E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada büyük devrim---

Borsada büyük devrim

Borsada büyük devrim
26 Mayıs 2014 - 10:24 borsagundem.com

Borsa İstanbul Gelişen İşletmeler Piyasası'na ilişkin önemli adımlar atıyor

Sermaye piyasalarını geliştirmek ve İstanbul’u uluslararası bir finans merkezi haline getirmek isteyen Borsa İstanbul yönetimi tarihi bir adım atmaya hazırlanıyor. Ufuk Şanlı'nın Milliyet.com.tr'deki haberine göre, ele geçirdiği yeni kotasyon ve GIP Yönetmeliği taslağına göre bundan sonra Borsa’ya ilk kez adım atan şirketlerden kotasyon yani ilk kayıt ücreti alınmayacak. Uygulama daha çok KOBİ’lerin yer aldığı Gelişen İşletmeler Piyasası’nı (GİP) da kapsıyor. 

Taslağın hayata geçirilmesiyle özelikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin borsaya açılmasının önü açılacak. GIP de halen 22 şirket işlem görüyor.
 
Yabancıya büyük teşvik
 
Başkan İbrahim Turhan ve kurmayları tarafından hazırlanan yeni taslakta uluslararası yatırımcıları Borsa İstanbul’a çekebilmek için devrim niteliğinde değişiklikler yapılıyor. Hazırlanan taslağa göre merkezi yurtdışında olan pay ihracı veya çifte kotasyon yoluyla kote edilen/ kayda alınan şirketlerden ilk kayıt işleminde ücret alınmayacak. Yine bu şirketlerin sermaye artırımlarında da yüzde 50 indirim yapılacak. 

Ayrıca uluslararası finansal kuruluşlar ile merkez bankaları ve hükümetler tarafından ihraç edilen borçlanma araçları ve kira sertifikaları için de ücret talep edilmeyecek. 

Hazineye tahvil indirimi 

Borsa yönetimi ayrıca borçlanma araçları ve kira sertifikalarında da kota/ kayda alınması için yapılan ilk başvurulardan ücret almayacak. Taslağa göre Hazine Müsteşarlığı tarafından ihraç edilecek eurobond ve islami bonolardan (sukuk) da kayıt ücreti alınmayacak. “TC Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı tarafından halihazırda ihraç edilmiş ve bundan sonra ihraç edilecek dış borçlanma araçları için kota alma ve kotta kalma ücretleri sıfır (0) olarak uygulanır. 

TC Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı tarafından kurulan VKŞ’ler ile TC Hazine Müsteşarlığı tarafından görevlendirilen kamu sermayeli kurumlarca kurulan VKŞ’ler tarafından ihraç edilen / edilecek olan kira sertifikaları için borsa kotuna alma ve kotta kalma ücreti alınmaz” 

Hedef küresel finans merkezi
 
Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan daha önce yaptığı açıklamalarda "Biz İstanbul'u Batı Asya'nın, Doğu Avrupa'nın, Orta Doğu'nun ve Kuzey Afrika'nın bu konudaki en önemli merkezi haline getirmek istiyoruz” demişti.  

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Özkan26 Mayıs 2014 23:15

    en iyişekilde borsayı nasıl öğrenicem

  • şahin26 Mayıs 2014 22:26

    yabancılar dyhol deki gibi yapılan dalavereleri görüb buraya gelirlermi

  • Devrim mi ..26 Mayıs 2014 13:32

    Ya Devrimin kelime anlamı bilinmiyor ya da Dalga geçiliyor .. vatandaşın ekranı görmesini engele , kim aldı sattığını görmesini engelle , fiyat adımlarını daralt , dürüst çalışan küçük Aracı Kurumları kapanmaya yönelt , Manipülasyon yapanlara göz yum , abuk subuk Halka arzlara izin ver ..devrim ha ..ha ha ha .

  • ali uzun26 Mayıs 2014 12:20

    havagazı...önce sen burayı doğru dürüst güvenli hale getir...dalgacılara manıpecilere önüne geleni kazıklayanlara engel ol..dolandırıcalrı engelle..

  • erdal26 Mayıs 2014 11:15

    vizyonları bu kadar devrim mişşşş.

  • ali26 Mayıs 2014 10:47

    gerçekten BIST bu kararla devrim yapmış.. geçin bunları bunlar detay. Ne devrimi, akıllarına gerçekten yaratıcı ve faydalı fikirler gelmiyor herhalde.. bu mu sermaye piyasalarını kurtaracak DEVRİM gibi karar???

  • GOLDAŞ ZEDE26 Mayıs 2014 10:36

    İYİ güzelde tahtası kapanan işlem görmekten çıkarılan şirketler ne olacak. yatırımcısını soyan sahte işlemlerle zarara uğratılan insanların birikmlerini kim karşılayacak. güven yok artık borsaya