E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa'da bu hafta neler bekleniyor? Yabancılar neden hisse sattı?---

Borsa'da bu hafta neler bekleniyor? Yabancılar neden hisse sattı?

Borsa'da bu hafta neler bekleniyor? Yabancılar neden hisse sattı?
07 Nisan 2019 - 09:19 borsagundem.com

Ekonomist yazar Zeynep Aktaş'a göre "reel getiri arayışında olan tasarruf sahibi, parasının enflasyon karşısında erimeyeceği alternatiflere yöneliyor"

Piyasalarda dipten yükseliş yaşanırken yurtiçi yerleşik yatırımcıların döviz mevduatı 181 milyar dolara çıktı. Borsada yabancı yatırımcı payı yüzde 63 seviyesinde. Reel getiri arayışında olan tasarruf sahibi, parasının enflasyon karşısında erimeyeceği alternatiflere yöneliyor.

Piyasalarda heyecan dorukta. 31 Mart yerel seçimlerinin ardından İstanbul’da oy sayımı devam ederken S&P ve EBRD’den gelen açıklamalar canlanmayı getirdi. BIST 100 Endeksi 99.214 seviyesine kadar yükselirken dolar kuru 5,44’e kadar geriledi. Haftanın son işlem gününü Borsa 98.875 seviyesinden tamamlarken dolar/TL kuru 5,6274 seviyelerinde hareket etti. Gelişmelere baktığımızda hisse senetlerinde oluşan aşırı iskontolu fiyatlar yatırımcıların ilgisini çekti.

Reel getiri istiyorlar

TCMB verilerine göre, yurtiçi yerleşiklerin dövize olan talebi devam ediyor. Yerel seçimlerden önce, 29 Mart ile biten haftada, yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatları önceki haftaya göre 2,6 milyar dolar artış gösterdi. Yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı 181,9 milyar dolar ile yeni zirveye yükseldi. TCMB verilerine baktığımızda, yurtiçi yerleşiklerin dövize ilgisi son 12 haftadır kesintisiz bir şekilde devam ediyor. 

Dövize yönelik talebin arkasındaki en önemli motivasyon enflasyon oranlarının yüksekliği. Mart ayında açıklanan verilere göre tüketici fiyatları yıllık bazda yüzde 19,71, üretici fiyatları ise 29,64 oranında arttı. Enflasyonun yüzde 20’lerde seyretmesi bir yandan Türk Lirası cinsinden alternatifleri göz önünde bulundururken diğer yandan ağırlıklı olarak dövize yönelmelerine neden oluyor.

Peki, dolar ne denli güvenli bir limandır? Geçmiş istatistiklere baktığımızda son 30 yılın 18’inde enflasyonun altında değer kazanan doların son 10 yıl içerisinde öne çıktığını görüyoruz. Dolar kuru son 10 yılın altısında yıllık olarak enflasyonun üzerinde getiri sağlarken dördünde enflasyonun altında kaldığı gözleniyor. Özellikle 2013 yılında FED’in para musluklarını kısmaya başlamasından sonra 2017 yılı dışında dolar kuru enflasyonun altında kalmadı. Bu durum fazla risk almak istemeyen birikim sahiplerinin dövize yönelmelerinde etkili olmakta. Söz konusu yönelimin durması Türk Lirası cinsindeki enstrümanların dövize alternatif getiri sağlaması ile mümkün olabilecektir.

YABANCI YATIRIMCI SEÇİM ÖNCESİ SATTI

Döviz piyasasında 22 Marttan başlayan kur atağı TCMB’nin swap hamlesi ile karşılaşınca durdu. Likidite yaratmak isteyen yabancılar ise bunun neticesinde hisse ve tahvilde satışa geçerken borsadaki paylarında bir puanlık düşüşe yol açtı. Seçimlerden hemen önce yabancıların satış yaptığı gözleniyor.

Yabancı payı 28 Mart’ta 65,07 seviyesinde bulunurken 1 Nisan’da yüzde 63,81, 4 Nisan’da ise 63,70 seviyesine geriledi. Yabancı payında sert bir gerileme olurken BIST 100 Endeksi de 99.835’ten 93 binlere çekildi. Son verilere baktığımızda Endeks, 98.875’e çıkmış durumda. Pozisyonların kapatılmasıyla birlikte hisse senetlerinde normalleşme süreci başladı.

Swap hamlesi öncesi seviyelere yaklaşıldı. Yabancıların payına baktığımızdaysa hisse bazında seçici davranmakla birlikte yeniden alım yönünde hareketlendiklerini görüyoruz. Haftanın en fazla yükselen banka hissesi olan ve endeksteki ağırlığı yüzde 7,93 seviyesindeki Garanti Bankası hissesinde yabancı payı Cuma günü itibari ile yeniden seçim öncesi seviyeye geldi. Ancak bu oran yüzde 70.97 seviyesinde ve swap hamlesi öncesinde bulunan yüzde 74.37’nin altında bulunuyor. Yabancı payındaki değişimi önümüzdeki hafta izlemeye devam edeceğiz. Yabancının endeks hisselerindeki paylarında yüzde 1 ile yüzde 3 arasında değişen oranlarda bir azalma olduğu ancak hisse bazında yüzde 70, yüzde 80’lere varan paylarını korudukları görülüyor.

S&P olumlu yansıdı

Yerel seçimlerin geride kalması ve sonuçların kesinleşmesi beklenirken uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P gerçekleştirdiği toplantıda olumlu değerlendirmeleri ile dikkat çekti. S&P’nin not konusunda yeni bir indirim riski görmediğini açıklaması, bunun yanı sıra özel sektörün borcunu çevirebileceğini vurgulaması, Türk Lirası varlıklarına alım yönünde yansıdı. Aşırı gerilemiş olan fiyatlar S&P’nin not kararı ile birlikte yükselişe geçti. Seçimlerin tamamen geride kalmasının ardından ekonomiye odaklanılan adımlar S&P gibi diğer kredi kuruluşlarının da olumlu değerlendirmelerini getirebilir.

EBRD hareketi

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye’nin bankacılık sektöründe geri dönmeyen kredilerdeki artışın önüne geçmesi için, talep olması halinde yardım edebileceğini belirtti. Bu haber uzun süredir yüzde 50 oranında iskontolu işlem gören banka hisse senetlerinin hareketlenmesine neden oldu. Banka sektörü hisseleri bir haftada yüzde 4,98 değer kazandı. 

En fazla yükselen sektör hisseleri ise spor ve ulaştırma oldu. Garanti Bankası son bir haftada yüzde 8 değerlenirken İş Bankası C yüzde 6,73, Akbank yüzde 4,11, Yapı ve Kredi Bankası ise yüzde 3,29 oranında değer kazandı.

S-400 ve seçim etkisi

Piyasalarda seçimlerin sonuçlanması beklenirken yurtdışı cephesinde F-35 savaş uçakları ve S-400 hava savunma sistemleri konusunda gergin hava korunuyor. ABD Savunma Bakanlığı, Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 füzelerinden kaynaklanan endişeleri gidermek için ABD ile ortak çalışma grubu kurma teklifini değerlendirmeye almadığını açıkladı.

Olası bir ABD gerilimi piyasalarda satış yaratabilir. Seçimlerle ilgili belirsizlik yaratacak bir gelişme de olumsuz yönde fiyatlanacaktır.

(Zeynep Aktaş/Milliyet)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • koyver gitsin08 Nisan 2019 19:20

    Her saat birisinin konuşup gerdiği yurdumda bırak borsayı iş adamlarının fabrikaları kapatıp gitmedigine şükredelim.

  • KARTALAĞABEYLİ07 Nisan 2019 18:19

    YANİ BUNDAN İYİ TİYO NASIL VERİLİR BENDE BİLMİYORUM

  • KARTALAĞABEYLİ07 Nisan 2019 18:17

    BU HAFTA İÇİN YORUMLARIMIZ OLMADIĞI GİBİ,,BU HAFTA MEŞGULÜM BI SONRAKİ  HAFTA DÜŞÜNÜRÜZ MODUNDA BI HAFTA OLACAK

  • Vatansever07 Nisan 2019 18:07

    Yabancı hisseden kademeli çıkıyor...yerliye mal kilitliyor... Dolar bazında borsa 0.9 cente gelince alırlar

  • Burhan koç 07 Nisan 2019 14:46

    Iccbt ve tumosan favorim bu hafta

  • KILIÇ07 Nisan 2019 14:34

    RIZA VE GALİP GİBİ VURGUN ÇETELERİNİN LİDERLERİNE HESAP SORULMADIGI SÜRECE BORSAYA GİRMEM.

  • KILIÇ07 Nisan 2019 16:26

    Borsacı dr sayın kardeşim benim amacım para pul degil çetelerin bu ülkede göz göre göre var oluşu ve destekleyen bir yönetim var olması .Halkın bunları bariz olarak tanımasıdır . Daima bu çetelerle mücadele edecegim .küçük yatırımcının çogu bunları tanımıyor.

  • Borsaci dr07 Nisan 2019 15:27

    Sende patronun oyuncagi olan hisseye girme.galip ve rizanin sucu yok adamlarin yapmak istedigi senin parani almak.sende onlarin parasini almak istiyorsun.tek farkiniz onlar senden daha akilli ve daha zengin...borsa birilerinin birilerinin parasini aldigi yerdir.gokten para yagmiyor borsaya.senin gibi galip gibi birileri para koyuyor havuza.kim alirsa artik..

  • Hakan 07 Nisan 2019 13:46

    Yanancı diye birsey yok Çık büyük bölümü borsa şşrket patronları ile yanıcılarının yurtdışı işlemleri. Doviz ve lşra parametrelerinin çok belirsiz olduğu bir ülkede Yabancının ne işi var lira bazlı bir borsada

  • Hasan talip IŞIK07 Nisan 2019 13:23

    Dolar candır CAAAN. Yeşil yeşil sağlam para. Utandırmaz, zarar ettirmez. Enflasyona karşı korur. Nisan sonu beklentim 5.90dır. YTD (Yatırım tavsiyesi değildir) (6)

  • Selanik09 Nisan 2019 21:26

    TL ile arzın dibine seyahat yakın Türkiye sokaklarında

  • Devran07 Nisan 2019 12:02

    Seçim belirsizliği bitti. İlk dersimiz EKONOMİ. Borsada gelecekler satın alınır, o nedenle sağlam hisselere yatırım yapmaya devam...  :D 

  • Kent 07 Nisan 2019 18:09

    Seçim belirsizliği bitmedi...İstanbulda kargaşa var...

  • OTORİTE07 Nisan 2019 11:37

    SEÇİM BELİRSİZLİĞİ BİTTİ ARTIK EKONOMİ ÖN PLANDA OLUR BORSADA SAĞLAM HİSSELER GİDER 

  • Asd07 Nisan 2019 10:04

    Mevduat faizi yuzde 30 olmali bu ortamda. Ekonominin kurallari var. Yoksa doviz ve altin talebi devam edecektir