E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa uzmanları FED kararını nasıl yorumladı?---

Borsa uzmanları FED kararını nasıl yorumladı?

Borsa uzmanları FED kararını nasıl yorumladı?
03 Kasım 2022 - 16:00 borsagundem.com

Piyasaların merakla beklediği FED toplantısından beklenildiği gibi 75 baz puan faiz artışı ve beklenenin çok dışında para politikası mesajları çıktı. Wall Street çevreleri FED’den gelen açıklamaları yorumlamaya çalışıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street çevreleri ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını dördüncü kez üst üste 75 baz puan artıracağı ihtimalini çoktan kabul etmişti. Ancak FED’in faiz açıklamasıyla umutlanan yatırımcılar daha sonra FED Başkanı Jerome Powell'ın sert yorumlarının ardından büyük kayıplara maruz kaldılar.

Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre FED’in faiz politikasında değişikliğe gidilebileceğine dair açıklamalarının ardından ABD borsaları geçtiğimiz gün seans içerisinde yükselişe geçti. Zira FED açıklamasında gelecekteki sıkı para politikalarının ekonomik aktivite ve enflasyon üzerindeki gecikmeli etkisinin göz önünde bulundurulacağı belirtilmişti. Açıklamada aşırı sıkılaştırmanın ekonomiyi derin bir resesyona sürükleme riski olduğunun altı çizilmişti.

Ancak yatırımcıların sıklıkla dile getirdiği ve faiz artışlarının sınırlanmasını ima eden bu ifadeler Powell’ın şahin açıklamalarında çok fazla yer bulmadı. Aksine Powell nihai faiz artışı seviyesinin daha önce beklenenden yüksek olabileceğini söyledi.

Fortune’un haberinde Wall Street’in ünlü isimlerinin FED toplantısına ilişkin yorumları derleniyor:

Federated Hermes Kıdemli Portföy Yöneticisi Steve Chiavarone:

“Bu şeytanla anlaşmak gibi. Faiz artışlarının boyutu muhtemelen düşecek, ancak nihai faiz oranı muhtemelen daha yüksek olacak. Bunun anlamı, daha fazla sayıda daha küçük faiz artışıdır. Bu güvercin bir politika değil."

RBC Küresel Menkul Kıymetler ABD Sabit Gelir Başkanı Andrzej Skiba:

Bu henüz bir politika değişikliği değil. Bu sadece her toplantıda 75 baz puan faiz yükseltmeye devam edemeyeceğinizin kabulüdür. Bir sonraki adım 50 baz puan olabilir. Ancak piyasa beklentilerinin aksine enflasyon hedefine ulaştıklarına emin olmak için daha fazla faiz artışına hazırlanıyor olabilirler.”

Zacks Yatırım Yönetimi Müşteri Portföy Yöneticisi Brian Mulberry:

“Bir politika değişikliği ile düşük oranlarla faiz artışı yapmak arasında büyük bir ayrım var. Daha düşük faiz artışları hâlen faiz artışları anlamına gelir ve sıkılaştırma politikasında değişikliği göstermez. Piyasalar yakın zamanda bu dili yanlış anladı, nihai faiz artışını satın almaya çalıştı ve daha düşük ve daha uzlaşmacı para politikası gerektiren politikaya hızlı bir değişiklik olacağını varsaydı. Başkan Powell açık bir şekilde faizlerin daha önce beklenenden daha hızlı hareket etmesi gerektiğini söyledi. İfadelerindeki tek önemli değişiklik nihai faiz oranına ulaşmanın ne kadar süreceğiydi.”

Sit Yatırım Ortaklığı Kıdemli Başkan Yardımcısı Bryce Doty:

“İki kelime, ‘kümülatif’ ve ‘gecikmeler’ hisse senetleri ve tahvillerde ralli kıvılcımı başlattı. FED, yatırımcılara faiz artış hızının yavaşladığına dair umut veriyor."

AllianceBernstein Kıdemli ABD Ekonomisti Eric Winograd:

Açıklamada, faiz artışlarının hızını yavaşlatmak istedikleri açıktır. Daha önce yaptıkları gibi verilere bakmalarının ve piyasaları izlemelerinin, şimdi de politikalarının kümülatif etkisini göz önünde bulunduruyorlar. Tahminlerin çoğunluğu, faiz artışlarının etkilerinin hissedilmesinin 9-12 ay, maksimum etkinin ise 12-18 ay sürdüğü yönünde. İlk faiz artışının üzerinden henüz sekiz ay geçti, bu yüzden yavaşlamak mantıklı.”

Guggenheim Yatırım Küresel Baş Yatırım Sorumlusu Scott Minerd:

“Güvercin olmadan güvercin olduğunu ifade etmenin çok açık bir yoludur. Piyasa ralli yapacak bir sebep istiyor, bu yüzden alınabilecek her şeyi seçecek ve güvercin politikalar olarak değerlendirecektir.”

Comerica Bank Baş Ekonomisti Bill Adams:

“Sadece faiz artışlarını yavaşlatmak değil de gerçek anlamda politika değişikliğine gitmek için FED toplam ve çekirdek enflasyonun daha da yavaşlamasını görmek isteyecektir. Konut fiyatlarının ve kiraların geri çekilmesini, maaş ücretlerindeki büyümenin yavaşlamasını, açık iş pozisyonlarının yavaşlamasını ve muhtemelen işsizlik oranının artmasını görmek isteyeceklerdir. Ancak bu şekilde enflasyonun yavaşladığına ikna olabilirler. Bunun 2023’te gerçekleşmesi bekleniyor ve 2024’te yeni bir faiz artışı için ihtimal görünmüyor. Daha da önemlisi, kış aylarındaki ısınma sezonunda enerji fiyatlarının yeniden artması riski, FED’in savaş riski olan dönemde faiz artışı engeli çıkmadan enflasyonun düştüğüne dair daha fazla kanıt istemesinin başka bir nedenidir.”

Marketfield Varlık Yönetimi CEO’su Michael Shaoul:

“Bu açıklamalar aralık ayı toplantısı için hareket serbestliği sağladı. Haziran ayından bu yana tutulan 75 baz puanlık faiz artış hızına artık bağlı değiller.”

Goldman Sachs Varlık Yönetimi Makro Stratejisti Gurpreet Gill:

“FED’in bu yılki önden yüklemeli sıkılaştırmanın gecikmeli etkisine daha fazla dikkat etmesiyle, aralık ayındaki bir sonraki toplantısında %0,5'lik bir faiz artışı hızına düşüş bekliyoruz. Rahatsız edici derecede yüksek enflasyon ve dayanıklı bir işgücü piyasası, daha küçük artışlarla da olsa 2023'e kadar faiz artışlarının devam ettirilmesine sebep olabilir.”

TD Menkul Kıymetler Kıdemli Faiz Stratejisti Gennadiy Goldberg:

“FED’in piyasa fiyatlamasının daha düşük nihai seviyede olmasını istediğini sanmıyorum, ancak faiz artışı hızında bir düşüş sinyali vermek istiyorlar. Bu ikisi yatırımcıların zihninde taban tabana zıt. Bu da işi neredeyse imkansız bir görev haline getiriyor.”

Bleakley Financial Group Baş Yatırım Görevlisi Peter Boockvar:

“Önden yüklemeli faiz artışları esasen sona erdi. Buradan sonra gelecek faiz artışları içerisinde bulunduğumuz yeni ekonomik atmosferin farkında olacak. Yüksek sermaye maliyetlerini ve ekonomi etrafında dolaşan kara bulutları dikkate alacak. Bu açıklamalar FED’in bize gelecekteki faiz artışlarının hızında yavaşlama olacağını söyleme şeklidir.”

FED sonrası borsaların 4 kritik gündemi

 

Powell’ın açıklamasında öne çıkan 5 mesaj

 

Fed, belirsizlik kartını oynamaya devam ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)03 Kasım 2022 17:19

    FED çok net. Biz gelen verileri inceliyor olucaz. Verilere göre adımlarımızı atıcaz. Hedefimiz belli ekonomik istikrar ve enflasyonun durması, hane halkına zam yapmayacak, ücret artışı yapmayacak bir pozisyonda piyasaya müdahale... Verileri buna göre yorumlucaz bizde. Hane halkı dar ve geçimsiz duruma düşmesin, eksta ücretlere zam gelmesin, herkes aynı refah seviyesinde yaşasın.