E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa sonbahara hazırlanıyor---

Borsa sonbahara hazırlanıyor

Borsa sonbahara hazırlanıyor
02 Ağustos 2020 - 08:10 borsagundem.com

Korona virüs salgın hastalığının damga vurduğu yılın ilk yedi ayında para, altın ve borsadaki küçük hisselere yöneldi. Milliyet Ekonomi yazarı Zeynep Aktaş, pandemide piyasaları yazdı.

Korona virüs salgın hastalığının damga vurduğu yılın ilk yedi ayında para, altın ve borsadaki küçük hisselere yöneldi. BIST Tüm-100 Endeksi yüzde 52 değer kazanırken Cumhuriyet altını yüzde 54 getiri ile en fazla değer kazanan enstrüman oldu. Küresel bazda yüksek gerilimli dönem, bol para ve düşük faizler altını zirveye taşırken yatırımcısına da kazandırdı. Altının onsu yılbaşında 1.523 dolar iken temmuz sonu itibariyle 1.963 dolara yükseldi. Altın 1.920 seviyesindeki tüm zamanların en yüksek seviyesini de yukarı doğru aşarak yeni zirve yaptı ve psikolojik sınır olarak gösterilen 2.000 dolara doğru bir adım daha yaklaştı. Hedefini sürekli yükselten altın ABD ve Çin arasındaki gerilim başta olmak üzere, pandemiden olumlu etkilendi. Geldiğimiz aşamada altına ilişkin beklentiler korunuyor. Ancak güçlü direnç seviyelerine gelinmiş olması nedeniyle kâr satışlarının gelebileceği de unutulmamalı. Bununla birlikte altında uzun vadede yükseliş eğilimi sürüyor.

Küçük hisselere rağbet

Yılın ilk yedi ayında BIST 100 Endeksi, yüzde 1.52 değer kaybetmesine rağmen küçük hisselerin yer aldığı BIST Tüm-100 Endeksi yüzde 52 yükseldi. Mali endeks hisseleri düşerken sanayi endeksindeki hisseler prim yaptı. En yüksek getiri ise hizmetler sektöründe gerçekleşti. Hizmet sektöründeki hisselerin ortalama getirisi yüzde 16.73 oldu.

Borsa hâlâ iyi bir alternatif

Yatırımcılar için borsa hâlâ iyi bir alternatif olarak öne çıkıyor. Özellikle endeks hisselerinde henüz bir prim söz konusu değil. Bankacılık ve ulaştırma sektörü hisseleri dip seviyelerde turizm sezonu ile ilgili sağlanacak her olumlu gelişme sektöre olduğu kadar borsaya da olumlu yansıyacak. Sanayi hisseleri ise öncü olmaya devam edebilir.

Sonbahara hazırlık

Yaz mevsimi ağustos ayında daha sıcak geçecek gibi duruyor. Bununla birlikte şimdiden sonbahar ve kış hazırlıkları da başladı. Özellikle pandemide ikinci dalga beklentisi ve ABD seçimleri ana gündem maddelerini oluşturuyor. Türkiye’de ekonomik veriler ise yakından izleniyor. Enflasyon ve faizlerin seyri ile önümüzdeki dönemde Merkez Bankası’nın atacağı adımlar önemli olacak. Özellikle döviz bazında iş yapanlar için bu dönemde kurda gözlenebilecek olası dalgalanmalar sıkıntı oluşturabilir. Neticede ihracatçılar açısından dövizde öngörülebilirlik önemli. Halihazırda dolarda yıl sonu beklentisi 7.20’lerde. Ancak hareketlenmeler kısa aralıklarda dalga boylarında artışa yol açabilir. Altında hala yükseliş eğilimi korunuyor. Ağustos ayında borsada düşük kalan endeks hisselerinde daha fazla hareketlenme görebiliriz. Bununla birlikte hareketlenme yaşanacaksa bu asıl sonbaharda gözlenecektir.

Euro dolara göre daha hızlı

Euro/TL yüzde 24 değerlenirken dolar/TL kurundaki artış oranı yüzde 17.61 oldu. Avrupa’nın ABD’den daha hızlı toparlanma beklentisi Euro’ya talebi artırıyor. Öte yandan mali destek paketinin ekonomik toparlanmayı hızlı bir şekilde olumlu etkileyeceği tahminleri de Euro’yu güçlendiren bir diğer neden.

Halka açıklık oranı düşük hisseler

Borsada piyasa değeri en yüksek 20 firma içerisinde halka açıklık oranı yüzde 1’in altında olan dört şirket bulunuyor. QNB Finansbank, Kent Gıda, T. Kalkınma ve Yatırım Bankası, QNB Finans Fin. Kiralama. Söz konusu firmalara ait hisselerde aşırı fiyatlama dikkat çekiyor. Örneğin Kent Gıda’nın piyasa değeri Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu Tüpraş’ın Piyasa değerinin üç katına çıkmış durumda. QNB Finansbank bir yıl önce 6 TL’den işlem görürken şimdilerde 88,95 TL’de bulunuyor. QNB Finansal Kiralama ise aynı süre içinde 4 TL’de bulunurken son kapanışını 179.6 TL’den gerçekleştirdi. Düşük hacimli hisselerde gözlenen aşırı artış olası pozisyon alımlarında riski gereksiz yere artıracaktır.

Yabancı paylarında hareketlenme

Borsadaki yabancı payı 20 Temmuz’da yüzde 49 ile en düşük seviyeye geriledikten sonra artmaya başladı. Şimdilerde ise yüzde 54,27 seviyesinde. Ancak hala yıla başlarken olduğu yüzde 60.9’un altında. Borsadaki yabancı payı halihazırda yılın ilk gününe göre 6.6 puan aşağıda bulunuyor.

Altın kendisiyle yarışıyor

 

ABD ekonomisinde pandemi karamsarlığı

 

Borsa düşerken kazandıran hisseler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (40)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Asdellos Santosia 04 Ağustos 2020 21:57

    Borsaya binlerce ky girmiş. Peh 100 tane fare 1 tane filazım etmez.

  • Talha04 Ağustos 2020 18:31

    Bu hanımefendi en son ki yazısında borsadan iki sıfır atılınca 97 yılında olduğu gibi ralli bekliyordu....

  • Acıbıber04 Ağustos 2020 07:21

    Acıga ıslem yasagı getırılsın dıyen ahmak ky ler elınıze verdılermı tavan fıyattan acık serbest olsaydı bunlar boyle tavan tavam gıdebılırlermıydı hısselere asık olup speklerı zengın ettınız eger hısse degerlıyse qcıkcıyıda kazıyıp alır sız kredı cekıp hayallerle borsaya gelın kendınızede ky dıyosunuz tırnakcısınız bılgısızssınız.

  • KASIM YANTIR03 Ağustos 2020 23:16

    fazla kendinizi paraya kaptırmayın arkadaşlar.bakın covid çıktı yarın bir gün ne tür hastalıklar çıkacak bilemiyoruz ama kesinlikle covid den daha güçlüleri gelecektir.fazla paraya tamahkar olmayın.bir anda öbür dünya ya ziyarete gidip bir daha dönemeyebilirsiniz.bu işin zengini fakiri yoktur.bir top bezle gidersiniz.o yüzden hayatınızı yaşayın borsa da parayı vurdu iseniz borsadan tamamen çıkıp hayatınızı yaşayın.çünkü borsa da  çöp hisselerde büyük satışlar yarından itibaren gerecekleşecek iki ay içinde hepsi eski ve en düşük seviyelerine gelecektir.

  • Türkoğlutürk 04 Ağustos 2020 09:26

    Onu açgözlü takunyalılar anlatmak gerekir. Millete fakirlik reklamı yaparken malı götüren onlar.

  • Goygoy03 Ağustos 2020 22:49

    Her seferinde burada övgü ile söz ediliyordu ne deniyordu ?bilmem kaç bin tane yerli yatırımcı borsaya girdi evet girdi,bilmem kaç bin taneside girmek için bekliyordu,aşağı çaktılarsa o bekleyenlerde girmiş demektir,biraz kafanızı çalıştırın eyyyyy gaz verenler millete uçacak diyenler,o dış güçleri. Elinde hala daha 20-25 milyar dolar mal var,yani ocak 1 den beri sattıkları henüz 5 milyar dolar civarında,siz düşünün şimdi satmaya devam ederse kim karşılayacak onları? Komik olmayın hepimizi toplasalar 25 milyar dolar çıkartamayız,eee herifler birden satamayacağına göre yavaaaaş yavaaaaş aheste aheste çekiyorlat kürekleri KY uyanmasın,artık uyanmasına gerek yok kimsede para yok gerçek şu ki pek azımız hariç alayımız MALDA çok net elimize verdiler,anladınızmı 150 -200 binciler he!!

  • vatandaş03 Ağustos 2020 20:57

    Güçlü banka hisseleri yerinde sayar veya düşerse,ne yapalım dandik firma senedi Alalım,3 sene sonra tahtası kapansın,firma iflas öylemi?Bist bu..yüzlerce şirket yok oldu...

  • Erol g.03 Ağustos 2020 19:00

    BANKALARIMIZA PARA CEZALARI YAZIYLA YAZILA HISSELERİ PUL HALINE GETIRILDI

  • VAtandaş03 Ağustos 2020 21:01

    İşc gerçek değeri 12 TL...kim tutuyor bu kağıdı

  • Abdul03 Ağustos 2020 15:03

    Milyonları dahi olmayanlar Son 15 yıl da her biri milyarlarca dolarlık servete ulaşarak, ülkenin en zengini oldular. Ve yoksullarda daha yoksullaştı. Mukadderat işte! Bu ülkenin en zengini olanların büyük çoğunluğunun ülkede doğru dürüst bir sanayi tarım gibi doğru dutust bir üretimi dahi olmamayanlar olöadı ve bugüne kadar yaptıkları servettle bugüne kadar vermiş oldukları vergilere bakılsa, olayın vehameti daha açık çıkar ortaya. Paracıkları istiglefikten sonrada önemli kusm paracıkları ise her farklı ülkelere uçuşturmaları da ayrı durum. Atı alan sadece üsküdarı gecmiyor artık! , italyayı, isviçreyi, newyorku, montreali, katarı, malezyayı, endonez’yayı da geciyor artık! Atlatı fena şahşandı!

  • Aslanbeg04 Ağustos 2020 17:57

    Hırsızın yolsuzun kamu malı çalanın hani ailesinden çocuğundan torunundan çıkıyordu. Hikaye abi ancak öbür taraf diye kendimizi avuturuz. Gayet sağlıkla yalıda malikanede lüks araçlarda lüks mekanlarda yatlarda yiyip içip geziyorlar. Din tüccarı devşirmeler esas memleketleri Rum diyarında Ermenistan'da Gürcistan'da olsalar kimse suratlarına bakmazdı. Burada din iman milli türk deyip herkesin malını yediler

  • Yola devam 03 Ağustos 2020 14:51

    Kaynaklar büyük ölcüde har vurum harman savrulmuş ve Finasal piyasalar alarm veriyor, üretim ekonomisi tökezliyor. Rkonomik sosyal paylaşımda adaletsizlik zirve yapmış. Atı alan üsküdarı gecer ekonomi yönetim anlayışının donucu.!! Yola devam!

  • Ferit03 Ağustos 2020 14:47

    Maşşallah merkez bankadındaki paracıkları çok hızlı yüketmişler. Gereken doviz bulunmadıkça, finansal diken üstünde! Er an hersey oatlak verebilir!

  • Bora03 Ağustos 2020 14:45

    öncelikle hükümetin ülkenin doviz ihtiyacını karşılayacak çözüm bulmalı. O kadar parayı harcayıp tüktemeyi becerenler, gereken paratı bulmayı da becermeli. Mütahitlere saçılan yüksrk öiktar paralar, basın yayınlara harcanan paracıklarla yapılan inşaat showları hersey değil miş demek ki!

  • .... 04 Ağustos 2020 09:29

    Dövizi toplayıp yurt dışına götürenler belli. Paranın kimde ve kimlerde olduğunda belli. Allah kurtarsın diyeceğim ama bizimkiler zenci sever.

  • Hamza bükte03 Ağustos 2020 12:31

    Borsa aşağı eylimini kıramassa direnç noktasının altına inerse betası büyük olan hisseler dibi görebilir altın 2_3 haftaya 500 tl görür fonlar ve halka arzda lot sayısı düşük şirketler hariç düşüş görünebilir

  • SERHAT BERİTAN 03 Ağustos 2020 16:51

    Altın alim tafsiy edermisn

  • Tiktak03 Ağustos 2020 09:17

    Güvenli limana tsunami gelecek diyorlar!

  • Bika03 Ağustos 2020 01:35

    Yılbaşından beri bankalar, havacılık ve holdinglerden çıkış var, düşen faizden kaçan para ve düşük faizle alınan krediler küçük hisselere ve altına gitti de balon olan hisseler bilançolar geldikçe patlayacaklar.

  • Dra02 Ağustos 2020 23:28

    Bankaları, Tüpraş ı hala daha satan yabancı hangi hisseleri aldı da pay yüzde 54 e çıktı ? Banka kadar ağırlığı olan hangi hisse varmış merak ettim

  • EKRİST02 Ağustos 2020 20:59

    KÜÇÜK YATIRIMCI KÜÇÜK HİSSELERE KAYMIŞ İDİ.ŞİMDİ KÜÇÜK HİSSELER DE KÜÇÜK YATIRIMCILARA KAYACAK HEMDE BİR İKİ AY İÇNDE.

  • MeToKo02 Ağustos 2020 20:30

    6.46 altı garantiye girilir

  • YASEMİN KADIRGALI03 Ağustos 2020 23:19

    bizler bankalar ucuz diye aldıkca habire elimize verdiler.bilmediğimiz bir şeyler var ama yabancılar bunu biliyorlar gibi.

  • Pierro02 Ağustos 2020 22:03

    Garanti şu an 1 dolar. Bu seviyelerden girilir.

  • Can can02 Ağustos 2020 19:14

    2011 yılında altın 1900 lu rakamları görmüş Herkes bugünkü gibi altın almaya kosmustu. Birden satışlar hızlanmis yüksekten alanlar uzun bir zaman bekleyip zararına satmisti. Dikkatle alınacak seviyelere geldi altın artık. YTD.

  • FİNANSŞÖR02 Ağustos 2020 20:58

    O ZAMANLAR ABD VE DİĞER ÜLKELER TRİLYONLARCA PARA BASMAMIŞLAR İDİ.ZATEN ABD NİN ASIL AMACI DEĞERLİ OLAN DOLARIN DEĞERİNİ REKABET İÇİN DÜŞÜRDÜKCÜ DÜŞÜRMEK.ALTIN YIL SONUNA ONSU 2 350$ RAHAT OLUR.

  • Borsa acemsi 02 Ağustos 2020 18:10

    MAALESEF ÜLKEMİZDE HAVACILIK SEKTÖRÜ DIŞ ÜLKELERDE OLDUĞU GİBİ BATTI.

  • ender02 Ağustos 2020 16:14

    AĞUSTOS 20 DEN İTİBAREN BANKALARA ALIM GELİR,,2021 MARTA KADAR BEKLEYEN 6 AY İÇİNDE EN AZ %70 KAZANIR.FAVORİ BANKALARIM VAKIFBANK,HALKBANK,AKBANK,GARANTİ.

  • Türkoğlutürk 04 Ağustos 2020 09:31

    Faize içkiye karşısınız, bademcilerin peşinde. Hadi oradan

  • DONKİLOT03 Ağustos 2020 01:40

    Bu helal haram konusunu işine geldiği gibi anlayan arkadaşlar gidin paranızı fakir fukaraya dağıtın ne işin var burada kardeşim git sevabına hayır işleri ne güne duruyor....Bizi yönetenlee gibi milleti uyutmanın peşindesiniz üçkağıtçılar siziiiii...

  • Sincik02 Ağustos 2020 23:31

    Bütün şirketler kredi çekiyor. Faiz alan da veren de haramda ise merak ettim sen hangi helal hisseleri aldın ? Kafa mı basmıyor, bizi mı kandırıyorsun ? Banka ile işi olmayan tek şirket var mı ? Arsa alsan 10 a katlasa haram helal demez bu kapitalist rant sisteminde hemen okutursun di mi ? Malı 1 e alır bilmem kaç katına satarsın helal di mi ? Bu dinci tayfa hep aynı

  • Mustafa02 Ağustos 2020 19:02

    Millet kaçıyor bu pazarliyor.Faizle ugrasandan içki uretenin senedini almiyoruz

  • Benn02 Ağustos 2020 15:50

    covid yikseliyor borsaya basarlar yakinda

  • Alışma02 Ağustos 2020 23:22

    Nuri baya tecrübeli sıkmak konusunda kaç kere sıktın nuri

  • Yorgun02 Ağustos 2020 19:08

    Borsadamısın

  • Nuri Sayın02 Ağustos 2020 17:39

    Borsaya basamazlarda belki sana basabilirlr eyi sıkmanı tavsiye ederim

  • !!!!02 Ağustos 2020 11:12

    Gayrimenkul endeksini niye yok, en çok getiri onda???

  • Hekim02 Ağustos 2020 10:48

    Ben altında daha fazla gidecek yer olmadığını düşünüyorum. Zaten 1523 dolardan 1960 dolar gibi bir rakama ulaşarak yeterince değerlenme yaşamış. Altında Kâr satışları yaparlar yakında. Faizler de düşük seviyede. Piyasalar için yeterince teşvik verilmiş zaten. Artık degerlenmeyen yerinde sayan bankalar gibi sağlam sektör hisselerinin biraz toparlanma vakti bence. Ayrica salgın için gerekli güvenlik önlemi alınarak ticaretin canlandırılması ve borsaların toparlanması bence en iyi seçenektir. Çoğu kişinin borcu var ileriye dönük. Ticaret olmazsa çarklar dönmezse hayat durma noktalarına kadar gidebilir. Bunu kimse istemez. Piyasada para bolluğu da var. Bu paralar yatarak para kazanamaz, borsalara geri dönecek elbet birgün. Paranın da gideceği pek alternatif yönü bulunmuyor bence. Bu ay gelecek bilançolar ile yeni hareketler olacağını düşünüyorum. Toparlanma emareleri bilancolardan sektörel olarak anlaşılacak tır diye düşünüyorum.

  • Kuti02 Ağustos 2020 23:41

    Daha öncede benzer yorumlar yapılmış tı.garantiyi bize 8.36 dan aldırdınız.elimizde patladı.böyle yorumlar a takılmamış olsaydım.kazanan hissemi satıp senin gibi çok bilenlerin yolundan gitmezdim.ne çok biliyosunuz beya.ytd

  • Turgut02 Ağustos 2020 10:06

    Bankalar 2001'in fiyatlarında bile değil