E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada kottan çıkacak başka şirket var mı?---

Borsada kottan çıkacak başka şirket var mı?

Borsada kottan çıkacak başka şirket var mı?
25 Kasım 2019 - 10:51 borsagundem.com

Son dönemde borsa kotundan çıkan şirketlerin sayısındaki artış dikkat çekiyor. Demirören Gazetecilik, Bimeks ve İzocam'ın ardından Denizbank da bu kervana katıldı. Peki, bu süreç nasıl ilerliyor? Yatırımcılar neler yapmalı?

Geçen hafta piyasalarda oldukça olumlu bir görünüm hakimdi. 4 Kasım'da 100.000 sınırını aşan BİST-100, geçen hafta 108.000'lere dayandı. Hisseden tahvile, CDS'den döviz kuruna tüm varlık gruplarında gelişmekte olan piyasalara göre daha güçlü performans görüldü.

KOTTAN ÇIKMA KONUSU

Son dönemde piyasalarda dikkat çeken gelişmelerden biri de borsa kotundan çıkan şirketler. Denizbank, yeni sahibi Dubai Merkezli ENBD'nin 3 Kasım'da bankaya başvurusu üzerine, 4 Kasım'da bu konuda karar aldığını açıklamıştı. Bu kararla banka, halka açık paylarının iptal edilmesi için Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK), BİST'e ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'na (BDDK) başvurmuştu. Bu talebin olumlu karşılanmasıyla Denizbank hisseleri 15 Kasım'da seans başından itibaren işleme kapatıldı. Binde 4'ü borsaya açık olan bankanın kottan çıkarılmasına karar verildi.

Borsa kotundan çıkmak amacıyla 19 Haziran'da BİST'e başvuran izocam da mevzuatın hükümlerini yerine getirmesinin ardından 1 Ekim'de kottan çıkmıştı. 2019 yılı içinde Demirören Gazetecilik ve Bimeks'ten de bu konuda haberler gelmişti. Ocak ayı sonunda Demirören Gazetecilik'in süreç tamamlandığında borsa kotundan çıkarılacağı belirtilmişti. Bu süreç

Şubat'ta tamamlandı ve 8 Şubat'ta işlem sırası kapatılan Demirören Gazetecilik hisseleri Şubat'ta kottan çıkarıldı. Bimeks'in kottan çıkması ise BİST'in 12 Mart'ta aldığı kararla gerçekleşti. BİST, şirketin faaliyetlerini devam ettiremeyecek seviyede finansman sıkıntısına düşmüş olması ve öz sermayenin negatif olması nedenleriyle şirketin paylarının 12 Mart tarihi itibarıyla kottan çıkarılmasına karar verdi.

BEYMEN VE MARSHALL BOYA

Piyasalarda şimdi kottan çıkmayı planlayan başka şirketler de olup olmadığı merak ediliyor. Kulislerde konuşulanlara göre, yaklaşık 10 şirket daha bu yönde karar alabilir. Tabii bunda piyasalardaki ve ekonomideki seyir de etkili olacak. Henüz netleşen şirket bilgisi olmasa da Beymen Perakende'nin kottan çıkmak amacıyla borsaya başvuru yaptığı biliniyor. Konuyla ilgili son açıklama BİST'ten 18 Ekim'de geldi. BİST, Beymen'in hakim ortağı adına çıkarılacak yeni payların ihraç edilmesi için ihraç belgesi SPK tarafından onaylandığında şirketin işlem sırasının kapatılacağını, Beymen paylarının borsa kotundan çıkarılacağını kaydetti. Geçen hafta bir kottan çıkma haberi de Marshall Boya'dan geldi. Şirket, borsa kotundan çıkma amacıyla gönüllü pay alımı yapacak. Süreçlerin tamamlanmasının ardından da kottan çıkacak.

ÇIKIŞLARIN NEDENLERİ

Burada önemli bir husus da şirket borsadan çıkmaya karar verdiğinde yatırımcıların sahip oldukları hisselerini satması için hisse fiyatının hesaplanması. Bu hesaplamada, şirketin borsa kotundan çıkma kararının kamuya açıklandığı tarihten önceki 30 gün, 180 gün ve bir yılda borsada oluşan ağırlıklı ortalama hisse fiyatlarının ortalaması dikkate alınıyor. Bu ortalama ile kararın kamuya açıklandığı tarihten önceki son bir yıl içinde varsa pay bedelinin tespitine yönelik yapılan işlemlere esas pay değeri karşılaştırılıyor. En yüksek bedel, pay alım teklifi fiyatı ya da ortaklıktan çıkarma hakkı bedeli olarak belirleniyor.

BİST’TE HALKA AÇIKLIK ORANLARI DÜŞÜK

BİST-TÜM'de işlem gören 409 hisse senedinin 313'ünün halka açıklık oranı yüzde 50 ve altında. Hisselerin 144'ünde bu oran yüzde 25 ve altında kalıyor. 71 şirketin halka açıklık oranı yüzde 10 ve altında, 18 hissenin halka açıklık oranı yüzde 5 ve altında. Açıklık oranında yüzde 50 ve üzerinde 96, yüzde 75 ve üzerinde ise 39 hisse var. Toplam 17 hissede açıklık oranı yüzde 90 ve üzerinde.

Türkiye'de şirketlerin ortalama halka açıklık oranının düşük olduğu belirtiliyor. Halka açıklık oranlarının düşük olmasının hisse fiyatlarının rasyonel şekilde oluşmasını önlediği ve fiyatlarda daha spekülatif hareketlere neden olabildiği kaydediliyor. Bu nedenle bir gün sert yükselen hisseler ertesi gün aynı hızla geri çekilebiliyor. (Ceren Oral Balaban/Ekonomist Dergisi)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (17)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • BORSA DEDE ( TEKAÜT )18 Mayıs 2020 14:30

    BİR HALKA ARZ HİKAYESİ-HİSSE 22 TL DEN ARZEDİLİYOR HİÇ TEMETTÜ VERMEDEN'BEDELSİZ VERMEDEN 1 YIL İÇİNDE 2,20 DEN HİSSE KAPANIYOR  HİSSENİN 22 TL DEN ARZ OLMASI İÇİN HİSSE BAŞINA KASASINDA 1,5 TL NAKİT OLMASI GEREKLİDİR' NAKİT YADA BEDELSİZ VERSEN SONRADA İFLAS ETTİM DESEN BELKİ YERİM-DEMEM O Kİ SADE ŞİRKET SAHİBİ DEĞİL ARZA ARACI OLAN DENETLEYEN HERKES SUÇLUDUR (BU AYNI ZAMANDA  SUÇ DUYURUSUDUR )

  • Hamdi21 Ocak 2020 09:47

    Bende Bimeks mağduruyum. Devlet neden bu soyguncu şirketlerin üzerine gidip varlıklarına el koyarak mağduriyetleri gidermiyor. Bilinçli olarak borçlarını ödeme zorla kendini borsadan attır ondan sora milletin parasının üzerine yat hadi bana eyvallah de çek git. Buda bir dolandırıcılıktır. Devletimizden talebim bu durumun üzerine giderek paramızın kurtarılmasını istiyorum

  • bir garib25 Kasım 2019 22:31

    bence bütün şirketler kottan çıkarılmalıdır

  • Murat 25 Kasım 2019 22:14

    Bende ATPET mağdurum tam 38 bin TL gitti bilançolari spk bildirmedi diye spk tahtasını kapattı Atpetin bir buçuk yıl oldu cimerden cumhurbaşkanı Erdoğan'a yazdım olumuz haber geldi şimdi de kottan çıkarıldı Atpet küçük yatırımcı ne yapsın Türkiye cumhuriyeti yaşıyorum ve yatırım yapıyorum ve paramızı böyle yiyip gidiyorlar şirket sahibi Ahmet koparan ve Abdullah koparan şimdi bunlar ceza evindemiş Maltepe ceza evinde yatıyorlarmiş mahdur olan kim küçük yatırımcı

  • The king11 Mayıs 2020 17:20

    Bir sonuç alabilirdiniz bende atpet magduruyum 15bin kaptirdik kimse umursamıyor ne spk ne kap ne aracı kurum şirkete zaten ulasamiyoruz

  • Kottan çıkış25 Kasım 2019 20:11

    Acillll SPK kottan çıkış için hakim hisse oranı % 98 e çıkarılmalı. Binlerce mağdur oluştu. Ben PO ve İzocam kottan çıkış mapdueuyum

  • Bmeks mağduru25 Kasım 2019 18:41

    Bmekste tam tamına 20,000 TL,gitti paramız uçtu giiti,suç onlarda değil,bu gibi anlaşmalı şirketleri borsaya koyanlarda,önce halka arz et fiyatı yükselt,ele ver,sonra kottan çıkarıp paraları bölüşsünler,,

  • Oktay ak25 Kasım 2019 17:39

    Bimeks, kot dışı kalana kadar ses çıkarmayan SPK ve sorumluları, küçük yatırımcıyı bu kadar üzmeye ve mağdur etmeye hakkınız yok. Ortalama bir fiyattan hisselerini geri alsınlar.

  • emekci25 Kasım 2019 17:32

    halka açıklık oranı %10un altındaki şirketler borsa kotundan çıkarılmalı. boşa maliyet yükleniyor

  • konya zede25 Kasım 2019 16:46

    amerikada piyasadan hisseleri toplarsan yönetimde ortak ve söz hakkı oluyor.şirketler daha güçlü patronlar ortak oluyor ve yönetiliyor.bizde tesi oluyor.yeni şirketler borsaya kote olunca bu şartlar olmalı borsa kumar dedikleri bu sebebledir

  • dursun25 Kasım 2019 13:45

    TSGYO yakında çıkar

  • ersan25 Kasım 2019 13:02

    Asya b h olan yatırımcı. 4 senedir haber bekliyor. Bunun için açıklama yok paramızın üstüne yatıldı. Bu bankanın TMSF tarafından birçok malı satılıyor. Para nereye gidiyor açıklansın. TMSF açıklama yapsın. Artık yeter. Suyunu çıkardınız.

  • Okie Dokie25 Kasım 2019 12:29

    İhlas Grubu ve Metro Grubu şirketleri borsadan çıkartılmalıdır.

  • Turk25 Kasım 2019 12:14

    Denizbank paramızı ödemiyor. Yuh olsun.

  • Burhan25 Kasım 2019 12:12

    Borsada derinliğin artırılması için BEDELSİZ SERMAYE ARTIRIMLARI ŞART.Aksi halde borsamız meddah oyunu haline gelir.Yıllardır enflasyon karşısında sermayeler eridi,,,şirketler mecbur olmadan sermaye artırmıyor,bunu mecbur yapmak lazım.

  • tırtıl25 Kasım 2019 11:29

    Bu SPK'nın yaptığı iş doğru değil. Madem kottan çıkacak şirketlere neden borsaya getiriyor. Milletin başına bela ediyor.

  • tv25 Kasım 2019 11:20

    Bu bir şey değil; asıl kottan atılanlar ne olacak? Onca borsa küskünü varken borsaya kottan atılan şirketlerin hissesini her hisse alana bir lot aldırsanız küskünler de döner.