E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıBorsa ve döviz birlikte yükseliyor---

Borsa ve döviz birlikte yükseliyor

Borsa ve döviz birlikte yükseliyor
10 Mart 2022 - 13:03 borsagundem.com

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin küresel piyasalarda yarattığı dalgalanmanın etkisiyle Dolar/TL yönünü yukarı çevirerek 14,75 seviyesinin üzerini gördü.

Dolar/TL Rusya'nın Ukrayna'yu işgale başladığı ilk günlerde test edilen seviyeleri de aşarak bu sabah güne 14,75'in üzerine çıktı. Euro/TL de benzer grafiklerle 16,35'in üzerinde değerleniyor. Her iki kur için de yüzde 0,7 civarı artışlar söz konusu.

Dolar/TL ise Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesiyle geçen hafta 14,62'ye ulaşan yükselişinin ardından kamu desteğiyle 14'ün altına geriledikten sonra yeniden yükselişe geçti. Geçen yıl yüzde 44 değer kaybeden TL yıl başından beri daha istikrarlı bir seyir izliyordu.

BİST 100 kazanımları yüzde 1'in üzerinde

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi de güne yüzde 0,58 artışla 2.054 puandan başladı. Açılışın hemen ardından BİST 100 endeksi kazanımlarını yüzde 1'in üzerine taşıdı. 

Gösterge 10 yıllık tahvilde bileşik getiri bu hafta yüzde 26.82'ye kadar çıkarak tarihi rekora yükseldikten sonra dün son işlemde yüzde 25.73 seviyesindeydi.

Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri bu hafta 700 baz puanı aşarak rekor seviyeye yükseldikten sonra dün günü 648/663 baz puandan tamamladı.

Bugün piyasalarda izlenilecek veriler

Yatırımcılar bugün Antalya Diplomasi Forumu kapsamında Rusya-Ukrayna-Türkiye üçlü görüşmesinden çıkabilecek sonuçları takip edecek.

Bankacıların öncü verilerden yaptığı hesaplamaya göre TCMB'nin 18.2 milyar dolar olan net uluslararası rezervleri geçen hafta itibarıyla 1 milyar dolar gerileme gösterecek. Veri bugün saat 1430'da açıklanacak.

Öte yandan lokal döviz mevduatında geçen hafta 2-2.5 milyar dolarlık düşüş hesaplanıyor ancak bu düşüşün döviz bozma değil parite etkilerinin ağırlık yaratması bekleniyor. Bireyler Rusya-Ukrayna endişelerinin belirginleştiği Şubat ayının son haftasında kur kormalı mevduat sisteminin ilan edildiği Aralık sonundan beri en yüksek haftalık döviz mevduatı artışını 1.22 milyar dolar ile gerçekleştirmişti. Sürecin döviz talebi olarak devam edip etmeyeceği yakından izleniyor.

Piyasalarda ayrıca geçen hafta başlayan ve hükümetin ilk etapta 25 milyar dolar yastık altı altının sisteme kazandırılmasını hedeflediği sistemin işleyişi ve kur korumalı mevduat sisteminin genişletilmesinin etkileri de takip edilecek.(Dünya)

Dolarda yükseliş hız kesmiyor

 

Biden imzaladı: Dijital dolarda kritik eşik aşıldı

 

Piyasalarda risk iştahı yerine geliyor

 

Piyasalarda gözler ECB'ye çevrildi

 

Yeni yaptırımlarla piyasalarda kartlar yeniden dağıtılacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ferdi10 Mart 2022 16:16

    borsa yükselmiyor düşüyor. savaş varken borsaya girilmez altına dolara girilir.

  • cemo10 Mart 2022 15:24

    borsa bitti satın kaçın

  • Korsa10 Mart 2022 14:30

    Birisinin lastiği patlayacak kesin bakalım hangisi.

  • BORSACI10 Mart 2022 13:56

    enflasyon karşısında halk eziliyor oysaki ezdirmiyecegiz deniyor ama dedikleri her şeyin daha fazlası ile tersi çıkıyor allah yardımcımız olsun çözüm allaha kaldı döviz düşmesi dagilde azar azar çıksın havası var zaten merkez bankasıda dövizin düşmesine müsade edemeyiz demişti.

  • Tuborg10 Mart 2022 13:53

    guvenilir kagitlar yukseliyor amd sahibi hirsiz olan kagitlar yerinde hatta dusuyor, Israil sirketi Tuborg yatirimcinin anasi agladi, gecen sene 22 tl olan neredeyse 3 dolar olan hisse bugun 1.2 dolar anca ediyor. Sirkete baksan 1.5 milyar kar neredeyse hisse basi 5 tl temmetu vermesi gerekiyor. Ama ne hisse yukseliyor nede temmettu veriyor...

  • Yaramaz10 Mart 2022 18:09

    İçkiciyle ne işin var senin onu alacağına demir çelik alsan kahve içiyordun gitmiş bira almışssın sat kurtul