E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada enflasyon faiz tartışmaları etkili---

Borsada enflasyon faiz tartışmaları etkili

Borsada enflasyon faiz tartışmaları etkili
28 Mayıs 2014 - 09:02 borsagundem.com

BİST 100 endeksinde kısa vadede yükselişin korunması için 78.000'in üzerinde kalınması önemli

Turkish Yatırım tarafından hazırlanan günlük bülten:
   
"ECB YAPMASA DA…   

Dün sabah belirttiğimiz iki konu  1. piyasanın ECB’den bağımsız bir şekilde TCMB’den faiz indirimi beklemeye devam edip etmeyeceği, 2. 24 Haziran’daki PPK’ya dek gündemin ana başlığı para politikasının seyri olmaya devam etmesi geride bıraktığımız günün yurtiçinde konuşulan ana konuları olduğunu görüyoruz..
   
Yurtiçinde piyasa TCMB’nin geçen haftaki faiz indirimi öncesi bu indirimi belli bir ölçüde fiyatlamaya başlamıştı ve hep belirttiğimiz gibi bunu yaparken ECB de hesaba katılmaktaydı. Ancak Başbakan’ın faiz indirimlerinin boyutundan dolayı eleştirilerinin devam etmesi nedeniyle yurtiçinde ECB olmasa da faiz indirimi beklentilerinin devam edeceği görüşünün iyiden iyiye zemin kazanmaya başlamasına neden olmakta..
   
Hatırlanacağı gibi enflasyonda Merkez de zirvenin Mayıs ayı enflasyonunda görülmesini beklemeye devam ediyor. Bu durum da ECB bir adım atmasa bile Merkez’den faiz indirimlerinin devamının beklenmesine imkan sağlayan bir durum ancak ECB adım atmadığı taktirde ve Merkez de indirim konusunda ihtiyatlı duruşuna devam etmesi halinde bu durum bir stres yaratma ihtimali yaratmaya başlayabilir.
   
Dün yurtiçindeki gelişmelerin endekse etkilerine bakıldığında 78,500 üzerinde 78,800’ün üzerine dek yükselen BIST100 endeksi bu seviyelerden gevşemeye başladı.  Yurtiçindeki enflasyon-faiz tartışmaları ikinci seansta 77,400’e dek süren geri çekilmede etkili oldu görüşündeyiz ancak öncesinde de zaten Ukrayna’da çatışmaların yeniden hızlanması ve ölü sayılarına dair haberlerle doların EM (gelişen piyasa/ülke) para birimleri özellikle de kırılgan beşli karşısında değer kazancının etkisinden biz de haliyle kaçamadık..   

Bu gelişmelerle zaten 2,10’un üzerine çıkmış olan DolarTL de yurtiçi gerilimlerle 2,1074’e dek yükselişini taşıdıktan sonra ikinci seansın devamında yeniden 2,0970’lere doğru geri çekildi. Ancak hem gevşeyen kur hem de yeniden %8,60’lara inen gösterge faize rağmen endeks yüzde 1’in üzerinde değer kaybı ile 78,000 altında geri çekilmeye devam etti. Kısa vadede yükselişin hızının korunması açısından 78,000 üzerinde tutunmak önemli ve 78,000 altında 77,500 ve 77,000 desteklerine doğru geri çekilmeler görebiliriz demiştik, görüşümüzü koruyoruz. Ayrıca kur ve faize yansımaların kalıcı olmamasının da desteklediği üzere, bu gelişmelerin dünkü bültende belirttiğimiz üzere hızlı yükselişin ardından kar realizasyonu için kullanıldığını düşünüyoruz.
   
Bu kar realizasyonlarının tepki alımları ile karşılanması veya satış baskısına dönmesi için ise mevcut şartlarda en azından ECB toplantısı öncesi 3 Haziran’da ECB’ye yol gösterecek kendi tahmincilerinin enflasyon başta olmak üzere öngörüleri beklenebilir. Bugünün gündemine geldiğimizde ise  Euro bölgesinde özel sektör kredileri, ekonomik görünüm ve güven endeksleri var, ayrıca bölgenin lokomotif ekonomisi Almanya’daki işsizlik oranı da özellikle Euro üzerinde etkili olabilir.. ''
TURKISH YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)