E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa seçimlerden nasıl etkilenecek---

Borsa seçimlerden nasıl etkilenecek

Borsa seçimlerden nasıl etkilenecek
09 Mart 2023 - 07:29 borsagundem.com

Yeni yılda hareketli başlayan piyasalar, yatırımcıya bu yıl umduğunu vermedi. Yaklaşan seçimle birlikte seçimin borsa üzerinde nasıl etki bırakacağı merak edilen konular arasında.

Piyasalarda gündem olası seçim senaryolarında. Yükselişe mi geçecek? Düşüş mü yaşayacak. Yoksa durgunlaşan bir borsaya mı tanıklık edeceğiz? Yabancı yatırımcının tutumu ne olur? 

Konuyla ilgili Ufuk Korcan'ın Dünya'da yer alan haberi şu şekilde:
Geçen yıl yüzde 200’e yakın yükselen Borsa İstanbul’da yatırımcılar yılbaşından bu yana umduğunu bulamadı. Endekste deprem felaketine kadar iki kez yüzde 20’ye yakın düşüş oldu. Ardından deprem felaketi yaşandı ve bir dizi önlemle ‘ek talep’ yaratıldı.

Son günlerde de Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayının belirlenmesine yönelik yaşananlar siyaseti yeniden gündemin ilk sırasına taşıdı. Seçimler tersi bir gelişme olmazsa 14 Mayıs’ta yapılacak. Yani önümüzde iki ay gibi bir süre var. Bu süreçte seçimlerin sonucuna yönelik beklentiler borsada alınıp satılacak. Dolayısıyla hareketli seanslar sürecek.

İktidar değişmezse

Peki seçimlerden sonra hisse senedi piyasalarını ne bekliyor? Bu sorunun yanıtını seçim sonuçlarının ne şekilde olacağına yönelik ihtimallere göre bakalım. Mayısta göreve gelecek hükümetin atacağı adımlar, ekonomi politikaları piyasaların da seyrini belirleyecek. Mevcut yönetimin devamı durumunda ekonomi politikalarında bir değişiklik beklenmiyor.

Düşük faiz ortamı, bir süre daha yüksek enflasyon ve ‘kontrollü’ dolar kuru… Bu durumda tasarruflarını enflasyon karşısında korumak isteyenler için yine hisse senedi piyasası ön plana çıkabilir. Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının ne kadar süre ile devam edeceği de kritik öneme sahip. Çünkü kur riskini almak istemeyen çok sayıda tasarruf sahibi KKM’de duruyor.

Millet İttifakı kazanırsa…

Seçimleri Millet İttifakı’nın kazanması durumunda ise mevcut politikaların terk edileceği, KKM uygulamasına son verileceği açıklanmıştı. Enflasyonla mücadele kapsamında faiz artırımlarına gidilmesi borsa için ilk bakışta negatif etki olarak değerlendirilebilir.

Mevduat faizlerinin cazibesinin artması hisse senedinden bu tarafa bir kayışın önünü açacaktır. Ancak ekonomi politikalarındaki değişiklik tarihin en düşük seviyelerine inen yabancı payında yukarı yönlü harekete neden olacağı görüşü hakim. Yani faiz artışının yaratacağı satış baskısı artabilecek yabancı alımlarıyla dengelenebilir.

Seçimlere kadar olan süreçte Türkiye’den çıkmış bazı yabancıların eskisi kadar olmasa da portföylerine bir miktar Türk hissesi koyabilir. Kısaca 2 aylık süreçte Türkiye Varlık Fonu’nun, devlet katkılı BES fonlarının ve yabancı yatırımcıların kararları yön üzerinde belirleyici olacak. Bu bahsettiğimiz ihtimaller seçimlerin hemen ardından olabilecek gelişmeler. Orta vadede durum çok farklı olabilir.

Endekste kritik seviyeler

Endeksin kısa vadeli teknik görünümüne bakarsak, BIST 100 Endeksi’nin haftalık bazdaki grafikte 5 bin 305 puan seviyesinin üzerine çıkması olumlu. Bu durum, 2 Ocak 2023 haftasında başlayan düşüş trendinin üzerine çıkılması anlamı taşıyor. Ancak bu düşüş trendinin kırılmasının teyidi 55 bin 590- 5 bin 720 puan bandının kırılmasıyla alınabilir.

Bu bölgenin altında gerçekleşmesi muhtemel yükselişleri tepki alımı şeklinde yorumlamakta fayda var. Olumlu senaryoda bu bölgenin hacimli kırılması endekste yukarı ivmeyi artırabilecek öneme sahip. Olası geri çekilmelerde ise yine 5 bin 300 puan seviyesine dikkat etmekte fayda var. Çünkü bu noktanın altına inilmesi ve altında kapanış yapılması endekste ilk aşamada 4 bin 960 puan seviyesine kadar gerileme riskini ortaya çıkarabilir.

New York borsası karışık seyirle kapandı

 

Asya borsaları BOJ toplantısı öncesi karıştı

 

Avrupa borsaları Fransa hariç yükseldi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • sıfır09 Mart 2023 09:12

    2.tura kalacağı kesin benim için+kılıçdaroğlunun erdoğana seçim kazanma ihtimali sıfırdır.ekonomi berbat yönetildi çok başarısız olundu.

  • Ekonomist vural.09 Mart 2023 08:58

    Her seÿ güzel olacak.Geliyor gelmekte olan.

  • Emre09 Mart 2023 08:52

    Yıllarca faiz artınca 'en yüksek faizi veriyoruz, faiz yükseltmekle iş yürümüyo' diye yaygara kopardılar, faiz müslümanı yandaşlarını ortaya çıkardılar. Şimdi de faizi yükselteceğiz diyorlar komedi gibi. Tabi karşılarında adam gibi bi iktidar olmadığı için kimse suratlarına vurmuyor ondan bu kadar rahatlar. Faiz yükselteceğiz enflasyonu düşüreceğiz söyle koyunlar yatsın. Öyle olsaydı yıllardır neden gürültü çıkardınız faiz artarken