E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsa üzerindeki baskı hafifledi mi ---

Borsa üzerindeki baskı hafifledi mi

Borsa üzerindeki baskı hafifledi mi
28 Eylül 2020 - 08:40 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BİST100 endeksinde pozitif açılış bekleniyor.

• Türkiye’de toplam korona virüs vaka sayısı 1.467 kişi artarak 314.433’e, hayatını kaybeden kişi sayısı 68 kişi artarak 7.997’ye yükseldi. İyileşen hasta sayısı ise 275.630.
• Azerbaycan'da 'savaş hali' ilan edildi . Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hacıyev, ülkede ilan edilen "savaş hali"nin başkent Bakü dahil 19 il ve ilçede uygulanacağını bildirdi.
• Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türk milleti her zaman olduğu gibi Azerbaycanlı kardeşlerinin yanındadır .
• Türkiye Akdeniz'de yeni Navtex ilan etti. Yeni ilana göre 29 Eylül'de Rodos ve Meis arasında atış eğitimi yapılacak
• ABD merkezli Johnson&Johnson, ürettiği korona virüs aşısının, klinik deneylerde virüse karşı güçlü bağışıklık oluşturduğunun gözlendiğini bildirdi.
• ABD Başkanı Trump:" Seçim sonucunun belli olması aylar sürebilir."
• Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank: İki aşımızda hayvan deneyleri aşaması bitti.
• New York Times gazetesi, ABD Başkanı Trump'ın 10 yıl boyunca hiç vergi ödemediğini, 2016 ve 2017 yıllarında ise sadece 750'şer dolar vergi ödediğini yazdı.
• Trump Yüksek Mahkeme yargıcı adaylığına Amy Coney Barrett'i gösterdi .
• ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, Beyaz Saray'la bir ekonomik paket konusunda uzlaşmaya varılabileceğinden umutlu olduğunu söyledi.
• ABD'de federal mahkeme, Trump yönetimin Çin’li bir şirkete ait sosyal medya uygulaması TikTok yasağını geçici olarak durdurdu,
• Dünya genelinde Kovid - 19 vaka tespit edilen kişi sayısı 33,0 milyon kişinin üstünde.

Ne Olacak?

• İçeride önemli bir veri akışı bulunmazken, Euro Bölgesi’nde AMB Başkanı Lagarde’nin konuşması takip edilecek.
• AB Liderler Zirvesi Perşembe günü gerçekleşecek.
• Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın bu hafta Yeni Ekonomi Programı açıklaması bekleniyor.
• Trump ile Biden'ın ilk televizyon tartışması yarın yapılacak.
Borsa İstanbul’un bu sabah pozitif başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde pozitif açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Haftanın son işlem gününde de yükselişine devam eden dolar, euro karşısında 1,1615’e yükselerek son iki ayın zirvesini gördü. Powell’ın enflasyon açıklamaları ve FOMC toplantısındaki pozitif revizyonlar sonrasında toparlama gösteren dolar, geçen hafta ABD’de yeni teşvik paketine dair belirsizliğin dolar talebi yaratması ile yükselişe geçti. Dolardaki yükseliş ile parite de son iki ayın en zayıf performansını gösterdi. Geçtiğimiz hafta rekor yükselişler gösteren Dolar/TL kuru PPK öncesi 7,72 ile yeni rekor seviyeyi gördü. Piyasaların faiz artışı beklemediği toplantıda merkez, 200 baz puan faiz artışı yaparak piyasaları şaşırttı. Merkez Bankasının faiz artışına gitmesinde enflasyondaki yükseliş risklerinin kuvvetlenmesi etkili oldu ve kurul karar metninde Enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve enflasyon görünümüne yönelik risklerin sınırlanması amacıyla Ağustos ayından itibaren atılan sıkılaştırma adımlarının güçlendirilmesi gerektiği değerlendirilmiştir. Bu doğrultuda Kurul, ‘’dezenflasyon sürecini yeniden tesis etmek ve fiyat istikrarını desteklemek amacıyla politika faizinin 200 baz puan yükseltilmesine karar vermiştir’’ ifadesini kullandı. Faiz artışının ardından Cuma günü BDDK, vadede TL alım yönünde gerçekleştirecekleri para swapı, forward, opsiyon ve diğer türev işlemlere ilişkin olarak, söz konusu işlem tutarları toplamının, bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklara oranı şeklinde belirlenmiş %1 olan sınırlamanın yeniden %10’a yükseltildiğini açıkladı. Faiz artışı ve türev işlemler sınırlarının gevşetilmesi ile Dolar/TL kuru 7,50'ye gerilediyse de, kurdaki düşüş sınırlı kaldı ve fiyat son saatte yeniden 7,63’e çıktı. Bu gelişmeler yaşanırken Doğu Akdeniz konusunda gerçekleştirilen yoğun diplomasinin de etkisiyle borsa üzerindeki baskıyı hafiflettiği görüldü. BİST100 endeksinin 1.120 direnci üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda yeni hedefin 1.150 ve 1.200 seviyelerinin olacağını söyleyebiliriz.

VİOP 30 Endeks kontratında pozitif açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Ekim kontratı, Cuma günü 1.258 - 1.283 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.262 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 15.482 adet azalarak 452.081adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.247 seviyesinin yakınında hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini canlı tutuyor, özellikle 1.300’ün üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.340 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.253 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.280 ve 1.288 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.260 ve 1.253 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)