E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada her dönem kazandıran 9 hisse---

Borsada her dönem kazandıran 9 hisse

Borsada her dönem kazandıran 9 hisse
04 Nisan 2021 - 08:05 borsagundem.com

BIST 50 şirketleri içinde % 10 üzeri kâr marjı ile çalışan ve 1 yılda % 100 kazandıran şirketler yüz güldürdü. Bu formül şirket ve yatırımcı için win-win (kazan-kazan) anlamına geliyor

Borsada dalgalanmaların, gün içi hareketlerin, fiyat savrulmalarının yüksek olduğu dönemlerde riski düşürmek açısından şirketlerin mali performanslarını takip etmek önemlidir. Neticede güçlü ticari performansa sahip şirketler olumsuzluklara rağmen kârlarını artırırken uzun vadede yatırıcısına da kazandırmakta. Bu çerçevede yaptığımız analizde Borsa 50 şirketleri içinde yüzde 10’un üzerindeki kâr marjıyla çalışan 9 şirketin son bir yılda yüzde 100’lük getirisiyle öne çıktığı gözlendi.

Analistlerin Nisan ayı borsa tahminleri

Listeye giren şirketler sektörel bazda dağıtıldığında otomotiv ve otomotiv yan sanayi, sigorta, gübre, demir çelik, kimyasal ve zirai ürünler, holding ve kağıt sektörlerinde yer aldıkları görülüyor. Listedeki şirketler şöyle: Kartonsan, Otokar, Ege Endüstri, Türkiye Sigorta, Hektaş, Alkim Kimya, Doğan Holding, Ereğli Demir Çelik ve Koza Altın.

Borsada yatırımcı sayısı 2.5 milyonu aştı

Otomotiv kur artışının da etkisiyle yıldızı parlayan bir sektör. Bu yılın ocak-mart döneminde otomobil ve hafif ticari araç pazarı yüzde 59,7 oranında arttı. Mart ayı itibariyle bir önceki yılın aynı ayına göre otomobil ve hafif ticari araç pazarı yüzde 92,8 artarak 96.428 adet oldu. Kur artış etkisi ile fiyatların artma kaygısı otomotiv talebini güçlendirdi. Bu sektöre hammadde sağlayan şirketlerin de kârlılıklarında benzer şekilde artışlar görüldü. Şirketlerin pandemiye rağmen yüksek kâr marjlarını koruyabilmeleri bu dönem içerisinde faaliyetlerini sürdürebilmeleri ve yeni teknolojiye adapte olmaları ile yakından bağlantılı.

Borsada çok kazandıran hisseler

Borsada yabancıların payı azalmaya devam ederken hisselerde yerlilerin ağırlığı artmaya ve yeni yatırımcı gelmeye devam ediyor. Şimdilerde yabancı payı yüzde 42,9’a geriledi. Borsadaki yatırımcı sayısı 2 milyon 249 bine çıktı. Yerli yatırımcının hisse senedini tercih etmesinin en büyük nedeni yaşanan şok düşüşlerde hisse senedi fiyatlarının aşırı gerilemesi.
Öte yandan emeklilik fonları ve yatırım fonları aracılığı ile mevduatın üzerinde getiri arayışında olanlar borsaya yöneliyor. Borsa önümüzdeki dönemde yatırımcılar için bir alternatif olmaya devam edecektir. Özellikle faizlerin tepe yaptığı aylarda olduğumuz düşünülürse haziran sonrasında borsada Hisse senetleri daha cazip seçenekler sunabilir. Burada önemli olan hisse seçimlerini iyi yapabilmek. Borsada özsermayesi ekside olan son beş yıldır zarar eden, karını artıramayan, kar marjı çok düşük birçok firma bulunuyor. Yatırımcıların ayıklama yaparak güçlü firmaları tercih edebilmesi uzun vadede düşük riskle getirilerini artırmalarına olanak tanıyacaktır.

Borsalarda bahar havası sürecek mi?

Kâr marjı şirketlerin satışlarının yüzde kaçının kâra dönüştüğünü gösterir. Bir şirket yüksek oranda satış yapabilir ancak bu satışlarından yüzde 1 oranında kâr sağlıyorsa şirketin büyümesine rağmen yatırımcılar bunun kârlılık etkisini hissetmeyecektir. Kâr marjı şirketin kârnın satışlarına oranıdır. Kâr marjı yüksek olan ve bu seyrini koruyabilen şirketlerin satışlarındaki her artış kârlılık hanesine de etkisini hissettirecektir. Kârlılığı yüksek firmalar borsa yatırımcıları açısından her zaman tercih listesinde öne çıkar.

Borsalarda yükselişin sürmesi bekleniyor; Ancak!..

Borsa İstanbul’da 417 şirket işlem görüyor. 2 Nisan itibariyle şirketlerin piyasa değeri 224 milyar dolar. Borsadaki şirketlerin toplam piyasa değeri/ yıllık kar (F/K) oranı ortalama 14,14 seviyesinde bulunuyor. Borsadaki şirketlerin ortalama temettü verimliliği ise yüzde 2,66. Veriler firmaların temettü verimliliğinin çok düşük olduğunu gösteriyor. Yatırımcılar ise düşük temettü verimliliği nedeniyle daha ziyade hisse senedi getirisine odaklanıyor. Seçici olarak yüksek kâr payı ödeyen şirketler bulunmasına rağmen genel seyre bakıldığında 417 şirket bazında oranlar hayli düşük.

Ekonomik riskler artarken şirketlerimiz ne yapmalı?

Kripto paralardaki yüksek getiriler ve borsada aşırı düşen hisseler yatırımcıların iştahını kabartıyor. Böyle dönemler fırsat yarat-sa da kredi çekilerek yapılan yatırımlar ciddi borç sarmallarının ve hayal kırıklıklarının tetikleyicisi olabilir. Coin’lerdeki yükselişler cazip getiriler sunsa da yasal boşluklarının olması riski hayli yüksek kılıyor. Bu risklerin üstelik kredi ile taşınması beraberindeki zarar olasılığını daha da artırmakta.

Piyasalarda ikinci çeyreğin yol haritası

TAKİP EDİLECEK GELİŞMELER
-ABD doları küresel bazda güçlü seyrediyor: ABD’de mart ayında tarım dışı istihdam 916 bin oldu. Beklenti 675 bindi. Beş yıllık ABD tahvil faizi yüzde 0,95’le Şubat 2020’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. ABD 10 yıllık tahvil faizi yeniden yüzde 1,70’i aştı. ABD’de açıklanan olumlu veriler doları destekliyor.

-Piyasalarda aşı etkisi hissedilebilir: Seyahat kısıtları aşılama etkisiyle azalıyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), Kovid-19 aşısının ikinci dozunun yapılmasının ardından seyahat edilebileceğini duyurdu. Aşılamaların artması piyasaları olumlu etkile-yecektir.

-Dolar kurunda sakinleşme yaşanıyor: Hafta içerisinde 8,45 seviyesine kadar yükselen dolar/TL haftanın son günü 8,16’ya geriledi. 6,89-8,48 aralığında yaşanan yükselişin geri çekilme seviyeleri 8,10- 7,87 ve 7,68 ve 7,49. Kurun enflasyon etkisiyle TCMB’nin 15 Nisan’da sıkı para politikasını sürdürme eğilimi devam edecektir.

-Borsada karar haftası: BIST 100 Endeksi 1.430 seviyesinde. Kısa vadede yükselen bir üçgen oluştu. Endeks 1.431-1.443 seviyele-rindeki direncin üzerine çıkabilirse yeniden içerisinde hareket ettiği 1.443-1.582 yatay bandına dönecek. Hisse bazlı hareketlerle bu yaşanabilir. Eğer direnç aşılmazsa bir süre 1,335-1,445 bandında hareket sürecektir.

-2016 Temmuz darbe girişiminden bu yana DTH’daki en büyük azalma gerçekleşti. TCMB’nin 26 Mart haftasına ilişkin para ve banka raporuna göre yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatları 8,1 milyar dolar azaldı. Bu azalmada sermaye kontrolü gelebileceği söylentisi ile yastık altına çekilebilen para olsa bile ciddi bir gerileme.
(Zeynep Aktaş /Milliyet)

Haftaya enflasyonla başlayacağız

'Halka arz mimarı' Korkmaz Ergun’la güven verici dönem başladı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (22)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Uyarı05 Nisan 2021 22:51

    Borsa borsalıktan cikmis kar eden firmalar taban taban bedelliden küçük yatırımcının parası çalınıyor borsa oynamak kripto para oynamaktan daha güvensiz

  • Dikkat05 Nisan 2021 10:42

    Faiz inerse dolar 12 15 bandına çıkar teknik analiz bilmeyen hayal kurmanın o şunu demiş bu bunu demiş teknik analiz bilmeyen boş

  • Dimi04 Nisan 2021 22:44

    Oh be çıksın bari

  • tam manyak borsacı04 Nisan 2021 22:38

    yarın korkak yatırımcılara güveniyorum.en az yüzde beş alttan almak için sabırsızlanıyorum.korkaklar zafer anıtı dikemez, birde para kazanamaz .

  • çılgın yatırımcı04 Nisan 2021 22:17

    bildiri yayınlayan bunak ve darbeci 103 emekli amiral p.tesi küçük yatırımcılar için can suyu olucakdır.borsa taban yiyince küçük yatırımcılar buralardan rahat rahat dipten kazısınlar köşeyi dönsünler.

  • şeref gocmen04 Nisan 2021 21:54

    hakukuti çok safsın.faiz 20 de hala dolar 8.20 de.8.20 de kalması normal piyasa şartlarında oluşmuyor.bankalar elinde avcunda ne kadar dolar varsa satıyor.şimdi satacak dolarda kalmadı.hanyayı konyayı kenyayı kim görecek az bir zaman kaldı.

  • Dible ye 04 Nisan 2021 21:13

    Bu ulkede borsa hikaye birinin canı sıkılır gorevden alır borsa taban olur ruzgar essse taban olur olurda olur oncun guvenlı ulke borsası olabilir belki ama gerisi hikaye

  • Artık borsayı annadım korkakların işi deyil04 Nisan 2021 18:26

    Kardeşim en az üç veya beş sene bir hisse senedini elinde tutmatacaksan borsa ya girme nerede görünmüş hemen borsa ya gir para kazan çok büyük şans olacak ki denk gelsin eyer aldığın hisseye güveniyorsan düş sede satma biliyorsun kurt puslu havayı sever

  • Kaçan Grup04 Nisan 2021 17:49

    bunlar bende yok, demek ki anlamıyorum bu işten, üzüldüm şimdi

  • şeref gocmen04 Nisan 2021 17:19

    yabancı satarken yerli hangi parayla alıyor.varlık fonu ayakta tutmaya çalışıyor borsayı.dolar 9 10 giderken görecegiz borsanın halini.bu arada yabancılarda satış hızlanırsa butun kagıtlar çöp olur.herkes aklını başına alsın.develüasyon her an kapımızı çalabilir.YTD  YAYINLAYIN ARTIK BUNU

  • Borsa candır gerisi maldır04 Nisan 2021 18:24

    He kardaş haaa kurban he yavrum sen alma biz alıyoruz her düşüşte sen doları 8.50 den alığ 9 ay bekle biz alacağımızı alalım komik beyinli seni borsanın dolar karşısındaki değerine bak tarihi diplerdeydi desemde sen anlayamazsın okito mokito kamasutriya 😅😅😅

  • hakukitu04 Nisan 2021 17:48

    çok sallamışsın. hangi bilgiyle bunu söyledin belli değil. o doalr bir çakıldı mı gör konyanın yolunu. altınında çakılsın gçr kenyanın yolunu.. dolarmış.

  • Hamido04 Nisan 2021 15:56

    Dohol hissesi çok enteresan, şirketin zayıf tarafı yık, her yönü güçlü, beklentileri var ama yerinde ptainaj çekiyor hatta sık sık geri kaçıyor. Listedeki diğer hisseler zaten primlenmiş vaziyette.

  • Esat. K04 Nisan 2021 15:47

    Merhabalar 4 şirket hisse aldım 3 de zarardayım 1 de kardayım oda çok füşük kar biraz yükseliyor zararı kurtacak pozisyona yaklaşıyoruz. Az zarar ile çıkayım diyorum tekrar düşüyor. Böyle yatırım mı olur ya bana göre binlerce lira bagladım zarardayım. Üzgünüm ne yapabilirim

  • Özer 05 Nisan 2021 17:38

    Al bekle, sat bekle demişler.

  • Çakır05 Nisan 2021 04:22

    Kardeş zarardayım diye hisse satılmaz .. zarardaysan bekleyeceksin şirketin yatırımları var ise uzun vadede mutlaka çıkacaktır.. bu işin püf noktası sabır sabır ve sabır .. saygılar

  • BORSACI04 Nisan 2021 15:36

     Borsayı güvenli yatırım yeri haline getirisen halk da yatırım yapar son günlerde bedelli sermaye artışları halkı soydu  bu durumda soyulan nasıl yatırım yapar soyguncu ile işbirligi yapan yönetime güven kalmamış ise kaçar.millet kriptoyu güvenli görüp kripto paralara akın var.bir kaç yıl sonra belkide borsada küçük yatırımcı hiç kalmayacakdır.kaçmaktada haklıdır yönetime güven bitmişdir

  • Çagri duman04 Nisan 2021 15:29

    Bizim borsamizdan cacik olmaz bende aktif bir sekilde goruyirum ama borsadan senelerce alamadigimi kriptodan aldim..Burada devlet buyukleri cebini doldursun..Ky hep xararda ve batık durumda tek favorim kripto 1 e 250 kat aldim

  • Ggg04 Nisan 2021 14:36

    Borsaya kumar diyen aptaldır. İçki banka hisseleri haramdır. Sen dürüstsen baskadi ALKAHA KENDI SORUMLUDUR. ALLTAKI OSMAN. herhalde çok fena kazık yedin. De konuşuyor. Ozaman dolarda altında kumar. Dengesiz konuşma. Senin gibi cahiller bozuyor bu ülkeyi zaten. Paranın zekatını veriyormuş. Fakire yardım efiyonmu dangalak.

  • Osman04 Nisan 2021 12:07

    Borsa out. Coin in. Istediğiniz gibi at sürebilirsiniz artık borsanız sizin olsun. Gazino gibi olmuştu zaten. Açığa satışınız da. %10 barajınız da yere batsın. Artık devir değişti. Borsa demek kumar demek. Borsaya yatırım olmaz.

  • Emrah04 Nisan 2021 14:08

    Coin sanaldır dikkat et büyük zararlar yaşama. Gerçek olan altındır. Elle tutulur gözle görülen değerli madendir altın.

  • Doğrucu Davut04 Nisan 2021 11:37

    Borsada yatırımcı sayısının nereye gittiğinin bir önemi yok,bunların ne kadarı aktif ve portföy büyüklüğünü inceleyin içinin boş olduğunu göreceksiniz,bir çoğu 2-3 bin lirasını nasıl 200-300 bin yaparım peşinde koşan risk almayı seven grup,portföy küçük olduğu için olmadık kağıtlarda hepsi zira batsalar bile risk ettikleri para büyük değil,2-3 bin lira ile banka alıp senelerce bekleyecek halleri yok bu sebeptendir ki yeni halka arzlar ve antin kuntinler uzaya gitmiş durumda,zamanında satıp çıkanlar karlı olarak gidecekler ama çıkamayanlar hüsrana uğrayıp terk edecekler.