E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada hep kazanmanın tek yolu ne?---

Borsada hep kazanmanın tek yolu ne?

Borsada hep kazanmanın tek yolu ne?
20 Ağustos 2022 - 10:00 borsagundem.com

Borsada bireysel yatırımcıların (istisnai veya geçici durumlar hariç) kazanabileceği tek bir yöntem bulunuyor.


Borsa yatırımcısı nasıl olur, nasıl olmaz üzerine kitaplar yazıldı, uzmanları milyarlarca kez dile getirildi. Finansal okuryazarlık eğitimleri düzenlendi. Peki borsada kazanmanın yolları neler? Dünya'dan Barış Erkan, bugünkü yazısında bu soruların yanıtlarını veriyor. İşte Erkan'ın yazısı: 

Borsa bir kumar yeri değildir. Eğer sermaye piyasalarında eğitim almış gerçek bir trader değilseniz her zaman sizden akıllı biri çıkacak ve en büyük amacı da size bir hisseyi pahalı fiyattan satıp elinizdekini de ucuz fiyattan almak olacak. Çünkü günlük al-satlarda onun para kazanmasının yegane yolu, sizin aynı anda para kaybetmeniz olacak. Bu bir kehanet değil. Bu pür gerçek. Çünkü Buffet, Lynch, Graham gibi yatırım sihirbazları bile kendilerinden akıllı birilerinin olabileceğine inanarak yatırımlarını hiçbir zaman kısa vadeli al-sat stratejileri üzerine kurmadı.

BORSADA KAZANMANIN TEK YOLU

Bireysel yatırımcıların (istisnai veya geçici durumlar hariç) kazanabileceği tek bir yöntem bulunuyor. Bir şirkete gerçekten ortak olmak. Yani almak ve tutmak. Hatta belki de aldıklarını çocuklarına, torunlarına bile miras bırakacak kadar tutmak. Fakat elbette bir yatırım önce alırken kazandırır. Yani neye yatırım yapacağınız konusunda sağlam bir analize sahip olmanız bu stratejinin en önemli noktası.

İşte size çarpıcı bazı örnekler Ulaştırma sektöründeki tüm hisselere bundan 10 yıl önce 1000 TL yatırmış olan birinin bugün parası 22 bin TL’den fazla. Yani önce sektörü, ardından da o sektörde alınacak sağlam hisseyi belirlemek size şunu sağlar: Stressiz yatırım, düşüş ve yükselişlere karşı hafif tebessüm, çocuklarınıza değeri istikrarlı artan bir fon.

BORSA UZUN VADEDE RAKİPSİZ Mİ?

Gelin bir de hisse bazında bakalım. Örneğin SaSa’ya bir yatırımcı son 10 yılda, her yıl bugün, istisnasız 100 TL yatırmış olsaydı bugün 4148.96 adet SaSa hissesinin toplam değeri 219 bin 65 TL’ydi. Eğer her ay 50 dolar karşılığı TL yatırılsaydı bu rakam 251 bin TL olacaktı. 100 dolarda ise 500 bin TL’den fazla. 1000 dolarda 5 milyon TL. Kıyaslama olması açısından eğer aynı süreçte her yıl 1000 TL’lik dolar alıp kenara koymuş olsaydınız bugün sadece 3100 dolarınız yani aşağı yukarı 56 bin TL paranız vardı.

Her yıl 1000 dolar alıp kenara koymuş olsaydınız ise ulaşabileceğiniz maksimum birikim 180 bin lirayı geçmeyecekti. İşte borsa uzun vadede neden kârlıdır ve rakipsizdir sorusunun en net örneği.

Borsa İstanbul'da yükseliş sürecek mi?

 

Merkez Bankası'ndan ticari kredi faizlerini düşürecek karar

 

En fazla açığa satış yapılan hisseler 19/08/2022

 

En fazla para girişi olan hisseler 19/08/20222

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (25)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ21 Ağustos 2022 20:08

    BURADA SASA VE HEKTAŞ ÖNE ÇIKARTMIŞLAR.SASA DAHA ÖNCELERİ SABANCILAR DA İKEN 2 TL LER DE HEP SÜRÜNÜP DURMUŞTUR.HEKTAŞ DA ÖYLE.BİR TEK BORSA SON ÜÇ YILDA DEVLETİN VERMİŞ OLDUĞU AŞIRI TEŞVİKLERLER NEDENİ İLE ENFLASYONUNDA ETKİSİ İLE BİR DEN PATLADI O DA YALNIZCA SANAYİ ŞİRKETLERİNDE OLDU.MESALA ADESA, İTTİFAK HOLDİNG, TEKTUR. ÖZELLİKDE DE İHLAS GRUBU  ÜLKER GIDA GURUBU HİSSELERİNİ ALINDA PARA KAZANIN BAKALIM HEP PARA KAYIP EDERDİNİZ.BU YÜKSELEN HİSSELERİN ÖMÜR BOYU PARA KAZANDIRACAK DİYE BİR KURALDA YOKTUR.BORSA BİR ANDA SIFIR VE ÇÖP DAHİ OLABİLİR.

  • ALİ KODUŞ21 Ağustos 2022 20:04

    İHLAS GRUBU HİÇ BİR HİSSE SENEDİNİ BENİM GİBİ ALMASSANIZ HEP KAZANIRSINIZ.

  • Samimi Uyaran21 Ağustos 2022 18:59

    Borsa kumar değil diyor senden daha akıllı biri olacağını düşünmen lazım diyorsun yani kumarı tarif ediyor. Borsa haramdır çünkü kumardır. Çünkü kumarda nasıl ki tahmin ettiğin numara veya kağıt gelince kazanıyorsanız borsada da ortaya bir para koyuyorsunuz diyorsunuz ki şu hisse şu fiyata gelecek diye tahmin edip o fiyata gelirse kazanacağım. Şirketin kârları sadece tahtacı yani kumar masasının sahibine, seni yolması için bir kolaylık sağlıyor. Kumardan hiç farkı var mı, yok tabi ki. Ayrıca borsa hisse ticaretidir deseniz derim ki aldığın malın fiyatı kısa sürede kendi kendine veya birilerinin etkisiyle düşüyorsa o şey ticaret değil kumardır. Yani kısa sürede bir malın fiyatı abartılı şekilde inip çıkıyorsa artık kumara döner şu fiyata inecek ineceğine para koyarsın çıkacağına para koyarsın tahmini tutarsa sen kazanırsın. Yani borsa haramdır. Kazandığınz para haramdır, boğazınızdan haram para girer. Borsayı bilmeden uğraşıyordum emin oldum ki borsa yani haramdır.

  • Sai22 Ağustos 2022 05:00

    Çiftçiye de don vuruyor sel basıyor batıyor. Haram mı çiftçilik? sen çok bilgili bir abiye benziyon. Kuran da olmayan bilgiler var sende bizi bilgilendir  :D

  • Türkiye de yatırım hikaye 21 Ağustos 2022 18:54

    Sasa gibi kaçtane hisse var diğer şirket patronları hırsızın önde gideni müşteri çekip yatırım yapacaklarına müşterinin parasına çöküyorlar beddua alıp 2 yakaları bir araya gelmiyor

  • Artog zede 21 Ağustos 2022 18:54

    Birzamanlar artog diye bir hisse vardı. Borsadan attılar bizim hisesler kaldı. Şehmuz aslanın petrol arayacaktı. Şuan şirketin bir sandalyesi dahi yok. Şehnaz bey de masumun elini kolunu sallayarak geziyor. Yatırımmış

  • Con21 Ağustos 2022 14:26

    Borsada sürekli kazanmanın tek yolu borsadan uzak durmak

  • Tiktak21 Ağustos 2022 13:27

    Borsada kazanmanın yolu borsaya bulaşmamak. Goldaş, Çukurova, Kepez, Ege Dış, İktisat fin,  EGS alanlar ne oldu bilmiyorum!

  • Yorum21 Ağustos 2022 08:22

    450 hisseden 20 tanesini yazmışsın bu gönderiyi yapan vatandaş zengin oldu mu veya aracı kurumlarda hisse senedi öneren vatandaşlar bu ülkenin en zenginleri arasında mı yok değiller tabi herşey olup bittikten sonra akıl vermek kolay sasa demişsinde 10 yıl önce sasa yı hatırlıyor musun nasıl Bi hisseydi diye hadi yap Bi pörtföy her yıl al istediğin bir hisseden görelim kaç para kazanacan olsaydı yapsaydı Dı Dı Dı kendin yapın mı dırro

  • VS21 Ağustos 2022 08:15

    UZUN VADE AL VE UNUT ELİMDE 5 İHLAS HİSSESİ VAR 6. YOK ONU ALMADIM TEK O UÇTU İHLAS HABER AJANSI EDERİ 3 TL KAĞIT OLMUŞ 55 TL BENDEKİLER ÇÖP BİLE ETMİYOR. 1 TL NİN ALTINDA 6 HİSSE VAR DÖRDÜ İHLAS GELDE UNUT

  • Alayınn yedi ceddine rahmet21 Ağustos 2022 07:46

    Ne olacak twitte telgeamda itleri takip etmemek özellikle bayrak din kitap osmanlı fotoları koyup milleti söğüşleyen ama sözde robin hood kılıklı soytarıları takip etmemek yeni moda kadın isimleri ile kek toplamaya çalışmak.

  • KASIM YANTIR20 Ağustos 2022 23:01

    bu borsa iki bilemedin 5 hisse senedinde olur.mesala adesa, ittifak holding tektur ihlas grubu hisselerin hepsi. galip öztürk ün şirketlerini alsa idin bu dedikleriniz olmaz idi.borsada yatırım yapacak isen sanayi hisselerinden başkasını almayacaksın.2008 de en baba hisse senetlerinin çöp fiyatına geldiğini gördüm ayrıca 1994 2001-2008 krizlerini gördüm tüm hisse senetlerinin hepsi çöp olmuş idi.bu senede olması olası gibi.

  • goldaszede 20 Ağustos 2022 22:36

    kanunlar hirsizi/soyguncuyu optugu muddetce borsadan hic bir B....olmaz.sirket sahibi sirketin icini bosaltor ,arayan yok sorani S......kanunlar tamamen soyguncudan/dolandiricidan yana

  • temettücü20 Ağustos 2022 17:22

    tek yolu borsadan uzak durmak. uzak duramıyorsan fiyatına bakmaksızın ereğli alıp düşüyor mu çıkıyor mu demeden biriktirmek.

  • Kürşad 20 Ağustos 2022 16:17

    " Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçişin yol haritası, Anayasa’da yapılacak değişiklikler başta olmak üzere ekonomi ve hukuk işleri komisyonunun yaptığı çalışmalar da gözden geçirilecek. " BU YAZININ SON CÜMLESİ . SANIRIM TEKNİK HATA SONUCU BU YAZIYA DAHİL OLMUŞ

  • Kaçkar KAPLANI20 Ağustos 2022 14:27

    Ben yaklaşık 10 yıldır borsadayım. Her gün bütçemin 2 katı kadar işlem yapıyorum. Bu işlemlerde açığa satıştan kredili alıma kadar çok farklı işlem de yapıyorum. Çok emin olmadığım sürece gün sonunda hissede kalmıyorum ve genelde hissede kalma oranım %25 i de geçmiyor. Bu zamana kadar elimde olan para ile borsada kazandığım parayı başka bir yerden kazanabileceğimi de düşünmüyorum. Nerde durup nerde harekete geçeceğini bilen, gündemi takip eden biri borsada kaybetmez. Yeter ki panik yapmasın. Vergi yok, kira yok, çalışan dırdırı yok. Borsa güzel bir yer.

  • ali20 Ağustos 2022 12:39

    yandaş alıyorsa alıcan satıyorsa satıcan. yandaşlar bankalara girmişti ancak son iki gün bankalardan çıkıp sanayi hisselerine girdiler. akşam bankalar için kötü haber geldi. banka hisseleri için çok kötü oldu. ancak sanayi hisseleri için çok iyi haber oldu. yandaş haberileri içeriden aldığından kazanan taraf oldu. faiz düştü diye banka hissesi alanlar kazığı yedi. oyunu içerden oynuyorlar.

  • Veli20 Ağustos 2022 23:09

    Kim veya kimler bu yandaş dediğin Ali, tanıyorsan biliyorsan söyle bizde bilelim, takip edelim kazanalım, yok işkembeden arıyorsan boş adamsın, bilesin ki hep aynı nakaratı tekrarlayan papağan denir..

  • borsacı20 Ağustos 2022 12:34

    borsamızdaki patronlar daima küçük yatırımcıyı çarpmak konusunda uzmanlar örnek ihlaslar aldınmı batarsın çünkü ömrün kara geçmeye el vermez yada bedelli yapa yapa soyulmuş tavuk,a dönersin patron doymaz.adını ihlas koymuş ama din iman la alakası yok.

  • Masal 20 Ağustos 2022 11:41

    yorum altına cevap yazın 3 5 8 10 yıl hissede olupta kardeşim zarar etmedim diyen var mı borsa pişmanlıktır gübrsfsb altın buldu küçük yatırımcı dökmeden çıkmadı ky kazanamaz uzmanlar araştırsın gelsin ben örnek yatırımcı olurum

  • Yorum21 Ağustos 2022 08:33

    Hakkı efendisi gübretaşa piyango vurdu 50 milyarlık altın piyangosu varmı öyle biyango vuran Bi şirket daha çok biliyordu ya niye kendi maden sahasını başkasına kiraya veriyordu kozalara kendisinin bile böyle bişey olacağına inansa kiraya vermezdi

  • Adem Kırtaş21 Ağustos 2022 02:20

    Masal burada en önemli nokta sürekli kar açıklayan sürekli temettü ödeyen şirketlere yatırım yapmak belli bir noktadan sonra sana finansal özgürlük veriyor mesela ege endüstri sasa jantsa kartonsan Türk traktör Ford otosan bunlara uzun vadede yatırım yaptığında kazanırsın ama sekuro plastik tekart turizm İhlas grubu galip öztürk şirketleri spekülatif kağıtlar sana kar getirmez ancak zarar edersin benim en büyük yatırımım ege endüstri şirket 3 milyon 150 bin TL son 6 aylık karı 466 milyon bedelsiz potansiyeli çok yüksek

  • Hakkı 20 Ağustos 2022 23:16

    Ufak at masal efendi, görüşlerin de rumuzuna cuk oturmuş. Gubrf 3 sene evvel2019 da 2,5 TL idi, yani 2500 TL verip 1000 lot alıp atanın parasını 106 bin TL. Yapmış gubrf, nankörlüğün dangalaklığın lüzumu yok.

  • Başka yok20 Ağustos 2022 12:32

    Ne ile kıyas yaptığına bağlı uzun vadeli yatırımcı olmak,burada ki en temel nokta şu,eğer uzun vadeli bir yatırım için bizim bilinen hisselerden yani bim,ereğli,tüpraş,kardemir,thy vs vs alıyorsanız kazanmanız olasıdır ancak kazancınızı ne ile kıyas yapacaksınız 8-10 senelik bu şirketlere yapılan yatırımlar dolara yeniktir enflasyona yeniktir arabalara yeniktir,haaaaa bak şimdi almışsındır bim borsaya ilk girdiği zaman tutuyorsundur hala şimdi milyoner olman lazım işin esası yeni gelip yıllar sonra arz fiyatını 80-100 kat katlayacak 8-10 senelik firmaları bulmak yoksa bilindik firmalarda istediğin kadar uzuncu ola kazanamazsın bir iki tanesi hariç,hektaş,sasa hepsi bu kadar,

  • Uzun vade için20 Ağustos 2022 11:14

    önce ve sırasıyla 1 - patrona tutkusuna becerisine karakterine ve yönetim kalitesine 2- patron değişirse satarsa göçüp giderse miras kavgası olur mu şirket parçalanır mı kurumsal yapı var mı 3- sektörün geleceğine 4- kısa uzun vadeli finansman ve nakit akışı yapısına 5- büyüme yatırım ciro kar borç grafiğine sonuç : patron yaramaz ve sürekli bedelli yaparak şirket üzerindem özel hayatını ve bindiği arabaları finanse ediyorsa 100 yıl da o hissede bekleseniz sadece soyulursunuz. Yani önce patron yönetim sonra bilanço.