E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada pozitif açılış beklentisi---

Borsada pozitif açılış beklentisi

Borsada pozitif açılış beklentisi
30 Mayıs 2022 - 08:10 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bu sabah alıcılı başlangıç yapması bekleniyor.

Sağlık Bakanı Koca: Hastaneler hariç, maske mecburi olmaktan çıktı. Fakat bunca tecrübeden sonra, başta toplu taşıma araçları olmak üzere, kalabalık kapalı alanlar için maskemizi yanımıza alabiliriz .

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (Finlandiya ve İsveç heyetleri): Görüşmeler maalesef beklenen düzeyde olmadı. Bunlar dürüst değiller, samimi değiller.

Erdoğan: Amerika eğer üzerine düşen görevi terörle mücadelede yerine getirmiyorsa biz ne yapacağız? Başımızın çaresine bakacağız.

Erdoğan: 9 tane şu anda Amerika'nın Yunanistan'da üssü var. Peki bu üsler kime karşı kuruluyor, bu üsler niye var?

Finlandiya Dışişleri Bakanı: Türkiye ile müzakereler olumlu seyrediyor ve bu müzakereler sürecek. Biz, Türkiye'nin de desteklediği NATO'nun açık kapı politikasına güveniyoruz.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Türkiye ile Finlandiya ve İsveç arasındaki görüşmelerin aktif ve yapıcı şekilde sürdüğünü, ABD'nin de Ankara ile temas halinde süreci yakından izlediğini söyledi

Rusya Devlet Başkanı Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ve Almanya Başbakanı Scholz ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Rusya'nın Ukrayna ile diyalogu sürdürmeye hazır olduğunu söyledi. Putin ayrıca yaptırımlar hafifletilirse gübre ve tarım ürünleri ihracatını artırabilecekleri mesajını verdi.

Dünya internet sitesinde yayınlanan habere göre, bankaların sermaye maliyetini artıran ticari kredilerde %200'e çıkan risk ağırlığı döviz cinsi krediler için %100'e geriledi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye ile BAE arasındaki ilişkilerde yeni bir döneme geçildiğini, iki ülke arasında kapsamlı ticaret anlaşmasını bu yıl bitmeden imzalamak istediklerini belirtti.

İsveç, bugünkü koşullarda Türkiye'ye silah ihracatı yapabileceğini açıkladı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notuna ilişkin güncelleme yapılmadığını duyurdu.

1 Haziran itibariyle PTF tavan fiyatı 3.200 TL olarak belirlendi.

Çin, Covid - 19 kısıtlamaları nedeniyle yolcu sayısı azalan yerel hava yolu şirketlerine mali yardımda bulunacak.

Japonya’da Fumio hükümeti, Ukrayna'ya 1,7 milyon dolarlık acil insani yardım kararı aldı.

Rusya'da Tarım Bakanlığı, 1 Temmuz’dan itibaren pirinç ihracatını geçici olarak yasaklamayı değerlendiriyor.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde üç yıllık yeni bir gaz tedarik sözleşmesi üzerinde anlaştığını söyledi.

DSÖ, maymun çiçeği vakalarının 257'ye yükseldiğini açıkladı.

Ne Olacak?

• Yurt içinde önemli bir veri akışı bulunmazken, ABD piyasaları tatil nedeniyle kapalı olacak.
• ABD Başkanı Joe Biden yarın Fed Başkanı Powell ile bir araya gelecek.
• AB ülkelerinin liderleri, Rusya - Ukrayna savaşı, Ukrayna'ya sağlanacak destek, Rusya'ya yaptırımlar, enerji, gıda güvenliği ve savunmayı içeren başlıkları görüşmek üzere bugün ve yarın Brüksel'de toplanacak.
Borsa İstanbul’un bu sabah alıcılı açılış yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde alıcılı başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz

Borsa İstanbul, Perşembe günkü pozitif seyrinin devamını getiremeyerek Cuma günü yatay hareket etti. BİST100 endeksi, haftanın son işlem gününde %0,49 oranında düşüşle 2.439 seviyesine geriledi. TCMB Finansal İstikrar Raporu yayımlandı. Rapora göre; reel sektörün yabancı para borcu gerilerken, kur riski göstergelerinde iyileşme sürüyor. Bankacılıkta aktif kalitesi olumlu görünümü koruyor. Raporda, Rusya - Ukrayna çatışması ve Çin'de artan vaka sayılarına karşı alınan karantina önlemlerinin, küresel iktisadi faaliyet üzerinde aşağı yönlü risk oluşturduğu belirtilerek, artan küresel gıda güvenliği belirsizlikleri ile emtia fiyatları ve taşımacılık maliyetlerindeki yüksek seviyelerin, küresel ölçekte enflasyonist baskıların sürmesine neden olduğu vurgulandı.
Dolar/TL kuru haftanın son işlem gününde 16,25 seviyesinin hemen altında işlem gördü. Bu ay %10 yükselen ve Aralık’ta görülen tarihi zirve sonrası en yüksek seviyeye çıkan kuru, geçen hafta yapılan TCMB faiz toplantısının ardından 16,20 - 16,40 aralığında dar bir bölgede işlem görüyor. Faizin sabit tutulmasının ardından kurda kısa süreli bir hareket olmasının ardından fiyat 16,40’lara yükseldi. Ancak süper bono / enflasyona endeksli yatırım aracı haberlerinin tekrar gündeme gelmesiyle sert geri çekildi.
Bu hafta yurt içi piyasalarda gündem yoğun olacak, 2022 yılı birinci çeyrek büyüme verisi, Mayıs ayı enflasyonu ve Mayıs ayı İmalat PMI verileri açıklanacak. Merakla beklenen enflasyon verisi ise TÜİK tarafından Cuma günü açıklanacak TL'deki değer kaybı, Rusya Ukrayna gerginliği, emtia fiyatlarındaki yukarı yönlü seyir ve yurt içi dinamiklerle birlikte enflasyon yaklaşık %70'lere kadar dayanmış durumda.
ABD tarafında ise bu hafta gündem ADP Tarım Dışı ve Tarım Dışı İstihdam verisi olacak. FED’in sıkılaştırma döngüsünün nispeten kısa ömürlü olabileceği yönündeki beklentilerin artması ile Cuma günü ABD doları değer kaybederek bir ayın en düşük seviyesine indi. ABD dolar endeksi, düşüşle 101,75’e geriledi.

Goldman: Bataryada kullanılan metallerdeki boğa piyasası sona erdi

 

Petrol fiyatları 2 ayın zirvesinde

 

Günün önemli şirket haberleri 30/05/2022

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali Taş30 Mayıs 2022 10:32

    Yiyecek Afrika bırakmadınız doğayı havayı ahlakı bozdunuz ya onu konuşun

  • Recai30 Mayıs 2022 09:19

    Su nebatiyi şirketine müdür yapar mısın? E ekonomi bakani böyle biri olan ülkeden ne beklenir?

  • Nuri Zaim30 Mayıs 2022 23:37

    Oğlum senin zeka düzeyin çok düşük lan sen bu zekanla iyiyi,köyü,doğruyu,yanlısı birbirinden ayıracak durumda değilsin susta eşsek olduğunu belki herkes bilmesin

  • Ali Taş30 Mayıs 2022 10:29

    Sanane len biz seviyoruz gayet iyi Allah başımızdan eksik eylemesin

  • Bik30 Mayıs 2022 08:51

    Pekin'de korona nedeniyle kısıtlamaların kaldırılması Asya piyasalarını olumlu etkiledi, bu hava BIST'in açılışına yansır.