E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada en önemli haftalık destek 77.000'de---

Borsada en önemli haftalık destek 77.000'de

Borsada en önemli haftalık destek 77.000'de
16 Haziran 2014 - 08:50 borsagundem.com

Cuma günü tutunulan 79,000 desteğinin altında ise 77,000 ana desteğimizin önünde 78,200-78,500 bölgesi bulunuyor

Turkish Yatırım tarafından hazırlanan günlük bülten:
   
"YENİ HAFTA, AYNI GÜNDEM..
   
ECB'nin açıklamış olduğu 3 bacaklı destekleme paketini, FED'in politikasının ne şekilde süreceğini, gelişen piyasaların bu adımların sonucunda nasıl etkileneceğini ve yeniden yükselen yıldız konumuna kavuşup kavuşmayacaklarını tartışırken hızla yükselen tansiyon ile şimdi tek öncelikli gündem maddemiz  Irak meselesi haline gelmiş durumda..
   
Küresel çapta yeniden yükselmeye başlayan risk iştahıyla beraber hem gelişen piyasalarda keyifler yerindeydi hem de Avrupa ve ABD hisse senedi piyasalarında rekor üstüne rekor kırılıyordu ancak Irak ile bu duruma bir ara verildiğini söyleyebiliriz. Hızlı yükselişlerin ardından sağlıklı bir konsolidasyon olduğuna dair yorumlar da yapılırken bizde ise jeopolitik konumumuz itibariyle konuya hassasiyet daha yüksek, piyasanın hala yükselişe devam etme isteği yitirilmemiş olsa da gelişmelerle beraber satış baskısının hızlanmasına hala açık olunduğunu düşünüyoruz..
   
Örneğin Cuma günü Dışişleri Bakanlığı'nın yaşanan olağanüstü gelişmeler sebebiyle Türk vatandaşlarına Irak'ı terketme çağrısını yinelemesi Borsa İstanbul'a olumsuz yansıdı. Ayrıca baskının kendini ne çok gösterdiği hisseler de piyasanın lokomotifi olan bankalarının yanında Irak operasyonları olan veya oraya yüksek montanlı satış gerçekleştiren şirketlerdi..
   
Jeopolitik risklerin yanında 2.08'lerin de altını gören DolarTL'nin yeniden 2.13'ü test etmesi ile şimdi bir de TCMB faiz indirmez mi sorusu gündeme gelmeye başlamış durumda.. Normalde hatırlanacağı üzere  son PPK ile faiz indirimlerine ölçülü bir şekilde başlayan TCMB'nin ECB adımı sonrası bu indirimlere, boyutlarını da artırarak, devam etmesini bekliyorduk.. Şimdi ise böyle bir adımın DolarTL üzerinde yukarı yönlü baskıları daha da artıracağı kaygısı ile TCMB acaba bu sorun çözülmezse ne yapar spekülasyonları da olduğundan ve faiz indirimleri belli ölçülerde fiyatlara girdiğinden bankacılık sektörü de haliyle olumsuz etkileniyor..
   
Son durumda ne yazık ki Türk rehinelere dair bir gelişme yok.. Ayrıca IŞİD'in Türkmen bölgesini kuşattığı, Bağdat'a yürüyeceği haberlerini görüyüyoruz. Bunun yanında asker gönderme dışında her seçeneğe açık olan ABD ise bir savaş gemisini Basra Körfezi'ne göndermiş durumda.. Hal böyleyken ve durum hala belirsizliğini korurken bu başlamakta olduğumuz yeni haftanın en önemli gündemi de kaçınılmaz olarak Irak meselesi olacak gibi görünmekte ki Asya piyasalarının da haftasonu artan stres ile yeni haftaya düşüşle başladığı görülüyor, biz de satıcılı bir başlangıç görebiliriz.
   
Bunun dışında ajandaya bakıldığında ise  bugün Euro bölgesinde Mayıs TÜFE ve ABD'de sanayi üretim verisi gelecek. TCMB ne yapacak sorularının yükseldiği ortamda, biz ise Irak'ın yanı sıra saat 10'da TCMB Başkanı Başçı'nın Konya'da yapacağı para politikası sunumunu da izliyor olacağız.   

Salı günü ABD'de Mayıs ayı TÜFE rakamı, Çarşamba ise FED açık piyasa komitesi toplantısı kararı geliyor olacak. Hemen hatırlatalım önceki haftanın başında FED'in bu toplantıda taperingin hızını bir miktar artırabileceği konuşulmaktaydı.. Haftanın son 2 işlem gününde ise Eurogroup olarak bilinen Euro bölgesi maliye bakanları toplantısı yapılacakken Perşembe günü TCMB Yurtdışı Yerleşiklerin Portföyündeki hisse ve DİBS stoku rakamlarını izleyeceğiz, bu da bize Irak tansiyonunun yükseldiği geçen haftada hisse ve DİBS tarafında çıkışların boyutunu gösterecek, bu nedenle önemli..
   
Son olarak endekse (BIST100) teknik olarak bakıldığında  Cuma günü %1,03 düşüşle 79,011 seviyesinden kapanan BIST100 endeksi için 77,000 haftanın en önemli desteği diyebiliriz. Tansiyonun artarak sürmesi halinde yönelim görmeyi beklediğimiz bu seviyenin kırılması halinde ise algının bir miktar daha bozulması söz konusu olabilecektir. Cuma günü tutunulan 79,000 desteğinin altında ise 77,000 ana desteğimizin önünde 78,200-78,500 bölgesi bulunuyor..
   
Yükseliş denemelerinde ise 80,000 ilk hedef olacakken üzerinde ise 81,500 direnci var. Türk rehinelerin serbest kalması halinde ilk direnci test etmekte zorlanılmayacağını düşünüyoruz, ancak yakın jeopolitik konumumuz nedeniyle genel olarak Irak sorununun ne kadar süreceği bizim için önemli kalmaya devam edecektir. Özellikle enerji ithalatına yüksek bağımlılık nedeniyle Irak geriliminden etkilenen petrol fiyatlarının etkilerini ve kalıcı olup olmayacağını da sorun devam ettikçe tartışmaya başlayacağız gibi görünüyor ki, bunun genel olarak küresel büyüme üzerinde etkilerinin ne olacağı soruları da önümüzdeki dönemde küresel gündemde kendine yer bulabilir… ''
TURKISH YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)