E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada faize duyarlı sektör hisseleri öne çıkacak!---

Borsada faize duyarlı sektör hisseleri öne çıkacak!

Borsada faize duyarlı sektör hisseleri öne çıkacak!
03 Aralık 2019 - 13:21 borsagundem.com

Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı, "Mevduat faizindeki düşüş yatırımcının risk alma iştahının artırdı" dedi ve ekledi, "Borsada faiz düşüşüne duyarlı sektörler öne çıkacak."

Ak Portföy Genel Müdürü Mehmet Ali Ersarı, 2019'da yatırımcının "yatırım fonu" dediğini anlatıyor. Yatırım fonlarının tüm alanlarda büyüme gösterdiğine dikkat çekiyor. Mevduat faizindeki düşüşle birlikte yatırımcının risk alma iştahının arttığım anlatan Ersarı, "Borsada faiz düşüşüne duyarlı sektörler öne çıkacak" diye konuşuyor.

2019, piyasalar açısından merkez bankalarının politika faizindekideğişimler ve jeopolitik gelişmelerin etkisinde tamamlanıyor. Türkiye’nin Suriye’de gerçekleş­tirdiği Barış Pınarı Harekatı yine ABD Merkez Bankası’nın (FED) güvercin tutumla parasal ge­nişleme hamlelerinin etkisiyle gelişmekte olan piyasalara olan ilgi, önemli gündem maddeleri oldu. Türkiye’de önden yüklemeli olarak Mer­kez Bankası’nın son üç toplantısında yaptığı faiz indirimleri, yatırım tercihlerinde belirleyici olan bir diğer faktördü. Yılın son ayma girerken piyasalarda toparlanma eğiliminin olduğu görü­lüyor.

Bundan büyüklüğünü yöneten Ak Portföy’ün genel mü­dürü Mehmet Ali Ersarı ile konuştuk. 2019 yılın­da yatırım fonları pazarına yatırımcının önemli sonraki süreci 40,6 milyar TL fon bir teveccühünün olduğunu ifade eden Ersarı, sorularımıza şu yanıtları verdi:

2019, yatırım araçları açısından nasıl geçti? Öne çıkan yatırım araçları neler oldu?

2019 yılında yatırımcı ‘yatırım fonu’ dedi. Bu pazar yılbaşından bugüne 48 milyar TL’den 98 milyar TL seviyelerine geldi ve yüzde 100 civarında büyüdü. Toplam portföy yönetimi sektörü büyümesi ise yüzde 40 civarında ger­çekleşti ve 245 milyar TL’ye ulaştı. Yatırım fon­ları tüm alanlarda büyüme gösterdi ama daha fazla dikkat çeken alanlar, para piyasası fon­ları, alternatif yatırım fonlarından serbest fon­lar, Eurobond fonlar oldu. Bu alanlar genel ola­rak 2019’un yatırım temalarıydı. Böyle bir yılı geride bıraktık. Sektör yüzde 40 büyüme gös­terirken Ak Portföy olarak bugüne kadar yüzde 60’a varan bir büyüme yakaladık. 40,6 mil­yar TL bir portföy büyüklüğü yönetiyoruz. Bu rakam, aslında Türkiye’deki büyük bankaların Hazine birimlerinin yönettiği ortalama varlık büyüklüklerine denk geliyor. Yani portföy yö­netim sektörünün finansal sistem içindeki ağır­lığı, hissedilebilir noktalara geliyor.

Özellikle yatırım tercihinin mevduat ol­duğu görülüyor. Mevduat faizlerindeki düşüşün yatırım tercihlerine yansıması nasıl oldu?

Yatırımcı, yatırım fonu alma konusunda bir teveccüh gösteriyor, bunu net olarak görü­yoruz. Geçtiğimiz yıllarda da mevduat tek ha­neye düştüğünde, müşterinin yatırım fonu ola­rak ne alabilirim sorusunu daha çok sormaya başladığını görmüştük. Dolayısıyla mevduat fa­izlerindeki düşüş, sadece yatırım fonlarına değil yatırım araçlarının geneline olan ilgiyi artırıyor. Mevduatta getirinin düşmesiyle yatırımcının risk alma iştahıyla alternatif yatırım araçlarına olan ilgisinin arttığını görüyoruz.

Artan ilginin Borsa İstanbul’a yansımasını değerlendirir misiniz? Yatırımcının borsaya ilgi­sinin arttığını görebiliyor musunuz? Yıl sonun­da bir ralli olur mu?

Pay piyasasına ilginin hala düşük olduğu­nu görüyoruz. Yatırım fonlarında da hisse ora­nının düşük olduğunu söyleyebilirim. Yıl sonu yükselişine ortam var gibi gözüküyor. Çünkü genel olarak beklentiler daha öngörülebilir. Bu nedenle yılın sonlarında TL varlıklara girişlerin ve değerlemelerin arttığını görebiliriz. Yaban­cı fonların ilgisinde artış ve hisse senedi değer­lemelerinin ucuz olması, bu hareketi destekle­yebilir. Faizin düşüşüyle birlikte faize duyarlı perakende, tüketim, otomotiv sektörlerinde, bankacılık hisselerinde hareketler görebiliriz.

Yurt dışından yabancı fon akışında sorun­lar yaşadığımız bir süreç yaşadık. Bundan son­ra ne olur?

Öncelikle şunu belirtmeliyim: Emeklilik fonları tarafında OECD ülkeleri arasında çok iyi bir sırada değiliz. Büyüklükler GSYİH’ye göre hala çok küçük. Burada, yerli kurumsal yatı­rımcı payını büyütebilirsek piyasalarda yaban­cı yatırımcı eksikliği daha az hissedilecek. İkin­ci olarak Ağustos 2018’den başlayarak 2019 ilk çeyrek sonuna kadar ciddi dalgalanma yaşadık ama sonrasında piyasalarda önemli bir denge­lenme oldu. 2020’de bol likidite ortamının de­vam etmesiyle varlık sınıfları iyi performans sergileyecektir. Gelişmekte olan piyasaların bu­radan aldığı payın 2019’a göre daha fazla arttığı bir süreç olacaktır. Türkiye özelinde de yüksek iskonto oranlarıyla daha fazla yabancı fon çek­tiğimiz bir dönem olacaktır.

Dünyada parasal genişleme süreci devam edecek mi?

2019, aslında çok sürpriz bir yıl oldu. Ge­çen yıl bugünlerde bu görüşmeyi yapsaydık, “FED dört kez faiz artıracağını söylüyor”, der­dik. Bırakın faiz artırımını bu yıl FED üç kez faiz indirdi. Bu gün gelinen noktada ise FED’in son toplantısında verdiği mesaj, faiz indirimin­de biraz daha bekle-göre geçtiğini gösteriyor.

TCMB aralık ayında faiz indirimi yapar mı?

Merkez, çok sert düşen enflasyonla birlik­te önden yüklemek olarak politika faizini yüz­de 24’ten yüzde 14 seviyesine kadar çekti. Enf­lasyon beklendiği gibi sert düştüğü için MB’nin tahminleri yerinde oldu. MB’nin faiz indirimleri­ne aralık ayında da devam edeceğini düşünüyo­rum. 150 bp bir indirim olur diye düşünüyorum. MB, beklentileri son toplantısında biraz törpüle­di, bundan sonraki indirimlerin daha ölçülü ge­leceğini söyledi. Piyasa beklentileri, fiyatlamala- ra bakıldığında 150 bp’ye işaret ediyor.

Döviz mevduatlarda bir çözülme bekli­yor musunuz? Bu birikimin sermaye piyasaları­na kayması nasıl olur?

Yabancı para mevduatlar, TL’ye çevril­meden de sermaye piyasalarına ve reel sektö­re dönebilir. Yatırımcının TL’ye dönmesi konu­sunda ise zaman gerekiyor. Geçmişte de bunu gördük. Özellikle kurda yükselişler olduğu dö­nemde yatırımcının tercihi dövize dönüyor, stabil dönemlerde ise yavaş yavaş TL varlıkla­ra dönüyorlar. Bu bir günde olmuyor, zaman gerekiyor.

Döviz tarafında beklentiniz nedir? Kurda yukarı yönlü hareketler görür müyüz?

Yabancı para tasarrufların oranı yüksek. Cari açık bir süredir fazlaya döndü. Yabancı ya­tırımcıların Türkiye’deki yatırımları da çok yük­sek değil. Dolayısıyla kur tarafında yükseliş beklemek doğru değil. Artık daha stabil bir dö­viz piyasası bekliyoruz. (Talip Yılmaz / Capital)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (22)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)