E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada kazanma yöntemleri değişti---

Borsada kazanma yöntemleri değişti

Borsada kazanma yöntemleri değişti
31 Ocak 2021 - 13:39 borsagundem.com

Dijital platformlarda organize olan küçük yatırımcılar, geleneksel borsa yöntemleri ve eski borsacılara karşı savaş açtı! İlk raundu küçük yatırımcımlar kazandı

BORSAGUNDEM.COM
Sosyal medya platformu Reddit üzerinde bir araya gelen küçük yatırımcılar son dönemde zor durumda olan ve hisse fiyatı düşük olan bazı şirketlere yatırımlar yapmaya başladı. Gamestop bu hisselerden biri. Bir grup küçük yatırımcı ile büyük hedge fonlar arasındaki "meydan okuma" dünya borsalarının gündemi oldu. İnatlaşmanın galibi küçük yatırımcılar oldu. Açığa hisse satan hedge fonlar ise milyarlarca dolar zarar yazdı. Büyük yatırımcıların pozisyonlarını değiştirmemesi ise "küçük yatırımcı büyük finans kuruluşlarına karşı" gibi bir havanın doğmasına neden oldu.

Borsada yükseliş trendi bitti mi?

KUMAR MANTIĞIYLA İŞLEM YAPIYORLAR
Son yaşananları kuşak farklılıklarına ve yeni neslin eskisine göre daha farklı yatırım alışkanlığına sahip olmasına bağlayanlar da var. 90'ların sonu veya 2000 sonrasında doğan Z kuşağı her alanda kendi kurallarını oluşturuyor. Teknolojinin kucağına doğan nesil olarak nitelendirilen Z kuşağı internet üzerinden organize olarak geleneksel borsacılara kafa tutuyor. Borsagundem.com’un yaptığı derlemeye göre, borsada kumar mantığıyla alım satım yapan yeni kuşak kısa vadede büyük para kazanmayı hedefliyor.

Borsalar için tehlikeli emsal!

ESKİ BORSACILARI DÜŞMAN GİBİ GÖRÜYORLAR
VanEck'te yatırım uzmanı John Patrik Lee, son dönemde borsalarda yaşananların "geçici bir heves" olmadığını söylüyor.

Lee, "Bireysel bir işlemci, para kazanmak için artık Wall Street'e bel bağlamak zorunda değil. Eski müesses nizam (Wall Street) ile son dönemde yükselişe geçen bireysel işlemciler arasında düşmanca bir ilişki gözlemliyorum" değerlendirmesini yaptı.

Marj ticareti nedir, nasıl yapılır?

ZENGİNDEN ALIP FAKİRE VERME SAVAŞI
BBC'ye konuşan analist Neil Wilson, Reddit'teki yazışmaları okuduğunda buradaki kullanıcıların Wall Street'e karşı kişisel bir savaş verdiği izlenimini edindiğini söyledi.

Wilson, "Tüm bu tuhaf gelişmeler arasında en sıra dışı olan şeylerden birisi de bu hisseyi satın alan işlemcilerin acayip bir intikam ahlakına sahipmiş gibi davranıyor olması. Wall Street'e karşı hırsla saldırıyor ve hedge fonlardan nefret ediyor gibi bir havaları var. Hatta zaman zaman 'eski kuşağın' servetiyle ilgili hakarete varan paylaşımlar yapıyorlar. Bu kuşaklar arası, servetin yeniden dağıtılması ve paranın zenginden alınıp fakir 'milenniallara' verilmesiyle ilgili bir savaş" dedi.

Borsada geri çekilmeler alım fırsatı

AÇIĞA SATIŞ NE ANLAMA GELİYOR?
"Kısa pozisyon" yani açığa satış en basit tanımıyla bir yatırım aracının fiyatının düşeceği öngörüsüyle yapılan yatırım anlamına geliyor. Kısa pozisyon alan yatırımcı, aslında elinde olmayan bir varlığı satıyor. Bu yatırımcılar, ellerinde olmayan bir hisseyi ya da başka bir enstrümanı "ödünç alıyor" ve yakında fiyatının düşeceği öngörüsüyle belli bir fiyattan bir alıcıya satıyor.

Burada önemli olan satışı yapan yatırımcının sattığı enstrümanı elinde tutmuyor olması. Dolayısıyla da aslında satışı için sözleşirken cebinden de henüz herhangi bir para çıkmamış oluyor. Satış zamanı geldiğinde de piyasadan bu kıymeti mevcut fiyatıyla satın alıp, ilk etapta anlaşılan yüksek fiyat üzerinden satışını gerçekleştiriyor. Aradaki fark ise kâr olarak işleniyor.

Kısa pozisyon almak yasak ya da yasadışı bir uygulama değil. Bununla birlikte genel olarak manipülatif bir hareket olarak değerlendirilebiliyor. Ancak piyasada milyarlarca dolarlık yatırım yapan fonların belli araçlarda kısa pozisyon alması, piyasa genelinde de bu araçların fiyatlarının düşeceği beklentisi yaratarak, aşağı yönlü baskı oluşturuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (30)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Fazlı01 Şubat 2021 14:49

    Çok iyi yapmışlar milyarlarca dolar fonu yönetenler canlarını istediği gibi borsada hisselere takla attıracaklar küçük yatırımcıların canına okuyacaklar, ama küçük yatırımcılar aynı şeyi yapınca finans baronları ayağa kalkacak Yok öyle artık.!

  • tarık01 Şubat 2021 00:29

    gecen hafta amerikalı fonun yaptıgı gıbı butun buyuk kagıtlarda acıga sattı ve borsamızı %4  dusurdu  satmasydı acıga bu kadar dusmıcektık acıga satıs yasaklanmalı bence  olmayan malını satamazsın  evın yok satabılıyomusun araban yok satabılıyomusun olmayan bıseyını nası satarsın olmayan malını sat pıyasayı allak bullak et  sonra asadan topla ne kadar sattıysan oh ne guzel butun mılletı kacırt  malını asadan al  bu fonlar hakedıyo yıllardır yapıyolar ıyı oldu bu   aslında bole yapmak lazım  zengınlerın parası paylasılmalı batsınlar srfzler.

  • Satmaa01 Şubat 2021 08:02

    Kardeş satmazsan hisseni paşa paşa toplayıp yerine koyacak açığını anladınmı ? Satmayacaksın panik yapıp satarsan alırlar bu kadar basit bir şey yahu.

  • tarık01 Şubat 2021 02:52

    gercı bızım borsada guclu kagıtlar harıc acıga satıs yasagı var bılıyorum  ama  yukarıda yazılanlara  gore karlı sırketlerı acıga satmamaları lazım  acıga satıs yasaklanmalı yanı bunların hepsı fasa fıso sonuc buyuk balık kucuk balıgı her zaman yutar bu olay istisna   kayıdeyı bozmaz

  • tarık01 Şubat 2021 02:45

    aklımdayken yazayım bu fonun sattıgı kagıtlar bıst 30 ve bıst100 kagıtları mali yapıları duzgun ve karl sırketler madem yukarıda dıyo ya zar yapan sırketleri acıga satıyo dıye buna ne demeli şimdi

  • BORSACI31 Ocak 2021 21:43

    ülkemizde borsayı kumar yeri olarak oynayanlar pişman olmuşdur yatırımcı olan kazanmışdır.

  • YENER1731 Ocak 2021 21:03

    TABİ YA OLAY BU.BİRAZDA KÜÇÜKLER GARİBANLAR KAZANSIN.BÜYÜK PARA VE PORTFÖY SAHİPLERİ YILLARCA BİZİ BİTİRDİ.SIRA BİZDE DEVRAN BİZE DÖNDÜ.

  • Hüsnüniyetli hüsnü31 Ocak 2021 20:47

    Cin şişeden çıktı, maymun gözünü açtı, ok yaydan çıktı. Sanırım tüm borsalar kurallarını değiştirir, planktonların da ufaktan yemlenebilip balinalara yemek olacak hale gelmesi için değiştirilir yani.

  • Bektaşi31 Ocak 2021 20:23

    Bizde vede tüm dünyada borsa kuralları NİTELİKLİ YATIRIMCI(köpekbalıkları) niteliksiz veya bi nevi meteliksiz insanların üç beş kuruşunu ham yapma üzerine kuruludur... Kurallar niteliklinin kazanması içindir, kurallar dışında insider serbest nitelikliye, basın medya nitelikliye çalışır, tüm aracı kurumlar, diplomalı analist, uzman taifesi, ekonomi finanas prof.ları, doç.ları da nitelikli yandaşıdır/müttefikidir, çünkü birbirlerini beslerler.. Burada vede diğer formlarda, sayfalarda yazanların % 99.9 u niteliksiz, birlik olmamaları için yasalar çıkarılmış, yani niteliksiz nereye dönerse dönsün hep alta düşmeye mahkûm edimiş, eli kolu bağlanmış.

  • Ömer31 Ocak 2021 19:05

    Borsa çok kolaydır. Rsı 30 al, rsı 70 sat. Uçana kaçana karışma.

  • Ziya01 Şubat 2021 21:20

    Reysas 30dan al 70den sat. Tabii hindu izin verirse he mi. 😀😀😀

  • hesapsız31 Ocak 2021 18:43

    Borsanın bileni büyüklerdir. Küçük yatırımcı timsahın dişinde gezinen kuş kadar bile değildir. KY  iki dipte ağaçta tüneyen kuşlara sıkılan atış sonrası kalan kuşlar kadardır.

  • Ziyaettin31 Ocak 2021 21:50

    He yav nitelikli kardeş. Sen işi çözdün.

  • Soner31 Ocak 2021 18:06

    Türkiye borsasında AÇIĞA SATIŞ ve İMTİYAZLI HİSSE hep kötü niyetli kullanıldıpı açık! Gecmişe bakılırsa hep böyle olmuştur! Buna rağmen bu uygulamalara devsm edilmesindeki ısrar nedeni nedir? Borsa tarihine bakın bütün pisliklet imtiyazlı hisselerin olduğu şirketlerde olmuştur. İmtiyazlı hisseye son! Açığa satış ve kredili işleme son. Kaldıraçlı işlemlere son. Borsalar yatırım mantığı ile işletilmeli yatırım yeri olmalı, kumarhane mantığı ile işletilmemeli!

  • Kerim31 Ocak 2021 17:52

    Stop koymadan aciga satis yaparsan boyle oluyor iste.stop koysa aralarda biraz alis yapip yukarda caksalardi degisik olurdu.. Bizim borsadaki kurnazlarin yaptigi gibi bir haber yayip hisseyi biraz havalandirilar millet mallaninca cakarlar asagidan alip yukardan tekrar cakarlar olmadi mi alavere dalevereleini kendileri ortaya sacip hisseyi sirketi perisan ederler

  • Basit31 Ocak 2021 17:33

    Yeni gelenler boşuna debelenmeyin muhtemelen bir çoğunuz kısa şort ile gezerken onlar buradaydı bazılarının maliyetleri sıfırdır,kime neyi koyacaksınız ? Kendinizi kandırmayın herkes şunu biliyor hangi hisse tavana başladıysa ky üşüşüyor sonra ne oluyor? Basıyorlar satışı biliyor herifler patır patır kaçacaklar,satmayın o zaman hepsi bu,sen satmazsan kimden alacak ? Kısası satmazsanız bir şey olmaz fazla kafa yormanıza gerek yok neticede açığa sattığı malı yerine koyacak eli mahkum bu kadar basit.

  • Emir31 Ocak 2021 15:26

    Bistte patron yandaşı açığa satışlarıyla sürekli baskınlanmış uzun yıllardır defter değerinin altında kalmış hisseler var. Sürekli baskınlanan bu Ucuz kalmış hisselerde açığa satışlar yakalandı mı bu gibş operasyonların yapılması iyi olur. Küçük yatırımcılar da bu kötü niyetlilere karşı güç oluşturmalı.

  • hisse blokaj koyun31 Ocak 2021 15:26

    eyatirimci.mkk.com.tr sitesinden hisseleriniz blokaj koyabilirsiniz o zaamn açıga satmaları zorlaşır.

  • Ecınomist31 Ocak 2021 15:18

    BİST açığa satış satışı ucuz kalmış hisselerde hisseleri en ucuza toplamak için yapıldığını herkes görüyor ama yinede uygulamaya don verilmiyor. Yalan beklentiler oluşturarak hisselerin çok büyük bölümünü çok yüksek fiyatlardan yedir, sonra şirket içini boşalt işleri hep “İmtiyazlı Hisse” olan şirketlerde olduğunuda herkes görüyor. Ama imtiyazlı hisseye devam edilşyor. Çünkü sistemi kurallarını belirleyenler onlar!!

  • Cemil31 Ocak 2021 15:16

    Mkk sayfasına girip e devlet şifremle girdim. Hisselerim geldi. Yatirimci blokaji yazan yerden vakbn seçtim elli beş bin lotumu gördüm ama 49 bin lota koydu. Sanırım son gün alınanlara koymadı olsun şu an itibariyle 49 bin lot blokajli...hisemiz için elimden gelen bu ...hayırlısı olsun bakalım

  • The broker31 Ocak 2021 15:12

    Türkiye borsasında AÇIĞA SATIŞ ve İMTİYAZLI HİSSE hep kötü niyetli kullanılmoştır. Borsa tarihine bakın büyün pisliklet imtşyazlı hisseletin olduğu şirketlerde olmuştur.

  • VS31 Ocak 2021 15:08

    Açığa yatış ve kredili işlemler bitmeli, parası olan almalı,hissesi olan satabilmeli

  • Gercekler 31 Ocak 2021 15:07

    Türkşyede fiyatlı hisselerde pek açıpa satış olmaz. Türkiyede açığa satış genelde şirket gercek değerine göre çok ucuz kalmış hisselerde yapılır. Patron ve patron yandaşı tarafından. Amaç hisse fiyatımı baskınlayıp çok düşük tutup yatırımcılardan en ucuza söküp almak! Tamamen piyasa bızucudur. Sadece kötü nşyetli kullanım

  • Selamlar31 Ocak 2021 15:00

    Yöntem möntem yok Bofa napıyorsa onu yapacaksın tahtaya giriyor ertesi gün veriyor sabah alıyor akşama bakıyorsun tertemiz hergün 8-10 milyon kar alın size yöntem paranız varsa istediğiniz gibi oynarsınız yoksa bu oyuncuları takip edersiniz örnek vereyim,son rta sıçramasından önce 4-5 gün alımdaydı çaktırmadan 25 bin lot 30 bin lot aldı tavanda ne yaptı ? Alayını sattı açın bakın bu sadece bir örnek ikincisi Garan açın bakın ocakda ne kadar sattı şok olacaksınız.

  • analist31 Ocak 2021 14:30

    adamlar cıddı her dıle cevırmeye basladılar REDDIT ALTIN VE GUMUSDE CIDDI ACIK YAKALADILAR

  • Mehmet31 Ocak 2021 17:56

    Şahsen ben yarınki gümüş fiyatına bakıp portföyün %70 ini gümüşe geçmeyi düşünüyorum. Eğer gamestop daki gibi olursa uçar. Borsalarda çakılır bu arada. Ytd.

  • Öztürk31 Ocak 2021 14:15

    Herzaman kedi pilav yemez herzaman büyük balık küçük balığı yiyecek diye bi kayde yok birazda küçük balık büyük balığı yesin de büyük balıklar küçük balıkları nasıl zora soktuklarını anlasın hiç anlayacaklarını sanmıyorum ama neyse

  • Yorum31 Ocak 2021 14:53

    Ky cı bir araya gelince hiç öyle küçük olmadığı nekadar büyük olduğu ortaya çıktı düşünsenize 1000 tane koyun veya teke çobana saldırıyor çok acı sonucu olur bu işin çobanı tavuk yaparlar

  • kamil31 Ocak 2021 14:01

    AÇIĞA SATIŞ,BORSALARDAN YASAKLANMALI.

  • Oksenis Karert31 Ocak 2021 14:34

    Yapma be sayın yatırımcı o zaman borsanın tadı tuzu olurmu hiç.Aslı parayı  biz profesyoneller olarak açığa satıştan kazanıyoruz.