E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul'da yükseliş sürecek mi?---

Borsa İstanbul'da yükseliş sürecek mi?

Borsa İstanbul'da yükseliş sürecek mi?
13 Temmuz 2016 - 16:45 borsagundem.com

A1 Capital Menkul Değerler Direktörü Belgin Maviş, piyasalardaki yukarı yönlü hareketi değerlendirdi

A1 Capital Menkul Değerler Direktörü Belgin Maviş, alışların ardından bir düzeltme hareketi gelebileceğini, fakat piyasaların şu anda yukarı yönlü hareketlenmeleri değerlendirmeye devam edeceğini vurguladı.

Belgin Maviş Foreks'e yaptığı açıklamada, kötümserliğin yeterince satıldığı piyasalarda bu hafta, Brexit sonrasındaki o korku ve kaygıların yerini iyimserliğe bıraktığının bir kez daha görüldüğünü, ama asıl piyasayı tetikleyenin ise hiç kuşkusuz ABD’de açıklanan Tarım Dışı İstihdam rakamı olduğunu belirterek, "175 binlik beklentinin üzerinde gelen rakam ABD ekonomisindeki düzelme ve iyileşmenin devam
ettiği mesajını vermiş oldu" diye konuştu.

Maviş, aslında bunun, normal koşullarda Fed’in faiz artırabilme ihtimalini kuvvetlendirirken piyasaların ABD’de bilanço döneminin başlaması, Brexit ile ilgili kaygıların devam etmesi, İngiltere Merkez
Bankası Başkanı'ndan gelen açıklamalar ve Avrupa Birliği'nden gelen açıklamalara paralel olarak, iyimser tarafında kalmayı tercih ettiğini vurgulayarak, bu durumun hiç kuşkusuz Sterlin’de toparlanmayı
beraberinde getirirken, Dolarda aşağı ve borsalarda yukarı yönlü hareketi tetikleyen başlıca unsur olduğunu kaydetti.

Belgin Maviş, özellikle Altın fiyatlarında 1380 Dolar/Ons’lardan geri çekilmelerin devam etmesi, Petrol fiyatlarının 45-47 Dolar arasındaki hareketliliği ve fiyatlardaki düşüşün hız kesmesinin de yine bu durumda bir etken olarak gözüktüğünün altını çizerek, şu şekilde konuştu:

"Genel anlamda baktığımızda Borsa İstanbul’un da Bilanço dönemine gireceğini düşünecek olursak Özellikle Doların 2,90’ın altındaki sakin seyri, Endeksin önce 80.300 sonra da 81.300 seviyelerindeki dirençlerini kırması ve bunun üzerindeki seyrini kolaylaştıran bir unsur oldu. Bunun yanı sıra Temmuzun üçüncü haftasında gelmeye başlayacak şirket bilançoları ile birlikte Hisse bazlı hareketlenmeleri de beraberinde göreceğimiz bir süreç olacak.

Piyasalar, genel anlamda İngiltere’de ki kaygıları bir kenara bıraktılar. Brexit ve bunun sonrasındaki süreç, özellikle İngiltere’nin yeni başbakanının belirlenmiş olması ve belirsizlik durumunun ortamının kalkması, gözlerin İtalya’ya çevrilmesine neden oldu.

Uzunca bir süredir piyasalarda, İtalyan Bankalarının sıkıntılar yaşadığına dair haberlerden bahsediliyordu. Bu korkular ise özellikle geçtiğimiz hafta oldukça fazla tetiklendi.

Bunun domino etkisiyle Avrupa’daki tüm bankaları etkileyebileceğine dair kaygılar halihazırda devam etmekle birlikte, Avrupa’nın tahvil ve bonodaki kalbi olarak nitelendirilen İtalya’nın kurtarılabileceğine dair iyimserlikler de fiyatlanmaya devam etmekte.

Öte yandan Japonya’da Büyüme ve Enflasyon tahmininin düşürülmesi ve Japonya Başbakanı Abe’nin Ek Teşvik Planını bu ayın sonuna kadar yürürlüğe girebileceğini açıklaması, piyasalar üzerinde pozitif bir etki yarattı.

Bununla birlikte “Petrolde rekor seviyedeki stoklar petrol fiyatlarında istikrarı tehdit ediyor” şeklindeki açıklamalar yeniden gündemimize taşınırken, piyasalar bunu öncesinden oldukça fazla fiyatladığı için etkisi sınırlı kaldı."

Belgin Maviş, bu haftaya ve bu haftanın gündemine bakıldığında yarın itibariyle İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) toplantısının bulunduğunu ve faizlerde bir değişim beklenmediğini, fakat sonrasındaki gelişmelerin önem taşıyabileceğini söyledi.

Maviş, öte yandan piyasaların geneline bakıldığında bu alışların bir düzeltmesi gelip gelemeyeceği sorusunu şu şekilde yanıtladı:"Tabii ki, hiç kuşkusuz bir düzeltme hareketi gelebilir. Fakat
piyasalar şu an yukarı yönlü hareketlenmeleri değerlendirmeye devam edecektir.

Aşağı yönlü hareketlenmelerde 80.300 daha aşağıda ise 79.500-79.300 bandı kısa vadede desteklerimiz olurken, yukarı yönde 81.300-81.500 bandına doğru bir hareketlenme görebiliriz.

İyimser bir bakış açısıyla baktığımızda bunu görme ihtimalimiz var. Ancak olası gelebilecek satışlara karşıda dikkati elden bırakmamak gerektiğini düşünmekteyim.

Öte yandan baktığımızda bu haftanın veri açısından en önemli gününün Cuma günü olduğunu bir kez daha hatırlatalım. Cuma günü hem içeride hem dışarıda gelecek olan datalar önümüzdeki haftalara yön
verebilecek nitelikte. Özellikle Çin tarafında açıklanacak büyüme rakamı oldukça önemli. Beklenti %6, seviyesinde bulunurken, önceki büyüme rakamı %6,7 seviyesinde bulunuyordu.

Perşembe günü ise içeride takip edeceğimiz veriler, Cari Hesap, Sanayi Üretimi olmakla birlikte, ABD tarafında ise İşsizlik Sigortası Başvuruları ve İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları ve Çekirdek ÜFE verilerini takip ediyor olacağız. Bununla birlikte ABD tarafında yine Enflasyon dataları gelmeye devam edecek.

Temmuz ayında piyasalar, Fed’in faiz artıramama ihtimalinin iyimserliğini hali hazırda fiyatlamaya çalışsa da, gelecek olan bu datalar aylardır Enflasyon vurgusu yapan Fed’in elini kolaylaştıracak mı yoksa daha mı zora sokacak, bunu hep birlikte göreceğiz.

Yine ABD tarafında Kapasite Kullanımı, Sanayi Üretimi ve İmalattaki datalarda takibimizde olacak. Cuma günü itibariyle Borsa İstanbul’da olası gelebilecek realizasyonlarının Bankacılık sektörü ile başlayıp diğer sektörlere yayılabilme ihtimali olmakla birlikte, gelecek olan satışların alışlarla karşılanabilme ihtimali olduğunu da hatırlatalım."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)