E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa uzmanlarından ‘erken ralli’ uyarısı---

Borsa uzmanlarından ‘erken ralli’ uyarısı

Borsa uzmanlarından ‘erken ralli’ uyarısı
11 Ağustos 2022 - 12:40 borsagundem.com

Çarşamba günü açıklanan ABD temmuz ayı TÜFE fiyatlarıyla küresel borsalar da ralliye geçti. Ancak Wells Fargo ve DWS Group stratejistleri yatırımcıların erken davranmış olabileceği konusunda uyarıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de geçtiğimiz gün açıklanan enflasyon rakamları yatırımcılarda riskli yatırımlara yönelik iştahı artırdı. Ancak MarketWatch’un haberine göre borsalardaki ralli havasına rağmen bazı borsa uzmanları yatırımcıların gardını indirmemesi gerektiğini belirtiyor.

Wells Fargo Yatırım Enstitüsü Kıdemli Küresel Piyasalar Stratejisti Sameer Samana Çarşamba günü konuyla ilgili açıklamasında, “Piyasa adeta yeniden uykuya döndü. ‘Öyleyse görev tamamlandı. Enflasyon çantada keklik, FED artık geri çekilebilir’ diye düşünülüyor. Bize göreyse bu anlayış için çok fazla erken” ifadelerine yer verdi.

Samana enflasyonun temmuz ayında gerilemesine rağmen yüksek kaldığı konusunda uyarıyor. Wells Fargo stratejisti, gıda ve enerji fiyatları gibi değişken kalemleri içermeyen çekirdek enflasyon verilerinin “inatla” yüksek kaldığına dikkat çekti. Çekirdek enflasyonun içeriğinde bulunan kira artışı ve barınma maliyetleri gibi kalemler kalıcılık eğilimi göstermeleriyle biliniyor. Samana söz konusu durumun ABD Merkez Bankası (FED) için problemin devam ettiği anlamına gelebileceğini söyledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD borsaları çarşamba günü teknoloji endeksi Nasdaq önderliğinde ralli yaptı. Nasdaq Endeksi’nin %2,89 yükseldiği günde S&P 500 Endeksi %2,13, Dow Jones Endeksi ise %1,63 artış gösterdi.

Wells Fargo stratejisti borsalardaki yükselişe rağmen yatırımcıların savunmada kalmaları gerektiğini belirtiyor. Sağlık sektörü hisselerini beğendiğini belirten Samana, son dönemde tüketici ürünleri ve kamu hizmetleri sektörlerinde nötr hale gelirken sağlık sektörü hisselerindeki ağırlıklarını yükselttiklerini açıkladı. Samana Wells Fargo’nun ayrıca teknoloji ve enerji hisselerini de sevdiğini söyledi.

Borsa uzmanı, “Teknoloji hisselerini seviyoruz zira sektör kurumsal müşterilerin işletmelerine odaklanıyor. Şirketler muhtemelen bir sonraki resesyonu tüketicilerden daha iyi durumda atlatacaklar. Tüketiciler daha yüksek borçlanma maliyetleri e yüksek enflasyon nedeniyle oldukça zor zamanlar geçirecek” uyarısında bulundu.

ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu'nun çarşamba günü bildirdiğine rakamlara göre ABD’de tüketici fiyat endeksi temmuz ayında yıllık bazda %8,5 oranında yükseldi. Haziran ayında ise yıllık bazdaki yükseliş %9,1 seviyesindeydi. Dow Jones’un anketine göre ekonomistler ise %8,7’lik artış bekliyordu. Çarşamba günü yayınlanan veriler ayrıca, haziran ayında aylık bazda yüzde 1,3'lük artışa kıyasla Temmuz ayında enflasyonda aylık bazda hiçbir artış olmadığını gösterdi.

DWS Group'un Amerika Birimi Ticaret Başkanı George Catrambone, çarşamba günü yaptığı telefon görüşmesinde temmuz enflasyonunun beklenenden daha düşük olduğunu söyledi. Catrambone "Çekirdek enflasyon insanların korktuğundan çok daha iyiydi. Verilere dayanarak sahip olunması gereken bazı iyimserlikler olduğunu görüyoruz. Ancak piyasa yükselmeye devam ederse, hisse değerlemelerinin tekrar gerilmeye başladığını göreceksiniz" dedi.

Piyasanın “kendi sınırlarını aşmakta olduğunu” söyleyen Catrambone, FED’in %2'lik enflasyon hedefine bağlı kalmasına rağmen S&P 500’ün şu anda 17,5 civarında bir vadeli fiyat-kazanç oranında işlem gördüğüne dikkat çekti. Ayrıca, küresel ekonomideki ters rüzgarların devam ettiğini dikkat çeken borsa uzmanı, Rusya-Ukrayna savaşına ve ABD ile Çin arasındaki Tayvan konulu jeopolitik gerilimlere işaret etti.

Catrambone, FED’in gösterge faiz oranını yükselterek enflasyonu düşürme hamlesine henüz yeni başladığını söyleyerek "piyasanın tüm bunları görmezden geldiğinden" endişe duyduğunu söyledi. Borsa uzmanı, yatırımcıların "teknoloji sektöründeki kârlı teknoloji hisselerine, kaliteye odaklanmaları gerektiğini" öne sürdü.

Çarşamba günkü borsa rallisi, temmuz ayı enflasyon okumasının beklenenden daha iyi olmasının ardından gelen "rahatlamayı" yansıttı. Catrambone ise enflasyonun “oyunu değiştirecek” nitelikte olduğunu düşünmediğini söyledi. Enerji fiyatlarının düşmesinin iyi bir şey olduğunu kabul eden borsa uzmanı buna karşın son 12 ayda çekirdek enflasyon %5,9'da sabit kaldığını da hatırlattı.

Chiavarone, FED’in enflasyonu düşürmek için para politikasını sıkılaştırmayı hedeflediğini ancak finansal koşulların şu anda temmuz ayındaki faiz artırımından öncesine göre " daha gevşek hale geldiğini” söyledi.

Boğa piyasası geri mi dönüyor?

 

Risk iştahı açıldı

 

Piyasalarda oluşan bu iyimserlik kalıcı mı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Şamil gün11 Ağustos 2022 19:46

    2 iş günü icinde isfin 6 yı geçer

  • MARHALET KUŞUÖTMEZ11 Ağustos 2022 17:34

    Ben bugün şort tarafına geçtim .sizleri bilmem.

  • Boğa rallisi11 Ağustos 2022 16:16

    Fed in faiz artışına artık pek bakılmıyor. Zaten yabancıların çoğu gitmiş. Yabanci oranı %66 lardan %32 lere kadar azalmış. Kalanlar da kemik kadrodur muhtemelen. Pek gideceklerini sanmam. Şuan önemli olan yakit fiyatlarinin düşürülmesi, enflasyon artış hızının düşmesi, dunya ticaretin canlanması. Eğer bunlar olursa dunya ticareti canlanır ve piyasalar kendine gelir. CDS orani da düşer hem. Işte o zaman yabancı gelişi artabilir ve piyasada boga rallisi ihtimali artar

  • Mucise Reis : )11 Ağustos 2022 14:03

    Bugun kar satışı glebilir. sonra yeniden alabiliriz. trade olarak düşününce. bence makul plan olur.

  • Mucise Reis : )11 Ağustos 2022 18:05

    Ekmeğimizi yedik :D ... Şans bizlere güldü : ))