E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada 'ihbarcı' dönemi---

Borsada 'ihbarcı' dönemi

Borsada 'ihbarcı' dönemi
05 Temmuz 2014 - 09:06 borsagundem.com

Manipülasyon başta olmak üzere piyasa dolandırıcılığını önüne geçmek için SPK’nin yeni adımları devreye giriyor

Manipülasyon başta olmak üzere piyasa dolandırıcılığını önlemeye yönelik adımlar atan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ihbarcı dönemini başlattı.
 
Aracı kuruluşlarda çalışanlar manipülasyon gibi suç teşkil edecek şüpheli işlemleri kurula bildirmekle yükümlü hale geldi. Yükümlülük 21 Ocak 2014 tarihinde yayınlanan tebliğin 1 Temmuz 2014’te yürürlüğe girmesiyle başladı. Buna göre piyasa dolandırıcılığı suçlarından herhangi birinden şüphe duyulması halinde çalışanların bildirimde bulunması gerekiyor. Tebliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte hisselerdeki ani iniş ve yükselişlere anlık müdahalede bulunulacak. Şüphe aşamasında SPK devreye gireceği için yatırımcının mağduriyeti de giderilmiş olacak. Şüpheli işlem bildirimi tespit edilip aracı kurum görevlisi tarafından bildirim yapılmazsa SPK’nın incelemesi sonrasında suçun ortaya çıkarılmasının ardından görevli kişiler cezai müeyyide ile karşı karşıya kalabilecek. Piyasa dolandırıcılığını önlemeye yönelik tebliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte SPK’dan uyarı açıklaması geldi. SPK kaynakları açıklamayı “Ayağınızı denk alın” uyarısı olarak değerlendiriyor.

PROAKTİF DÖNEM BAŞLIYOR

SPK’dan konuya ilişkin yapılan açıklamada ‘Yatırım kuruluşlarının Bildirim Yükümlülüğü Tebliği’ne uyum konusunda gerekli dikkat ve özeni göstermesi, diğer taraftan şüpheli işlemlerle karşılaşılması durumunda buna ilişkin bildirimlerin gizlilik kurallarına riayet edilerek kurulumuza gönderilmesi gerekmektedir” ifadeleri yer alıyor. Tebliğ öncesinde aracı kurumlardaki işlemlere ilişkin manipülasyon şüphesinin olması durumunda bildirim zorunluluğunun olmadığına dikkat çeken üst düzey bir ekonomi yetkilisi, “Herhangi bir hisse örneğin 2 TL’den 8 liraya çıktığında SPK’nın denetimi ile manipülasyon ortaya çıkıyordu. Sonrasında da işlemi yapanlara yönelik yasak getiriliyordu. Bu ay başında yürürlüğe giren tebliğ ile birlikte artık proaktif davranma dönemi başlıyor” dedi.

GÖREVLİ PERSONELİN İSMİ SPK’YA

Bilgi Suistimali veya Piyasa Dolandırıcılığı Suçları Hakkında Bildirim Yükümlülüğü Tebliğine ilişkin yapılan açıklamada, “Yatırım kuruluşları tarafından tebliğin ilgili maddesi uyarınca görevlendirilen personele ilişkin bilgilerin Kurulumuza bildirilmesi (Kurulumuz İstanbul Temsilciliği adresine Piyasa Gözetim ve Denetim Dairesine hitaben gönderilmesi), yatırım kuruluşlarının tebliğe uyum konusunda gerekli dikkat ve özeni göstermesi, diğer taraftan şüpheli işlemlerle karşılaşılması durumunda buna ilişkin bildirimlerin gizlilik kurallarına riayet edilerek gönderilmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (28)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • '06 Temmuz 2014 15:05

    çok ekonomi yazısını takip ederim ve okurum ama ORHAN PALA gibi kalemi doğru ve işin köküne inip yazan insan görmedim.orhan pala gibi 10 tane olsun bu piyasa düzelir ve spk görev alması gerekli orhan palanın.yazılarınız canı gönülden bekliyorum orhan pala

  • '06 Temmuz 2014 15:02

    burdaki yorumcuların hepsi borsanın ne olduğunu biliyor dönen dolapları biliyor birtek spk mı bilmiyor.allah allah ne kadar saf bir spk mız var.yatırımcıları saf yerine koymaktan bıkmadınızmı finas merkezi olamayız sayın ORHAN PALA NIN yazdıklarını okursa spk anlar

  • dinero06 Temmuz 2014 10:37

    Küçük yatırımcı arkadaşlarımın aşağıdaki yorumlarını okudukça SPK'ya olan kızgınlığım daha da artıyor. SPK'dan istenen sadece işini iyi yapması, borsayı üç kağıtçılardan temizlemesi. Krsan'da olanlara bakın, bir kaç mafyöz eline geçirmiş yönetimi. At oynatıyor. Yaptıkları hilelerin sonu gelmiyor. Halka arzdan sonra geldiği değerlere bakın, yazıklar olsun.

  • meral06 Temmuz 2014 10:03

    Tüm anlaşmalı halka arzlar buradan milletin çırasını yakacaklar yine..

  • ss06 Temmuz 2014 05:53

    gordük gsray olayında spk yı. borsa tarihinde ilk defa bedelli başvurusu yapıp tahsisli cevebı alan bir şirket oldu. tahsisli derken tam olarak tahsisli de değil. açık büfe bedelli . yatacak yeriniz yok yatacak. nabza göre şerbet veripte birde kanundan hukuktan bahsetmeyin.

  • Ayıp siz06 Temmuz 2014 05:02

    Sayın borsa gündem çalışanları kervn hisseleri çağrı fiyatı için biraz olsa uğraşırmısınız allah rızası için maliyet : 2.50 60 bin küsür lot var intihar edicem bizim elimizden bişey gelmiyor ancak siz yapabilirsiniz

  • maninüpaltör spk06 Temmuz 2014 04:04

    bizde kanunlar bi güzel yazılır ama uyguayan yok. spk bu zamana kadar hangi dolandırılan yatırımcının hakkını geri verdi ki bundan sonra verecek. gsray, netaş, ihlas gibi dolandırıcı hisselerin patronları yatırımcı paraları ile bodrum marmaris yapıyor.ancak kazıklanan yatırımcıların haklarının üzerine toprak serilmiş. siz ancak kanun yazın.

  • ipekzadeler06 Temmuz 2014 01:37

    akın ipek i ihbar ediyorum.yaklaşık bir yıldan beri rezerv açıklayacağım dedi açıklamadı.hisseler yüzde 100 zararda.bu adamın yeri halk arası değil.

  • gccufcucf06 Temmuz 2014 00:58

    rysas tan baslaya bılırsınız kagıdın borsayla alakasıyok borsaya acılmıs

  • Bulgaristan06 Temmuz 2014 00:48

    Bulgar çetesi yandı o zman sonunuz gelecek

  • borsa bilgi ister.06 Temmuz 2014 00:06

    f/k'sı 6-7 'den yukarısında,borçlar/özvarlık=0.10-15'den yukarda,kar edemeyen ama yine de az da olsa temettü veren,ciroyu arttıramayanlarda ne iş olur ki?Fed dolarları geri çekmekte,QE3 bitmakte ,şirket karları düşmekte ise borsa yerine yüksek faizli bonolar veya yükselmekte olan arsa ve daireler varken kumara ne gerek var??

  • neta a105 Temmuz 2014 23:51

    Neta Ve A1 kapidal kurumları bunların ev sahipleri hadi açıklasınlar yoksa biz mi açıklayalım

  • Mahmut Ballı05 Temmuz 2014 23:09

    Siz önce açığa satış ve alışı yasaklayın.Başkalarının hisselerinin alınmasına , satılmasına müsade eden aracı kurumları cezalandırın.Nasrettin hocanın dediği gibi parayı veren düdüğü çalsın.

  • soroz05 Temmuz 2014 23:02

    SPK izin verdiğin hisselerden bazıları açılışta taban oluyor.hiç sordunmu onlara nasıl ilk zarara mal satıyorsunuz.Murat ülkere 3 yıl önce sattığın bizim toptan yarı fiyatında.küçükleri kollayın,hemen bürüt takas getirin.yüzde 10 yapanın hissesini kapatın.borsanın ruhunu mahvettiniz.düşün yakasından.

  • KARTALY32305 Temmuz 2014 22:58

    SPK YI SPK YA ŞİKAYET EDİYOM...........ŞEFFAF EKONOMİ YÖNETİMİ YOK...YÖNETİMLERİN BAŞARISIZLIĞINDAN DOLAYI.ZAMLAR BAZ ALINDIĞINDA DOLAYLI YOLDAN BİZLERİN ALIN TERİNDEN ÇALINANLAR VAR

  • KARTALY32305 Temmuz 2014 22:51

    İLK İHBARCI KİM OLMAK İSTER.BENİ İHBAR ETSİN.BU SİSTEMİN BANA 35 BİN BORÇU VAR.BENDEN ÇALDI

  • BROKER KENAN05 Temmuz 2014 22:46

    Son 9 ay içinde açık sekilde göstere göstere KERVANSARAY da on farklı uç noktada manipulatif işlemler yapıldı bunları göremiyorlarda, bundan sonra olacak şüpheli işlemleri aracı kurum bildirecekte öyle farkına varacaklarmış! tam komikçilk yapıyorlar.

  • betul05 Temmuz 2014 19:07

    Beni ihbar edecek aracı kurumlamı çalışıcam..bu ne saçma yönetmelik..önce spk yı ihbar ederek başlıyorum.. Halka arz edilip milletin parasını hüpletenlere izin verdiği için ve halada devam ediyor izin vermeye

  • !05 Temmuz 2014 18:19

    ÇOK ZOR MU BU KADAR KENDİZİNİ ZAVALLI YERİNE KOYMAYIN GİDİN AMERİKADAKİ BORSA HUKUK KANUNLARINI GETİRİN BİTSİN BU İŞ.yatırmcılarda rahat rahat hisse alırlar ve satarlar

  • Yerli Yatırımcı05 Temmuz 2014 15:53

    Bu haberi çok beğendim, SPK yı SPK ya ihbar etmeyi düşünüyorum:))))))))

  • comment05 Temmuz 2014 15:47

    anel telekomda brüt takas başlattı 5 günde hisse %50 düştü...spk önce kendine baksın..bankalarda brüt takas uygulayabilmiş mi bugüne kadar? yada uygulayabilir mi?

  • ali ulu05 Temmuz 2014 15:22

    hikaye..hiçbişi olmazz...burası trye..isteyen istediğini bal gibi yapar..

  • F105 Temmuz 2014 13:33

    spk en büyük spekülasyon garanti de onu bir incele bakalım gün için 10-15 kademe kaçdefa inip çıkıyor

  • haydar05 Temmuz 2014 12:29

    Olacakları söylim..SPK ihbar manyağı olacak..Kağıdı 1 kuruş düşen herkes speculator diye başlayacak ihbara..SPK bunları eleme işinde yavaş kalınca işler tavsayacak yine eski haline dönecek..

  • borsacı05 Temmuz 2014 12:08

    yatırımcı gazı alma

  • tv05 Temmuz 2014 11:47

    allahtan kormayan spk danmı korkacak geriyedönük kapanan şirketlere bir bakın insanları paraları nasıl yok edilmiş ranlo goldaş kuyum daha niceleri buişle ne hükümet yetkilileri nede bistekiler ilgilenir saygılar

  • tv 05 Temmuz 2014 11:39

    alsana spk ihparsa ihpar ranlojistigin sahibi ramiz benli vedigerleri niçin hisselerini satmışlar araştırda gör amaneçare

  • hacı05 Temmuz 2014 11:27

    Yahu çalışan dealer broker günde 50 kişinin işlemini yapıyor zaten işlemler internetten yapılıyor.. SPK ya vur dedik oda piyasayı bitiriyor. Bu kadar sıkı kurallarla insanlar alım satım yapmaya korkar hale gelecek.