E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa tahminlerinde kullanılan 2 yöntem---

Borsa tahminlerinde kullanılan 2 yöntem

Borsa tahminlerinde kullanılan 2 yöntem
29 Aralık 2020 - 17:48 borsagundem.com

Korona virüs pandemisi 2020 yılı için yapılan tüm tahminleri yanlış çıkardı. 2021’in ise neler getireceği henüz bilinmese de, borsalarda yaşanacak gelişmeleri tahmin etmek için bazı sinyaller dikkat çekiyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

2021 yılının neler getireceği belirsiz. Ancak Wall Street’in araştırma devi CFRA’ya göre, Ocak sonuna kadar bekleyecek kadar sabırlı olanlar, borsaların yönü hakkında oldukça güvenilir bir sinyal alacak.

CFRA raporuna göre, geçtiğimiz yıl S&P 500 Ocak ayında yükseliş gösterdiğinde, piyasalar tüm yıl boyunca ortalama %15,9 getiri sağladı. Ancak piyasalar Ocak ayında düşüş gösterdiğinde, tüm yılda gerçekleşen kayıp ortalaması %2,2 oldu. Analiz edilen veriler ise, 1945 yılından bu yana geçen zaman dilimini kapsadı.

Güvenilir piyasa göstergesi

CFRA’ya göre, Ocak ayının piyasa performansı, yılın geri kalanının gidişatı için belirleyici nitelikte. Ancak en önemlisi, Ocak ayında piyasa rallisi görüldüğünde, tüm yıl boyunca yükseliş ve getiri ihtimali, %87 seviyesinde. Ancak piyasaların Ocak ayında düşüş göstermesi, incelenen yılların %52’sinde düşüş getirdi.

Forbes’un haberine göre, piyasa uzmanlarının yılın bu döneminde izlediği başka göstergeler de mevcut. 

Ancak bunların hiçbiri, ‘Ocak Göstergesi’ kadar yaygın kabul görmüyor. Bu göstergelerin arasında, piyasaların yılın ilk beş işlem günü boyunca yukarı yönlü hareket etmesinin, S&P 500’de %82 ihtimalle yükselişe neden olacağını gösteren ‘ilk beş gün göstergesi’ de yer alıyor. Görülen ralli ise ortalama %12,5 seviyesinde oluyor. Yılın ilk beş işlem günü düşüşle geçerse, yılın geri kalanında piyasalarda düşüş görülme ihtimali %56.

Noel Baba rallisine güven daha düşük

‘Noel Baba rallisi’ olarak bilinen bir başka gösterge, Ocak göstergesi kadar güven oluşturmuyor. Bu ölçüt, yılın son beş işlem gününe ve yeni yılın ilk işi işlem gününe bakıyor. Bu sürede S&P 500’de yükseliş görüldüğünde, piyasaların tüm yıl boyunca %10’luk bir yükseliş sağlama ihtimali %74 seviyesine çıkıyor.

Noel Baba sürecinde piyasalarda düşüş görüldüğünde ise, yılın tamamında S&P 500’de 1945’ten bu yana yükseliş ihtimalinin yalnızca %28 olduğu görülüyor.

Eğer 2021 yılında hisse yatırımı yapmayı düşünüyorsanız, Ocak ayını izleyin. Eğer borsalar bu süreçte yukarı yönlü hareket gösterirse, hisselerinizi satmayın. Ancak Ocak ayında düşüş görülmesi halinde, portföyünüzdeki hisse oranını azaltmayı düşünebilirsiniz. Bu sayede ihtimaller lehinize olabilir.

2020’de borsalar nasıl yükselebildi?

 

2020’nin en pahalı hisseleri satış dalgasına yenildi

 

Borsaları 2021’de yükseltecek en önemli gösterge

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)