E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada Dreman stratejisi ile kazanmak!---

Borsada Dreman stratejisi ile kazanmak!

Borsada Dreman stratejisi ile kazanmak!
04 Kasım 2019 - 15:18 borsagundem.com

Değer yatırım gurusu David Dreman'ın karşı değer yaklaşımı kazandırıyor. Peki, Dreman'ın kriterlerine göre oluşturulan modeli BIST 100'e uygulamak ne derece kazançlı?

Yatırımcıların kazançlarını artırmaları farklı stratejileri uygulamalarından geçiyor. 1960’h yıllarda Wall Street’e ilk adım attığında kendisini gözde hisselerin kapışıldığı bir atmosferde bulan David Dreman, “Günün çorbası gibi günün hisselerini alıyordum” diyerek parasının üçte birini kaybettiğini söylüyor. Ancak sonrasında bakış açısını ve yatırım tekniğini değiştirerek kazancını katladı. Kanadalı yatırımcı David Dreman, diğer yatırım gurularından farklı olarak, yatırımcı davranışlarında ters psikoloji yapılabileceğine dikkat çekiyor. Dreman, piyasalardan dayak yemiş ve gözden kaçan hisselere yönelmenin faydalı olabileceğini ifade ediyor. Karşı Değer yatırımı felsefesi ile tanınan Dreman, sadece fiyat olarak uygun olanları değil, düşük Fiyat/Kazanç, PD/DD, Fiyat/Nakit Akışları oranlarının ve ortalamaların üzerinde temettü ödemeleri olan şirketleri radarına alıyor. Uzun vadede bu tür hisselerin hep çok iyi performans göstermiş olduğuna şahit olduğunu kaydediyor. Ardından stratejisine biraz da koruma sağlamak için Dreman, sadece piyasa değeri büyük şirketleri tercih ediyor.

Biz de Queen Stocks programından yararlanarak, David Dreman’ın kriterine göre sıralaması oluşturulan BIST TÜM endeks hisselerinden, son 10 yılda BIST 100’ün getiri kıyaslaması yapılarak, dönemler itibariyle detaylı bir inceleme yaptık. Buna göre başlangıçta BIST100’e yatırılan 100 TL 208,73 TL olurken Dream modeli ile oluşturulan portföye yatırılan 100 TL’nin 2.701 TL olduğunu test ettik. Bu sonuca göre oluşturulan portföy, endekse göre 13 kat fazla getiri sağlayabilmekte.

STRATEJİNİN BIST 100'E UYGULANMA TEKNİĞİ

Dreman, şirketler için değerleme yaparken fiyat/kazanç oranı, temettü verimliliği, PD/DD oranı ve fiyat nakit akışı kriterlerine göre ayrı ayrı değerlendirmelerde bulunuyor. Yani portföye dahil edilecek hisseleri seçerken her bir oran için ayrı sıralama yapıyor. Örneğin; fiyat kazanç oranı en düşük hisseleri seçip analiz ederek; temettü verimi ya da PD/DD için ise ayrı bir sıralama oluşturarak karar veriyor. Dreman’ın değer yatırım kriterlerini şu şekilde sıralayabiliriz: “F/K oranı en düşük şirketlerin yüzde 40 oranındaki hisse üzerinde çalışma yapılmalı. Satışlar, 100 milyon TL’nin altında olmamalı, borç/ aktif oranı sektör ortalamasının altında olmalı, cari oran birden büyük, net kar marjı, sermaye karlılığı, hisse Başı kar büyümesi, temettü verimliliği sektör ortalamasından büyük olmalı.” (Zeynep Aktaş/Fortune Türkiye Dergisi)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • haha05 Kasım 2019 13:34

    trumo dese turkıyedne otomobil alınmaz... yada çelik sektorud eneymış ambargo.. yada arap ulkesi xx marka urunlere ambargoyu kabul ettı d..5 dk da terse doner o stratejı senetlerın.

  • Aynur AYGÜN KÜÇÜKERCİYES05 Kasım 2019 12:01

    Değer kavramları yerine oturmuş ülkeler için uygulanabilir.Bizde uygulanırsa zarar edilir.

  • Mehmet05 Kasım 2019 09:24

    Buna göre ısdmr in zirve yapması gerek.. ama borç takan şirketler ısdmr i geçmiş durumda. . Nası bi bist yönetimi bu açıklama istiyorum. Hem de dehral!