E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada pandeminin kaybedenleri yükselişte---

Borsada pandeminin kaybedenleri yükselişte

Borsada pandeminin kaybedenleri yükselişte
07 Ocak 2021 - 12:45 borsagundem.com

Georgia’da iki senato koltuğu için gerçekleşen seçim yarışında Joe Biden’ın partisi öne geçti. Demokrat zaferi ekonomik teşvik beklentisine yok açarken, borsalarda pandeminin kaybedenleri, küçük sermayeliler ve değer hisseleri yükselişe geçti

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Senatosu’nun çoğunluğunun hangi partinin oluşturacağını belirleyecek kilit seçimin demokratların zaferiyle sonuçlanmasının ardından değer hisseleri ve küçük sermayeli hisseler yükselişe geçti. Ancak Washington’da yaşanan olaylar yatırımcıların coşkusunu engelledi. S&P 500 %0,6 yükseliş gösterirken, teknoloji hisselerinin ağırlıkta olduğu Nasdaq 100 endeksi %0,6 düşüşle kapattı. Her iki endeks de Washington’daki kaosun ardından gün içi yükselişlerinin altında seyretti.

ABD hükümet tahvillerinde sert bir satış dalgası görüldü ve ölçüt kabul edilen 10 yıllık Hazine tahvili getirileri %0.07 yükselerek Mart ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı

Banka, hammadde ve enerji hisseleri, yatırımcılar uzun süredir tercih edilmeyen, ekonomik büyüme potansiyeline karşı hassas “değer” sektörlerine yönelirken S&P 500’deki yükselişi önde götürdü. Tower Hudson Research’ten Ben Laidler, “piyasalardaki ortak görüş, demokrat kontrolünün teşvik ve altyapı harcaması anlamına geldiği yönünde, dolayısıyla bu daha fazla ekonomik büyüme anlamına geliyor” dedi.

Açıklamasının devamında “seçim sonucuyla yükseliş gösteren hisseler, gelirlerin düşük olduğu döngüsel sektörlerdeki şirketlerin hisseleri ve küçük sermayeliler” ifadesini kullandı. Alger’in Piyasa Stratejisi Direktörü Brad Neuman, “piyasa beklentisi trilyonlarca dolarlık bir altyapı harcama paketi yönünde” dedi. Neuman’a göre piyasalar 1 trilyon ila 3 trilyon arasında bir paket bekliyor. Seçilmiş başkan Joe Biden’ın siyasi ajandasında bir altyapı planının öncelik sahibi olacağı konusundaki umutlar, hükümet teşviklerinden fayda gören hisselerin yükselişine neden oldu.

Vulcan Materials ve Martin Marietta gibi hammadde üreticileri, sırasıyla %9 ve %7,7’lik yükseliş gösterdi. Küçük sermayeli şirketlerin bulunduğu Russell 2000 endeksinde ekonominin gidişatına karşı hassas olan, finans ve üretim gibi sektörler yer alıyor. Endeks %3,7 artış sağladı. Londra’nın FTSE 100 endeksi ise enerji, bankacılık, hammadde ve sanayi sektörlerine ağırlık veriyor. Endeks %3,5 yükselişle kapattı.

Nuveen’in Baş Yatırım Uzmanı Saira Malik, “bu yıla piyasa rallisinin genişleyeceği, teknoloji sektörünün gücünü koruyacağı ancak ‘hafif bir mavi dalganın’ teknoloji için olumsuz olduğu düşüncesiyle başladık” dedi. Malik’e göre, teknoloji şirketleri Biden’ın başkanlığında yükselmesi beklenen kurumlar vergisine karşı “büyük ölçüde hassas”. Ancak Malik, sektöre yönelik düzenleyici bir baskı beklemiyor.

Financial Times’ın haberine göre, Goldman Sachs analistleri Georgia’da kazanılan zaferin demokratların, 2020 sonunda kararlaştırılan 900 milyar dolarlık teşvik harcamalarına 600 milyar dolar daha ekleyeceğini tahmin ediyor. Nasdaq 100, 2020 yılında neredeyse %48 yükseliş gösterdi. Bunun nedeni pandeminin teknoloji şirketlerini yükseltmesi ve düşük tahvil getirilerinin yatırımcıların büyüme şirketlerine daha yüksek değerlemeler atfetmelerine yol açması oldu. Avrupa’da tüm kıtayı kapsayan Stoxx 600 endeksi, seansı %1,4 yükselişle kapatırken, yükselişin liderleri enerji ve finansal hizmetler sektörleri oldu.

Petrol fiyatları yükseldi, Brent petrolü %0,9 yükselişle, varil başı 54.09 dolara ulaşarak Şubat ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Fiyatlar, Salı günü OPEC+ grubunun çıktıları azaltma kararıyla yükselişe geçti. Bakır 2013 yılından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Bunun nedeni ise Biden’ın yeşil yatırımları teşvik etmesiyle, elektrikli araç şarjı ve rüzgar tribünlerinde bakır kullanımının artması yönündeki beklentiler oldu. Nordea Asset Management’ın Makro Stratejisti Sebastien Galy, “demokratların çoğunluğu sağlamış olması daha büyük teşvik paketleri anlamına geliyor ancak işbirliği hala gerekli” dedi.

ABD Kongresi’nde yangın varken Wall Street nasıl ralli yaptı?

 

Biden'ın başkanlığının tescil edilmesi sonrası Trump'tan ilk açıklama

 

Kongre, Biden'ın başkanlığını onayladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)