E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul'dan vade sonu uyarısı---

Borsa İstanbul'dan vade sonu uyarısı

Borsa İstanbul'dan vade sonu uyarısı
30 Eylül 2022 - 10:35 borsagundem.com

Borsa İstanbul, son işlem günü ve eylül vade sonuna dair KAP duyurusunda bulundu.

Son iki haftada yüzde 38 düşen bankacılık hisseleri, vadeli piyasada yüksek açık pozisyonlara neden olmuş ve aracı kurumların finansal istikrarını tehdit edebilecek noktaya ulaşmıştı.

Dün Takasbank'ın 3 hissenin teminata alındığını açıklamasının ardından bugün Borsa İstanbul son işlem günü ve vade sonu olması nedeniyle uyarılarda bulundu.

VİOP'ta işlem gören sözleşmelerin gün sonunda itfa olacağını belirten BİST, sözleşmelerdeki açık pozisyonların aşağıdaki tabloda belirtilen yöntem ile uzlaştırılacağını ve kapatılacağını duyurdu.

Sözleşme Listesi Uzlaşma Şekli
USD/TL Vadeli İşlem Nakdi uzlaşma
EUR/TL Vadeli İşlem Nakdi uzlaşma
EUR/USD Vadeli İşlem Nakdi uzlaşma
RUB/TL Vadeli İşlem Nakdi uzlaşma
CNH/TL Vadeli İşlem Nakdi uzlaşma
GBP/USD Vadeli İşlem Nakdi uzlaşma
Aylık Baz Yük Elektrik Vadeli İşlem Nakdi uzlaşma
1 Aylık TLREF Vadeli İşlem Nakdi uzlaşma
USD/TL Vadeli İşlem Fiziki teslimat
Pay Vadeli İşlem Fiziki teslimat
Devlet İç Borçlanma Senedi Vadeli İşlem Fiziki teslimat
------- -------
USD/TL Opsiyon Nakdi uzlaşma
USD/TL Opsiyon  Fiziki teslimat
Pay Opsiyon Fiziki teslimat

Nakdi uzlaşmalı vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinde kar ve zararların otomatik olarak hesaplara yansıtılacağını belirten Borsa İstanbul'un KAP duyurusu şöyle:

"Fiziki teslimatlı vadeli işlem sözleşmelerinde açık pozisyonlar, ilgili dayanak varlıkta borç/alacak kayıtları oluşturularak kapatılacaktır.

Fiziki teslimatlı opsiyon sözleşmelerinde karda olan opsiyonlar otomatik kullanıma konu olacak olup; hak kullanımı istenmeyen karda opsiyonlar veya hak kullanımı istenen başabaşta ve zararda opsiyonlar için talimat verilmesi gerekmektedir. Kullanıma konu olan fiziki teslimatlı opsiyon sözleşmelerinde açık pozisyonlar, ilgili dayanak varlıkta borç/alacak kayıtları oluşturularak kapatılacaktır.

Yeni açılacak standart vade ayına sahip sözleşmeler 3 Ekim Pazartesi günü işlem görmeye başlayacaktır. İşleme kapatılacak ve yeni işleme açılacak tüm vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerine ilişkin detaylı bilgiye https://www.borsaistanbul.com/tr/sayfa/310/veriler-vadeli-islem-ve-opsiyon-piyasasi ve http://connect.borsaistanbul.com sayfalarındaki 3 Ekim 2022 tarihli Mevcut Sözleşmeler ve Sözleşme Değişiklik Dosyası adlı raporlardan erişilebilecektir."

Takasbank 3 hissenin teminata alındığını açıkladı

 

Borsadaki çalkantının faturası 2 milyar lira

 

Borsadaki krize çözüm bulundu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)