E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa uzmanları havayolu hisselerinden kaçıyor---

Borsa uzmanları havayolu hisselerinden kaçıyor

Borsa uzmanları havayolu hisselerinden kaçıyor
22 Temmuz 2020 - 14:58 borsagundem.com

Korona virüs sürecinde en büyük darbeyi yiyen havayolu şirketlerinin toparlanması zor gözüküyor. En önemli kâr kapılarını kaybeden birçok havayolu şirketi için iflas beklentisi söz konusu

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüsün neden olduğu seyahat yasakları, sosyal mesafe kuralları ve endişe nedeniyle havayolu şirketleri salgın krizinden en çok etkilenen şirketler haline geldi. Üstelik havacılık sektörü liderleri için kâbus henüz bitmiş gibi de gözükmüyor.

ABD merkezli yatırım danışmanlığı şirketi Ascent Wealth Partners’ın CEO’su Todd Gordon Salı günü yatırımcılara yaptığı öneride havayolu şirketlerinden uzak durmalarını söyledi. Gordon’ın açıklaması United Airlines’ın bilançosunda pandemi nedeniyle 1,62 milyar dolar net kayıp açıklamasının sonrasında geldi.

United Airlines hisseleri Salı günü %2’inin üzerinde yükselişle işlem gördüğü kapanışın ardından bilanço açıklamasıyla bu yükseliş %1’in yarısına kadar indi. ABD’li havayolu şirketi hisseleri bu hafta nisan ayından bu yana ilk kez düşüş gösterdi.

Gordon konuyla alakalı CNBC’ye yaptığı açıklamada havacılık sektörü için, “Biz genellikle bu alanından kaçınıyoruz” dedi. Borsa uzmanı havayolu şirketlerinin berbat ekonomik verileri, yüksek sabit maliyetleri ve çok düşük fiyatlama gücü nedeniyle dezavantajlı konumda olduklarının altını çizdi.

Ascent Wealth CEO’su, “Delta’nın hisse sınıfının en iyisi olduğunu düşünüyoruz fakat sektör içerisinde kovid kaynaklı iflaslar bekliyoruz. Kovid öncesi dönemde bile şirketlerin kârlılıkları zordaydı. Evde kalma ve evde çalışma ortamında ise bu durum alevlendi” ifadelerine yer veriyor.

Havayolu şirketi Global Jets’in S&P 500 endeksine göre çok daha hızlı düşmesini örnek gösteren Gordon havayolu şirketleri için, “Maliyetleri düşürmeye çabalıyorlar, talep geri gelene kadar önemli bir miktarda nakit harcamaya deva etme olasılıkları yüksek. Buffett doğru mu yaptı yanlış mı yaptı bilinmez ama bütün havayolu hisselerinden çekildi. Bu nedenle şimdilik havayolu şirketlerinden uzak duruyoruz” dedi.

Havayolu şirketleri iş seyatleri pastasını kaybetti

BK Yatırım Danışmanlığı Döviz Stratejileri Birimi Genel Müdürü Boris Schlossberg havayolu şirketlerinden uzak durulması fikrine katılıyor. Schlossberg CNBC röportajında, “Havayolu işletmelerini düşünürseniz, seyahatin %10'u iş seyahatidir ve bu da kârın %75'inden sorumludur. Şu anda çoğu iş seyahati yapılamıyor" ifadelerine yer verdi.

Korona virüs süreciyle birlikte çoğu işletme Zoom üzerinden toplantılar yürüyor. Mutlaka seyahat etmek zorunda olanlar ise, kiralama, jetlerin belli bir hissesini satın alma veya başka ulaşım araçlarını tercih etme yöntemiyle seyahatlerini gerçekleştiriyor. Bu durum havayolu şirketlerinin en fazla kâr sağladığı iş seyahatleri pazarını gittikçe zorlaştırıyor.

Schlossberg “En düşük ortak payda olan çok fazla fiyata duyarlı müşterilerin kovalandığı bu dinamik göz önüne alındığında para kazanmaları ihtimali çok zor” ifadelerine yer verdi.

Dört büyük havayolundan AB ve ABD’ye çağrı

 

Buffett kısa vadede ahmak gibi görünmeyi göze aldı

 

Borsa İstanbul Merkez'e güç topluyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MUSTAFA23 Temmuz 2020 00:40

    2 YIL MİLETİN BİR YERLERE GİTME PLANI YOK

  • Pgsuszede22 Temmuz 2020 23:00

    Pgsus uçakların uçmıyorken hisse değerin yüksekti.Simdi uçuyor lakin küçük yatirimcin perişan. Hisseyi düşürdükçe düşürdünüz.

  • Bika22 Temmuz 2020 22:32

    Uçaklara az yolcu alıp koltuk düzenini değiştirip fiyatlar yukarı çekilmeli.

  • Süleyman 22 Temmuz 2020 19:40

    Havacılık sektörünün ya onu biraz açılacak yada yardım yapılacak ki havayolu şirketleri bu dönemde en az zararla çıkabilsınler. Biraz şartların gevşetilmesi bence en mantıklı çözüm. Hava ile seyahat yasağı gerekli önlemler alınarak kaldırılması iyi bir seçenek olabilir bence. Yada yarı oranında yolcu ile uçuş şekli de olabilir ve yakıt teşviği verilebilir. Havacılık sektörünün çökmesi hiç iyi olmaz. Çünkü yapılmış bir sistem var ve çökerse eğer yenisinin tekrar yapılması veyahut tekrar sistemine oturması daha pahalıya mal olur muhtemelen ve bunu yine yolcudan çıkarmak zorunda kalacaklar. Bu da zam şeklinde olur muhtemelen. Sistemin çökmemesi için şartları gevşetmek gerekir diye düşünüyorum

  • Kaçan Grup22 Temmuz 2020 18:50

    havayolu şirketleri batacak, uçakla seyahat tarih olacak. zuhaha.

  • Erdinç askı 22 Temmuz 2020 16:36

    Pgsus Ali Sabanci batar

  • A32122 Temmuz 2020 15:57

    5 tane airbus sipariş ettim rahat olun gencler her yere uçarız batan batsın.

  • Okie Dokie22 Temmuz 2020 15:28

    Bu devirde özel jeti olmayan kalmadı. Zaten fakir halk otobüs ile seyahat ediyor. Havayolları batmaya mahkumdur.

  • Alican mutlu 22 Temmuz 2020 15:10

    Pgsus iflasssssss eder kurtuluruz