E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada MB hamleleri öncesi tutunma çabaları---

Borsada MB hamleleri öncesi tutunma çabaları

Borsada MB hamleleri öncesi tutunma çabaları
16 Ocak 2015 - 08:56 borsagundem.com

Piyasa gündeminde Euro Bölgesi ile ABD’de TÜFE rakamları, ayrıca ABD’de sanayi üretimi ve tüketici güveni verileri takip edilecek

Turkish Yatırım tarafından hazırlanan günlük bülten:
   
"SIRA SIRA MERKEZ’LER..
  
Dün Hindistan Merkez Bankası’nın beklenmedik faiz indirimi sonrası güne yüzde 0,59 değer kazancı ile 88,080 puandan başlayan BIST-100 endeksinde ilk seansta bu kez de İsviçre Merkez Bankası’ndan gelen beklenmedik hamlenin başta  döviz piyasaları olmak üzere yarattığı oynaklık ve Avrupa’da yoğunlaşan satışların etkisi ile en düşük 87,560 puan test edildi. Endeks günü yüzde %0,20 yükselişle 87,742 puandan tamamladı. İsviçre MB’nin hamlesinin yankıları devam ediyor, ülke tahvilleri ralliye yönelirken dolar endeksi 92 seviyesinin üzerinde, DolarTL 2,31’in üzerinde, Asya satıcılı  kapandı. BIST100 endeksi güne düşüşle başlayabilir. 87,500 desteği altında 86,500 seviyesini destek olarak izleyeceğiz. Bu seviyelerden dönülmesi halinde 88,500 direnci güncel kalmaya devam edebilir, altında ise 85,500 desteği var..  
   
Hindistan’ın enflasyon hedefinin altında bulunması detayına rağmen petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle programında  olmamasına rağmen faiz indirmesi ve bizde de Aralık TÜFE verisinin beklenenden hızlı geri çekilmesi sonrası TCMB’den 20 Ocak’taki toplantısında beklentiler artmışken, bir yandan da TCMB’den 2 gün sonra yani 22 Ocak’ta ECB’nin para politikası toplantısı bekleniyor. İsviçre MB’nin dünkü adımı da tam da bu noktada önemli..  
   
İsviçre Merkez Bankası (SNB) frankta aşırı değerlenmenin durduğunu ve dolayısıyla da artık böyle bir politikaya gerek  kalmadığı gerekçesi ile EUR/CHF için uyguladığı 1,20 kur tabanı uygulamasını terk etme kararı aldı, ayrıca bu kararın frankta yukarı yönlü baskılara neden olmasını önlemek için de faizi -0,25%’ten -0,75%’e indirdi. Ancak EUR/CHF’nin 1,20’den 0,8597’ye dek sert düşüşü piyasaların şaşkınlığını ve faiz hamlesinin ilk etapta isteneni vermediğini gösteriyor. 
  
Bu hamlenin zamanlaması açısından konuya baktığımızda  İsviçre Merkez Bankası’nın ECB’den gelecek haftaki  toplantıda kayda değer bir adım beklediğini, frank üzerinde yukarı yönlü daha fazla baskı öngördüğünü ve bu baskının önüne geçebilmek adına erken adım atmış olabileceğini düşündürtüyor.. Etkileri bakımından ise  güvenli liman olarak görülen franktan uzaklaşılmasını amaçlamaya devam eden SNB’nin bu adımı ile diğer güvenli varlıklara yönelim hızlanırsa (ki altın ons fiyatı 1,250$ üzerine dek tepki verdi) dolar listenin başında yer alacaktır, bu durumda da içeride  de DolarTL üzerinde yansımalarını görebiliriz ki sinyallerini dün akşam itibariyle 2,31 düzeyinin üzerini test eden DolarTL ile almaya başladık. Yine de TCMB’nin ve ECB’nin hamleleri beklenirken BIST başta olmak üzere yurt içi piyasaların bu hamleleri görene dek tutunma çabasını koruyabileceğini düşünüyoruz.  
   
Bugünün gündeminde ise Euro Bölgesi ile ABD’de TÜFE rakamlarını, ayrıca ABD’de sanayi üretimi ve tüketici güvenini takip edeceğiz, içeride de gündem, TCMB Beklenti Anketi. Euro bölgesinde TÜFE beklentilerin altında kalırsa ECB’den  beklentiler yükselecektir ve bizde olumlu yansımaları olabilir ancak ABD’de TÜFE beklenenden hızlı geriler veya çekirdek TÜFE beklenenden az artar ve/veya beklenmedik şekilde azalırsa bu durum zayıf ücret ve perakende satış verileri sonrası ABD borsaları önderliğinde bir miktar stres yaratabilecektir. ‘’ 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)