E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada alıcılı başlangıç bekleniyor---

Borsada alıcılı başlangıç bekleniyor

Borsada alıcılı başlangıç bekleniyor
09 Mart 2023 - 08:07 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bu sabah alıcılı başlangıç yapması bekleniyor.

Fed Başkanı Powell, Fed’in 21 – 22 Mart'ta gerçekleşecek toplantısıyla ilgili herhangi bir karar almadıklarını, bu ve gelecek hafta açıklanacak verilerin analiz edileceğini söyledi.

Powell, verilerin bütününün daha hızlı sıkılaşmanın gerekli olduğunu göstermesi halinde faiz artışlarının hızını artırmaya hazır olduklarını yineledi. Powell, "Bu konuda alınmış bir karar olmadığını vurguluyorum." dedi.

Fed, Bej Kitap raporunun Mart sayısında genel ekonomik faaliyetin 2023'ün başlarında biraz arttığını bildirdi.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı McCarthy, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin davetini reddetti. Zelenskiy'nin ülkede yaşananları görmesi için Ukrayna'ya davet ettiği McCarthy, CNN'e verdiği demeçte, bu ülkeye yapılan yardımlar konusunda açık çek politikası uygulanıp uygulanmamasına karar vermek için Ukrayna'ya gitmesinin gerekmediğini söyledi.

ABD istihbaratı: Rus ordusunun bu yıl büyük topraklar ele geçirecek kadar toparlanabileceğini öngörmüyoruz.

ABD Temsilciler Meclisi ABD askerlerinin Suriye'den çekilmesini talep eden yasa tasarısını oyladı.

Çin’de aylık TÜFE -%0,5 olarak açıklanırken, beklenti aylık TÜFE’nin %0,2 artış olması yönündeydi.

Çin’de yıllık TÜFE %1,00 olarak açıklanırken, beklenti yıllık TÜFE’nin %1,9 artış olması yönündeydi.

Ne olacak?

Yurt içinde önemli bir veri akışı bulunmazken, ABD’de İşsizlik Başvuruları açıklanacak.
Türkiye – İsveç – Finlandiya üçlü görüşmeleri bugün Brüksel'de, NATO karargâhında yeniden başlayacak.
ABD Başkanı Biden, 10 Mart'ta AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile görüşecek.
Borsa İstanbul’un bu sabah alıcılı açılış yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde alıcılı başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz

Fed Başkanı Powell’ın ABD Kongresi’nde iki gün sürecek sunum süreci başladı. Piyasalar Powell’ın ileriye dönük projeksiyonlara ilişkin yapacağı açıklamaları dikkatle beklemişken, Powell’ın Salı günkü açıklamaları adeta şok etkisi yarattı. ABD’de son açıklanan enflasyon verisinin ve Fed’in enflasyon tahminlerinde önemli rol üstlenen PCE verilerinin beklentilerin üstünde kalmasıyla, Fed’in 22 Mart’taki faiz kararında 50 baz puanlık faiz artırım ihtimali kısık sesle konuşulmaya başlanmıştı. Dün ise artık bu ihtimal yüksek olarak fiyatlanmaya başladı. Çünkü Fed Başkanı Powell, dünkü sunumda yüksek enflasyonun faiz oranlarını beklediklerinden daha fazla artırmalarına yol açacağını belirtti. ‘Enflasyonla mücadelede önümüzde uzun bir yol var’ diyen Powell, enflasyon hedefini yükseltme fikrini de yine reddetti. Powell’ın açıklamalarının ardından ABD piyasalarında riskli varlıklardan çıkışlar hızlanırken, Dolar Endeksi güç kazandı. Ayrıca sunum öncesinde 22 Mart’taki faiz kararında 25 baz puanlık faiz artırım ihtimali anketlerde %75, 50 baz puanlık faiz artırım ihtimal, %25’li seviyelerde iken, sunumdaki şahin açıklamalar sonrasında 50 baz puanlık faiz artırım ihtimali %74’e çıktı. Piyasada 25 baz puanlık faiz artırım ihtimaline neredeyse kesin gözüyle bakılırken, Powell’ın faiz artış sinyalleri vermesi, rüzgarı adeta tersine çevirdi. İstihdam piyasalarındaki güçlü seyrin devamı ile birlikte iç talebe bağlı olarak enflasyon tarafında geri çekilmede sınırlama beklentisi sürmesi sonrasında, dün açıklanan ADP TDİ verilerinin de beklentilerin üstünde gelmesi istihdam piyasalarındaki güçlü seyrin sürdüğüne işaret etti.

Euro Bölgesi’nde öncü büyüme verisi açıklandı. %0,1 büyüme beklenen Euro Bölgesi son çeyrekte büyüme göstermezken Avrupa Birliği ekonomisi ise %0,1 daraldı. Euro Bölgesinin yıllık bazda büyümesi ise %1,8 oldu. Gözler haftaya gerçekleşecek ECB faiz kararına çevrilmişken, ECB’den 50 baz puanlık faiz artışı bekleniyor.

Günün önemli şirket haberleri 09/03/2023

 

Asya borsaları BOJ toplantısı öncesi karıştı

 

Borsa seçimlerden nasıl etkilenecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Alican Türkoğlu 09 Mart 2023 21:00

    Devlet istemeden borsada işlem gören tüm şirketler ve dahi diğer şirketler 2022 yılı kârının em az yarısını deprem bölgesinin ihyası için vermeli!; bu milletten kazanılan yeri geldi millete verilmeli.

  • Ali09 Mart 2023 09:38

    Bankalara holdiglere çakacaklar. Deprem için Yüzde 10 vergi vereceksin dediler. Örnek akbankdan 6 milyar vergi alacaklar.

  • ALİ KODUŞ09 Mart 2023 10:47

    Alsınlar kardeşim bizler 3 maaşımızı bağışladık onlar karlarından bağışlayacaklar.yoksa bu evleri devlet nereden yapacak.devlet  bizlerden almaz ise bu paraları nereden karşılayacak.