E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa rallisi sona ererken hangi strateji izlenmeli?---

Borsa rallisi sona ererken hangi strateji izlenmeli?

Borsa rallisi sona ererken hangi strateji izlenmeli?
25 Mayıs 2021 - 10:34 borsagundem.com

Dipten alma stratejisi getiri sağlayabilecek bir yatırım olabilir. Ancak bunun için piyasaların düşüş trendinden dönmesi gerekiyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hisse yatırımcıları bu ayın ilk günlerinde ABD hisse endeksleri düşüş gösterdiğinde ve beraberinde favori hisseleri de dibe çektiğinde acı gerçeği gördü. Düşen hisseler arasında geçtiğimiz yılın liderleri Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Alphabet (Google), Walt Disney, Intel ve Tesla da vardı. Üç gün süren satış dalgası hisselerin kurşun geçirmez olmadığının bir hatırlatıcısı oldu.

Bu dönemde katalizörlerden bir tanesi de ABD’de enflasyonun 13 yılın zirvesine çıkmasıydı. Kurumsal yatırımcılar enflasyon haberlerini endişeyle karşıladı ve satış dalgası başladı. Hisseler 14 Mayıs’ta sona eren haftanın son iki seansında yeniden yükseliş gösterdi ve daha önce kaydedilen kayıpların büyük bir bölümü telafi edildi. Bu noktada yatırımcıların temel hedefinin riskleri düşürmek ya da sınırlamak olduğunu hatırlamak gerekiyor.

İkinci hedef ise kar elde etmek. Ayın başlangıcındaki satış dalgası ve istikrarsız bir piyasanın ardından, yatırımcıların piyasalardaki hareketlere uygun bir şekilde portföyleriniz düzenlemesi için 5 yol bulunuyor. Öncelikle endeksler hareket ortalamalarının altında düştüğünde yatırımcıların harekete geçmesi gerekiyor. Özellikle de 50, 100 ve 200 günlük ortalamalar oldukça önemli.

Örneğin endeksler düşüş göstermeye başladığında, S&P 500 50 günlük hareket ortalamasının altına düşmedi. Düştüğü takdirde ise bu oldukça güçlü bir ‘sat sinyali’ olacak. Şimdi boğa piyasası taraftarlarının kontrolü ellerinde tutabilmesi için S&P 500’ün 4,125 seviyesinin üzerinde kalması gerekiyor. Önde gelen endeksler 50 günlük, 100 günlük ya da 200 günlük hareket ortalamalarının altında indiğinde yatırımcılar pozisyonlarından bazılarını sınırlamak isteyebilirler.

İkinci strateji ise yatırım planına bağlı kalmak. Henüz bir yatırım stratejisi olmayan yatırımcıların ise acilen yatırım planı geliştirmesi gerekiyor. Elinizde olan varlıkları değerlendirin, toparlanma şansı düşük olan ve zarar ettiren hisselerden çıkış yapın ve portföyünüzü çeşitlendirdiğinizden emin olun. Yatırımcıların duygular değil, veriler üzerine bir yatırım stratejisi oluşturması gerekiyor.

Bir planı olmayan yatırımcılar ise korkuyla yaşamaya ve piyasalar düştüğünde satış dalgasına katılmaya ya da piyasalar yükseldiğinde panik alımı yapmaya oldukça meyilli. Duygularla yatırım yapmak ise zarar ettiriyor. Yatırım planının önemli olmasının bir başka nedeni ise en kötü senaryoda bile hazırlı olma fırsatı sunması. Yatırım planı tıpkı bir sigorta poliçesi gibidir ve her yıl en az bir kez gözden geçirilmelidir.

Üçüncüsü, endeks fonlarda dolar maliyeti ortalaması stratejisi. Financial News’in haberine göre, uzun vadeli yatırımcılar her ay düşük maliyetli bir endeks fonuna belirli bir miktar para yatırabilir ve yatırdığı paranın dolar bazında maliyetinin ortalamasını izleyebilir. Böylelikle yatırımcılar piyasalar düştüğünde düşük fiyattan, yükseldiğinde ise yüksek fiyattan alım yapar ve maliyet ortalamasını dengeleyebilir.

Dördüncü strateji ise çeşitlendirme. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, yatırımcılar için üç önemli kural var: Zarar ettirenleri satın, riskleri düşürün ve yatırımlarınızı çeşitlendirin. Çeşitlendirme tüm yumurtalarınızı aynı sepetin içine koymamanız gerektiği anlamına geliyor. Portföylerin temeli hisseler ve tahvillerden oluşurken, bir kısmı da alternatif yatırımlara yönelebilir. Aynı zamanda acil durumlar için ya da piyasalarda düşüş görüldüğünde alım yapabilmek için bir miktar nakit bulundurmak da önemli.

Yatırım stratejisinde çeşitlendirmeye öncelik veren yatırımcılar piyasalarda geri çekilme dönemlerinde, hatta ayı piyasası süreçlerinde bile ayakta kalabilir.

Son olarak, büyük düşüşlerde alım yapın. Borsa rallisini kaçıran yatırımcılar, daha ucuza hisse alımı yapabilmek için endekslerde büyük düşüşler bekliyor. Ancak şimdi piyasalar tüm zamanların en yüksek seviyelerine yakın seyrediyor. Dipten alım yaparak piyasaların zamanlamasını tahmin edebilmek kolay değil. Ancak bu stratejiyi izleyen yatırımcıların düşüş devam ederken alım yapmaması gerekiyor.

Piyasalarda düşüşün sona erdiğinin işaretleri geldiğinde ise piyasalar bir süre yatay seyrediyor. Yakın zamanda görülen satış dalgası üç günlük bir süreç miydi yoksa önümüzde daha kötü günler mi var? Uzman yatırımcılar yükselen volatilitede günlük ya da haftalık karlar elde etmeyi hedefliyor.

Ancak birçok yatırımcı nakit miktarını yükselterek risklerden kaçınıyor. İçinde bulunduğumuz boğa piyasası ise birçok güçlü hissede düşüş görülürken, yavaşlama sinyalleri veriyor. Genellikle piyasalarda bir ya da iki günlük satış dalgaları dipten alım yapan yatırımcılar için oldukça olumlu oluyor. Ancak bu aynı zamanda oldukça tehlikeli. Bunun nedeni ise piyasaların düşüşe devam etme ihtimali. Tam da bu noktada çeşitlendirilmiş bir portföy ve nakit, yatırımcılara koruma sağlıyor.

Risk iştahı baskı altında kalmaya devam edebilir

 

Küresel piyasalarda hareketlenme

 

Bitcoin yeniden yükselişe geçti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)