E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada pozitif açılış bekleniyor---

Borsada pozitif açılış bekleniyor

Borsada pozitif açılış bekleniyor
20 Mayıs 2022 - 07:57 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bu sabah hafif alıcılı başlangıç yapması bekleniyor.

Türkiye’de korona virüs vaka sayısının bir önceki gün 1.485 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısının ise 4 kişi olduğu açıklandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ben kripto para olayına sıcak bakmıyorum. Arkadaşlarımız çalışmalarını yaptıktan sonra da adımlarımızı atacağız.

Erdoğan: NATO’ya Finlandiya ve İsveç’in girmesine 'hayır' diyeceğimizi ilgili arkadaşlarımıza söyledik.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin, "Güvenlik endişelerini anlıyoruz ve Türkiye'nin de güvenlik endişeleri karşılanmalı." açıklamasında bulundu.

NATO: Türkiye'nin güvenlik endişeleri dikkate alınmalı.

ABD Başkanı Biden, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği için yaptığı başvuruyu memnuniyetle karşıladıklarını ve sürece güçlü destek verdiklerini açıkladı.

ABD Hazine Bakanı Yellen, Rusya'nın saldırısının sona ermesinin ardından Ukrayna'nın yeniden inşasına yardımcı olmak için ABD'nin dondurulan Rus Merkez Bankası varlıklarına el koymasının yasal olmayacağını söyledi.

Finlandiya Başbakanı Marin, NATO'ya üyelik başvurularına Türkiye'nin karşı çıkmasına ilişkin tartışmayı "Sakince ve yanlış anlaşılmaları düzelterek" ele almaları gerektiğini belirterek, "Her sorun ve tartışma, iyi niyetle çözülebilir." dedi.

NATO Askeri Komite Başkanı Amiral Bauer, NATO üyesi olmak için başvuran Finlandiya ve İsveç'e üyeliğe kadar geçecek süre içinde verilebilecek güvenlik garantilerinin, "bir müttefike yapılan saldırıyı tüm ittifaka yapılmış sayan" NATO Anlaşması'nın 5. maddesindeki gibi olamayacağını söyledi.

Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanı Manturov, kripto paraların ülkede bir ödeme sistemi olarak yasallaşabileceğini söyledi.

Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansının haberine göre, yüksek ateş belirtisi artarak devam ediyor. Ülkede Nisan sonundan bu yana yüksek ateşi olanların sayısı 1,98 milyona yükseldi.

Çin'de Omikron varyantının tetiklediği Covid - 19 salgını nedeniyle uygulanan karantina tedbirlerinin aşamalı olarak kaldırıldığı Şanghay'da yaklaşık 12 milyon kişinin yaşadığı düşük riskli alanlarda sokağa çıkma kısıtlamasına son verildi.

ABD'de 5 -11 yaş grubu çocuklara Pfizer-BioNTech takviye aşısı önerildi.

Belarus Rusya'dan S-400 hava savunma füze sistemi satın aldı.

Çin'de 5 yıllık kredi ana faiz oranı 15 baz puan düşüşle %4,45 seviyesine indirildi. 1 yıllık kredi ana faiz oranı ise %3,7 seviyesinde tutuldu.

Ne Olacak?

• Yurt içinde Tüketici Güven Endeksi ve Merkezi Hükümet Borç Stoku verisi açıklanacak.
• İngiltere’de Perakende Satışlar, Almanya’da ÜFE, Euro Bölgesi’nde ise Tüketici Güven Endeksi ön planda olacak.
• Dünya Ekonomi Forumu 22 - 26 Mayıs tarihlerinde İsviçre’nin Davos kasabasında gerçekleşecek.
• B orsa İstanbul’un bu sabah hafif alıcılı açılış yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde hafif alıcılı başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz

Piyasalardaki gündemin ana maddeleri Rusya - Ukrayna gerginliği ve küresel resesyon endişeleri olarak kalmaya devam ediyor. Yüksek enflasyonla mücadele kapsamında sıkılaştırma adımlarına ilk başlayan ülkelerden olan İngiltere kanadında geçtiğimiz günlerde enflasyon verisi %9 artış kaydederek son 40 yılın en yükseği olarak kayıtlara geçti.
Yurt içi tarafta da Dolar / TL’nin seyri yakından takip ediliyor. Dolar endeksinin az da olsa geri çekilmesi sonrasında Türk Lirası gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine göre negatif ayrışıyor.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD’li mevkidaşı ile Blinken ile görüşme gerçekleştirdi. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği başvurularına ilişkin de değerlendirmede bulunan Çavuşoğlu ; ‘’Türkiye, bu savaş başlamadan önce dahi NATO'nun açık kapı politikasını destekliyor. Bu iki ülkenin olası NATO üyeliklerine ilişkin bizim de meşru endişelerimiz var. Onlar terör örgütlerini destekliyorlar. Savunma ürünleri ihracatı konusunda da kısıtlamalar var. Biz endişelerimizi açıkladık, iki meslektaşımla da Berlin'de konuştum. Güvenlik endişelerini anlıyoruz ve Türkiye'nin de güvenlik endişeleri karşılanmalı’’ dedi. ABD Başkanı Biden ise yaptığı yazılı açıklamada Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği için yaptığı başvuruyu memnuniyetle karşıladıklarını ve sürece güçlü destek verdiklerini açıkladı.
BİST100 endeksi tarafında ise küresel piyasalara paralel seyir sürüyor. Çarşamba günü BİST100 endeksi güne yatay başlangıç gerçekleştirdi. Sınai endeksindeki satıcılı seyir ile birlikte gün içinde satıcılı eğilimine dönen endeks, özellikle gün sonuna doğru bankacılık sektörü paylarına gelen alımlarla geçtiğimiz işlem gününü yatay tamamladı.

Günün önemli şirket haberleri 20/05/2022

 

Erdoğan’dan kripto para açıklaması: Sıcak bakmıyorum

 

Çin, Rusya'nın ucuz petrolüne talip

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bik20 Mayıs 2022 08:46

    BIST'in açılışının olumlu olacağı izlemini bırakan Asya piyasasına bakılması. ₺'nin değer kaybı borsa yatırımcılarını kaygılandırmakta ve satış getiriyor.