E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa rallisinde yeni tehditler---

Borsa rallisinde yeni tehditler

Borsa rallisinde yeni tehditler
09 Şubat 2021 - 13:15 borsagundem.com

Büyük reflasyon ticareti hisselerdeki ralliye yani tehditler getirdi.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Uzun bir süredir ilk kez Wall Street’te hisselerin tahvil piyasalarındaki reflasyon sinyallerinden ne zaman etki görmeye başlayacağı konuşuluyor. Petroldeki ralli ve ABD’de daha fazla teşvik beklentisi nedeniyle, piyasa temelli enflasyon beklentileri, 2013 yılından bu yana en yüksek seviyede. 

Şimdilik yatırımcılar rekor seviyelerdeki hisselerden memnun ve pandeminin ardından gelecek toparlanmanın bilançoları yükseltmesi bekleniyor. Ancak nominal tahvillerde son dönemde görülen satış dalgası, yatırımcılara daha hızlı ekonomik büyümenin, daha yüksek borçlanma maliyetleri getireceğini hatırlatıyor.

Jefferies Group ve Goldman Sachs gibi devlerin stratejistleri şimdiden dikkatlerini, tahviller ve riskli varlıklar arasındaki tehlikeli ilişkide bir sonraki sahneye yöneltti. 

SEI Investment Co.’nun Baş Piyasa Stratejisti Jim Solloway, “piyasalar bu gelişmeleri fiyatlarken, ‘uzun vadeli’ büyüme ve pahalı yüksek karlı hisseler muhtemelen baskı görecek” dedi. Cuma günü yayınlanan istihdam raporu da hayal kırıklığı yarattı ve ABD Başkanı Joe Biden’ın teşvik paketinde ısrarcı olacağının sinyallerini verdi.

Bloomberg’in haberine göre, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, pazar günü reflasyon tartışmalarını körükleyerek, ABD’nin yeterli mali destekle 2022 yılında tam istihdama geri dönebileceğini söyledi. Tüm bunlar pazartesi günü tüm dünyada tahvil getirilerini yükseltti ancak etkileri New York’a daha geç ulaştı. S&P 500 endeksi, %0,7 yükselerek, yeni bir rekor seviyeye ulaştı. 

UBS Group analistleri, 10 yıllık hazine tahvilinin getirisinde %2’lik seviyeyi, hisseler için zorluğun başlayacağı sınır olarak belirledi. Özellikle de ABD Merkez Bankası (FED) tahvil alımlarına devam ederken, mevcut %1,17 seviyesindeki getirilerden, bu sınıra uzun bir yol var.

Yine de yükselen tahvil getirilerinin, hisse dağılımlarına darbe indireceğinden endişe duymak için nedenler var.

Şimdi S&P 500’de yer alan hisselerin %60’ından fazlası, 10 yıllık hazine tahvilinden daha yüksek getiri sağlıyor. Ancak Bank of America stratejistlerine göre, tahvil getirisi yıl sonunda %1,75’e yükseldiği takdirde, bu oran %44’e düşecek.

Hisselerin çekiciliğinin bir başka nedeni de S&P 500’ün kazanç getirileri ve 10 yıllık tahvillerin getirileri arasındaki fark. Bu fark 2018 yılından bu yana en düşük seviyede bulunsa da, %2’yle uzun süreli ortalamanın oldukça üzerinde.

Temettü ödemelerini destekleyen bilançolar, yükselen tahvil getirilerinin yaratacağı düşüş karşısında ağır basabilir. Dördüncü çeyrekte bilanço açıklaması yapan şirketlerin %81’i, Jefferies’e göre beklentileri aştı. Jefferies Stratejisti Sean Darby liderliğindeki stratejistler, “bilançolar hızlı bir şekilde revize edilirse, yüksek getiriler daha düşük hisse fiyatları anlamına gelmez” dedi.

Göz önünde bulundurulması gereken bir başka baskı noktası da, enflasyona göre düzenlenmiş faiz oranları. Faiz oranlarının düşük olması, pandeminin başından bu yana hisselerin, resesyon sürecinde yükseliş göstermesine neden oldu. Ancak reel oranların hareketsiz kalmış olması hisse yatırımcıları için iyi haber. 

Goldman Sachs stratejistlerine göre, S&P 500 ve enflasyon tahminleri arasındaki bağ, 2012’den bu yana istikrarlı bir şekilde pozitif. Goldman Sachs’ın Ryan Hammond liderliğindeki stratejistleri, pazar günü yazdıkları notta, “iyiye giden büyüme beklentileri genellikle daha yüksek enflasyonla, yükselen gelir beklentileriyle ve toparlanan yatırımcı algısıyla ilişkilendirilir” dedi.

Ekonomiye yönelik beklentilerin yükselmesi genellikle bankalar ve tüketim malları gibi ekonominin durumuna karşı hassas olan sektörleri yükseltir. Değer hisseleri adı verilen bu hisseler, JPMorgan Chase stratejistlerine göre, özellikle finans ve telekom sektörlerinde yükseliş görecek. Faiz oranları yükseldiğinde yatırımcılar aynı zamanda bu döngüsel hisselerin vaat ettiği kısa vadeli getirileri de tercih ediyor. Ancak mega sermayeli hisseler mücadeleci bir ruhla devam ediyor. Nasdaq 100 bir kez daha Russell 3000’i az bir farkla geride bıraktı.

Teknoloji hisseleri, oranlar yükseldiğinde düşük performans gösteren büyüme hisseleri arasında gösterilse de, Goldman stratejistleri bu dönemde teknoloji hisselerinin bir istisna yaratabileceğini düşünüyor. Stratejistlerden yapılan açıklamada, “bu şirketlerin uzun vadeli ve kendine has büyüme profilleri, faiz oranlarındaki değişimlerin getirilere yön veren ana unsur olma ihtimalinin düşük olduğunu gösteriyor” dendi.

Sosyal medya hisseleri topyekûn saldırı altında

 

Borsa balonu ne zaman patlayacak?

 

Bitcoin fiyatı 300 bin TL sınırını aştı!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ferdi10 Şubat 2021 16:38

    Tetit normal 50 hisesedi dışında sanki başka şirket yok kadrosu deyismeli merkez Bankası eski hali olur borsa

  • Metin09 Şubat 2021 13:34

    Telekom sektöründe seçici olmak lazım. TTKom,Kron,Alcatel,Netaş vb iyi incelemek lazım. Evden çıkamadığımız günlerde iletişim daha da önem kazanıyor.YTD

  • fuat09 Şubat 2021 13:32

    gunlerdir , borsa balonu , borsa yeni tehlike , borsa bitti gitti , bu iyiye isaret :)) demekki hala yolu var , ne zaman burda borsa ucacak kacacak laflari dolasmaya basladimi satin  (6)