E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada başarının sırrı sıkıcı yatırımlar---

Borsada başarının sırrı sıkıcı yatırımlar

Borsada başarının sırrı sıkıcı yatırımlar
03 Ocak 2023 - 16:17 borsagundem.com

2022’nin borsa kayıplarını geri almaya çalışan yatırımcılar için analistlerin verdiği en yaygın tavsiye geçmişi unutmak. Uzmanlar riskli ve heyecanlı yatırımlar yerine uzun vadeli ve tutarlı temel yatırım stratejilerine odaklanmayı öğütlüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel hisse senetlerinin zayıf performansı, enflasyon ve kripto para piyasalarındaki kriz göz önüne alındığında 2022’nin oldukça zorlu geçtiği söylenebilir.

ABD’deki güçlü istihdam piyasasına rağmen yıl boyunca belirsizliklerle uğraşan küresel piyasalar yeni yıla işten çıkarmalar, olası bir resesyon ve tüketicilerin market harcamalarını nasıl karşılayacağı konusundaki endişelerle birlikte girdi. 2021 yılının destansı kazanımlarının ardından geçtiğimiz yıl yatırımcılar için adeta kırbaç etkisi yarattı.

Fortune’un haberine göre analistler geçtiğimiz yılı kayıpla bitiren yatırımcıların yapacağı en iyi şeyin geçen yılı unutmak ve temel yatırım prensiplerine geri dönmek olduğunu belirtiyor.

Charles Schwab Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Carrie Schwab-Pomerantz konuyla ilgili açıklamasında, “Yeni yılın ekonomide şaşırtıcı değişiklikler getireceği neredeyse kesin. Benim tavsiyem, bazılarına sıkıcı gelse de mali durumunuzu basit tutmaktır. Bütçeleme ve tasarruf, uzun vadeli yatırım yapma ve portföyünüzü çeşitlendirme gibi zaman içinde test edilmiş temel prensiplere bağlı kalın” tavsiyesinde bulundu.

Schwab-Pomerantz, denenmiş ve gerçek para yönetimi ilkelerinin 2023'te kazanacağına inanıyor. Zira insanlar gelecekteki bir piyasa oynaklığına karşı servet ve finansal güvenlik battaniyesi oluşturmaya odaklanıyor. Fortune’un haberine göre özellikle de resesyon korkularını hissedenlerinse temel mali prensiplerine odaklanmaları gerekiyor. Çalışma saatlerinin düşürülmesi veya işten çıkarılma gibi durumları atlatmanızda ise hiçbir şey bir acil durum fonu kadar yardımcı olamaz.

Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre haberde yeni odaklanılması gereken temel yatırım prensipleri şu şekilde özetleniyor.

Hesaplarınızı kontrol edin

Çalkantılı bir yılın ardından, hangi noktada durduğunuzu bilmek istersiniz. Paranızın nereye gittiğini görmek için mali durumunuzu denetleyerek 2023'e doğru noktada başlayabilirsiniz. Söz konusu denetleme süreci banka hesaplarınızı ve kredi kartı ekstrelerinizi incelemek, harcamalarınızı kategorize etmek ve değerlendirmek anlamına geliyor.

Well Fargo Danışmanlık Birimi Mali Danışmanı Brad Hindman, “Gelecek yıl birçok şey bugün olduğundan daha maliyetli olacak. Değişken oranlarla finanse edilen harcama kalemleri, tüketicilerin uzun vadede aynı kalem için daha fazla ödeme yapmasına neden olacak" ifadelerine yer verdi.

Hindman bu tür bir denetleme yapıldığında bireylerin kendi harcamalarına şaşırabileceğini belirtiyor. Mali danışman müşterilerinden birinin hesabından otomatik olarak borçlandırılan abonelikleri ve diğer masrafları ortadan kaldırabildiğini bir diğerinin de eğlence bütçesini ciddi oranda azalttığını söyledi.

Bireylerin ne harcadığını bilmesi veya harcamalarını kategorize etmesi için bilgisayarlarında veya akıllı telefonlarında kullanılabilecek güvenli uygulamaları araştırmak yararlı olabilir. Zira bu sayede tüketiciler finansal planlarına uymayan harcamalarını daha kolay tespit edebilir.

Mali denetleme sırasında bireylerin emeklilik hesaplarında ne kadar para olduğunu ve ne kadar borcu olduğunu belirlemesi de önemli. Bu sayede sahip olduğunuz net serveti de belirleyebilirsiniz.

İhtiyacınız olan şeye odaklanın

Rockland Trust Finansal Eğitim, Gelişim ve Strateji Birimi Başkan Yardımcısı Julie Beckham para yönetimine başlamak için en önemli konunun gerçek ihtiyaçlarla istekler arasındaki farkı bilmek olduğunu söyledi. Beckham internette dolaşırken gördüğünüz herhangi bir ürünü alırken para harcamanın gerçekten gerekli olup olmayacağını ve hayatınızın o ürün olmadan daha iyi olup olmayacağını sormanızı tavsiye ediyor.

Beckham, "Tüketici temelli kültürümüzde, ihtiyaç ve istekler arasındaki farkı unutmak kolaydı. Çünkü istenebilecek şeyler her yerdedir" diyor.

Ancak, finans uzmanı her satın almadan önce kendinize satın almanın gerekli olup olmadığını sormak "sizi araçlarınızın ötesinde harcamaktan alıkoyan şey olabilir" diyor. Beckham aşırı harcama yapma konusunda sorun yaşayanların bir şeyi satın almadan önce en az 48 saatlik bir bekleme süresi uygulamasını tavsiye ediyor. Bu süre tüketicilerin bir ürünü satın almak için sahip olduğu anlık isteği ortadan kaldırıyor ve satın almak üzere olduğunuz ürüne ‘gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını’ yeniden düşünmeniz için size zaman tanıyor.

Bir şeyin bir ihtiyaç mı yoksa istek mi olduğunu sormak, finansal denetiminiz sırasında da yardımcı olabilir.

Endeks yatırımlarını tercih edin

Kripto ve diğer alternatif varlık sınıfları yatırım yapmak için heyecanlı olabilir. Ancak Wealthfront Baş Finans Sorumlusu Alan Imberman bu tür yatırımların önceliğiniz olmaması gerektiğini belirtiyor. Imberman’a göre bunun yerine birçok insan daha geniş çeşitlendirmesi olan düşük maliyetli endeks fonlarını satın almayı tercih edebilir. Çeşitlendirme yöntemi uzun vadeli servet oluşturma süreciniz için kritik bir öneme sahiptir. Zira tüm yumurtalarınızı tek bir sepete koymak yerine riski yayarak yönetmeyi kolaylaştırabilirsiniz.

Imberman, “Biliyorum, bu kulağa sıkıcı geliyor. Ancak iyi yatırımın sıkıcı olması gerektiğini hatırlamak önemli. Eğer yatırımlarınız fazla heyecan vericiyse siz muhtemelen yatırım yapmıyorsun, kumar oynuyorsunuzdur. Eğer kumar oynuyorsanız masa her zaman kazanır” ifadelerine yer verdi.

Creighton Üniversitesi Heider İşletme Okulu’ndan Yeminli Mali Müşavir ve Finans Profesörü Robert Johnson borsa getirilerinin az sayıdaki çok kazandıran hisseler tarafından yönlendirildiğini belirtiyor. Bu kazanan hisseleri tutarlı bir şekilde bilmeye çalışmaksa bir kaybedenler oyunu. Endeks fonları ise bunu yapmaya çalışmak yerine yatırımcı lehine çalışıyor.

Johnson yatırımcıları özellikle de yeni başlayanları basit hareket etme konusunda teşvik ediyor. Finans profesörü açıklamasında, “Endeks yatırımının ardındaki fikir, 'Onları yenemiyorsanız, onlara katılın’dır. Yatırımcılar bireysel menkul kıymetler üzerinde büyük boyutlu bahisler yapmayı göze alamazlar. Geniş ölçüde çeşitlendirilmiş bir menkul kıymet sepetine yatırım yapmak ihtiyatlı bir stratejidir” görüşlerine yer verdi.

Yatırımı bir alışkanlık haline getirin

Düşük maliyetli endeks fonlarına yatırım yapma konusunda kararlı olanların atması gereken bir diğer adım da bu kararı bir alışkanlık haline getirmektir.

Uzun vadeli yatırım için en iyi bilinen (ve saygın) stratejilerden biri "dolar maliyet ortalaması" olarak adlandırılır. Dolar maliyet ortalaması, aynı fona uzun bir süre boyunca düzenli aralıklarla sabit miktarda para yatırmak anlamına gelir.

Maaşlarınızın her birinden bir emeklilik hesabına katkıda bulunursanız, zaten dolar maliyet ortalaması elde edersiniz. Bu, çoğu yatırımcının başını belaya soktuğu piyasaları zamanlamasını yakalamaya çalışma hatasını yapmadığınız anlamına gelir. Uzun vadeli yatırımcı bunun yerine sürekli olarak piyasanın yıllık en yüksek ve en düşük seviyelerine yatırım yapar.

Bu acil durum fonu tasarrufları için de iyi bir stratejidir. Birçok kişi vergi iadesi veya yıl sonu ikramiyesi gibi büyük, tek seferlik tutarlardan tasarruf etmeyi daha kolay bulurken, her ay otomatik olarak biraz tasarruf etmek zamanla miktarı artırır.

Sizin için önemli olan rakamları bilin

Kredi kartınızdaki yıllık bileşik faizi en son ne zaman kontrol ettiniz veya tasarruf hesabınız size ne kadar faiz ödüyor? Şu sıralar çeşitli finansal hesaplarınızın temel verilerini değerlendirmenin zamanı olabilir.

Yeminli mali müşavir ve finans yazarı Tatiana Tsoir, “Birçok kişi kredi kartlarının, banka hesaplarının, kredilerinin veya nakit avanslarının şartlarını anlamıyor. Kendinizi neyin içerisine soktuğunuzu, finansal durumunuza yardımcı olup olmayacağını veya size zarar verip vermeyeceğini bilin” uyarısında bulundu.

ABD Finans Sektörü Düzenleme Kurumu Yatırımcı Eğitim Vakfı’nın bir anketine göre yatırımcıların %21’i emeklilik dışı hesaplara yatırım yapmak için ücret edemediklerini söylüyor. Bu muhtemelen doğru değil. Zira finansal şirketler nezaketlerinden doları mali hizmet sunmuyorlar. Ne ödediğinizden emin değilseniz, yatırım yaptığınız fonlardaki "gider oranını" araştırın veya mali danışmanınıza nasıl para kazandıklarını sorun. Öğrendikleriniz sizi şaşırtabilir.

Hisse senedi ve tahviller zıt yönde hareket edebilir

 

Ünlü yatırımcı Mobius’tan yeni Bitcoin kehaneti

 

Küresel piyasalarda resesyon korkusu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ KODUŞ03 Ocak 2023 16:36

    yıllarca cemaş, ihlas grubu, adesa, vsv.vs.hisse senetlerine girdim altın ve döviz bazında parayı eriterek battım....

  • Zübüksevmez04 Ocak 2023 09:34

    Sende bu üçkağıtçı sahtekar şirketleri özelliklemi aradın be birader.