E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriBorsa şirketlerinden 'döviz şartı' açıklaması---

Borsa şirketlerinden 'döviz şartı' açıklaması

Borsa şirketlerinden 'döviz şartı' açıklaması
27 Haziran 2022 - 12:07 borsagundem.com

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), ticari kredi düzenlemesinin ardından borsadaki şirketlerden bildirimler gelmeye başladı.

BDDK'dan Pazar akşamı yapılan açıklamada, "Bağımsız denetime tabi bir şirket olması, şirketin yabancı para (YP) nakdi varlıklarının TL karşılığının 15 milyon liranın üzerinde olması ve şirketin YP nakdi varlıkların TL karşılığının aktif toplamından veya son 1 yıllık net satış hasılatından büyük olanının yüzde 10'unu aşması... Herhangi bir şirketin karar kapsamına girebilmesi söz konusu 3 şartın hepsinin birden sağlanması gerekmektedir" denildi.

Cuma günü piyasa kapanışı sonrası duyurulan yeni karar sonrası, hisseleri Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerden bugün açıklamalar gelmeye başladı:

İttifak Holding: Şirketimizin en güncel finansal tablolaında mevcut banka mevduatlarının tamamı TL cinsinden olduğu için, BDDK' nın 24.06.2022 tarihli, yabancı para nakdi varlıklarının TL karşılığı 15 Milyon TL'yi aşan şirketlere dönük TL cinsinden kredi kullanımını kısıtlayıcı kararının, Şirketimizin faaliyetleri ve finansal tabloları üzerinde herhangi bir etkisi olmayacağı öngörülmektedir.

BİM: Şirket özelimizde YP nakdi varlıkları, düzenlemede yer alan kriterlerden biri olan “son 1 yıllık net satış hasılatının yüzde 10’u” seviyesinin oldukça altındadır. Bu nedenle düzenlemenin getirdiği sınırlamalar şirketimizi doğrudan etkilememektedir. Ayrıca, bugüne kadar genel olarak kredi kullanmayan bir şirket olarak faaliyetlerimizi sürdürdük; bu durumun devamı muhtemeldir.

İmaş Makina: BDDK'nın 24.06.2022 tarihli TL kredi kullanımını kısıtlayıcı kararının Şirketimizin faaliyetleri ve finansal tabloları üzerinde herhangi bir etkisi olmayacağı öngörülmektedir.

Selva Gıda: BDDK'nın 24.06.2022 tarihli TL kredi kullanımını kısıtlayıcı kararının Şirketimizin faaliyetleri ve finansal tabloları üzerinde herhangi bir etkisi olmayacağı öngörülmektedir.

Uşak Seramik: BDDK' nın 24.06.2022 tarih ve 10250 sayılı kararının şirketimizin TL kredi kullanımlarını, nakit akışını ve üretim faaliyetleri üzerinde etkisi olmayacağı öngörülmektedir.

Adesa Gayrimenkul: Şirketimizin en güncel finansal tablolarında mevcut banka mevduatlarının tamamı TL cinsinden olduğu için, BDDK' nın 24.06.2022 tarihli, yabancı para nakdi varlıklarının TL karşılığı 15 Milyon TL'yi aşan şirketlere dönük TL cinsinden kredi kullanımını kısıtlayıcı kararının, şirketimizin faaliyetleri ve finansal tabloları üzerinde herhangi bir etkisi olmayacağı öngörülmektedir.

Karsan: Operasyonlarımıza engel bir durum şu an bulunmamaktadır. Üç madde aynı anda bizim için geçerli değil. Özellikle aktif büyüklüğün yüzde 10 kısmı birçok şirketi dışaıda bırakabilir.

Bu durumda olsaydık aşağıdaki şekilde ilerlerleyecektik:

1- Önden tedarikçi avans ödemesi ve tedarikçilerden ekstra indirim alma ve maliyet düşürme

2- Kur korumalı mevduat - kısa vade için

3- Eurobond - orta ve uzun vade

Uşak Seramik: BDDK' nın 24.06.2022 tarih ve 10250 sayılı kararının şirketimizin TL kredi kullanımlarını, nakit akışını ve üretim faaliyetleri üzerinde etkisi olmayacağı öngörülmektedir.

ATP Ticari Bilgisayar: Şirketimizin güncel finansal tablolarında yer alan yabancı para nakdi varlıklarının (altın dahil, efektif döviz ile bankalardaki YP mevduatın) TL karşılığının yurt dışı bağlı ortaklığımızın konsolidasyon etkisi ile 15 milyon TL'nin üzerinde olmakla birlikte, Şirketimizin mevcut nakit pozisyonunun güçlü oluşu ve bütçelediği faaliyet performansını gerçekleştirerek ihtiyaç duyduğu nakde işletme faaliyetlerinden elde edebildiği için; BDDK'nın 24.06.2022 tarihli TL kredi kullanımını kısıtlayıcı kararının Şirketimizin faaliyetleri ve finansal tabloları üzerinde herhangi bir etkisi olmayacağı öngörülmektedir.

Turk İlaç: Şirketimizin en güncel finansal tablolarında mevcut banka mevduatlarının tamamı TL cinsinden olduğu için, BDDK'nın 24.06.2022 tarihli yabancı para nakdi varlıklarının TL karşılığı 15 Milyon TL'yi aşan şirketlere dönük TL cinsinden kredi kullnımını kısıtlayıcı kararının, Şirketimizin faaliyetleri ve finansal tabloları üzerinde herhangi bir etkisi olmayacağı öngörülmektedir.

MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan BDDK kararına destek

 

BDDK kararından etkilenmeyecek 5 şirket

 

BDDK'nın kararı borsaya nasıl yansıyacak?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum27 Haziran 2022 16:12

    Dövizi yükselten en önemli sebep sanayici esnaf ticaret hanelerdir kimse boşu boşuna halkı memuru işçiyi suçlaması onlar çarka en son girip en son çıkanlardır ve hep zarar ederler bu işten sanayici gidip parasını dövize bağlıyor kredi çekip döviz alıyor çekini senedin kırdırıp döviz alıyor kendi çekini yazıp yazıp faktorinkçilere kırdırıp döviz alıyor işte sorumlu size devlet ben size 100 1500 milyar kredi açtım deyince gözlerinde dolar işareti beliriyor bunlarda o sebeple kredi biterse finansman zorlaşırsa dolar tepe taklak olur gidin faktorinkçilerdeki tüm çekleri senetleri derdest edin bu çek sahiplerini çağırın bakalım ne almış ne hizmet alışta bu çeki senedi vermiş Bi kontrol edin bakalım

  • vedat27 Haziran 2022 16:11

    isfin yandı.

  • kaportacı salim usta sanayiden27 Haziran 2022 15:50

    auhuhauhauhauhauhiçbiri bize bi şe olmaz diyoda o zaman neden böle bi şe yapıldı hahuhauhauhauhauhuh