E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada pozitif başlangıç bekleniyor---

Borsada pozitif başlangıç bekleniyor

Borsada pozitif başlangıç bekleniyor
13 Aralık 2022 - 08:16 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bu sabah alıcılı başlangıç yapması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Açıkça söylüyorum, herkes hesabını 2023'te %20'ler seviyesinde enflasyona göre yapsın.

Erdoğan: Yıllık enflasyon birkaç aya %40'lı rakamlara inecek

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati: Yüksek enflasyonun sebep olduğu tüm sorunların farkındayız ve enflasyonla mücadeleyi en önemli önceliğimiz olarak görüyoruz.

Nebati: EYT ile ilgili çalışmayı da tüm paydaşların görüşlerini dikkate alarak titizlikle yürütüyoruz. Çalışmanın detayları Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından en kısa zamanda kamuoyuna açıklanacaktır.

JPMorgan: Enflasyonun gevşediğini gösterebilecek veriler S&P endeksinde %10'a kadar toparlanma getirebilir.

Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Putin'in bu yıl, geleneksel yıl sonu basın toplantısı yapmayacağını açıkladı.

Pekin'in ABD Büyükelçisi: Çin, Covid önlemlerini daha fazla gevşeteceğini açıkladı.

ABD'nin haftalık çelik üretimi, bir önceki haftaya göre arttı.

Ne olacak?

• Yurt içinde Sanayi Üretimi ve Perakende Satış verileri açıklanacak.
• ABD’de enflasyon verisi takip edilecek.
• Asgari Ücret Toplantısı 14 Aralık’ta gerçekleşecek.
Borsa İstanbul’un bu sabah alıcılı açılış yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde alıcılı başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz

BİST100 endeksinde dün risk iştahı yüksekti. Endeks günü %3,76 oranında yükselişle 5.193 seviyesinden yeni kapanış rekoru ile tamamladı. VİOP akşam seansının normal seans kapanışının yaklaşık 25 puan üstünde tamamlaması ve yurt dışı taraftaki yatay seyirle birlikte BİST100 endeksinin güne alıcılı başlangıç yapmasını beklemekteyiz.
ABD’de bugün enflasyon verisi açıklanacak. Kasım ayına ilişkin enflasyon verilerinde aylık bazda 0,30, yıllık bazda %7,30 artış beklenmekte. Yıllık bazda enflasyonun %7,7 seviyesinden gerilemesi bekleniyor. Manşet enflasyonun baz etkisinden kaynaklı olarak geri çekilme beklentimiz sürse de bizim için daha ön plana çıkacak veri çekirdek enflasyon verisi olacak. Çünkü bundan iki ay önce çekirdek enflasyon zirve seviyeleri test etmiş ve geçen ay geri çekilmeye başlamıştı. ABD’de güçlü gelen istihdam verileri ile birlikte Fed’in faiz artırımında eli güçlendi. Faiz artırımına rağmen üçüncü çeyrekte ekonominin büyümesi ve enflasyonun geri gelmesinin ardından, istihdam rakamları iç talebin güçlü seyrettiğini bu sebeple baz etkisi kaynaklı enflasyon düşüşünün kısıtlı olma ihtimalini artırdı. Bu kapsamda bu ay enflasyon tarafının geri çekilme beklentisi ve Fed'in kısmi güvercin tavrı olsa da ileriye dönük projeksiyonlarda beklenti üstü enflasyonla Fed'in tekrar şahinleşmesi beklenebilir.
Fed'in yapılan faiz artırımları ile enflasyonu kontrol altına aldığı beklentisi ile birlikte bu ay açıklanacak faiz kararında 50 baz puan artırım beklenmekte. Ancak bu ay faiz kararı öncesi enflasyon verisinin gelmesi ise rüzgarı tersine de çevirebilir. Fakat baz etkisi kaynaklı olarak enflasyondaki geri çekilme ile Fed'in bu ay kısmi güvercin tona geçmesini bekliyoruz. Bu durum da güvercin verilecek mesajlarla risk iştahının artabileceğini düşünmekteyiz.
Türkiye'de İşsizlik Oranı, Ekim ayında Eylül ayına göre 0,1 puan artarak %10,2 seviyesinde gerçekleşti. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı Ekim ayında bir önceki aya göre 57.000 kişi artarak 3,53 milyon kişi oldu. 15 - 24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta İşsizlik Oranı bir önceki aya göre 1,8 puan artış ile %21,9 olarak açıklandı.
Ekim ayınca cari işlemler dengesi -1,62 milyar dolar olan beklentilerin altında 0,36 milyar dolar olarak açıklandı. Beklentilerden sapma nedenlerini turizm gelirlerindeki artış, finans hesabındaki doğrudan ve portföy yatırımlarındaki net girişler ve dış ticaret dengesinin Eylül’e göre yaklaşık 1,5 milyar Dolar azalması olarak düşünmekteyiz.

VİOP 30 Endeks kontratında alıcılı açılış bekliyoruz

VİOP 30 Endeks Aralık kontratı, önceki işlem günü 5.409 - 5.713 fiyat aralığında işlem görerek günü 5.656 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 448 azalarak 322.410 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 5.429 seviyesinin üzerinde hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, 5.760’ın üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 6.150 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 5.620 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 5.720 ve 5.760 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 5.650 ve 5.620 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Günün önemli şirket haberleri 13/12/2022

 

Asya borsaları Fed öncesi yükselişte

 

SASA'da büyük ortak sattı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • borsacı13 Aralık 2022 08:32

    merkez bastıgı parayı yönetemez hale geldi basılan paralardan borsa nasibini alıyor zannedersem para basmaktan bir gün yoruldum diyecek.o zamanda borsa düşer beklentim var. enfasyonun yükselemsinden hoşnut bir yönetim var parada borsaya akmaya devam eder.çünkü faiz haram enflasyon helal diyor gibi.