E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada dış piyasalara paralel görüntü korunacak---

Borsada dış piyasalara paralel görüntü korunacak

Borsada dış piyasalara paralel görüntü korunacak
12 Şubat 2021 - 08:56 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan analizde BİST 100 endeksi işlemlerinde ağırlıklı dış piyasalara paralel görüntünün korunması bekleniyor.

Global FX işlemlerinde ciddi bir hareketliliğin olmaması genel olarak yatay işlem bantlarının öne çıkmasına zemin hazırlıyor. Bir önceki yıldan devraldığımız risk iştahı belirleyicileri olan EUR, GBP ve JPY gibi isimlerin değer kazanımlarında ayrışması ivmesi yüksek işlemlerin de hayata geçmesini sınırlıyor. Bir önceki haftaya kıyasla tamamlamaya hazırlandığımız hafta işlemlerinde EUR ve JPY’nin değer kazanma çabası içerisinde olması kısmen umutlandırsa da Asya’da başlayan uzun yeni yıl tatilinin azalan hacimlerde ve yataylaşmada etkili olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle tatil dönüşü ile birlikte Şubat-Mart ayı geçişinde daha farklı bir resim ile karşılaşmamız söz konusu olabilir. Öte yandan küresel çapta aşılama performansı ve kaynaklı haber akışı da ABD-AB ayrışmasını ve EUR’nun baskılanmasını devam ettiriyor. İngiltere ve Fransa’da kısmen yeni vakalara ait eğrilerde yataylaşma emareleri görülürken, Almanya’da alınan önlemlerin Mart ayına uzatılması ekonomik performansın bir süre daha baskılanması anlamı taşıyor. Bu da EUR açısından oyundan şimdilik düşmeyi ifade ediyor.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.52 değer kazancı ile tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı %-0.10 ile 1545 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi +1bp ile %12.94 olurken, ülke risk primi 293bp seviyesinde yatay seyretti.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları ağırlıklı değer kazançları şeklinde gerçekleşti. Euro Stoxx 50 %0.64, FTSE 100 %0.07, DAX %0.77 ve Rusya (RTS, USD) grubu %0.90 düzeyinde performans sergiledi.

Amerika kıtası işlemlerinde 2 günlük yatay-negatif seyrin ardından Dow Jones (%-0.02) hariç yükseliş ve rekor yüksekler takip edildi. S&P 500 %0.17 ve Nasdaq %0.38 ile günü tamamlarken, teknoloji grubundaki işlem hacmi son 5 gün ortalamasına kıyasla bir kez daha %30 seviyesinde artış gösterdi. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıkları ağırlıklı değer kaybına işaret ederken Bovespa %0.73,
Merval %-0.55 düzeyinde performans sergiledi.

Asya’da tatil etkisi ile karışık düşük hacimli işlemler yeni günde bizleri karşılıyor. Açık olan önemli piyasalardan Japonya’da NKY 225 %-0.27 ile fiyatlanırken, USDCNH paritesi offshore 6.4274 ile yuan aleyhine şekillenmekte.

BİST 100 endeksi işlemlerinde ağırlıklı dış piyasalara paralel görüntünün korunmasını bekliyoruz. 1540-1520 puan seviyeleri destek, 1550-1570 ise direnç olarak izlenebilir.

USDTRY paritesi işlemlerinde azalan ülke risk primi ve atılan normalleşme adımlarının etkili olmasının
ardından ek negatif yeni bir başlık doğmadıkça Türk lirası lehine pozisyonlanmanın devam etmesini
ve global fonlama koşullarındaki seyrin belirleyici olacağını düşünüyoruz. Teknik açıdan 6.97-6.82
seviyeleri destek, 7.09-7.12 ise direnç olarak izlenebilir.

EURUSD paritesi fiyatlamalarında temel belirleyici global Amerikan doları yaklaşımı olmaya devam
ediyor. ECB ve faiz indirimine dair spekülatif haber akışının kalıcı euro zayıflaması için yeterli
olmadığını düşünüyoruz. Orta vadeli EUR yükselişi açısından 1.1880 bölgesi üzeri eğilimin
sürdürülebilirliği önemli. Söz konusu seviye gerisine gelinmedikçe EUR lehine ortamın orta-uzun
vadede korunacağı kanaatindeyiz. Kısa vadede ise stresin bir miktar daha sürmesini bekliyoruz.
1.2050-1.1945 destek, 1.2180 direnç seviyeleri olarak izlenebilir.

Haftanın son işlem gününde veri akışı yoğun

 

Bosch Fren ve Şişe Cam sorusu

 

Günün önemli şirket haberleri 12/02/2021

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)