E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa rallilerinde erken davranmak ne kadar doğru?---

Borsa rallilerinde erken davranmak ne kadar doğru?

Borsa rallilerinde erken davranmak ne kadar doğru?
17 Ağustos 2022 - 11:21 borsagundem.com

Piyasaların dip noktasını görmek için yatırımlarda erken davranmak doğru bir strateji olmayabilir. FOMO algısının aksine yatırım için geç davranmak RBA’den Dan Suzuki’nin araştırmasına göre daha fazla kazandırıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geride kalma korkusu (FOMO) küresel borsaların Haziran ayı diplerinden yükselmesine yardım ediyor olabilir. Ancak MarketWatch’un haberine göre, yatırım danışmanlığı firması Richard Bernstein’ın (RBA) Yatırım Birimi Başkan Yardımcısı Dan Suzuki piyasa dibini kaçırma endişelerine dayanan yatırımcı hamlelerinin genellikle yersiz olduğunu belirtiyor.

Suzuki, “Birçok yatırımcı ‘dipte piyasada kalabilmek için’ erken satın almakta ısrar ediyor. Ancak tarihsel veriler geç hareket etmenin erken davranmaktan daha iyi olduğunu gösteriyor” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre S&P 500 Endeksi 16 Haziran tarihinden bu yana %17’nin üzerinde yükseldi. Endeks 3 ocak tarihli zirvesinin %10 aşağısında işlem görüyor. 4 haftadır yükselişte olan S&P 500 Salı gününü de Nisan ayından bu yana en yüksek seviyesinde bitirdi. Bu süreçte teknoloji hisselerinin ağırlıkta olduğu Nasdaq Endeksi de ayı piyasası bölgesinden kurtuldu. Dow Jones Endeksi yatırımcılarının kayıpları %7’nin aşağısına geriledi. ABD borsalarında bu yükseliş FOMO yatırımcılarını cezbediyor gibi görünüyor.

UBS Küresel Servet Danışmanlığı Amerika Varlık Tahsisi Birimi Başkanı Jason Draho konuyla ilgili hafta içerisinde yayınladığı bir yatırımcı notunda, “Yatırımcı duyarlılığı Haziran ve Temmuz aylarındaki gibi çok zayıf olmaktan çıktı. Bu dönemde yatırımcı konumlandırması da hafifti. Şimdiyse FOMO ve Goldilocks senaryosundan bahsetmek mümkün. Yatırımcıların son derece belirsiz olan piyasa ortamında daha iyimser hale gelmesi piyasaları olumsuz haberlere karşı daha savunmasız yapıyor” uyarısında bulundu.

Haziran ayında ayı piyasasının dibinin gerçekleşip gerçekleşmediğini sadece zaman gösterebilir. Ancak RBA’dan Suzuki geçmiş ayı piyasalarını analiz ederek piyasalar tamamen dipteyken satın almanın birçok yatırımcının düşündüğü kadar önemli olmadığını buldu. Suzuki araştırmasını şöyle açılıyor:

“Her piyasa dibinden 6 ay öncesini ve 12 ay sonrasını kapsayan 18 aylık dönemin getirilerini analiz ettik. Daha sonra, tüm dönem boyunca %100 portföy dağılımıyla hisse senedine sahip olan varsayımsal bir yatırımcının getirileriyle piyasa dibinden altı ay sonrasına kadar %100 nakit tutan, daha sonra %100 hisse senetlerine kayan varsayımsal bir yatırımcının getirilerini karşılaştırdık.”

Söz konusu araştırmaya göre, 1932 ile 2020 arasındaki 14 ayı piyasası dibinde piyasaya altı ay sonra girenler 9 örnekte (2009, 2002, 1987, 1974, 1970, 1966, 1962, 1957 ve 1932) altı ay önce piyasada olanlardan daha yüksek getiri sağlıyor. Piyasaya girmek için erken davrananlarsa bu süreçte sadece 5 ayı piyasasında (2020, 1990,1982,1949 ve 1942) daha yüksek performans sağlıyor.

Suzuki piyasaya geç girenlerin sadece aşağı yönlü potansiyeli büyük ölçüde azaltarak getirilerini iyileştirmekle kalmadığını söyledi. Borsa uzmanına göre bu yaklaşım aynı zamanda temel piyasa verileri değerlendirmek için ek bir zaman sağlıyor. Suzuki finansal temellere bağlı olmayan beklentilerin “sadece tahmin” olduğuna dikkat çekti.

Borsa uzmanı güncel piyasa öngörüsünde ise ABD Merkez Bankası’nın (FED) sıkı para politikasına dikkat çekerek, “FED’in halihazırda yavaşlayan bilanço artışlarına rağmen sıkılaştırmaya devam etme olasılığının yüksek olduğu göz önüne alındığında, bugün özkaynak yatırımlarını önemli ölçüde artırmak için erken görünüyor” dedi.

Piyasalarda toparlanma eğilimi öne çıkıyor

 

Piyasalar Fed'in toplantı tutanaklarına odaklandı

 

JPMorgan’dan boğa tahmini: Ralli devam edecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)