E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada hedef 10 bin puan---

Borsada hedef 10 bin puan

Borsada hedef 10 bin puan
07 Eylül 2023 - 07:12 borsagundem.com

Ekonomide geleneksel politikalara geçişle birlikte ekonomik görünüme ilişkin iyimserlik, BİST 100 endeksindeki beklentilerin pozitif anlamda revize edilmesini sağladı. Endekste hedeflenen puan 10 bin seviyelerine çıktı.

Ekonomi kadrosunun yenilenmesi ve ortodoks yani geleneksel poltikalara dönüşle birlikte risk priminde gerileme gelecek dönem yabancı beklentisi ile kredi notu seyrinin iyimserliği ışığında aracı kurumlar BİST100 için beklentilerini güncelledi. Deniz Yatırım yayımladığı strateji raporunda iyimser yönde tahminlerini revizer ederek yılsonu beklentisini yüzde 26 getiri potansiyeliyle 10.250 seviyesine yükseltirken Gedik Yatırım yüzde 24’lük getiri potansiyeli ile BİST100 hedefini 9.975 seviyesine çıkardı.

Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre Deniz Yatırım Strateji ve Araştırma Bölüm Müdürü Orkun Gödek ile ekibinin hazırladığı ve Türk hisse senetlerinin portföylerdeki ağırlığının artmasını orta vade açısından önerilen raporda 2023 başlangıcında BIST 100 endeksi için belirledikleri 12 ay vadeli 7.100 puan olan hedef seviyenin 10.250 seviyesine yükseltildiği vurgulandı.

“Beklentimiz, 4 Eylül kapanış seviyesi itibarıyla yüzde 26 yükseliş potansiyeline işaret ediyor. Şu aşamada kullandığımız risksiz faiz oranı düzeyimizde henüz herhangi bir değişikliğe gitmiyor ve yüzde 18 olarak korumaya devam ediyoruz. Gerekçemiz ise, Türk para politikasının ulaşacağı noktayı bir süre daha gözlemlemek ve orta-uzun vadeli şirket değerlemeleri açısından çok daha sağlıklı karar verebilme pozisyonunda yer almak”

Raporda ekonomi yönetimindeki değişiklik, para politikası kanalının yeniden çalışmaya başlaması, KKM’den çıkış sürecinin başlaması, ülke risk primindeki azalma, siyasi söylem ve dış politikadaki değişiklikler fiyatlamalar için öne çıkan kritik detaylar olarak sıralandı.

Türk para politikasının son yıllarda evrildiği nokta gözetildiğinde kademeli faiz artırım sürecinin çok da yanlış bir tercih olmamakta. Ekonominin genel büyüklüğü, istihdam ve ani duruş riskleri dikkate alındığında, finansal koşulların eşzamanlı sıkılaştırılması ve kümülatif etkilere odaklanılması sağlıklı bir yaklaşım olmaktadır.

BİST100 beklentisi 9.975 olarak açıklandı  

Gedik Yatırım Strateji Raporu’nda da Araştırma Direktörü Ali Kerim Akkoyunlu orta vadeli endeks görüşlerinin yüzde 24’lük bir potansiyele işaret ettiğini belirtti. Akkoyunlu, Endeksin yılbaşı-mayıs ortası arasındaki zayıf performansı ve şirket değerlemelerinin ucuzlaması, seçim belirsizliğinin sona ermesi ve seçim sonrasında görev alacak yeni ekonomi yönetiminden daha ortodoks politikalar beklentisinin iyimserliğe neden olduğunu söyledi.

Mayıs ortasından günümüze BIST-100 endeksinin yüzde 65 (dolar bazında yüzde 28) getiri sağladığı kaydedilen raporda mevduat başta olmak üzere diğer para piyasalarındaki getirilerin reel olarak düşük kalmasının, şirket karlarının reel anlamda göreceli olarak hala güçlü olmasının, enflasyondan korunmak için öne çekilen talebin şirket hasılatlarına olumlu etkisinin, TL’nin değer kaybının ihracatçı şirketlere olumlu yansımasının ana katalizörler olarak öne çıkmaktadır.

Gedik Yatırım Strateji Raporu’nda ayrıca mevduat faizlerinin, TCMB'nin faizi daha fazla arttırması durumunda, borsa için ciddi bir rekabet oluşturabileceğine işaret edildi. BIST100 endeks hedefinin yüzde 24’lük yükselme potansiyeliyle 9.975 olduğu açıklanan raporda bankacılık sektöründeki yükselme beklentisi yüzde 33, sanayii sektörlerindeki ise yüzde 23 olarak sıralandı.

Bankacılık  sektörü ön plana çıkıyor

Deniz Yatırım Strateji Raporu’nda Türk bankacılık sektörünün, bilhassa özel sektör bilançolarının, karşılaştıkları riskleri yönetmekte yabancı emsallerine kıyasla fazlasıyla başarılı olduğu inancı vurgulanarak “Seçimler sonrasında oluşan pozitif fiyatlama ortamının nispeten artış göstermesini beklediğimiz yabancı fon akımı ile birlikte bankacılık sektörü liderliğinde kısa-orta vadede devam edeceğine inanıyoruz. Bu kapsamda Strateji ve Araştırma Bölümü tarafından indikatif olarak yönetilen Model ve Döngüsel Portföylerimizde ağustos itibarıyla yeniden sırasıyla Yapı Kredi ve Akbank hisselerine yer veriyoruz. Söz konusu şirketler 2024 beklentilerimize göre 2.3x ve 2.22x F/K değerleri ile işlem görmektedir” denildi.

Asya borsaları Çin verisinin ardından negatif seyrediyor

 

New York borsası düşüşle kapandı

 

Avrupa borsalarında 'petrol' düşüşü

 

Borsa İstanbul 6 hisseyi tedbir kapsamına aldı

 

Borsalara dair korkular nasıl paraya çevrilir?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • YUSUF KALEKAPISI07 Eylül 2023 11:09

    Bu hızla gider isek eylül ayında 10 000sene sonu da 20 000 rahat oluruz.

  • kaportacı salim usta sanayiden07 Eylül 2023 09:04

    enflasyonla yaşacaz.belli artık 2025 e kaldı .ordan da 2053 falan .zaten belediye zseçimi sonrası tam kabus durumu olacak gibi .bence dolar endeksini izleyin bi taraftan dolar marta kadar stabil gider .sonra vıjjjj açlık ıtşlık barınma memlektine git ne işin var burda falan başlar .emekli zaten tarihin en büyük karanlığına gidiyor .sağlık battı .sistemli .eğitim battı sistemli yeni bi ırk ve ülke oluşuyo .gerici yobaz hödüpara teslim olacaz bi kaç yıl içinde .emeklide seçim sonrası halay çekmişti nassı koduk demişti .nassı kodular harika kodular.şimdi açlar devam bi kodukta belediye seöçiminde yapsınlar .

  • kaportacı salim usta sanayiden07 Eylül 2023 13:32

    trol yobazlar ortaya dökülüyo.dökülürken de çamur iftira kumpas bildikleri tek şey.Anadolum Türkiyem canım Türkiyemin Anadolumun güzel insanları canım onlara memleketime canım feda.dünyanın hiçbir yerinde Anadolu Türk insanı gibi merhamet sevgi dolu bir ırk bulamazsın .Dindarlık Yüce Allah Sevgili Peygamberimiz her şeyimiz .merhamet sevgi yaşamımız.kin nefret dolu yobaz troller herkesi kendilerine benzetmeye çalışssada ülkem güzel ülkem dayanıyor.bana gelince troller eğitimimile boy ölçüşemezsini

  • ALİ KODUŞ07 Eylül 2023 11:10

    Seni hangi öğretmen okuttu arkadaş resmen zehirlemiş seni.

  • Murat KARAŞ 07 Eylül 2023 09:56

    Arkadaş herşey bittiyse sana göre maşallah sen iyi bi eğitim almışın seni beni zorlamı tutuyorlar gidersin bolluk içinde yaşarsın ne mezunusun eğitim bitmiş sana göre benim yeğenlerim var devlet okulunda okuyup mühendis olan yeni mezun olacaklar var üç yıl sona sınava girip yine en şyi üniversite kazanacak bu ülkede abimler var sınavda derece yapmış sen ne üfürüyon şimdi herkes yarış içinde herşeyde özele gitsin havası olsun gönder ekonomi battı hüdapar yobaz neye göre noldu hayvan kokusundan burnunu tıkayan toplum çağdaş oldu köpek bkunu çantasında taşıyo bi geçmişe bak burdan olmuyo bu işler