E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsada ani düşüşler ve ani yükselişler dönemi---

Borsada ani düşüşler ve ani yükselişler dönemi

Borsada ani düşüşler ve ani yükselişler dönemi
07 Haziran 2023 - 14:38 borsagundem.com

Uzmanlar, başta likidite kıtlığı nedeniyle borsalarda ani yükseliş ve düşüşler dönemine girildiği görüşünde.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları sene başından bu yana oldukça dirençli bir seyir izliyor. Hemen herkesin resesyon ve çöküş beklediği borsalarda yükseliş trendi devam ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, finans piyasaları jargonu ilginç terimlere gebe olabiliyor. Bunlardan biri de borsaların ani yükseliş ve düşüşlerin sıklıkla görüldüğü bir atmosfere girdiğini anlatan ve yatırımcıların büyük çoğunluğunun düşüş beklediği bir dönemde ani yükselişleri anlatan ‘melt-up’ terimi. Akla hemen gökyüzüne doğru eriyen bir dondurmayı getirse de bu terim, ABD borsalarının mevcut durumunu oldukça iyi tarif ediyor.

Yukarı yönlü erime

Yahoo Finance’ten Julie Hyman’ın haberine göre, bir ‘piyasa erimesi’nin ortasındayız; ya da yatırımcı jargonuyla söylemek gerekirse, piyasalar düşüş beklentilerine inat yükseliş trendini sürdürüyor. Ancak bu trendin ani düşüşlerle kesilme riski de bulunuyor.

Sevens Report Research Kurucusu ve Başkanı Tom Essaye, ‘melt-up’ yani ‘erime’ terimini şöyle açıklıyor: “Bu, Wall Street argosunda, esasen piyasaları düşürmesi gereken manşetlere inat, düşmeyen bir piyasa için kullanılır.”

Yeni boğa piyasası mı?

Essaye, erimenin devreye girme gerekçesinin, rallinin yayılan doğası olduğunu söylüyor. Erime döneminde piyasa yükselmeye devam ediyor, daha fazla hisse senedini de yanına çekiyor ve sonunda onu kovalamakta isteksiz olabilecek daha fazla yatırımcıyı da beraberinde götürüyor. Pazartesi günü kısa bir süre için Ekim ortasındaki en düşük seviyesinden yüzde 20 oranında yükselen S&P 500 Endeksi, tam olarak bu terimi karşılıyor. Hemen herkes neredeyse yeni bir boğa piyasasına girildiğini düşünmeye hazır.

Hangi hisse senetlerinin ralliye katıldığına dikkat etmek gerekiyor. Bu yılki kazançların çoğu, yapay zeka coşkusuyla yönlendirilen bir avuç büyük teknoloji hissesi sayesinde gerçekleşiyor. Geçen hafta Perşembe ve Cuma günleri yaşanan artış, S&P 500'ün ’S&P 500 Eşit Ağırlık Endeksi'ne (S&P 500 Equal-Weight Index) oranının kanıtladığı gibi daha geniş tabanlı seyrediyor.

Endeksteki genel artış ne kadar uzun sürerse, görmezden gelinmesi de o kadar zor oluyor. Essaye, “Eğer zayıfsanız, bugün gergin hissederek uyanıyor olmalısınız. Çünkü bu şey yakın vadede ivme kazanıyor ve siz bunu kaçırıyor olabilirsiniz” diyor. Essaye, esasen, FOMO kalabalığının yaşanan ralliyi kovalamak için kabuklarını kırmaya başlayabileceklerinin de altını çiziyor.

Farklı görüşler

Ancak Wall Street'te her zaman olduğu gibi, rallinin ne kadar süreceği konusunda pek çok farklı görüş bulunuyor. Düşüş tarafında, her zamanki gibi, stratejistleri yıl sonuna kadar ABD şirket kârlarında yüzde 16'lık bir düşüş ve S&P 500'ün 3.900 puana düşmesi çağrısında bulunan Morgan Stanley duruyor.

Yükseliş tarafında ise, istihdam raporunun ardından endeks için yıl sonu hedefini 4.450 puana yükselten ve yatırımcılara, sonuçlar korkulandan ‘daha az kötü’ olduğu sürece, hisse başına kazanç düştüğünde bile hisselerin yükselebileceğini hatırlatan Evercore’dan Julian Emanuel yer alıyor. Borsaların yerçekimine meydan okumaya devam edip etmeyeceğini ise zaman göstereceğe benziyor.

Piyasalar bekleme moduna geçtİ

 

Boğa piyasası için 3 yeşil ışık gerekiyor

 

Boğa piyasası mı, tuzak mı?

 

Piyasalarda 'Fed' belirsizliği sürüyor

 

Stifel: Resesyon değil yaz rallisi

 

Ralliye rağmen açığa satışlar rekor düzeyde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)