E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizBorsa'da satış baskısı devam edebilir---

Borsa'da satış baskısı devam edebilir

Borsa'da satış baskısı devam edebilir
28 Kasım 2016 - 08:40 borsagundem.com

Işık FX; 2008 krizinden başlayan yükseliş trendinin desteği olan 73.600 seviyesinin kırılması durumunda satış baskısının hızlanabileceğini belirtti

Merkez Bankası merakla beklenen faiz kararını verdi ve kurun kaderinde mutlak bir etki yarattı. Gecelik borç verme faizi olan üst bandı 25, bir hafta repo ihale faiz oranı olan orta bandı da 50 baz puan artırarak, piyasaların beklentilerinin oldukça üzerinde bir adım attı. Kurdaki hareket ise, beklenen etkiyi yaratmadı. 3.3700'lere kadar gevşeyen kur, daha hızlı bir şekilde alımla karşılaşarak yeni bir rekora imza attı ve haftayı 3.4765 seviyesini test etti. 3.44'lerde dengelendi. MB tarafından yapılan açıklamalara baktığımızda ise, sıkılaştırma mesajının verilmesi önemliydi. Üst siyasi otorite tarafından pek memnuniyetle karşılanmayan faiz artırımı kararı ise, MB ile hükümet arasında bir görüş ayrılığı olduğuna dair bir beklenti içerisine girdi.

ABD tarafında ise, önemli verilerde gelen toparlanma oldukça önemliydi. Dolar endeksinin 102 seviyelerine kadar yükseldiği haftada, dayanıklı mal siparişleri ve michigan güven endeksi verileri yeniden beklentilerin üzerinde kaldı. Konut sektörüne dair veriler ise, olası faiz adımları öncesinde güçlü görüntüsüne devam etti. Faiz artırımı ihtimallerinin aralık ayında yüzde 100'lere ulaştığı haftada gözler halen 2017'de FED'in oluşturacağı beklentilerde olmaya devam ediyor. Güçlü Dolar ve hazine tahvili fiyatlamaları emtia fiyatlarını baskı altında bırakırken, kritik 14 Aralık FOMC toplantı kararları öncesinde TDİ verisinin performansı kritik öneme sahip olacak. Gün içerisinde ise, önemli bir makroekonomik veri akışı bulunmazken, Draghi'nin konuşması etkili olabilir.

EURUSD
Geride kalan haftayı da değer kazanarak kapatan dolar, küresel piyasalardaki hakimiyetini sürdürüyor. Dayanıklı mal siparişleriyle birlikte yeniden gündeme gelen dolar rallisi piyasaları domine etmeye devam ediyor. Parite içinse kritik seviyelerdeki seyrimiz devam ediyor. 1.0600'yı zorlayan hareketlilik genel olarak aşağıda 1.0520 desteğine takılmış durumda. Teknik olarak 1.0740'ın üzerinde kalmadığımız süre boyunca baskının devam edebileceği paritede yeni haftada gözler ABD cephesinden açıklanacak olan istihdam raporunda olacak. Avrupa'da ise ECB Başkanı Draghi'nin açıklamaları ve enflasyon rakamları ön plana çıkmakta. Gün içerisinde toparlanma görülürse test edilebilecek ara direncimiz ise 1.0700 olarak gözükmekte.

GBPUSD
Geçtiğimiz hafta İngiltere tarafında açıklanan Brexit sonrası yeni maliye planı ve 3. çeyrek büyüme verisinin etkisiyle sterlin haftayı dolara karşı artıda kapattı. Gündemde yeni Brexit haberinin olmaması ve dolar tarafında tırmanışın durulmasının da kurdaki kazanımda etkisi var. Bugün ise veri akışı açısından oldukça sakin ancak yeni haftada ekonomik takvimde İngiltere tarafında hafta boyunca açıklanacak olan PMI verilerinin yanı sıra ABD tarafında Kasım ayı istihdam raporu ve PMI verileri var. Teknik olarak baktığımızda ise kur 1.2450 bölgesinde kararsız durusunu sürdürüyor. 1.2530 seviyesinin aşılması hareketi 1.2560 -1.2600 seviyelerine taşıyabilir. Aşağıda ise 1.2400 bölgesinin altına inilmesi halinde 1.2350 -1.22300 seviyeleri destek olarak çalışabilir.

USDTRY
Geçtiğimiz hafta kurda 3.4750 ile yeni zirve seviyeyi gördük. Merkez Bankası'nın radikal bir kararla politika faizinde 50, gecelik repo faizinde ise 25 baz puan artırım yapması kurun ateşini almaya yetmedi. İçerideki siyasi ve jeopolitik gelişmeler devam ettiği sürece TL üzerindeki baskının devam edebileceğini düşünüyoruz. Nitekim Avrupa Parlamentosunun Türkiye ile ilgili müzakereleri geçici olarak durdurduğu haberi gelmesiyle kurda yükseliş yeniden başladı. Kurda kanalın alt bandı 3.38 seviyesinin üzerinde kanalın üst bandı 3.50 seviyesi görülebilir. Gün içi destek ise 3.4000 seviyesinden geçiyor. Endeks tarafına baktığımızda ise 76 bin 100 seviyesinin altında satış baskısı devam edebilir. Önemli destek ise 73 bin 600 seviyesi. 2008 krizinden başlayan yükseliş trendinin desteği olan bu seviyenin kırılması durumunda satış baskısı hızlanabilir.

ALTIN
Haftanın son işlem gününde 1171 dolar seviyesine kadar geri çekilen değerli metal, bu sevviyeden gelen tepki alımlarıyla birlikte günü pozitif bölgede kapattı. Bu yükselişi destekleyen ana unsurlardan bir tanesi dolar endeksinde meydana gelen geri çekilme diyebiliriz. Ancak diğer taraftan ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde yaşanan yükseliş devam ediyor. Tahvillerdeki bu talep düşüklüğü, altın fiyatlarında yaşanan yükselişi de sınırlandırabilir. Veri akışı açısından baktığımızda, bugün konuşacak olan AMB Başkanı Draghi'nin söylemlerinde varlık alım programından bahsetmesi değerli metalde hareketliliğin üst seviyeye çıkmasına neden olabilir. Ancak genel olarak değerli metalin ABD verilerine bağlı seyri bir süre daha devam edecektir. Teknik olarak baktığımızda haftanın son işlem gününde 1171 Dolar kritik desteğini test eden altın, ilk denemede destek seviyesini kıramadı. Bugün yaşanacak gelişmelerle bu destek seviyesinin kırılması altın fiyatlarında satış baskısının 1150 dolar seviyesine kadar devam etmesine neden olabilir. Yükselişlerde ise 1200 ve 1210 dolar dirençleri takip eedilmeli.

BRENT PETROL
Petrol fiyatları haftanın son işlem saatlerinde Suudi Arabistan tarafından gelen haber ile sert düşüş yaşadı. Bugün OPEC ve OPEC dışı üreticilerin bir araya gelmesi bekleniyordu. Fakat Suudi Arabistan OPEC içi uzlaşmanın halen sağlanamadığı gerekçesiyle bu görüşmelere katılmaktan vazgeçtiğini duyurdu. OPEC içi anlaşmanın önündeki en büyük engel ise İran. Hafta sonu Tahran'da bir araya gelen Cezayir ve İran Enerji Bakanları görüşmesinden de net bir sonuç çıkmadı. İran Enerji Bakanı üretim kesintisi anlaşmasını desteklediklerini söyledi fakat İran'ın üretimde kesintiye gidip gitmeyeceği hakkında kesin bir söylemde bulunmadı. OPEC toplantısının Çarşamba günü yapılması bekleniyor. Toplantıya kalan 3 günde ülkeler arası görüşmeler hızlanabilir. Yapılacak açıklamalara göre de varil fiyatında sert hareketler görebiliriz. Teknik olarak ise Brent petrolde yükselişin tekrar başlayabilmesi için 48.00-48.30'un aşılması gerekiyor. Bu bant aşılırsa 48.60-49.00-49.30 görülebilirr. Geri çekilmelerde ise 46.30-46.00-45.50 destek olarak takip edilebilir.

Işık Menkul Değerler A.Ş.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)