E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada karışık seyir pozitif tamamlandı---

Borsada karışık seyir pozitif tamamlandı

Borsada karışık seyir pozitif tamamlandı
21 Haziran 2021 - 18:10 borsagundem.com

Küresel piyasalarda Fed etkisi ile negatif görünüm haftanın ilk işlem gününde karışık seyre geçerken, Borsa İstanbul'da gün boyu bu seyre uydu. BIST 100 endeksi, günü %0,54 oranında yükselişle 1.398,52 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Piyasalar yeni haftaya başlarken, Fed'in artan şahin tutumu ve enflasyon beklentilerindeki yükseliş endişesi geçen haftadan bu haftaya taşınan baskı unsuru oluyor. Haftann ilk gününde yurt içinde veri gündemi sakin olurken, bugün yapılacak olan kabine toplantısında kademeli normalleşme planlarında gevşeme bekleniyor. St. Louis Fed Başkanı James Bullard cuma günü yaptığı açıklamada Powell'ın varlık alımı azaltma tartışmalarını resmi olarak başlattığını söyledi. Yurt dışında hafta boyunca piyasaların odağında Fed Başkanı Jerome Powell ile ECB Başkanı Christine Lagarde'ın konuşmaları ve BoE faiz kararı, ABD'de büyüme ve Avrupa'da imalat sanayi PMI verileri izlenecek. Yurt içinde ise bu hafta tüketici güven endeksinin yanı sıra TCMB'nin geçen haftaki toplantısında faizleri dabit tutma kararına ilişkin PPK özeti takip edilecek.

Fed tarafında enflasyon tahminlerinin yükseltilmesi ve faiz artırım öngörüsünü öne çekmesi ile küresel hisse piyasalarında oluşan baskı ile haftaya sert düşüşlerle başlayan küresel piyasalar izleniyor. Geçen hafta satıcılı bir fiyatlamanın etkili olduğu BIST 100 Endeksi, haftanın son işlem gününü yüzde 1,63 oranında değer kaybıyla 1.391,06 puandan tamamlarken, bugün karışık seyir izleyen endeks günü artıda tamamladı. Asya borsaları, Çin hariç gerilerken, Avrupa borsaları, düşüşle açıldı. ABD borsaları cuma günü yüzde 1'leri bulan düşüşle kapanırken, bugün yükselişle açıldı. 

Borsa Başkanı Korkmaz'dan halka arz uyarısı!

Selva Gıda’nın halka arzı tamamlandı

BORSA İSTANBUL

Küresel borsalardaki satış dalgasına paralel olarak geçen hafta yüzde 4,8 değer kaybeden Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftayı yüzde 1,63 oranında gerileme ile 1.391,06 puandan tamamladı.

Analistler, Fed'in geçen hafta piyasaları baskılayan toplantısının ardından yeni haftanın da Asya borsaları ve endeks vadelileri tarafında negatif başladığını belirtti. Bugün yurt içinde uluslararası yatırım pozisyonu verilerinin, yurt dışında ise ABD'de Şikago Fed Aktivite Endeksi ile ECB Başkanı Lagarde'ın konuşmasının takip edileceği de aktarıldı. 

Teknik açıdan BIST 100 endeksi, kar satışlarını güçlendirerek düşüşle kapadığı haftanın ardından, kısa vadede ilk olarak 1.434, gün içinde de 1.411 seviyelerini aşamadıkça tepki yükselişlerinin sınırlı kalması beklenirken, satış baskısının ilk hedef olarak 1.371-1.374 bandını hedeflemesi bekleniyor. Daha aşağıda ise 1.363 seviyesi hedenebilir diye dikkat çekiliyor. Yukarı yönlü hareketlerde ise 1.400 seviyesi üzerinde 1.411 ve bu seviye üzerinde hacimli kapanış görülmesi halinde 1.434 seviyesine kadar tepki yükselişinin devam etme potansiyeli bulunuyor. Analistler, teknik göstergelerin aşırı satım bölgesinde olduğu için gün içinde oluşacak tepki yükselişi denemelerine de dikkat çekiyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek verilerde öne çıkanlar ise, yurtiçinde 10.00'da mayıs ayı Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi ve nisan ayı Uluslararası Yatırım Pozisyonu ile yurt dışında 15.30'da ABD, mayıs ayı Şikago Fed Aktivite Endeksi ile 17.15'te ECB Başkanı Lagarde'ın konuşması yer alıyor.

BİST 100 endeksi güne % 0,21 oranında düşüşle 1.388,20 puandan başladı.

Borsa İstanbul'da BİST 100 endeksi açılışta yüzde 0,21 oranında 2,86 puan değer kaybıyla 1.388,20 puandan işlem gördü. 

Bankacılık endeksi yüzde 0,30 ve holding endeksi yüzde 0,54 düşüş kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 2,49 ile turizm, en çok kaybettiren yüzde 0,54 ile holding ve yatırım oldu.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,13 değer kazanarak 1.392,88 puana yükseldi.

Günün ilk yarısında dalgalı seyreden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 1,82 puan artışla 1.392,88 seviyesine çıktı. Toplam işlem hacmi 6,4 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Endeks, günün ilk yarısında en düşük 1.378,34, en yüksek ise 1.395,61 puanı gördü.

İlk yarıda bankacılık endeksi yüzde 0,10, holding endeksi yüzde 0,35 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 2,81 ile turizm, en çok gerileyen ise yüzde 1,21 ile gıda, içecek oldu.

Günün ilk yarısında mali endeks yüzde 0,40, teknoloji endeksi yüzde 0,10 ve sanayi endeksi yüzde 0,22 değer kaybederken, hizmetler endeksi yüzde 0,02 değer kazandı.

Önceki kapanışa göre günün ilk yarısında BIST 100 endeksine dahil hisselerden 39'u yükseldi, 53'ü değer kaybetti. En çok işlem gören hisse senetleri Türk Hava Yolları, Garanti BBVA, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Kardemir (D), Ereğli Demir Çelik oldu.

BİST 100 endeksi günü yüzde 0,54 oranında yükselişle 1.398,52 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul'da BİST 100 endeksi yüzde 0,54 oranında 7,46 puan değer kazancıyla 1.398,52 puandan tamamladı. İşlem hacmi 12,4 milyar TL olarak gerçekleşti. Endeks gün boyu gördüğü en yüksek puandan kapanış yaparken, en düşük 1.378,34 puandan işlem gördü.   

Bankacılık endeksi yüzde 0,62 ve holding endeksi yüzde 0,01 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 3,23 ile turizm, en çok kaybettiren ise yüzde 1,05 ile bilişim oldu.

Önceki kapanışa göre mali endeks yüzde 0,29, sanayi endeksi yüzde 0,15, teknoloji endeksi yüzde 0,60 ve hizmetler endeksi yüzde 0,68 oranında değer kazandı.

BIST 30 endeksi, önceki kapanışa göre 13,47 puan ve yüzde 0,90 oranında yükselişle 1.514,23 puandan kapandı. BIST hisselerinin 151'i prim yaptı, 230'u geriledi. Türk Hava Yolları, Garanti BBVA, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Ereğli Demir Çelik ve Boğaziçi Beton Sanayi en çok işlem gören hisse senetleri oldu.

F/K oranı sektör ortalamasına göre ucuz hisseler

Egeplast ve İhlas Gazetecilik sorusu

KÜRESEL PİYASALAR

Küresel piyasalarda, geçen hafta ABD Merkez Bankası'nın (Fed) beklentilerden şahin bulunan haziran toplantısının ardından satış ağırlıklı bir seyir izlenirken, yeni haftada Fed Başkanı Jerome Powell ile Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın konuşmalarının yanı sıra İngiltere Merkez Bankası (BoE) faiz kararı, ABD'de büyüme ve Avrupa'da imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri izlenecek.

Fed'in geçen hafta beklentiler doğrultusunda politika faizi ve varlık alım programında değişikliğe gitmemesine karşın, enflasyon ve faiz beklentilerindeki yukarı yönlü revizyonlar piyasalarda "şahin" algılandı.

Varlık alımlarının azaltılmasına ilişkin yönlendirmeye odaklanan piyasalar, tahminlerin 7 üyenin 2022 sonunda ilk faiz artışının gerçekleşeceği, 11 üyenin ise 2023'te iki faiz artırımı beklediğini göstermesi ile geçen hafta satış ağırlıklı seyretti.

Öte yandan St. Louis Fed Başkanı James Bullard'ın, son toplantıda Powell'ın resmi olarak varlık alımlarının azaltımına ilişkin tartışmayı başlattığını, kendisinin ilk faiz artırımına 2022 sonunda gidilmesini beklediğini belirterek, "Varlık alımı azaltımını organize etmek sağlıklı bir tartışma ile birkaç toplantı sürer." dedi.

Bu gelişmelerle geçen hafta dolar endeksinde yukarı yönlü hareket ivme kazanırken, ABD tahvil piyasasında kısa ve uzun vadeye olan talebin ayrışması dikkati çekti. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizleri geçen hafta yüzde 1,60 sınırını test etmesinin ardından düşüşe geçerek yeni haftada yüzde 1,39 seviyelerinde dengelendi.

ABD'nin geçen hafta başında yüzde 0,15 seviyelerinde bulunan 2 yıllık tahvil faizleri ise özellikle Bullard'ın açıklamaları sonrasında yüzde 0,29 seviyelerine kadar yükselirken, bugün yüzde 0,27 civarında seyretti. Dolar endeksi ise geçen hafta yüzde 2'lik yükselişle 90,5 seviyelerinden 92,4'e çıktı.

Pay piyasaları tarafına bakıldığında ise New York borsasında endekslerin geçen haftayı sert düşüşle tamamladığı görüldü. Dow Jones endeksi yüzde 3,45, S&P 500 endeksi yüzde 1,91 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,28 değer kaybetti.

Analistler, bundan sonraki süreçte piyasaların enflasyon ve faiz beklentilerini etkileyebilecek her türlü veri ve açıklamaya duyarlılığının arttığını vurgulayarak, bu kapsamda Powell'ın salı günü Temsilciler Meclisi'nde yapacağı sunumun önem taşıdığını söyledi.

Bu hafta ABD'de imalat endeksleri, büyüme, cari denge, dayanıklı mal siparişleri ve çekirdek kişisel tüketim harcamaları gibi önemli verilerin de açıklanacağını aktaran analistler, doların diğer ülke para birimleri ile emtialar karşısındaki seyrinin ve tahvil piyasasındaki gelişmelerin de yakından takip edileceğini bildirdi.

Avrupa tarafında geçen haftanın ilk yarısında G7, NATO, ABD ve Avrupa Birliği arasındaki zirveler gündemin ana belirleyicisi olurken, Fed toplantısı sonrası pay piyasalarında sert düşüşler öne çıktı. Haftalık bazda İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,63, Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,56 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,48 değer kaybetti. Euro/dolar paritesi, dolardaki güçlenme ile geçen hafta 1,1847 ile yaklaşık 2 ayın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından bugün 1,19 seviyelerinde yatay hareket etti.

Fed'in "şahin" tutumunun ardından Lagarde'ın bugün Avrupa Parlamentosu'nun Ekonomik ve Mali İşler Komitesi nezdinde yapacağı konuşmada para politikasına ilişkin vereceği mesajların öneminin arttığını belirten analistler, ayrıca bu hafta piyasaların odağında Avrupa genelinde açıklanacak imalat sanayi PMI verileri, Tüketici Güven Endeksi ile perşembe günü BoE'nin faiz kararının bulunduğunu söyledi.

Asya borsalarında, Çin hariç satış ağırlıklı bir seyir izlendi. Bugün Çin Merkez Bankası (PBoC), politika faizi olarak baz alınan kredi faiz oranını beklentiler doğrultusunda değiştirmeyerek yüzde 3,85 düzeyinde tuttu. Bu gelişmenin ardından Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,12 artarak 3.529 puandan, Avustralya'da S&P ASX 200 endeksi yüzde 1,81 azalışla 7.235 seviyesinden, Güney Kore'de Kospi endeksi ise yüzde 0,83 düşüşle 3.240 puandan günü tamamladı. Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 3,29 değer kaybıyla 28.010 puana düşerken, Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 0,27 düşüşle 52.203 puanda, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,22 değer kaybıyla 28.402 puanda seyretti.

Avrupa borsaları, haftanın ilk işlem gününe satıcılı bir seyirle başladı. Açılışın ardından Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 0,57 değer kaybıyla 449,48 puan, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,67 düşüşle 15.347 puan oldu. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,40 azalışla 6.989 puanda, İspanya'da IBEX 35 endeksi yüzde 1,22 düşüşle 8.926 puanda, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,80 düşüşle 6.514 puanda ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,35 azalışla 25.120 puanda bulunuyor.

ABD borsası haftanın birinci işlem gününe alıcılı başladı. Açılışta Dow Jones endeksi, 345 puan ve yüzde 1,04 değer kazancıyla 33.635 puana yükseldi. S&P 500 endeksi yüzde 0,70 artışla 4.196 puanda ve Nasdaq endeksi önceki kapanışın yüzde 0,23 üzerinde 14.059 puanda seyrediyor. Bugün açıklanan verilere göre, ABD'de mayıs Şikago Fed Aktivite endeksi 0,29 olarak gerçekleşti.

Yatırımlarınızı FED’in büyük hamlesine uydurmanın 5 yolu

Borsaların en popüler trendi sert fırtınayla karşılaştı

PARA PİYASALARI

İstanbul serbest piyasada dolar 8,7700 liradan, euro 10,4150 liradan haftaya başladı.

Serbest piyasada 8,7680 liradan alınan dolar, 8,7700 liradan satıldı. 10,4130 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 10,4150 lira olarak belirlendi.

Cuma günkü kapanışta doların satış fiyatı 8,7400 lira, euronun satış fiyatı ise 10,3800 lira olmuştu.

Geçen hafta 8,30-8,75 geniş bant aralığında seyreden dolar/TL ise bugün bankalararası piyasanın açılışında 8,78 seviyesinde işlem gördü.

Dolar/TL, haftaya yükselişle başlamasının ardından 8,75 seviyelerinde işlem gördü.

Cuma günü 8,7520 ile iki haftanın en yüksek seviyesini gören dolar/TL, günü yüzde 0,3 artışla 8,7418'den tamamladı.

Dolar/TL, yeni haftaya da yükselişle başlamasının ardından 10.40 itibarıyla önceki kapanışın yüzde 0,1 üzerinde 8,7514'ten işlem gördü.

Önceki kapanış seviyesine göre euro/TL yüzde 0,2 artışla 10,3970'den, sterlin/TL yüzde 0,4 değer kazancıyla 12,1005'ten satıldı.

Dolar endeksi ise önceki kapanışa göre yüzde 0,1 artışla 92,4 seviyesinde seyretti.

Euro/dolar paritesi, önceki kapanışa göre yüzde 0,03 azalışla 1,1855 seviyesinden işlem görürken, dolar/yen paritesi yüzde 0,23 azalışla 110 seviyelerinde dengelendi.

Analistler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) şahinleşen tutumunun gelişmekte olan ülke para birimlerinde oluşturduğu satış baskısının devam ettiğini kaydederek, Fed Başkanı Jerome Powell ve Fed üyelerinin hafta boyunca yapacakları açıklamaların varlık fiyatlamalarında etkili olabileceğini söyledi.

Bugün, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde ile Fed üyelerinin yapacağı açıklamaların yatırımcıların odağında bulunduğunu aktaran analistler, teknik açıdan dolar endeksinde 92 seviyesinin destek, 93,1'in ise önemli direnç olarak izleneceğini bildirdi. 

Gün ortasında Borsa İstanbul Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarı'nda işlem gören gösterge kağıdı 9 Kasım 2022 vadeli tahvilin, bugün valörlü işlemlerinin saat 13.00 itibarıyla basit getirisi yüzde 17,65, bileşik getirisi yüzde 18,43 seviyelerinde bulundu.

Uluslararası piyasalarda saat 13.00 itibarıyla euro/dolar paritesi 1,1900, sterlin/dolar paritesi 1,3860 ve dolar/yen paritesi 110,1 düzeyinde seyretti.

İstanbul serbest piyasada dolar 8,7600 liradan, euro 10,4280 liradan satıldı.

Gün sonunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), doların bugünkü efektif kurunu alışta 8,7436 lira, satışta 8,7787 lira olarak açıkladı. TCMB, önceki efektif kurunu alışta 8,6586 lira, satışta 8,6933 lira olarak belirlemişti.

Uluslararası piyasalarda, saat 18.15 itibarıyla euro/dolar paritesi 1,19137, sterlin/dolar paritesi 1,3911, dolar/yen paritesi de 110,16 düzeyinde seyrederken, serbest piyasada TL karşısında dolar 8,7703, euro 10,4557 ve sterlin 12,2084 seviyesinden işlem gördü.

Döviz tarafında yükseliş sürüyor

Bitcoin, Ethereum'a karşı!

EMTİA PİYASASI

Petrol yeni haftaya pozitif başladı. İran nükleer anlaşması görüşmelerinin kısa zamanda son ermesine dair işaretler verilmesine karşın bazı hususların netleşmemesi ihtimali etkili oluyor. İran petrolünün piyasaya geç çıkacak olması, petrol fiyatlarındaki yükselişi destekliyor. Görüşmeler uzadıkça petrol fiyatları o sürede yükselmeye devam edebilir. Piyasalardaki risk iştahının zayıf olması ve hisse senetlerinden çıkışlar izlenirken, dolar endeksindeki yatay seyir alıcılı seyre dönerse, petrolde baskı oluşabilir diye de hatırlatılıyor. 

Altının gram fiyatı, güne yükselişle başlamasının ardından 502,3 lira seviyesinde işlem gördü.

Geçen hafta dolar kurundaki yükselişe karşın, altının ons fiyatındaki düşüşün etkisiyle yüzde 2,2 gerileyen gram altın, haftayı da 495,9 liradan tamamladı.

Yeni haftaya ise yükselişle başlayan altının gram fiyatı, saat 11.25 itibarıyla önceki kapanışın yüzde 1,3 üzerinde 502,3 liradan işlem gördü. Çeyrek altın 820 lira, Cumhuriyet altını da 3.378 liradan satıldı.

Altının ons fiyatı, geçen hafta yüzde 6 değer kaybederek 1.764,6 dolarla son 2,5 ayın en düşük haftalık kapanışını gerçekleştirdi. Yeni haftaya ise yükselişle başlayan altının onsu, önceki kapanışın yüzde 1 üzerinde 1.782,8 dolardan alıcı buluyor.

Analistler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) toplantı kararlarının beklenenden şahin bulunması ile geçen hafta baskılanan altının ons fiyatının, yeni haftada tepki alımlarıyla yükseldiğini söyledi.

Fed Başkanı Jerome Powell ve Fed üyelerinin hafta boyunca yapacakları açıklamaların varlık fiyatlamalarında etkili olabileceğini belirten analistler, bugün veri gündeminin sakin olduğunu, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde'ın Avrupa Parlamentosu'nun Ekonomik ve Mali İşler Komitesi'nde yapacağı konuşmanın ve ABD'de Şikago Fed Aktivite Endeks'inin takip edileceğini bildirdi.

Analistler, teknik açıdan ons altında 1.770 doların destek, 1.800 doların direnç konumunda bulunduğunu ifade etti.

Gün ortasında İstanbul Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 501,20 lira, Cumhuriyet altınının satış fiyatı ise 3.322,00 lira oldu.

Altının onsu uluslararası piyasalarda yüzde 0,1 artışla 1.782,9 dolardan, Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise yüzde 0,4 artışla 72,9 dolardan işlem gördü.

Gün sonunda Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası'nda (KMKTP) en düşük 498 bin lirayı, en yüksek ise 503 bin 500 lirayı gören standart altının kilogram fiyatı, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,2 artarak 501 bin 180 liradan tamamladı.

İstanbul Kapalıçarşı'da, bugün kapanışta çeyrek altın 814,00 lira, Cumhuriyet altını 3.330,00 liradan satılırken, 24 ayar külçe altının gram fiyatı ise cuma günkü kapanışa göre yüzde 1,01 yükselişle 502,20 liradan işlem gördü.

Altının onsu, uluslararası piyasalarda saat 18.15 itibarıyla yüzde 1,15 oranında artışla 1.784 dolardan, Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı, yüzde 0,88 oranında yükselişle 74,16 dolardan işlem gördü.

Altında teknik görünüm hala zayıf

ABD tahvillerinin altın ve gümüşe etkisi

VADELİ PİYASA

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) haziran vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, haftaya düşüşle başlamasının ardından 1.512 puanda dengelendi.

Haziran vadeli endeks kontratı, en düşük 1.508,00 puanı görmesinin ardından önceki normal seans kapanışının yüzde 0,1 altında 1.512,00 seviyesinden işlem gördü.

Cuma günü satıcılı bir seyir izleyen endeks kontratı, normal seansı önceki kapanışa göre yüzde 1,5 azalışla 1.513,50 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında ise yatay seyretti.

Analistler, ABD Merkz Bankası'nın (Fed) toplantı kararlarının beklenenden "şahin" olması sonrası pay piyasalarındaki satıcılı seyrin devam ettiğini söyledi.

Analistler, teknik açıdan endeks kontratında 1.500 ve 1.470 puanın destek, 1.550 seviyesinin direnç konumunda olduğunu belirtti.
 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Riza berlin21 Haziran 2021 14:55

    DÜNYA BORSALARI CAKILIYOR BIZIMKI DIRENİYOR KOCUM BENIM KOCUM AMA YEMEZLER O ENDEKS 135E INECEK

  • Cengizhan 21 Haziran 2021 11:52

    Geçen sene Pandemi sonundan beri borsalar çıkıyor... tüm dünyada ve Türkiye’de böyle.. kar satışları uzun zamandır bekleniyor... bu dönem BİST riskli... beklemek izlemek, kaybettirmez

  • Hehe21 Haziran 2021 10:30

    Bahane bu mu simdi butun suc dunyadaki diger ulkeler oylemi yine kiskanc dunya diyorsun