E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada herkes kaybederken onlar kazandı---

Borsada herkes kaybederken onlar kazandı

Borsada herkes kaybederken onlar kazandı
05 Mart 2021 - 17:53 borsagundem.com

ABD’de enflasyon beklentilerinin ve tahvil verimlerinin yükselişiyle borsalar geri çekilmeye başladı. Ancak enflasyon artışını önceden tahmin eden riskli fon şirketleri bugünlerde büyük kazançlar elde ediyorlar


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Riskli fonların ABD Başkanı Joe Biden’ın 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketiyle enflasyonun yeniden canlanacağına yönelik yatırımları işe yaramaya başladı. 2021’in başından bu yana birçok büyük riskli fon yöneticisi güçlü getiriler elde etmeye başladı.

Riskli fon şirketleri Caxton Associates, Odey Asset Management ve QMA Wadhwani gibi fon şirketleri hızlı fiyat artışı beklentileri ve ABD devlet tahvili fiyatlarının düşmesinden kazanç elde etti.

Financial Times’ın haberine göre fon firması Dynamic Beta Investments’ın Yönetici Üyesi Andrew Beer, “Riskli fonlar altı aydır enflasyonun beklenenden daha fazla ısınabileceği konusunda uyarıyordu” açıklamasında bulundu. 30 yıllık ABD Hazine tahvillerine yaptıkları yatırım stratejisiyle geçtiğimiz ay yüzde 4,4 yükseliş kaydeden DBMF fonunun yöneticilerinden Beer, “Şubat ayı faiz oranlarındaki artışa ne kadar az yatırımcının hazırlıklı olduğunu göster” ifadelerine yer verdi.

40 yıllık süredir boğa piyasasında olan ABD tahvil fiyatları, son haftalarda büyük parasal ve mali teşvik seviyelerinin ABD'de ekonomik toparlanmaya yol açacağı ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını beklenenden daha erken yükseltmeye zorlayacağı beklentisiyle düştü. Bu görüşü ABD perakende satış ve üretim verilerinin yanı sıra artan emtia fiyatları ve ABD ile İngiltere’de aşı konusundaki ilerlemeler destekledi.

Bloomberg Barclays Endeksi’ne göre, 10 yıl veya daha uzun vadeli ABD Hazinesi tahvilleri, fiyat düşüşlerini ve faiz ödemelerini dikkate alan toplam getiri bazında 2021'in başından bu yana yüzde 10'luk bir kayıp kaydetti. Bu arada Bloomberg verilerine göre, enflasyon beklentilerinin piyasa bazlı bir ölçüsü olan beş yıllık başa baş oranı Çarşamba günü 2008'den bu yana ilk kez yüzde 2,5'i aştı.

Caxton Genel Müdürü Andrew Law, Aralık ayı yatırımcı mektubunda, "Piyasa ortamı büyük bir reflasyon ticareti için iyi ayarlanmış olabilir" ifadelerine yer vermişti. Law, bunun "büyük olasılıkla baskın bir yatırım teması" olacağını da sözlerine eklemişti.

Bu yatırım teması meyvesini verdi: Habere göre, geçen yıl şimdiye kadarki en iyi getirilerini paylaşan Caxton, Law tarafından yönetilen Makro fonunda yüzde 7,2 ve ana fonunda bu yıl yüzde 4,5 değer kazandı.

Bu arada Odey'in Kurucusu Crispin Odey tarafından yönetilen Avrupa fonu, habere göre geçen ay yüzde 38,4 değer kazanarak bu yılki kazançlarını yüzde 51,1'e çıkardı. Fon, İngiltere ve Japon devlet tahvillerine yönelik büyük yatırımlarda bulunuyor. Firma geçtiğimiz günlerde müşterilerine yazdığı bir mektupla ABD enflasyonunun bu yıl yüzde 10 ila 15 arasında olmasını beklediğini söyledi. Bu, tüketici fiyatlarının bu yıl ortalama yüzde 2,3 artmasını bekleyen Bloomberg anketindeki ekonomistlerin tahminlerini fazlasıyla aşıyor.

Milyarder Alan Howard'ın kurucu ortağı olduğu ve Aron Landy'nin başkanlığını yaptığı Brevan Howard şirketi, bu yıl Şubat ortasına kadar yüzde 3,4 civarında değer kazandı. Haberin dayandırdığı kaynaklara göre fon şirketi pozisyonunu tahvil verimlerindeki yükseliş üzerine konumlandırmıştı. Brevan, Caxton ve Odey konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

ABD borsası yükselişle açıldı

 

ABD'de tarım dışı istihdam beklentileri aştı

 

Teknoloji hisseleri kritik seviyeye ulaştı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)