E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa yatırımlarında ‘FED Modeli’ yatırımcıyı üzebilir---

Borsa yatırımlarında ‘FED Modeli’ yatırımcıyı üzebilir

Borsa yatırımlarında ‘FED Modeli’ yatırımcıyı üzebilir
28 Ocak 2022 - 11:56 borsagundem.com

Piyasaların gündeminde FED’in politika kararları yer alıyor. Ancak tahvil piyasasına bağlı yatırım modelleri üzerinden kâr elde etmeye çalışmak yatırımcılar için yanlış bir tercih olabilir

BORSAGUBDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hisse senetlerinin düşüşe geçmesiyle birlikte FED Modeli olarak bilinen yatırım modeli yeniden yatırımcılar arasında tartışılır hale geldi. Ancak MarketWatch yazarı Mark Hulbert FED Modeli’nin geçerliliğini yitirdiği konusunda uyarıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, FED Modeli, 10 yıllık ABD Hazine tahvili getirileri ile ABD borsasının bilanço getirisi arasındaki farka dayanan bir piyasa zamanlama modelidir. Hazine getirisinin hisse senedi bilanço getirisinden daha yüksek olması borsalar için ayı piyasası işareti olarak görülür. Piyasalarda şimdilerde görüldüğü gibi iki gösterge arasındaki farkın daralmaya başlaması da olumsuz bir durumdur.

Hulbert faiz oranlarının borsalardaki değerlemeleri etkilediği fikrinin yeni bir buluş olmadığına dikkat çekiyor. FED Modeli ise bu fikirden yararlanmaya yönelik bir girişim. Zira borsa yazarı bu modelin ABD Merkez Bankası’nın (FED) 1997’de ABD Kongresi’ne verdiği raporda yer alan tek bir paragrafa dayandığını belirtiyor. Söz konusu paragrafta borsaların bilanço getirisi ile 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ile karşılaştırılıyor.

Bu yatırım modeli FED’in desteğini alan bir model değil. Hulbert son birkaç on yıllık süreler içerisinde modelin hem teorik hem de ampirik veriler bağlamında destek bulamadığına dikkat çekti. Ancak son dönemde FED Modeli Wall Street çevrelerinde yeniden hayata döndü. Modeli işaret eden yan endeksler dahi ortaya çıkamaya başladı. Borsa yazarı, Nasdaq 100 Endeksi bilanço getirileri ile 10 yıllı ABD Hazinesi tahvil getirilerini karşılaştıran “Teknoloji Endeksi FED Modeli” göstergesine işaret etti.

Hulbert FED Modeli’nin bu teknoloji endeksi versiyonunun şu sıralarda ayı piyasasına en yakın hikâyeyi anlattığını belirtiyor. S&P 500 bilanço getirileri şu anda 10 yıllık ABD Hazinesi tahvillerinin neredeyse 2 yüzdelik puan yukarısında seyrederken bu oran Nasdaq 100 Endeksi için yüzde 1’den daha az.

Borsa yazarı FED Modeli’ne karşı kanıt ortaya koymak için son 150 yılda ABD borsasının kurumsal bilanço getirilerini ve faiz oranlarını analiz ettiğini belirtiyor. Hulbert analizleri sırasında, modeli sonraki 12 aylık dönemdeki getirileri tahmin etme derecesini yansıtan ve r-kare olarak bilinen bir istatistik yöntemi üzerinden değerlendiriyor.

Hulbert modele yönelik ölçümlerinin hiçbirinde istatistikçiler için bir modelin anlamlı olup olmadığını gösteren %95’lik güven düzeyine ulaşılmadığını belirtiyor. Borsa yazarı ayrıca FED Modeli’ne karşı geliştirilen en güçlü teorik savunmanın 20 yıl önce servet danışmanlığı firması AQR Capital Management’ın Kurucusu Cliff Asness tarafından yapıldığını hatırlatıyor.

Ancak Hulbert bu göstergelere dayanarak hisse senetlerinin veya teknoloji hisselerinin yükseleceği anlamını çıkarmanın yanlış olacağını da belirtti. Bunun yerine borsa uzmanı tahvil faizlerindeki artışın tek başına bir unsur olarak borsaların düşüşünü açıklamak için yeterli olamayacağına dikkate edilmesi gerektiğini belirtti. Artan tahvil getirileri gerek borsa genelinde gerekse de teknoloji hisselerinde ayı piyasasına dönüş için tek sebepse Hulbert yatırımcılara piyasalardaki konumlarını tekrar düşünmelerinin gerektiği konusunda uyarıyor.

Dolarda yükseliş beklentileri

 

Jeopolitik huzursuzluk ve FED beklentisi 3 büyük endeksi vurdu

 

Fed kararları sonrası borsalarda çöküş yaşanır mı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mehmet Yıldız28 Ocak 2022 12:23

    Fed'in politikalarının reel sektöre etkisi %25-30 geçmiyor. Halbuki para piyasalarından tatlı kar elde edenleri çok mutlu ediyor oysaki bunun sonu Titan saadet zincirini andırıyor sonu hiç suçu olmayanlara çıkabilir. Fed biran önce bu politikadan vazgeçip önce karşılıksız bastıklarını geri toplamalı sonrada sadece reel sektörü desteklemelidir.