E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada sınırlı da olsa fırsat var---

Borsada sınırlı da olsa fırsat var

Borsada sınırlı da olsa fırsat var
20 Ocak 2020 - 09:21 borsagundem.com

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende borsa ve dövizde beklenen seviyeler belirtilirken fırsatlar da inceleniyor.

BİST: Alıcılı bir açılışın ardından gelen kar satışları ile günü genelinde dalgalı bir seyir izleyen BIST-100 endeksi haftanın son işlem gününü %0,39 yükselişle 121.475’den kapattı. ABD ile Çin ticaret anlaşması sonrası global risk iştahı güçlenmeye devam ediyor. ABD borsaları tarihi yeni zirveler test ederek yükselişine devam ederken, global borsalar haftanın son işlem gününü yükselişlerle kapattı.

TL, ABD Doları karşısında benzer para birimlerinden sınırlı negatif ayrışarak günü değer kaybı ile kapatırken, CDS ise kısa vadeli dip seviyelerinden hafif yükselerek günü 249 seviyesinden tamamladı.

Global risk iştahındaki güçlü seyir nedeniyle BIST 100 Endeksi’nde kar satışları yaşansa da sınırlı kalırken, yükseliş trendi momentum kaybetmesine rağmen devam ediyor. BIST’in TL bazında tarihi zirve seviyelerinde bulunmasına karşın halen benzerlerine göre iskontolu işlem görmesi yükselişi destekliyor.

Yurtiçinden negatif haber akışı gelmedikçe ve global risk alma iştahında bir bozulma yaşanmadıkça BIST’te kar satışları yaşansa da sınırlı kalarak yükseliş trendinin devam etmesi beklenmektedir. Ancak güçlü yükseliş sonrası endekste ara ara kar satışları yaşanması da şaşırtıcı olmayacaktır. Özellikle yurtdışı borsalardaki pozitif görünümün bozulması durumunda BIST’te yurtdışına göre daha güçlü kar satışları yaşanması beklenir.

Bugün ABD piyasaları kapalı olacak. Bu nedenle endekste önceki günlere göre düşük hacimli ve kısmen dar bantta dalgalı seyir görebiliriz. Asya borsaları yeni haftaya karışık bir seyirle başladı. Endeksin güne pozitif eğilimle başlaması beklenmektedir. Endekste yükseliş eğilimi devam etse de geçen haftanın son iki gününde olduğu gibi yükselişlerin sınırlı kar satışı fırsatı olarak kullanılabileceğini düşünüyoruz.

Para ve Döviz Piyasaları

Haftanın son işlem günü serbest piyasada 5,8540-5,8880 bandında işlem gören USD/ TRY paritesi önceki kapanışa göre %0,55 oranında değer kazanarak günü 5,8860 seviyesinden tamamladı. Sepet bazında ise Lira %0,34 oranında değer yitirdi. Borçlanma araçları piyasasında Cuma günü on yıllık gösterge tahvilinin getirisi %10,80-%11,09 seviyeleri arasında hareket ederek günü önceki kapanışa göre 10 baz puan artışla % 11,00 seviyesinden tamamladı.

Yurt Dışı Gündem

TCMB ROM kapsamında altın tutma standartlarında değişikliğe gitti. TCMB rezerv opsiyon mekanizması kapsamında, TL zorunlu karşılıkların standart altın cinsinden tesis edilebilmesi imkânı azami oranının %30’dan %20’ye indirilmesine, TL zorunlu karşılıkların kaynağı yurt içi yerleşiklerden toplanan işlenmiş veya hurda altın olan standart altın cinsinden tesis edilebilmesi imkânı azami oranının da %10’dan %15’e yükseltilmesine karar verdi. TCMB’ye göre karar, parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi, finansal istikrarın desteklenmesi ve altın cinsinden tasarrufların ekonomiye kazandırılmasını amaçlıyor.

TCMB’nin açıklamasına göre, TL zorunlu karşılıkların standart altın cinsinden tesis edilebilmesi imkânı azami oranının %30’dan %20’ye indirilmesi ile piyasaya 1,7 milyar ABD doları tutarında altın cinsinden likidite verilmesi ve piyasadan 4,5 milyar TL likidite çekilmesi öngörülmektedir. Diğer taraftan, TL zorunlu karşılıkların kaynağı yurt içi yerleşiklerden toplanan işlenmiş veya hurda altın olan standart altın cinsinden tesis edilebilmesi imkânı azami oranının % 10’dan %15’e yükseltilmesi ile piyasadan 0,3 milyar ABD doları tutarında altın cinsinden likidite çekilmesi ve piyasaya 2,0 milyar TL likidite verilmesi beklenmektedir. Ancak işlenmiş veya hurda altının yurt içi yerleşiklerden toplanması zorunlu olduğundan bahsedilen etki zaman içinde kademeli olarak gerçekleşebilecektir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)