E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizBorsa'da bugün zayıf seyir bekleniyor---

Borsa'da bugün zayıf seyir bekleniyor

Borsa'da bugün zayıf seyir bekleniyor
18 Kasım 2016 - 09:17 borsagundem.com

Alan Yatırım; FED başkanı Yellen’in beklentiler paralelinde faiz artırımına işaret etmesi ile birlikte TL'de değer kaybının devam ettiğini belirtti

DÜN NE OLDU? 

DOLAR BAZINDA SON 7 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNE GERİLEYEN BIST 100 ENDEKSİ TEPKİ İLE HAFİF YÜKSELDİ…

BIST 100 Endeksi dün banka ve sanayi hisselerinin ayrışmadığı günde %0,5 yükselişle günü 75,136 seviyesinden tamamladı. Tepki yükselişlerinde BIST 100 Endeksinin dolar bazında 2,22 US$ ile son 7 yılın en düşük seviyesine gerilemesi dönem dönem etkili olabilmekte. BIST 100 Endeksi son 10 yıllık dönemde en yüksek 5,1 US$ ve en düşük 1,2 US$ seviyesini test etmişti. 

BUGÜN NE BEKLİYORUZ? 

FED BAŞKANI YELLEN’İN BEKLENTİLER PARALELİNDE FAİZ ARTIRIMINA İŞARET ETMESİ İLE BİRLİKTE TL’DE DEĞER KAYBI DEVAM ETMEKTE… 

FED Başkanı Yellen’in dün ABD Meclisi’nde konuşmasında 2017 yılında beklenenden daha fazla faiz artırım olasılığının öne çıkması ile birlikte ABD Doları’nda güçlenme ve ABD tahvil faizlerinde yükseliş eğilimi devam etmekte. FED’in Aralık ayındaki toplantısında faiz artırım olasılığı piyasa beklentilerine göre artık sürpriz olmaktan çıkmış durumda. Bu durumun Türk piyasalarına etkisinin ise TL’de değer kaybı, 10 yıllık tahvil faizlerinde yükseliş ve BIST 100 Endeksinde zayıflama olarak görmekteyiz. Dolayısıyla BIST Endeksleri içinde kur ve faize duyarlı bankacılık ve gayrimenkul sektör endekslerinin daha zayıf görünüm sergilerken, yurtiçi/yurtdışı satışları denegeli olan sanayi sektör endeksinin göreceli olarak güçlü kalmaya devam etmesini beklemekteyiz. Bu paralelde bugün BIST 100 Endeksinde zayıflığın hafif şekilde de olsa devamı beklenebilir. Sabah itibariyle Asya piyasaları karışık seyretmekte. 

ŞİRKET HABERLERİ 

Yıldız Holding…ULKER/BIZIM/GOZDE… Holding, 10.62-10.70 TL fiyat aralığından 100,000 adet Bizim Toptan hissesi satın aldı ve payı %55’e ulaştı. Ayrıca, 1.94-1.95 TL fiyat aralığından 400,000 adet Gözde Girişim hissesi satın aldı ve payı %10.8’e ulaştı. 17.86-17.89 TL fiyat aralığından da 100,000 adet Ülker Bisküvi hissesi satın aldığını ve şirketteki payının %49.8’e ulaştığını açıkladı. (KAP) 

GUBRF… Şirket, Koza Altın İşletmeleri’ne devredilen işletme ruhsatının, şirkete devir işlemlerinin başlaması için TMSF’den talepte bulunduğunu duyurmuştu. TMSF Gübre Fabrikaları’na, Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliği’nin, Koza Altın İşletmeleri’nin Yönetim Kurulu’nu oluşturduğunu, üyeliklerine atamalar yaptığını ve her türlü hak ve alacak taleplerinde muhatap olarak Koza Altın İşletmeleri Anonim Şirketi'nin alınması gerektiğini bildirdi. (KAP) 

Sabiha Gökçen Havaalanı Özelleştirme / TAVHL …. Hükümet, bir kısmı 2014 yılında yabancı yatırımcılara satılan Sabiha Gökçen Havalimanı’nın tamamını tamamının özelleştirilmesini gündemine aldı. Sabiha Gökçen Havalimanı’nın bir kısmı 2014 yılında yabancı yatırımcılara satılmıştı. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Sabiha Gökçen Havalimanı'nın satışından elde edilecek kaynağın Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarında kullanılacağını söyledi. 

BIST 30 Kontratı 

Aralık vadeli kontrat, beklentimize uygun şekilde 92-93 banında kalarak günü önemli değişim göstermeden 92,375 seviyesinden tamamladı. 

Bugün Aralık vadeli kontratta 91,75-92,75 bandında hafif düşüş eğilimli ama genelde yatay eğilim beklemekteyiz. 

USDTRY Kontratı 

Dolar dün gelişmekte olan ülke para birimlerine bir çoğu karşısında değer kazandı. Türk Lirası diğer gelişmekte olan ülke para birimleri ile birlikte dolar karşısında değer kaybederken, negatif ayrışma derecesi yüksek olan para birimleri arasında yer aldı. TCMB’nin likidite hamlesine rağmen, Fed başkanı Yellen’ın konuşmasının etkisiyle güçlenen dolar paralelinde USDTRY Aralık kontratı günü %0,87 değer kazancı ile 3,3766 seviyesinde tamamladı. 

Bugün sabah saatleri itibariyle USDTRY paritesindeki seyir göz önünde bulundurularak kontratın yükseliş ile  başlangıç yapmasını beklemekteyiz. USDTRY Aralık kontratında yükselişlerin devam edebilmesi için 3,35 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması önem arz etmekte olup, 3,30-3,25 bandı destek konumunda bulunuyor. 

ALTIN/USD Kontratı 

Küresel piyasalardaki risk algısı yatışırken, dolar geçtiğimiz hafta vermiş olduğu kayıplarını telafi etti. Piyasalarda dün dolar Fed Başkanı Yellen’ın konuşmasının etkisiyle baskın karakter olmaya devam ederken altında sınırlı fiyat hareketleri görüldü. Bunun paralelinde Altın Aralık kontratı günü yatay ve  1228 US$ seviyesinde tamamladı. 

Sabah saatleri itibariyle Asya seansında altın fiyatlarındaki seyir göz önünde bulundurarak, Altın kontratının güne değer kaybı ile başlangıç yapmasını beklemekteyiz. 

EURUSD Kontratı 

Küresel piyasalardaki risk algısı  yatışırken, doların gelişmiş ülke para birimleri karşısındaki güçlü duruşu devam etmekte. Bu kapsamda EURUSD Aralık kontratı günü %0,10 değer kaybı ile  1,0710 seviyesinde tamamladı.

 

Sabah saatleri itibariyle EURUSD paritesinde görülen seyir nedeniyle EURUSD kontratının güne düşüş ile başlangıç başlamasını beklemekteyiz.

 

FOREX BÜLTENİ

DÜN NE OLDU? 

Geçtiğimiz hafta ABD Başkanlık seçimlerinin galibinin Trump olması sonrasında, piyasalarda görülen belirsizlik fiyatlaması yerini güçlü dolara bıraktı. Doların güçlenme eğilimi dün Fed başkanı Janet Yellen’ın söylemleri ile birlikte etkisini artırdı. Yellen’ın açıklamalarında; göreceli yakın bir tarihte fed faiz artırımı uygun olabilir ve Kasım toplantısında göreceli olarak yakın zamanda faiz artırımının memnuniyetle karşılanacağına karar verdik söylemleri dikkat çekti. 

Dün takip edilen makro gündemde; Euro Bölgesi’nin Ekim ayına ilişkin enflasyon verisi aylık bazda beklentilerin altında %0,2 artış gösterirken, yıllık bazda %0,5 açıklanarak beklentiler dahilinde geldi. 

ABD’de Fed Başkanı Yellen’ın konuşmasının yanı sıra gündeme konu olan Ekim ayına ilişkin enflasyon verileri aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,4 ve %1,6 ile beklentiler dahilinde açıklandı. 

Dolar dün gelişmekte olan ülke para birimlerine bir çoğu karşısında değer kazandı. Türk Lirası diğer gelişmekte olan ülke para birimleri ile birlikte dolar karşısında değer kaybederken, negatif ayrışma derecesi yüksek olan para birimleri arasında yer aldı. 

Yurt içinde TCMB piyasaya likidite sağlamak amacıyla, rezerv opsiyonu katsayılarında değişikliğe gitti. Merkez tarafından yapılan duyuruda söz konusu değişiklik ile finansal sisteme yaklaşık 700 milyon ABD doları ilave likidite sağlanmış olacaktır ifadesi yer aldı. Yapılan duyuru sonrasında Türk Lirasındaki yukarı yönlü hareket sınırlı kaldı. 

BUGÜN NE BEKLİYORUZ? 

Bugün Almanya’da Ekim ayına ilşkin ÜFE verileri birlikte Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin konuşması gündeme konu olacak.  

USDTRY 

Dolar dün gelişmekte olan ülke para birimlerine bir çoğu karşısında değer kazandı. Türk Lirası diğer gelişmekte olan ülke para birimleri ile birlikte dolar karşısında değer kaybederken, negatif ayrışma derecesi yüksek olan para birimleri arasında yer aldı. TCMB’nin likidite hamlesine rağmen, Fed başkanı Yellen’ın konuşmasının etkisiyle güçlenen dolar paralelinde USDTRY paritesi 3,37 seviyesini aşarak zirve seviyelerini yeniledi. 

Teknik olarak bakıldığında, 3,3500 seviyesinin üzerine yerleşen USDTRY paritesinde bugün yukarı yönlü hareketin devam edebilmesi için 3,3500 seviyesi üzerinde kalıcılık önemi korumaya devam etmekte. USDTRY paritesinde yükselişlerin devam etmesi halinde 3,3900 direnç seviyesi hedeflenebilir. Paritede görülebilecek kar realizasyonları için ise 3,3500 ve 3,3300 seviyeleri izlenebilecek destek seviyeleridir. 

EURUSD 

Dün Avrupa’da gündeme konu olan veri akışının beklentiler dahilinde gelmesi sonrası EURUSD paritesinde yatay seyir görülürken, günün ikinci yarısında Fed başkanı Yellen’ın konuşmasının etkisiyle güçlenen dolar EURUSD paritesini aşağı yönlü baskıladı. 

Bugün Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin konuşması paritenin seyri için önem arz etmekte.  

Teknik olarak bakıldığında, EURUSD paritesinde yükselişlerin görülebilmesi için 1,0600 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması önem arz etmekte olup, yükselişlerde 1,0665 ve 1,0720 direnç seviyeleri hedeflenebilir. Paritede zayıf seyrin devam etmesi halinde ise 1,0550 ve 1,0515 seviyeleri izlenebilecek destek seviyeleridir. 

ALTIN 

Küresel piyasalardaki risk algısı yatışırken, dolar geçtiğimiz hafta vermiş olduğu kayıplarını telafi etti. Piyasalarda dün dolar Fed Başkanı Yellen’ın konuşmasının etkisiyle baskın karakter olmaya devam ederken altın cephesinde değer kayıpları görüldü. 

Teknik olarak bakıldığında Altında 1208 seviyesi önemli konumdadır.  Altında yükseliş eğiliminin görülebilmesi için, 1208 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanması önem arz etmekte olup yükselişlerde 1215 ve 1224 seviyeleri hedeflenebilir. Altında satış baskısının devam etmesi halinde ise sırasıyla 1198 ve 1190 destek seviyeleri izlenebilir. 

USDJPY 

Dün Japonya Merkez Bankası’nın tahvil alımına ilişkin duyurusunun Japon Yeni üzerindeki etkisi kısa süreli oldu. Günün ikinci yarısında Fed başkanı Yellen’ın konuşmasının etkisiyle güçlenen dolar paralelinde USDJPY paritesinde yükselişler hakim oldu. 

Teknik olarak bakıldığında, paritede bir süredir görülen düşüş trendi sona ermiş görünüyor. USDJPY paritesinde yükselişlerin devam etmesi için 110,00 seviyesinin üzerinde kalıcılık önem arz etmekte olup, paritede toparlanma eğiliminin devam etmesi durumunda 111,40 ve 112,20 direnç seviyeleri hedeflenebilir. Paritede görülebilecek geri çekilmelerde sırasıyla 109,20 ve  108,65 destek seviyeleri izlenebilir. 

GBPUSD 

Küresel piyasalardaki risk algısı  yatışırken, doların gelişmiş ülke para birimleri karşısındaki güçlü duruşu devam etmekte. Günün ikinci yarısında Fed başkanı Yellen’ın konuşmasının etkisiyle güçlenen dolar paralelinde GBPUSD paritesinde zayıf seyir görüldü. 

Teknik olarak bakıldığında bir süredir zayıf seyir izleyen GBPUSD paritesi geçtiğimiz hafta 1,2400 seviyesinin üzerindeki hareketi ile teknik görünümü olumlu bir hal almıştır. Piyasalarda doların güçlü duruşu nedeniyle paritede görülebilecek değer kayıplarında 1,2240 ve 1,2150 izlenebilecek destek seviyeleri olup, yükselişlerin görülmesi halinde ise 1,2620 ve 1,2840 direnç seviyeleri hedeflenebilir. 

BRENT 

Petrol fiyatlarına ilişkin 30 Kasım 2016 tarihinde gerçekleşecek olan OPEC toplantısında arzın kısıtlanmasına yönelik beklentiler dün güçlü dolar eğilimi nedeniyle gölgede kaldı. Zayıf seyrin görüldüğü petrolde 46 $ seviyelerinden tepki alımlarının geldiği görüldü. 

Teknik olarak bakıldığında, net bir trendin görülemediği petrolde toparlanma  eğiliminin görülebilmesi için 46,00 seviyesi üzerinde hareketler görmemiz gerekmekte olup, yükselişlerde 47,25 ve 47,80 seviyeleri hedeflenebilir. Petrolde kar satışlarının görülmesi halinde ise 45,20 ve 44,40 destek seviyeleri takip edilebilir.

Alan Yatırım

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)