E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada hafif satıcılı bir açılış bekleniyor---

Borsada hafif satıcılı bir açılış bekleniyor

Borsada hafif satıcılı bir açılış bekleniyor
21 Aralık 2020 - 08:32 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BİST100 endeksinde hafif satıcılı açılış gerçekleşmesi bekleniyor.

• Türkiye’de korona virüs vaka sayısı 20.316 artarak 2.024.601’e yükseldi. korona virüs hasta sayısı ise bir önceki güne göre 3.546 kişi arttı. Hayatını kaybeden kişi sayısı 246 kişi artarak 18.097’ye yükseldi. İyileşen sayısı ise 1.800.286.
• TCMB, reeskont iskonto faiz oranını %15,75'e avans faiz oranını %16,75'e yükseltti.
• Cumhurbaşkanı Erdoğan (ABD Yaptırım Kararı Hakkında): Türkiye'nin egemenlik haklarını kullanmaktan asla çekinmeyecek bir ülke olduğunu kabullendirmekte kararlıyız.
• ABD'de, Cumhuriyetçi ve Demokrat Parti arasında süren müzakerelerin ardından Kovid - 19 salgınının ekonomik etkilerine yönelik yaklaşık 900 milyar dolarlık destek paketinde anlaşmaya varıldı.
• İngiltere Başbakanı Johnson, ülkede hızla yayılan korona virüsün yeni bir türünün ortaya çıktığını, bu türün diğer türden %70 daha hızlı yayıldığını açıkladı. Bu sebeple, Londra ve çevresinde Noel'de ailelerin bir araya gelmesinin yasaklanmasına karar verildiğini duyurarak, halkın evde kalmasını istedi.
• Dünya Sağlık Örgütü, yeni tür korona virüsün İngiltere dışında Danimarka, Hollanda ve Avustralya'da da görüldüğünü açıkladı, Avrupa ülkelerini tedbirlerini sıkılaştırmaya çağırdı.
• Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, korona virüsün mutasyonunun tespit edildiği İngiltere, Danimarka, Hollanda ve Güney Afrika'dan Türkiye'ye olan uçuşların geçici olarak durdurulduğu açıkladı.
• Almanya Sağlık Bakanı: Mutasyonun aşı işlemi üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Bu çok iyi bir haber, mutasyona uğramış türe karşı aşının da işe yaradığı anlamına gelir
• Avrupa Parlamentosu, AB'nin 160 milyar euronun üzerindeki 2021 yılı bütçesine onay verdi.
• Goldman Sachs, Türk Lirası için tahminlerini ikinci kez yukarı yönlü revize etti. Ancak TCMB'nin rezervleri yeniden inşa etme planlarının kurdaki kazanımların zamana yayılmasına yol açabileceğine işaret etti.
• Moderna, ABD'de FDA tarafından onay verilen ikinci aşı oldu.
• Trump, Çin’li firmaları Amerikan borsalarından çıkarabilecek yasayı onayladı.
• ABD'de vekillerin ülkedeki telekomünikasyon sisteminde yer alan ve Çinli şirketler Huawei ve ZTE'nin geliştirdiği ekipmanların değiştirilmesiyle ilgili 1,9 milyar dolarlık fonu onaylayacakları belirtildi.
• Irak ekonomiyi canlandırmak amacıyla Irak dinarını %20 oranında devalüe etti. Böylelikle ülkede 2003 yılından bu yana ilk kez devalüasyon kararı alındı.
• Hollanda, İngiltere’de yayılmaya başlayan mutasyon geçirmiş yeni korona virüs türü nedeniyle İngiltere’den uçuşları yasakladı.

Ne Olacak?

• Yurtiçinde Tüketici Güven Endeksi ve Merkezi Hükümet Borç Stok’u açıklanacakken, Euro Bölgesi’nde Öncü Tüketici Güven Endeksi açıklanacak.
• ABD başkanlığına seçilen Joe Biden, bugün Kovid-19 aşısı olacak.
Borsa İstanbul’un bu sabah hafif satıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde hafif satıcılı açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Kovid - 19 salgınında artan vaka sayıları ve ekonomik etkilerine yönelik belirsizliklerin küresel piyasalarda karışık bir seyir izlenmesine neden olurken, Kovid - 19 aşısı ve ekonomiyi destekleme paketlerine ilişkin haberler piyasaların yönü üzerinde belirleyici olmaya devam ediyor. Geçen haftanın en önemli gelişmelerinden biri Merkez Bankası 2021 Para ve Kur Politikası'nın açıklanmasıydı. Para ve kur politikasına ilişkin, politikanın nasıl uygulanacağına ilişkin net mesajlar vardı. Fiyat istikrarı vurgusu da netti, fonlamanın sadece politika faizinden yapılacağının altı çizilirken kura müdahale edilmeyeceği vurgulandı. Merkez Bankası'nın beklenti anketinde, reel sektör ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 63 katılımcı tarafından yanıtlanan ve toplulaştırılarak değerlendirilen yanıtlara göre, cari yıl sonu döviz kuru Dolar/TL beklentisi bir önceki anket döneminde 7,89 lira iken, bu anket döneminde 7,77 oldu. Cari yıl sonu tüketici enflasyonu TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde %12,47 iken, bu anket döneminde %14,18'e yükseldi.

2020 yılı sonunda, Kasım ayında %0,6 daralma olan ekonomik büyüme beklentisi, aralık ayında %0,5 büyümeye döndü. Küresel tarafta dolar, Fed’den gelen güvercin mesajlar ve risk iştahındaki artışla 2,5 yılın en düşük seviyesine geriledi. Paritenin 1,22’yi aşmasının da etkisiyle dolar baskı altında kalırken gelişen ülke paraları ise geçen hafta iyi kazanç sağladı. TL de bu yükselişe dahil oldu ve kur 7,67 seviyesine gerileyerek 23 Kasım sonrası en düşük seviyeyi gördü. Yurt içinde 24 Aralık’taki PPK öncesi küresel iyimserliğin de desteğiyle TL pozitif fiyatlamanın devam etmesi bekleniyor. BİST100 endeksi tarafında ise küresel iyimser havanın da desteğiyle 1.410 puana kadar çıkan endeks TL bazında rekor kırarken 1.407 puandan kapandı.

VİOP 30 Endeks kontratında hafif satıcılı açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Aralık kontratı, Cuma günü 1.547 - 1.569 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.563 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 768 adet azalarak 527.367 adet kontrat olarak gerçekleşti. VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.550 seviyesinin üzerinde hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini canlı tutuyor, özellikle 1.580’nin üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.750 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.542 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.571 ve 1.580 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.551 ve 1.542 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Asya borsaları haftaya düşüşle başladı

Merkez Bankası karar haftasında BIST 100 yükselişine devam edecek mi?

Yabancı yatırım bankaları TL tahminlerini revize etti

Merkez Bankası için en zor faiz kararı

Mutasyona uğrayan virüs yüzde 70 daha bulaşıcı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Virüs yeniden Hortlamazsa21 Aralık 2020 08:47

    Panik yapmayın geri çekilmeler alım fırsatıdır,ocak 3. Haftaya kadar korkmadan devam edin ocak sonuna doğru yavaş yavaş vermeye başlayın,Şubat ortasına doğru düzeltme bitmiş yola devam moduna geceriz,YTD

  • Ya ne 21 Aralık 2020 10:12

    Şöyle yapın böyle yapın YTD DEĞİLDİR