E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada alıcılı başlangıç bekleniyor---

Borsada alıcılı başlangıç bekleniyor

Borsada alıcılı başlangıç bekleniyor
13 Eylül 2022 - 08:06 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bu sabah alıcılı başlangıç yapması bekleniyor.

Azerbaycan - Ermenistan sınırında çatışmalar başladı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki çatışmaların derhal durdurulması çağrısında bulundu.

Ermenistan Başbakanı Paşinyan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile telefonda görüştü. Paşinyan'ın Putin ile yaptığı görüşmede Azerbaycan - Ermenistan sınırındaki son çatışmaları ele aldığı bildirildi.

Pentagon’dan üst düzey bir yetkili, orta ve uzun vadede Ukrayna ordusuna savaş uçağı verilmesinin değerlendirileceğini söyledi.

AB, elektrik tüketimini azaltmayı ve enerji firmalarının aşırı kazançlarını vergilendirmeyi içeren yeni acil tedbir paketi hazırlıyor.

ABD Başkanı Biden, ülkedeki havalimanlarının durumunu eleştirerek, geçen yıl onayladığı altyapı paketinden bir miktar fonu bu havalimanlarındaki terminallerin yenilenmesine ve karbon emisyonlarının azaltılmasına ayıracaklarını söyledi.

S&P, sürdürülebilir olmayan derecede yüksek gübre fiyatlarının gıda güvenliği için bir risk olduğunu bildirdi. Açıklamada gübre fiyatlarının Covid - 19 salgını sonrası yaşanan arz kesintileri, Rusya-Ukrayna savaşı ve Çin'in ihracat kısıtlamaları nedeniyle tarihi ve sürdürülemez seviyelere ulaştığı aktarıldı.

Üst düzey bir AB yetkilisi, AB ülkelerinin enerji sorunlarını ve Ukrayna'daki Rus savaşından kaynaklanan diğer zorlukları ele almak için AB'nin kurtarma fonundan kullanılmayan kredilerden 225 milyar euro kullanabileceğini bildirdi.

Ne olacak?

• Yurt içinde Sanayi Üretim Endeksi açıklanacakken, Almanya ve ABD’de TÜFE verileri ön planda olacak.
• Sosyal Konut projesi bugün açıklanacak.
Borsa İstanbul’un bu sabah pozitif açılış yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde pozitif başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz

BİST100 endeksi haftaya rekorlarla başladı. Sosyal konut projesinin bugün açıklanacağı haberi ile GYO ve çimento şirketleri ön plana çıkarken, bankalardaki para girişinin devam etmesiyle bankacılık sektörü paylarındaki da yükselişine devam etti. Yüksek volatilite dün de devam ederken, endeks yüksek hacim günlerine bir yenisini daha ekledi.
Ağustos ayında risk iştahının artması ve uzun süredir Borsa’da satış tarafında bulunan yabancı yatırımcıların sınırlı da olsa alım tarafına geçmesi, bankacılık sektörü paylarına yerli bireysel & kurumsal yatırımcıların güçlü alımlarına öncülük etti. Bu önemli katalistin yanı sıra yükselişte rol oynayan diğer faktörler yükselmeye devam eden güçlü ikinci çeyrek karlarının açıklamaları, TL’de yaz aylarında turizm ve diğer döviz girişlerine bağlı düşük volatilite ve Merkez Bankası’nın genişleyici para politikasına devam edeceğinin sinyalini verdiği para politikası sonrasında yapılan faiz indirimi. Düşük para politikası faizi, bankaların fonlama maliyetleri üzerinden Net Faiz Marjlarını desteklemeye devam edecekken, enflasyonun yüksek seyretmeye devam edecek olması, TÜFE endeksli bono getirileri ile birlikte üçüncü çeyrek karlarında da karlılıklarda iyileşmenin süreceğinin önemli bir belirtisi oldu. Büyük resimde ise döviz kurlarındaki sabit seyir ve TL varlıklarda Borsa dışında alternatif bulunmaması da yükselişi destekleyen bir başka sebep olarak ön plana çıkıyor.
Bugün küresel piyasalardaki takip edilecek en önemli veri akışı ABD tarafındaki TÜFE verisi olacak. Açıklanacak veri ile haftaya gerçekleşecek faiz kararı ile ilgili soru işaretleri giderilmeye çalışılacak. ABD’de enflasyon %8,5 seviyesinden bu ay da gerileyerek %8,1’e gelmesi beklenmekte.
Türkiye'de İşsizlik Oranı, Temmuz ayında Haziran ayına göre 0,2 puan azalarak %10,1 seviyesinde gerçekleşti. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı Temmuz ayında bir önceki aya göre 113.000 kişi azalarak 3,44 milyon kişi oldu. 15 - 24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta İşsizlik Oranı bir önceki aya göre 0,8 puan azalış ile %19,1 olarak açıklandı.
VİOP 30 Endeks kontratında pozitif açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Ekim kontratı, önceki işlem günü 4.043 - 4.351 fiyat aralığında işlem görerek günü 4.266 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 7.446 artarak 160.740 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 3.987 seviyesinin yakınında hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini arttırırken, 4.350’nin üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 4.500 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 4.200 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 4.310 ve 4.350 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 4.200 ve 4.130 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Metal fiyatları doların zayıflaması ile arttı

 

Enerji krizinin etkisiyle alüminyum üreticileri Türkiye'ye yöneldi

 

Günün önemli şirket haberleri 13/09/2022

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)