E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa ve dövizde nasıl bir seyir bekleniyor ---

Borsa ve dövizde nasıl bir seyir bekleniyor

Borsa ve dövizde nasıl bir seyir bekleniyor
21 Mart 2021 - 09:51 borsagundem.com

ABD 10 yıllık tahvil faizlerine odaklanan piyasaların gündemi değişti! Merkez Bankası Başkanı görevden alındı. İstanbul sözleşmesi fesih edildi. Peki bu değişim piyasalara nasıl yansır?

HDP kapatma davası, Merkez Bankası Başkanı’nın değiştirilmesi, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek sermaye piyasalarını küresel piyasalardan negatif ayrıştırdı. Piyasalarda yoğun gündem ile birlikte dalgalı seyir devam ediyor. Geçtiğimiz haftanın öne çıkan gündemleri ABD uzun vadeli tahvil faiz oranlarıyla birlikte merkez bankaları karar ve açıklamaları oldu. Piyasaların son dönemdeki önemli referanslarından biri haline gelen ABD 10 yıllık bono faiz oranı enflasyon kaygılarıyla yükselişini sürdürdü. Düşük faiz, bol likidite, ekonomilerde toparlanama eğiliminin sürüyor olması, petrol ve gıda fiyatlarındaki yükseliş gibi faktörler üst üste koyulduğunda enflasyon beklentilerinin artmasını olağan karşılamak gerekir. TCMB sürpriz bir hamle yaptı ve bir puanlık artış beklentisine karşılık faiz oranını iki puan arttırarak yüzde 19’a çekti. TCMB’nin faiz kararının ardından Türkiye’nin risk (CDS) primi düşerek 300 seviyelerine geri çekildi. Geçtiğimiz günlerde 343 seviyesini görmüştü. Faiz artışının en bariz etkileri ise döviz kurlarında hissedildi ve sert geri çekilme yaşandı. Yüksek faiz bir nevi ateş düşürücü işlevi gördü. Ateş düşürmenin hastalığın tedavisi için yeterli olacağını söylemek zor.

Borsada öne çıkan hisseler

Zeynel Balcı’nın Hürriyet’teki analizi ve beklentileri şöyle:

Piyasanın şimdilerdeki beklentisinin bu faiz artışının yeterli olduğu, sonbahar gibi faiz indirimlerinin başlayacağı yönünde. Fakat cuma akşamı piyasalar kapandıktan sonra gelen TCMB başkan değişimi haberi yeni ve bambaşka bir sürpriz oldu. Naci Ağbal görevden alındı, yerine Şahap Kavcıoğlu atandı. Bu değişimin piyasa fiyatlamasını yarından itibaren görebileceğiz. Yeni başkan ile TCMB faiz ve para politikasında değişim olup olmayacağını ise zaman içinde görme imkanımız olacak. Kasım ayında Naci Ağbal’ın başkan olmasıyla radikal bir politika değişimi olmuştu.

Enflasyon kaygılarıyla ABD uzun vadeli tahvil faiz oranlarındaki yükseliş gelişmiş ve gelişmekte olan borsalarda kâr satışlarını beraberinde getirdi. ABD ve Almanya gibi gelişmiş ülke borsalarında daha sınırlı bir etkiden söz etmek mümkün. Ancak Borsa İstanbul’un dahil olduğu gelişen ülke borsalarında bu etki biraz daha derin görünüyor. Faiz, hisse senetleri için önemli bir alternatif olmuştur. Bu açıdan kâr satışlarını doğal karşılamak gerekir. Fed başta olmak üzere küresel ekonominin öncü ülkelerinde merkez bankaları faiz oranları düşük kalmaya devam edecek. Fed için 2023 yılına kadar diye takvim dahi veriliyor. Her ne kadar tahvil faiz oranları yükselse de bu durum piyasalar için çok önemli bir referans. Belli bir seviyeye geldi mi (bu seviyenin ABD 10 yıllık tahvil faiz oranı için yüzde 2 olduğu anlaşılıyor) müdahale gelebilir. Hem yeni ABD Hazine Bakanı Yellen, hem de Fed Başkanı Powell’ın yüksek enflasyon ile mücadele için araçlarının bulunduğu yönünde söylemleri vardı. Diğer yandan Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişen ülkelerde korunma amaçlı faiz artırım hamleleri gelmeye başladı. Geçtiğimiz hafta Rusya ve Brezilya merkez bankaları faiz artırımına gittiler. Rusya Merkez Bankası faizini 25 baz puan artışla yüzde 4.50 seviyesine yükseltirken Brezilya Merkez Bankası da 75 baz puanlık artışla faizi yüzde 2.75’e çekti. Her ülke kendi koşullarına göre gardını alıyor.

Borsaların yeni gündemi: Enflasyon

BORSADA SATIŞ SÜRÜYOR
Borsada kâr satışları sürüyor. İlk destekler 1.510-1.500 seviyelerinde görülürken bu seviyelerin altında verilecek destek noktaları 1.480 ve 1.443 seviyelerinde. Olası tepki alımlarında ilk direnç ise 1.550 seviyesinde bulunuyor. Çıkışın devamı için ilk aşama bu seviyelerin geçilmesi önemli olacak. Sonraki dirençler 1.580-1.590 seviyelerinde. Endekste son dönemde belirmeye başlayan düşüş formasyonlarından “üçlü tepe” formasyonunun işlerlik kazanıp kazanmayacağı da endeksin seyri açısından önemli olacak. Endekste kâr satışı ve teknik düzeltme sürecinin devamı olasılığı yüksek.

Borsalar yeni bir sürece giriyor

DÖVİZ HAREKETLENDİ
DOLAR/TL kurunda kâr satışları ivme kazandı. İlk destekler 7.20-7.10 seviyesinde görülürken sonraki destek seviyeleri 7.00 ve 6.90 seviyesinde bulunuyor. İlk dirençler ise 7.35-7.40 seviyelerinde. Bu seviyelerin üzerinde 7.50 ve 7.65-7.78 sonraki direnç seviyeleri. Sert düşüşe bağlı olarak tepki alımları görülebilir.

Gözler döviz kurlarında, ilk hedef 7.80

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (65)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Zor22 Mart 2021 16:27

    Mesele merkez bankasının başkanın değişmesi değil. Bir önceki merkez bankası başkanının yönetimi beğenilmedi diye alındı. Yani yine Berat Albayrak dönemindeki gibi sadece faiz düşürmekle herşeyin düzeleceğini zanneden bir anlayışla ve kurun şişmesi tehlikesi ile karşı karşıyayız. Merkez bankası bağımsızlığı yok, tüm kurumlar siyasilerin iki dudağı arasında. Böyle bir ortamda güven olmaz. BIST tabiki toparlayacak paniğe gerek yok. Ama uzun süreçte zorlu bir süreç bizi bekliyor... Her işi ehline bıraksalar keşke.

  • Onur22 Mart 2021 10:20

    Millete hizmeti başkalarına peşkeş çekerek yaparsan dinamit elinde patlar patlıcan gibi morarırsın. Vergileri, ötvleri dengesizce harcarsan günü kurtarmaya çalışırsın. Birini atıyor faiz arttırmıyor diye görevden alıyor, başka birini atıyor sonra faizi düşürmüyor diye görevden alıyor oyuncak ettiler ülke ekonomisini.

  • Mehmet22 Mart 2021 08:14

    Sanki merkez bankasının başkanı ilk kez değişiyor!!!!! Borsaya bi şey olmaz....Topluma yapay korku pompalamayın...

  • süleyman22 Mart 2021 08:05

    Bu yapay panik havasının sebebi ne? Merkez bankası başsız mı kalmış? İlk kez mi başkanı değişiyor? 

  • Başkan 22 Mart 2021 00:11

    Görmüyorsunuz inatla görmüyorsunuz yatırımcı 7/24 devam eden coin piyasalarına kaçtı ve süper imkanlarla yatırım yapıyorlar ...bu coin piyasalarının verdiği imkânları iç borsa vermediği sürece yani borsa İMKB dipleri görmeye çok yakın

  • Londonfest22 Mart 2021 01:45

    Size bir kitlesinler sizde rahat edin millette havadan para kazanmak isteyen aç gozluler

  • Yengeç21 Mart 2021 23:48

    Dolar 8,₺ve 8.30₺ bandında açılır faizde de indirim yaparsa Mart şubattan daha iyi olur

  • Aslann22 Mart 2021 04:19

    Asya borsaları güzel taktik

  • lsparta lı dinamitci.21 Mart 2021 23:29

    param yok derdim yok

  • Güneşsiz21 Mart 2021 22:52

    Yer yer parçalı çok bulutlu borsa bölgesinde çatırtılı gök girültülü,dolar bölgesinde kuvvetli yer yer sağanak.

  • Can Demir21 Mart 2021 20:48

    Kayan arabaya direksiyon müdealesi arabayı devirir.. öncelikle olduğu gibi bırakmalı o bir yerde yolunu bulur durur ... ekonomiye her dakika müdahale bunun örneğidir

  • ANALİST21 Mart 2021 20:39

    damat dışişleri bakanı

  • Burak21 Mart 2021 17:44

    Toplanan vergiler bilinçsizce harcanınca gelinen durum bu,Ötv den elde edilen vergiler faize yetmediğini okumuştum. Yapılan otoyol tünel hastaneler için hazineden para çıkmadı demek gelinen sonucu ortaya çıkardı. yenı ihale edilen aydın denizli otobanı nı yapan firmalar 40 yıl işletecek ve yine araç geçiş garantili akıllanmayız biz birilerinin hayalini bu millet niye çekiyor

  • Abc22 Mart 2021 06:45

    Aşağıda lukdin diye biri yazmış. Onun gibiler yüzünden memleket düzelmiyor.

  • Lunkin22 Mart 2021 01:47

    Doğru didin heykel yapmadılar Ekrem gibi bilinçli bişon açma paralarida vermediler taciz tecavüzde yok CHP liler gibi çok bilinçsizlet cok

  • Oktay21 Mart 2021 22:15

    Cemil kaymaz nasil bu zekayla bugünlere gelmişsin anlamak mümkün değil

  • Cemil kaymaz21 Mart 2021 19:19

    Senin kafan basmaz böyle işlere. En pahalı hizmet olmayan hizmetdir. Neymiş geçiş garantili hizmetmiş ne olacaktı? Adam gazoz kapağı harcamıyorum.

  • holding kamil21 Mart 2021 16:44

    borsanın düşmesi ve dövizin yükselmesi küçük yatırımcılar için bulunmaz bir fırsattır.dövizi tepeden sat,borsayı da dipten al.oh ne ala.küçük yatırımcılar yaşadı demektir.

  • Hamido21 Mart 2021 17:40

    Tebrikler, döviz möviz yükselmesi saman alevidir, borsa meşe kömürüdür ülke ekonomisinin aortudur.

  • Şakir21 Mart 2021 17:16

    Küçük yatırımcı Bir yaşarsa büyük yatırımcı milyon yaşar

  • Sd21 Mart 2021 16:30

    Ekonomiyi toplarlamak için öncelikle finasal yapıya çeki düzen verilmeli. Bunun için de, merkez bankası doviz rezervlerini iyi seviyeye getirecek ve bankaların doviz yükümlülüklerini azaltıcı girişimlerde bulunmalı. Eğer MB doviz rezervlerini toparlamadan faiz düşürürlese çok daha büyük sıkıntılar olur! Şira bazlı %20 faizli 12 -24 lık tahvil ihracı programı başlatılmalı ve 20 marttan önce bankalarda doviz mevduatı olup ta, bu tahvillete geciş yapanların dovizi 7.50 liradan sayılarak karşılığında bu tahviller verilmeli!

  • Es21 Mart 2021 16:25

    Ekonomiyi toplarlamak için öncelikle finasal yapıya çeki düzen verilmeli. Bunun için de, merkez bankası doviz rezervlerini iyi seviyeye getirecek ve bankaların doviz yükümlülüklerini azaltıcı girişimlerde bulunmalı. Eğer MB doviz rezervlerini toparlamadan faiz düşürürlerse sıkıntı büyük. Öncellikle MB dovşz rezervlerini yükseltecek ve bankalaron doviz yükümlülüklerini düşürecek hamleler yapılmazsa, Doviz fena fırlar. Doviz fırlarsa doğalgaz, petrol, elektrik, ithal ara mal, fabrika üretim makineleri, teknolojik ürünletin fiyatının yükselmesi demek, bu ürünlerin fiyatınım yükselmesi diğer ürünlerinde üretim maliyetlerinin yükselmesi demek, bu da daha yüksek enflasyona neden olur! Yüksek enflasyon da yeniden daha yüksek faiz zorunluluğu gündeme getirir!

  • Mustafa Kaygısız21 Mart 2021 16:12

    Ekonomi alanında olanların sorumluluğu neden tek adam rejimine değilde merkez bankası başkanına yükleniyor. Burada hedef saptırılıyor. Millet diyecek ki güya, merkez bankası başkanının yaptığına bakın. Cumhurbaşkanı faizi düşürün diyor, merkez bankası başkanı düşürmüyor. Helal olsun Cumhurbaşkanına bak nasıl görevden aldı. Bunlar geçin, geçin milletsaf değil artık. Bu ülkede olanların tek sorumlusunun Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi olduğunu millet artık biliyor. Sistem 3-4 yıl demeden iflas etmiştir. Mustafa Kemal Atatürk'ün ruhu şad olsun. Yaşasın Cumhuriyet.

  • Jale22 Mart 2021 10:19

    Sizin gibi nankorler boyle dusunecek tabi art niyetli vatan dusmanlari nonkor herifler.iyi niyetiniz yokki vatani icin calisan adama.inadiniza guclu turkiye.

  • rıza21 Mart 2021 15:17

    Güven kalmazsa bir daha zor gelir

  • Biri21 Mart 2021 18:44

    Senin sandigin gibi kit akilli milyonlar yok. Alternatif göremedigi icin, yillardir sacma sapan siyaset yapan ve en ufak devlete millete faydali bir is yapamayacagini dusundugu bir muhalefet ordusu var bu ulkede. Bu hukumet degil, bu muhalafet degismeden turkiyede sistem degismeyecektir.

  • Abuzitttttin21 Mart 2021 17:45

    Geçen yumurtayı 4 kişiye emanet ettim.Fazla sürmedi emanete hıyanet ettiler.Herkes birbirinden cesaret alarak sorumluluk almadılar

  • OgOz21 Mart 2021 16:55

    Agzina saglik kardes. Fakat hala bunu anlamayacak kadar kit akilli milyonlar var ne yazik ki bu ulke de...

  • Dobra21 Mart 2021 14:28

    Pazartesi günü borsa 1-2 puan ekside açar döviz 7.50-7.60 civarlarını görür.akşama borsa artıda döviz 7.30 da kapatır.faizin hala 19 olduğunu ve faiz indirimlarinin borsaya girişi artıracağını unutmayın.

  • Alp22 Mart 2021 08:18

    Agzina saglik. Panikcilerin mallarini toplarlar. Aksama borsa arti.

  • Metin21 Mart 2021 16:57

    Faiz en az iki ay inmez.

  • VS21 Mart 2021 12:33

    Agop semizyan sen git biraz kaya tuzu yala emin ol sana iyi gelecektir

  • Kaçan Grup21 Mart 2021 12:13

    Naci Ağbal bu kadar destek görünce bir miktar dövizi TL’ye çevirmiştim. yanlış bir yatırım kararı olmuş. bunlara asla güvenemezsin, akşamdan sabaha dönüyorlar, prensipler sıfır.

  • AGOP SEMİZYAN21 Mart 2021 12:12

    Yakında ülkede faizler % 30 olacak ve dostumuz hdp ve chp iktidara gelecektir.

  • Jale22 Mart 2021 10:22

    Ac tavuk ruyada dari ambarini gorur.hossttt kopek

  • Şahbaz21 Mart 2021 23:40

    Onlarda faizi yüzde 60- 70 e getirirler

  • Erkam 21 Mart 2021 22:04

    Bu sığırı ciddiye almayın,oksijen israfı

  • İrem21 Mart 2021 16:58

    Yandaş herif akıllı ol

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU21 Mart 2021 12:12

    Naci Ağbal nasıl biri imiş adam ekonomiyi kilitleye gelmiş resmen.onun yaptığını çocuk dahi yapar önemli olan bunları yapmadan dövizi durdurabilmek idi.hiç olmasa 0-50-0,75-haydi 1 puan artır ne oluyor faizleri topla tüfekle artırıp % 2 ne imiş önden yükleme imiş.bir kaç sonrada önden yüklemeli % 5 daha sonra % 10 artıracak idi.faizlerin yüksek olduğu ortam da ekonomi kilitlenir kimse yatırım yapmaz kimse faiz ile alım yapmak bence iyi oldu.

  • günaydın22 Mart 2021 08:28

    Günaydın, MB'nın 128 milyar dolar rezervini yakarken, kamu ve geçiş  garantili köprü, otoyol, hastane,havaalanı yaparken, kanal istanbulu bunca ekonomik probleme rağmen yapacağım derken, kamuya 150 bin makam aracı kiralarken, suriyelilere 100lerce milyar dolar harcarken düşünecektiniz. Adam doğru olanı yapıyor diye kovuldu, tıpkı daha öncekiler gibi.. IMF'den borç almıyorsan, faiz artırmadan sıcak para çekemezsin ülkeye.. Araplar da malı bir yere kadar verir, kalırsın açıkta.. Çözüm sıcak para da değil esasen, kalıcı yatırım gelmesi lazım.. o da bu belirsizlik, güven ve yönetimin içinde bulunduğu buhran sebebiyle gelmez...

  • OgOz21 Mart 2021 16:59

    Naci Agbal faiz artisina, hem de beklentilerin uzerinde, tek basina karar verebilir mi ?

  • Hava durumu gibi belirsizlik21 Mart 2021 12:39

    Şimdi herkes koşarak yatırım yapmaya mı gidecek 😁 Güven sarsıldığı zaman yatırım nasıl olacak. Yatırım tavsiyesi değildir.

  • Mehmet ergenekon21 Mart 2021 11:53

    Ulan ayıp be bir tane borsa yorumu yok yanlış yapan hangi görüşten olursa olsun allah belasini Versin yanlışı aptalca savunmak hainliktir. Üretmeyen toplumlar altın,döviz,araba , emlak manyağı olur hanginiz uretiyorsunuz veya uretene destek ortak oluyorsunuz guclu sirketlere yayirim yaparak geleceginize ek gelir temin edin ihtiyactan faxla altin,doviz,emlak arac almak hainliktir piyasalari guvenli hale getirmekte devletin gorevidir. Devlet bunu yapmayınca piyasa çakallara aptallara kalıyor.

  • AHMET ÖZBİR21 Mart 2021 11:31

    CONİ'leri sevindirmeyeceğiz, Türk'ün parasına her şartta dalacağız, devletimizin yanında olacağız. Çünkü bizler bu vatana sevdalıyız. "ÜLKE KARIŞSIN, VATAN BATSIN" diyen vatan hainlerini sevindirmeyeceğiz. "İSTİKRAR ŞANIMIZ VATAN BİZİM CANIMIZ" Türk'ün parası Türk Lirası, ötesi karın ağrısı. BİST'e, HER TÜRLÜ TL'YE YATIRIMA DEVAM, USA'nın KILSAsına asla kanamam.

  • st21 Mart 2021 17:27

    ahmet özbir. zulada doların vardır. bu kadar bağırdığına göre

  • Kürşad21 Mart 2021 11:19

    Tüm param, malım, mülküm çöp olsun. Yeterki hayınlar işbirlikçiler düşmanlar alt edilsin, gelecek nesillere gururla yaşayacakları tertemiz bir ülke bırakabilelim, tıpkı önceki nesillerin herşeyini feda edip bizlere bıraktıkları gibi.

  • Nedim21 Mart 2021 13:48

    Çok haklısın; Ortada çok net bir mücadele  var!  Daha borç ödeme günleri gelmeden dolara operasyon yapılıyor!  Bazı bankalar da göz göre göre durumdan faydalanmaya  kalkıyor.  Orta doğu ve Asya halkları derin devlet tarafından bir bir çökertiliyor.  Ahmak ve alçak takımı hala alay  edercesine domates biber diyor!  Zan edersin kıtlıkta kalmış alçak. Ki böyle de olsa doğru yerde olmak gerekir.İşte bunlar ruhunu şeytana satmış sefil kimselerdir.  

  • MERT21 Mart 2021 12:53

    VATANINI SEVMEK için ekonominin içine edilmesi gerekmiyor. Güçlü Türkiye güçlü ekonomi ile mümkün olabilir.İntihar eden gençler ve aile babaları var, senin tuzun kuru olabilir

  • Yabancı21 Mart 2021 11:16

    Yabancı satıyor tahvile geçiyor..Bankalar yönünü çevirmeden satış sürecek gibi..

  • Nuri21 Mart 2021 10:59

    Bırakın borsayı gelin kripto paraya.7 24 işlem yapmak varken,bir gecede başbakan veya merkez başkanı değiştirilirken bu ülkede borsaya girilmez.

  • Nihat21 Mart 2021 10:57

    Feto nun köpekleri çoğalmış yine:

  • Gökhan21 Mart 2021 10:54

    Borsa biraz düşer, döviz biraz yükselir. Kara Pazartesi olmasın da...

  • Bekir çalışkan21 Mart 2021 23:06

    Kara pazartesi oldu bile dolar 8.30 oldu haberiniz varmı

  • salih21 Mart 2021 10:42

    mhp kapatılmalı

  • Kamil21 Mart 2021 17:12

    Kesinlikle kapatılmalı ,bir tane sosyal reform destek önergesi yok muhalefetin önergelerini de reddeyiyo emekli intibaını reddeden mehapa tüm sosyal önergeleri reddeden mahapa uljeyi karanlık kasvet sokan mehapa ak parti bir an evvel kurtulmalı uljeyi strese soktu mahapa ak partimizin ihtiyacı yok ,,eğer destek istiyorsa iyi parti yeter hem huzuru hem oy oranı yeter iyi partinin ,,ak parti ve iyi parti uljeyi yıllarca yönetir huzurla yönetir ,,mehapa hdp  kapatılmalı 

  • ......,.21 Mart 2021 11:16

    Hele önce bir barajı geçsin de...

  • Haydar21 Mart 2021 11:00

    Sebep

  • iskender21 Mart 2021 10:57

    MHP nerene battı

  • Bir yorum21 Mart 2021 10:56

    Sıkıyor mu?

  • Turgut doğan şahin 21 Mart 2021 10:39

    Içimizdeki hainler yetiyor ekonomimizin bozulmasına ve geleceğimizin kararmasına. Ülkemizin gelecek dönemlerdeki kaynaklarının ipotek altına alınmasına

  • Bir Görüş21 Mart 2021 10:26

    Barış ve kardeşliği önce küçük ortağına öğret, ülke barajı bile geçemeyen bir partinin faşizan politikalarına teslim olmuş, emrettikleri iki edilmiyor, nerede halk radesi? Halkın brnimsemediği bir parti ülkeye yön veriyor.

  • Bir yorum21 Mart 2021 13:58

    Gerzek, saçmalama artık!  

  • Haydar21 Mart 2021 11:07

    Tasmanı tutanlar ne diyorsa onu diyorsun.

  • Haydar21 Mart 2021 11:01

    Türkiye düşmanı bir görüş, sıran gelir.

  • BORSACI21 Mart 2021 10:21

    uzun süre borsadan kar beklemiyorum borsa vurguncu soyguncu piyasa dolandırıcısı patronların soygun yeri olup o patronların gelir kaynagı .her ne hikmetse o patronlarında sanki dokunulmazlıgı var .