E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada hafif alıcılı başlangıç bekleniyor---

Borsada hafif alıcılı başlangıç bekleniyor

Borsada hafif alıcılı başlangıç bekleniyor
15 Aralık 2022 - 08:22 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bu sabah hafif alıcılı başlangıç yapması bekleniyor.

İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi, Ekrem İmamoğlu hakkında 2 yıl 7 ay 15 gün mahkumiyet verdi.

Fed, politika faizini 50 baz puan artırarak 15 yılın en yüksek seviyesi olan %4,25-4,50 aralığına yükseltti.

Fed Başkanı Powell, enflasyonda gerilemeye ilişkin daha net kanıtlar görülmesi gerektiğini söyledi.

Powell: Enflasyonu kontrol altına alacağımıza inanıyorum.

Powell: Enflasyon hedefi değişmeyecek, faiz artırımları 2023'te devam edecek.

Fed federal fon oranına ilişkin tahminlerini 2023 sonu için %4,6'dan %5,1'e, 2024 için %3,9'dan %4,1'e ve 2025 için %2,9'dan %3,1'e yükseltti.

DSÖ, 2023'te Covid - 19'un küresel acil durum olmaktan çıkması temennisinde bulundu.

Çin'in çelik üretimi Kasım'da aylık %6,5 düştü.

Çin'de sağlık yetkilileri, 60 yaş üstü nüfus ile kronik hastalığı ve bağışıklık zafiyeti olan risk grubundaki bireylerin Covid - 19 aşılarında ikinci hatırlatma dozuyla aşılanmasına başlanacağını bildirdi.

Elon Musk, 3,58 milyar dolarlık Tesla hissesi sattı.

Ne olacak?

• ECB faiz kararı bugün açıklanacak.
• İngiltere faiz kararı bugün açıklanacak.
• AB Enerji Bakanları 19 Aralık’ta toplanacak.
Borsa İstanbul’un bu sabah hafif alıcılı açılış yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde hafif alıcılı başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz

BİST100 endeksinde geçtiğimiz işlem gününde satış baskısı vardı. Öyle ki bu baskının bu haftaki halka arzların son talep gününün Cuma’ya gelmesi ve buna bağlı T2 bakiyesinin düzeltilmesine bağlı satışların gerçekleştiğini, gün sonuna doğru da siyasi gelişmelere bağlı olarak satışların derinleştiğini düşünüyoruz.

Geçtiğimiz işlem gününde Salı günü açıklanan ABD tarafında enflasyon verisinin bu ay da beklentilerin altında gelmesi sonrasında gözler Fed’e çevrilmişti. Fed, sürpriz yapmayarak faizleri 50 baz puan artırdı.

Hesaplamamıza göre aylık veri sebebiyle anlık konjonktürde önümüzdeki ay enflasyon verisinde geri çekilmenin devam etmesini beklemeyiz. Unutulmamalı ki istihdamdaki güçlü seyir iç talep baskısına yol açmakta ve bu durum enflasyonun geri çekilme hızını sınırlamakta. Bu durumun olması ise Fed’in tekrar agresifliğe geçmesine yol açabilir.

ECB tarafından da faiz kararı açıklanacak. Beklentimiz 75 baz puanlık faiz artışı yapılması yönünde. Çünkü Euro Bölgesi tarafında şu an için enflasyon kontrol altına alınabilmiş durumda değil. Enerji fiyatlarındaki sert yükselişin de euroya değer kaybettirdiğini düşünürsek, euronun değer kazanması ve Fed ile faiz makasının kapanması açısından ECB'nin agresif faiz artırımlarına devam edeceğini düşünüyoruz. ECB'nin eleştirildiği nokta ise faiz artırımda geç kalınmış olmasıydı.
İngiltere'den sürpriz beklemiyoruz ve faiz artırımlarına devam edeceğini düşünüyoruz. Gelişmiş ülkeler arasında faiz artırımına ilk başlayan ve enflasyonu kabul eden ülke olan İngiltere'de bu görüş hala devam etmekte. Bu kapsamda faiz artırım döngüsüne devam edileceğini ve yeni hükümetin de sıkı para politikasını sürdüreceğini ön görüyoruz.

VİOP 30 Endeks kontratında hafif alıcılı açılış bekliyoruz

VİOP 30 Endeks Aralık kontratı, önceki işlem günü 5.400 - 5.768 fiyat aralığında işlem görerek günü 5.443 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 15.018 azalarak 311.422 adet kontrat olarak gerçekleşti.
VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 5.576 seviyesinin üzerinde hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, 5.500’ün üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 5.890 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 5.360 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 5.460 ve 5.520 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 5.390 ve 5.360 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Günün önemli şirket haberleri 15/12/2022

 

Morgan Stanley'den petrol tahmini

 

Asya borsaları Fed'in faiz kararıyla düştü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Her şeyi gören15 Aralık 2022 19:35

    Halka arz bilmem ne gunune geliyormuş, yok birisi mahkeme sonuçlanmış ceza falan fikirmiş bu etki yapmismis. Ne hikmetse birden akşam üstü kapanışa yakın % 4 e yakın cortladı. Kim için cortladı kimler için cortladı.

  • Vedat15 Aralık 2022 08:44

    Dün olanları görünce borsada bir dakika daha durmam. Açılınca satıcam borsadan çıkıcam. Dün ekran başında değildim hissem yüzde 5 düşmüş.