolitik anlamda Türkiye; Batılı ülkelere önemini attığı adımlarla ortaya koymuşken, eğer bunu ekonomi alanında aklıselim ve güçlü söylemlerle destekleyebilirsek, yabancı yatırımcılara yönelik güven ortamını sağlayabilecek güçlü söylemler geliştirebilirsek bu süreçten oldukça pozitif bir kazanımla çıkabileceğini düşünüyoruz. Bunun kısa vadede tüm TL varlıklara yansımasını özellikle enflasyonist ortamda ve kur cephesinde göremesek de BIST 100 cephesinde karşılığını fazlasıyla bulacağını düşünüyorum. Mayıs, haziran aylarındaki volatil süreci atlattıktan sonra gelebilecek ekonomik adımlarla birlikte eğer yabancı yatırımcıya bu güveni sağlayabilirsek, şu anda defter değerlerinin yarısından değer gören şirketlerin, en azından defter değerlerine çıkmalarıyla birlikte BIST 100 endeksinin, hem TL bazında yeni zirvelere yelken açabileceğini hem de bir noktadan itibaren dolar bazında yatırımcılara önemli getiri sağlama potansiyeli barındırdığını düşünüyorum."

"Borsa İstanbul'un performansı beklentilere göre oldukça iyi"

Vakıf Yatırım, Yatırım Danışmanlığı ve Portföy Yönetimi Direktörü Altan Aydın da ilk çeyrekte Borsa İstanbul'un performansının beklentilere göre oldukça iyi olduğunu ifade etti.

Rusya-Ukrayna savaşına değinen Aydın, BIST 100 endeksinin hem uluslararası piyasalardan hem de benzer endekslerden çok daha güçlü durduğunu, Türkiye'nin özellikle Rusya-Ukrayna arasında hem arabulucu görevi görmesi hem de bazı NATO ülkeleriyle ilişkilerinin öncesine göre biraz daha iyiye gitmesinin bu durumda etkili olduğunu söyledi.

Bankacılık, petrol, rafineri, havacılık ve perakende gibi sektörlerde ilk çeyrek bilançolarını yine iyi beklediklerini ifade eden Aydın, "Nisanın ilk haftası, kur korumalı mevduat dönüşleri var ve buradaki paraların nereye gidebileceği yönünde yine bir bekleyiş var. Bunun bir kısmının borsaya, yani BIST 30 endeksi hisselerine gelebileceğini düşünüyorum." dedi.

"Takriben 2.350-2.500 bölgesine doğru bir yükseliş görebiliriz"

Altan Aydın, banka bilançolarında geçen yıla göre ciddi artış beklediklerini aktararak, özellikle ilk çeyreğe bakıldığında bankaların geçen yılın ilk çeyreğinden yüzde 50 daha fazla kar açıklama potansiyeli taşıdığını, bunun da bankacılıkla beraber diğer sektörlere ve endekse pozitif yansıyabileceğini düşündüğünü kaydetti.

Aydın, mayıs ve sonrasının biraz belirsiz ve zayıf geçebileceğini ifade ederek, yılın ikinci yarısına ilişkin görüş belirtmek için hem enflasyonu hem de Rusya-Ukrayna savaşını yakından takip etmekte fayda olduğunu söyledi.

Mart başında olduğu gibi hala yeni zirve beklentisi olduğunu belirten Aydın, "Yeni zirvenin ardından yeni bir dalgalanma görebiliriz. Takriben 2.350-2.500 bölgesine doğru bir yükseliş görebiliriz ama buralarda yavaş yavaş bir zorlanma ihtimali de var." diye konuştu.

Borsada yönü belirleyecek kritik veri

 

Yüksek enflasyon borsaya ilgiyi artırdı

 

Borsada yönü enflasyon rakamları belirleyecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Donsuz borsaci04 Nisan 2022 18:53

    İslem hacmi son 10yilin dibi onunda haber yapın .....Ayrıca bu yazıyı yazan kendi inanmismi rekor falan hisseler geçen yılın yarında bile değil .milleti perişan ettiler spk hersye göz yumdu kimse mudale etmedi. ..

  • Donsuz borsacı04 Nisan 2022 18:50

    Eğer öyleyse 2senedir paramız neden yarıya indi ..örnek 2.70den klgyo aldık 2yilda iki bedelli kendisi akp vekili. Şuan hisse 1,lira... Masal hikaye battik resmen BIST soygun yeri

  • Musa04 Nisan 2022 09:23

    Admin masal anlatıyor yükselen senetler bir elin parmağını geçmiyor millet hala zararda

  • Zeki04 Nisan 2022 09:07

    Yahu yüzde 300 enflasyona karşı borsa yüzde 22 yükselmiş rekor olmuş tövbe tövbe

  • Korkmaz türk04 Nisan 2022 05:10

    Öyleyse neden mmcas dipte

  • Mustafa Tunç 03 Nisan 2022 21:15

    Ülkemizde en önemli ihtiyaç yeni bir anayasa

  • Yorum 03 Nisan 2022 18:20

    Takibimdeki hissede ise dibe doğru rekor olmalı. Enflasyon karşısında alım gücü 0 altında ekside seyrediyor. SPK bir analiz yaptımı? Yatırımcıyı mağdur etmenin bir bedeli var mı? Tahsisliye onay verirken gerekçesi neydi? Ben kula kul olanın Tanrısının olmadığını düşünüyorum. Çünkü inancı olan kimse devleti uyruğu ne olursa olsun halka açtığı bir şirketin 10 yılda değer kaybına seyirci kalmazdı. Şirketi ve yatırımcıyı zora sokacak işlerden kaçınırdı.Şirket finanse edildiği ve koltuk sevdası uğruna mı umursamıyor. 10 yıl önceki 1 lotla mutfak alışverişi yaparken, şimdi birşey alamıyorsun? Siz durumun farkında mısınız salağamı yatıyorsunuz. Böyle vurdumduymazlık yönetim şekli olmaz olsun.Varanttan, açığa satıştan para kazananlar memnun tabiki. Ama gerçek yatırımcı mağdur.

  • Yorum03 Nisan 2022 15:42

    On yılın dip fiyatında olan hisselerde var

  • Bik03 Nisan 2022 13:12

    Enflasyonun 3 haneli olduğu ortamda ve ₺ değer kaybederken, BIST'in performansı reel olarak zarar ettiriyor.