E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada alıcılı başlangıç bekleniyor---

Borsada alıcılı başlangıç bekleniyor

Borsada alıcılı başlangıç bekleniyor
09 Ocak 2023 - 08:01 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bu sabah alıcılı başlangıç yapması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (2023 seçimleri) Fazla değil 5 ayımız var. 5 ay durmak yok.

Reuters’te yer alan habere göre SK On, Ford ve Koç ile batarya girişimine devam edip etmeme konusunda kararsız olduğunu bildirdi.

TCMB liralaşma stratejisti kapsamında bankaların menkul kıymet tesis oranını %5’ten %10’a yükseltti.

Rusya: Kramatorsk'a düzenlediğimiz füze saldırılarında 600'den fazla Ukrayna askeri öldü.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy: Luhansk ve Donetsk bölgelerinde şiddetli çatışmalar sürüyor.

ABD Temsilciler Meclisinin yeni başkanı Kevin McCarthy oldu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, maliyet hesaplaması yapıldığında Sakarya Gaz Sahası'nda keşfedilen doğal gazın kullanılmasının ithal edilen gaza göre daha ekonomik bir seçenek olduğunu belirtti. Sönmez, ‘BOTAŞ, Gazprom'la borç ertelemesini görüşüyor’ dedi.

BOTAŞ, İran'dan doğalgaz teslimatının 1 Ocak'tan itibaren %70 azaldığını açıkladı. Durumun İran iletim şebekesinden kaynaklı bir arıza nedeniyle meydana geldiği ve arızanın giderilmesi için görüşmelerin devam ettiği belirtildi.

Richmond Fed Başkanı Barkin, Fed'in daha küçük faiz artırımları yapması gerektiğini savundu.

Çekya Merkez Bankası Başkanı, faiz artışlarından kaçınmak için daha az harcama çağrısında bulundu.

Brezilya'da, Ulusal Kongre ve Devlet Başkanlığı Sarayı'nı basan eski Devlet Başkanı Bolsonaro destekçileri bu binalardan çıkartılıp kontrol sağlandı. AB, Brezilya Devlet Başkanı Silva'ya desteğini bildirdi.

Çin, Kovid - 19 salgını nedeniyle kapattığı sınırlarını 3 yıl sonra açtı.

Irak Petrol Bakanı Cabbar, Kerbela petrol rafinerisinde ticari üretimin bu yılın Mart ayı ortasında başlayacağını açıkladı.

Ne olacak?

• Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nın bugün yapılması bekleniyor.
• Japonya’da piyasalar tatil nedeniyle kapalı olacak.
• Almanya’da Sanayi Üretim Endeksi, Euro Bölgesi’nde İşsizlik Oranı açıklanacak.
Borsa İstanbul’un bu sabah alıcılı açılış yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde alıcılı başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz

BİST100 endeksi geçtiğimiz hafta %3 geri çekilerek haftayı 5.342 seviyesinden tamamladı. Sektör endeksleri arasında iletişim payları haftayı %3,83, sigortacılık sektörü payları %1,49, ulaştırma sektörü payları ise %0,48 değer kazandı. Halka arzların talep son toplama gününün Cuma günü olması ile T2 bakiyesinin düzeltilmesine yönelik satışlar, kaldıraç fazlalığı ve siyasi gelişmelerin etkileri ile BİST100 endeksinin baskıladığını düşünüyoruz.
Geçtiğimiz ay gerçekleşen Fed faiz kararı ardından toplantıya ilişkin tutanaklar yayımlandı. Tutanaklar, Fed'in 2023’te faiz artırımına devam mesajları verirken, faizlerin gereksiz gevşemesinin fiyat istikrarını sağlama çabalarına zarar vereceği konusunda uyarılar yapıldı. Fed'in enflasyon tarafının son aylarda geri çekilmesine rağmen temkinli duruşunu olumlu buluyoruz. Çünkü 2022 yılı Nisan ayında enflasyon tarafının geri çekilmesi sonrasında Fed, en iyi yaptığı işlerden olan sözlü yönlendirmelerinde tabiri caizse sınıfta kalarak güvercin söylemleri sonrasında masada olmadığını söylediği 75 baz puanlık faiz artırımını yapmak durumunda kalmıştı. Son açıklamalarda yapılacak hamleleri enflasyonun belirleyeceği algısı ön plana çıkıyor.
Tutanaklar ardından piyasa tepkisine baktığımızda faiz artırımına devam mesajları şahin olarak algılanıyor olsa da piyasa bu duruma olumlu tepki verdi. Öyle ki Fed’in bu temkinli duruşu ile VIX endeksi ve Dolar endeksi geri çekildi. Belirtmemiz gerekir ki ABD’de istihdamdaki güçlü seyirle birlikte iç talebe bağlı olarak ileriki dönemde enflasyon tarafındaki geri çekilme sınırlanabilir.

VİOP 30 Endeks kontratında alıcılı açılış bekliyoruz

VİOP 30 Endeks Şubat kontratı, önceki işlem günü 5.664 - 6.157 fiyat aralığında işlem görerek günü 5.987 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 15.698 artarak 300.154 adet kontrat olarak gerçekleşti.
VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 6.125 seviyesinin altında hareket etmemiz kısa vadede düşüş eğilimini arttırırken, 6.040'ın üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 6.200 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 5.860 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 6.040 ve 6.090 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 5.890 ve 5.860 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Asya borsaları Çin'den gelen haberle yükselişte

 

Bir sonraki boğa piyasasını hangi sektörler besleyecek?

 

Teknik analizde yapılan en yaygın 10 hata

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)