E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul'da yeni rekor---

Borsa İstanbul'da yeni rekor

Borsa İstanbul'da yeni rekor
02 Aralık 2021 - 18:10 borsagundem.com

Küresel piyasalarda yön arayışı sürüyor. Borsa İstanbul'da pozitif ayrışma izleniyor. BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,22 oranında kazançla 1.880,06 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek kapanışını yaptı.

BORSAGUNDEM.COM

Powell’ın dün yaptığı değerlendirmeler ve salgın kaynaklı gelişmeler gündemin ön sıralarında yerini koruyor. Küresel piyasalarda Omikron varyantı, enflasyon ve para politikalarında normalleşmenin beklenenden hızlı gerçekleşeceği endişelerinin yanı sıra makroekonomik verilerin ardından karışık sinyaller algılanıyor. TCMB, kurlarda görülen sağlıksız fiyat oluşumu nedeniyle dün piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edildiğini duyurdu. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Lütfi Elvan’ın yerine bakan yardımcısı olan Nureddin Nebati getirilirken, yurt içinde kur cephesinde dalgalanma seyri yakından takip edildi. Yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yatırımcı toplantıları, yurt dışında da Euro Bölgesi'nde işsizlik oranı ve Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) takip edildi.

Fed Başkanı Powell’ın enflasyon ve varlık alım azaltımı konusundaki mesajlarının ardından satışların görüldüğü borsalarda dün toparlanma çabası etkili oldu. Yurt dışındaki toparlanmanın desteğine Merkez Bankası'nın kur müdahalesi ile döviz tarafında gerileme ve bankacılık hisselerindeki yükseliş rüzgarı eklenince BIST 100 Endeksi dün günü yüzde 2,64 oranında yükselişle 1.857,40 puandan tamamladı. Endeks güne yükselişle başlarken, günün ilk yarısında yükseliş seyrini güçlendirdi. Gün boyu yükselişle seyreden endeks rekor seviyeden kapanış yaptı. Asya piyasalarında karışık bir görünüm hâkim olurken, Avrupa borsaları düşüşle açıldı. Gün içinde yükselişlerin görüldüğü ABD borsaları akşam saatlerinde etkili olan satışlarla kazançlarını geri vererek günü düşüşlerle kapatırken, bugün karışık seyirle açıldı. 

Kavcıoğlu: Faiz indirimi için sınırlı alan kaldı

Usta isim Şeniz Yarcan’dan yerel ve küresel ‘bomba’ piyasa yorumları

BORSA İSTANBUL

Dün uluslararası kuruluşlar tarafından Türkiye'nin büyüme beklentilerinin yukarı yönlü revize edilmesi ile Borsa İstanbul'da rekorlar kırıldı. BIST 100 endeksi, dün yüzde 2,64 artarak 1.857,40 puanla tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirirken, tarihi zirvesini ise 1.857,83 puana taşıdı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'ye ilişkin büyüme beklentisini 2021 için yüzde 8,6'dan yüzde 9,8'e, 2022 için yüzde 3,3'ten yüzde 3,7'ye revize etti. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) de daha önce yüzde 8,4 olarak açıkladığı Türkiye'nin 2021 yılı büyüme tahminini yüzde 9'a yükseltti. OECD, Türkiye için gelecek yıla yönelik büyüme öngörüsünü de 0,2 puan artırarak yüzde 3,3'e revize etti.

Dün ayrıca döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 14 yılın ardından ilk kez piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale ederken, ayrıca Vadeli İşlemler ve Opsiyon Piyasası nezdinde de işlem yapmaya başladığını duyurdu. 

Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile görevden af talebi kabul edilen Lütfi Elvan'dan boşalan Hazine ve Maliye Bakanlığına Nureddin Nebati atandı.

Analistler, Kovid-19'a ilişkin haber akışının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olmaya devam edeceğini söyledi.

Bugün TCMB'nin yatırımcı toplantısında vereceği mesajların piyasaların odağında olacağını belirten analistler, yurt içinde ayrıca ihracat rakamları ile haftalık para ve banka istatistiklerinin, yurt dışında ise Euro Bölgesinde Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve ABD'de haftalık işsizlik başvurularının takip edileceğini bildirdi.

Teknik açıdan BİST 100 endeksi, 1.750 desteği üzerinde karşılanan geri çekilmelerin ardından kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki hareketini sürdürürken, dün 1.835 ara direnci yukarı yönlü aşıldı. Seans içi geri çekilmelerde 1.835 seviyesi ilk önemli destek noktası olacak. Bu seviye üzerinde alım eğiliminin etkisini sürdürmesi beklenirken, ilk önemli direnç konumunda bulunan 1.875 seviyesini aşma denemeleri ve sonrasında da 1.900 ve 2.000 seviyelerini test etme potansiyeli korunuyor. Endeksin bugün için 1.816 seviyesinin altına gelerek kapanış yapması halinde düzeltme sürecine girerek 1.725-1.760 aralığını hedefleyerek kar satışları gerçekleştirmesi olasılığı korunuyor. Negatif eğilimdeki momentum gibi kısa vadeli göstergelerin tekrar pozitife dönmesi geri çekilmeler yaşansa da endeksin yükselişine devam edeceğine işaret ederken, göstergelerdeki negatif uyumsuzluğun devam etmesi endekste kar satışları yaşanabileceğine de dikkat çekiyor. 

Piyasalarda bugün takip edilen verilerde ise öne çıkanlar 13.00'te Euro Bölgesi, ekim ayı ÜFE ve işsizlik oranı, 14.30'da Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri ve 16.30'da ABD, haftalık işsizlik başvuruları oldu.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,41 artışla 1.865,04 puandan başladı.

Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 7,64 puan ve yüzde 0,41 değer kazanarak 1.865,04 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

Bankacılık endeksi yüzde 0,37 ve holding endeksi yüzde 0,33 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,12 ile metal eşya, makina, en çok kaybettiren yüzde 0,86 ile orman, kağıt, basım oldu.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında gördüğü en yüksek seviye rekorunu 1.882,61 puana taşıdı.

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, 1.882,61 puan ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 1,05 ve 19,50 puan değer kazanarak 1.876,90 seviyesine çıktı. Toplam işlem hacmi 14,2 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Endeks, günün ilk yarısında en düşük 1.864,14, en yüksek ise 1.882,61 puan ile rekor seviyeyi gördü.

İlk yarıda bankacılık endeksi yüzde 0,83, holding endeksi yüzde 0,88 yükseldi. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 2,59 ile metal ana sanayi, en çok gerileyen ise yüzde 1,00 ile inşaat oldu.

Günün ilk yarısında mali endeks yüzde 1,13, hizmetler endeksi yüzde 0,16, teknoloji endeksi yüzde 1,55 ve sanayi endeksi yüzde 1,67 değer kazandı.

Önceki kapanışa göre günün ilk yarısında BIST 100 endeksine dahil hisselerden 79'u yükseldi, 18'i değer kaybetti. En çok işlem gören hisse senetleri Kardemir (D), Türk Hava Yolları, Garanti BBVA, Şişecam, Ereğli Demir Çelik, oldu.

BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,22 oranında değer kazancıyla 1.880,06 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek kapanışını yaptı.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi önceki kapanışa göre günü yüzde 1,22 oranında 22,66 puan yükselişle 1.880,06 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek kapanışını yaptı. Toplam işlem hacmi 29,2 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.

Bankacılık endeksi yüzde 1,05, holding endeksi yüzde 1,62 oranında değer kazandı. Tüm sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 2,58 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı , en fazla kaybettiren ise yüzde 0,83 ile inşaat oldu.

Önceki kapanışa göre mali endeks yüzde 1,41 , sanayi endeksi yüzde 1,46 , hizmetler endeksi yüzde 0,43  ve teknoloji endeksi yüzde 1,09  oranında değer kazandı.

BIST 30 endeksi, önceki kapanışa göre 22,77  puan ve yüzde 1,14  oranında yükselişle 2.019,90 puandan kapandı. BIST hisselerinin 320'si yükselirken, 100 'ü düştü. Kardemir D, Türk Hava Yolları, Garanti Bankası, Ereğli Demir Çelik ve Yapı Kredi Bankası en çok işlem gören hisse senetleri oldu. 

Turcas Petrol ve Escort Teknoloji sorusu

Yabancı kurumların favori hisseleri

KÜRESEL PİYASALAR

Yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınında Omikron varyantı ve bunun büyüme üzerindeki etkilerine dair endişeler piyasaların yönü üzerinde belirleyici olmaya devam ediyor.

Enflasyondaki yükselişin beklenenden uzun süreceğine dair görüş birliğinin bulunduğu bir ortamda ortaya çıkan yeni varyantın, para politikaları üzerindeki etkisinin ne olacağı konusunda ise belirsizlikler güçleniyor. Bu noktada önemli bir belirleyici olan makroekonomik verilerin karışık sinyaller vermesi de yatırımcı fiyatlamalarını zorlaştırıyor.

Uzmanlar, aşıların yeni varyant üzerindeki etkinliğinin net bir şekilde anlaşılması için zamana ihtiyaç duyulduğunu ve panik yapılmaması gerektiğini belirtirken, dün ABD'de ilk vakanın görülmesi ile risk algısı arttı.

Öte yandan dün ABD Temsilciler Meclisinin Finansal Hizmetler Komitesi üyelerinin sorularını yanıtlayan ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, enflasyonun 2022'nin ikinci yarısına kadar sürmesinin beklendiğini ve "geçici" olduğu değerlendirmesinden vazgeçilmesi gerektiğini yineledi. Kalıcı yüksek enflasyon riskinin açıkça arttığını belirten Powell, "Bence politikamız buna uyum sağladı, sağlamaya da devam edecek. Yaşadığımız bu yüksek enflasyonun kalıcı hale gelmemesi için araçlarımızı kullanacağız." dedi.

Fed'in Amerikan ekonomisindeki mevcut duruma ilişkin değerlendirmelerinin yer aldığı Bej Kitap raporunun dün yayımlanan kasım sayısında da enflasyona dair risklere işaret edildi. Raporda, ABD ekonomisinin ılımlı ile orta hızda büyüdüğü belirtilirken, şirketlerin fiyat artışları ve iş gücü sıkıntılarıyla mücadele ettiği, geniş kapsamlı girdi maliyetli artışlarının yaşandığı vurgulandı.

Makroekonomi veri tarafında ise dün ABD'de Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) imalat endeksi kasımda bir önceki aya göre 0,3 puan artışla 61,1'e çıktı. IHS Markit tarafından açıklanan kasım ayı imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi de (PMI) 59,1'den 58,3'e revize edildi. Ülkede özel sektör istihdamı ise kasımda 534 bin kişi artarak piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.

Bu gelişmelerle dün seyahat hisseleri öncülüğünde New York borsasında sert düşüş yaşandı. Dow Jones endeksi yüzde 1,34, S&P 500 endeksi yüzde 1,27 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,83 değer kaybetti.

Avrupa tarafında dün açıklanan verilere göre, Almanya'da perakende satışlar ekimde yüzde 1 artış beklentilerine karşın yüzde 0,3 geriledi. Ülkede kasım ayı imalat sanayi PMI da fabrika faaliyetlerindeki yavaşlamanın etkisiyle önceki aya göre 0,4 puan azalarak 57,4'e geriledi. Söz konusu veri İngiltere'de 58,1 ile genişlemeye devam etti, Euro Bölgesi'nde ise 58,4 ile beklentilerin altında kalsa da önceki aya kıyasla 0,1 puanlık sınırlı artış kaydetti. Verilerin ardından İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,55, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 2,47, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 2,39 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 2,16 değer kazandı. 

Asya tarafında Japonya'da dün Omikron varyantının ilk vakası görülmesinin ardından tedbirler artırılırken, Japonya Merkez Bankası (BoJ) yeni varyantın ekonomi ve finansal piyasalar üzerinde yarattığı risklere karşı temkinli hareket edeceklerini bildirdi.

Bu gelişmelerle kapanışa yakın Asya borsalarında karışık bir seyir izlendi. Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,4 değer kaybederken, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,1 yükseldi. Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise yatay seyretti.

Avrupa borsaları, güne satış ağırlıklı bir seyirle başladı. Açılışın ardından Stoxx Europe 600 gösterge endeksi 1,07 azalışla 465,8 puan, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 1,05 değer kaybıyla 15.308 puan oldu. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,73 azalışla 7.115 puanda, Fransa'da CAC 40 endeksi önceki kapanışın yüzde 1,06 altında 6.807 puanda ve İtalya'da MIB 30 endeksi de yüzde 1,08 düşüşle 26.089 puanda bulundu. 

ABD borsası, güne karışık seyirle başladı. Açılışta Dow Jones endeksi, 200 puanın üzerinde değer kazandı ve yüzde 0,59 artarak 34.223,31 puana yükseldi.S&P 500 endeksi yüzde 0,14 artışla 4.519,50 puana çıkarken, Nasdaq endeksi yüzde 0,23 azalışla 15.218,3 puana geriledi.

ABD'de ilk Omicron varyantı vakasına rastlanması sonrası dün günü düşüşle tamamlayan endeksler, bugün açılışta karışık bir seyir izledi.

Beyaz Saray, ülkede Omicron varyantının görülmesinin ardından seyahat kısıtlamalarını sıkılaştırdı.

Yeni varyant ve ekonomi üzerindeki olası etkilerine dair endişelerin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olmaya devam ettiği görülürken, enflasyona dair kaygıların arttığı bir ortamda para politikasının geleceğine ilişkin belirsizlikler de güçlendi.

Veri tarafında ise ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 27 Kasım ile biten haftada 222 bine çıkarak piyasa beklentilerinin altında yükseliş gösterdi. Bir önceki hafta son 52 yılın en düşük seviyesine gerileyen işsizlik maaşı başvurularının 240 bin seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyordu.

Analistler, işsizlik maaşı başvurularında geçen hafta yaşanan artışa rağmen verinin salgın öncesi ortalamasına yakın olduğunu ve iş gücü piyasasında devam eden toparlanmayı yansıttığını belirtti.

Borsalarda düşüşleri ralliye dönüştürecek 3 sinyal

Yeni yılda finansal başarı için yatırımcılar ne yapmalı?

PARA PİYASALARI

İstanbul serbest piyasada dolar 13,4740 liradan, euro 15,2650 liradan güne başladı.

Serbest piyasada 13,4720 liradan alınan dolar 13,4740 liradan satıldı. 15,2630 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 15,2650 lira olarak belirlendi.

Dolar/TL 13,88 seviyelerinden düşüşe geçerek günü yüzde 2,8'lik azalışla 13,3125'ten tamamladı. Dolar/TL, bugün bankalararası piyasanın açılışında ise 13,5160 seviyelerinde işlem gördü.

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 13,2970 lira, euronun satış fiyatı ise 15,0850 lira olmuştu.

Dün 95,6-96,2 dar bandında hareket eden dolar endeksi bugün 96'nın hemen altında yatay seyretti. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi de düşüşünü sürdürerek yüzde 1,4080 ile 1,5 ayın en düşük seviyesini görmesinin ardından yüzde 1,43 seviyelerinde dengelendi.

Euro/dolar paritesi dün yüzde 0,2'lik düşüşle 1,1311 seviyesinden kapanmasının ardından bugün yatay seyretti.

Dolar/TL, güne yükselişle başlamasının ardından 13,48 seviyelerinde işlem gördü.

Dün düşüş eğiliminde hareket eden dolar/TL, günü önceki kapanışın yüzde 2,8 altında 13,3125'ten tamamladı.

Dolar/TL, yeni güne yükselişle başlamasının ardından saat 10.30 itibarıyla önceki kapanış seviyesine göre yüzde 1,3 artışla 13,4800 seviyesinden işlem gördü. Euro/TL yüzde 1,46 değer kazanarak 15,2540'tan, sterlin/TL yüzde 1,32 yükselişle 17,8910'dan satıldı.

Dolar endeksi, şu sıralarda önceki kapanışa göre yatay seyirle 96,1 seviyesinde dengelenirken, euro/dolar paritesi ise yüzde 0,1 artışla 1,1320'den alıcı buldu.

Analistler, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın hafta başından bu yana yaptığı açıklamalarda kullandığı şahin tonun varlık fiyatlarında oynaklığı ve dolar talebini artırmayı sürdürdüğünü belirtti.

Dün, ABD Temsilciler Meclisinin Finansal Hizmetler Komitesi üyelerinin sorularını yanıtlayan Powell, yüksek enflasyonun 2022'nin ikinci yarısına kadar sürmesinin beklendiğini ve "geçici" olduğu değerlendirmesinden vazgeçilmesi gerektiğini yineledi.

Yurt içinde ise bugün Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile görevden af talebi kabul edilen Lütfi Elvan'dan boşalan Hazine ve Maliye Bakanlığına Nureddin Nebati atandı.

Öte yandan, dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edildiğini duyurmasının ardından bugün TCMB'den gelebilecek açıklamalar yatırımcıların odağında yer alıyor.

Bugün yurt içinde TCMB'nin yatırımcı toplantısı, ihracat rakamları ile haftalık para ve banka istatistiklerinin, yurt dışında ise Euro Bölgesi'nde işsizlik oranı ve Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ile ABD'de haftalık işsizlik başvurularının takip edileceğini kaydeden analistler, teknik açıdan dolar endeksinde 96,5 seviyesinin direnç, 95,7'nin destek konumunda olduğunu bildirdi.

Gün ortasında Borsa İstanbul Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarı'nda işlem gören gösterge kağıdı 20 Eylül 2023 vadeli tahvilin, bugün valörlü işlemlerinin saat 13.00 itibarıyla basit getirisi yüzde 20,05, bileşik getirisi yüzde 21,06 seviyelerinde bulundu.

Uluslararası piyasalarda saat 13.00 itibarıyla euro/dolar paritesi 1,1330, sterlin/dolar paritesi 1,3310 ve dolar/yen paritesi 113,0 düzeyinde seyretti.

İstanbul serbest piyasada dolar 13,4070 liradan, euro 15,2280 liradan satıldı. 

Gün sonunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), doların bugünkü efektif kurunu alışta 13,3974 lira, satışta 13,4510 lira olarak açıkladı. TCMB, önceki efektif kurunu alışta 13,3269 lira, satışta 13,3803 lira olarak belirlemişti.

Uluslararası piyasalarda, saat 18.00 itibarıyla euro/dolar paritesi 1,13368, sterlin/dolar paritesi 1,3314, dolar/yen paritesi de 112,96 düzeyinde seyretti. Serbest piyasada da dolar/TL 13,4727, euro/TL 15,3066 ve sterlin/TL 17,9731 seviyesinden işlem gördü.

Kurlarda volatilite sürüyor

EMTİA PİYASALARI

Emtia tarafında, Omikron endişeleri ile dün iki günlük düşüşüne son veren altının ons fiyatı yüzde 0,4'lük artışla 1.779 dolardan kapanmasının ardından, bugün yatay hareket ediyor.

Dün yüzde 1,7 azalışla 68,4 dolardan kapanan Brent petrolün varil fiyatı ise bugün 69,2 dolardan işlem gördü.

Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 69,81 dolardan işlem gördü.

Dün 72,87 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 68,87 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varili, bugün saat 09.10 itibarıyla kapanışa göre yüzde 1,36 artışla 69,81 dolardan işlem gördü. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 66,38 dolardan alıcı buldu.

Piyasalar, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun piyasa koşullarını değerlendirmek ve ocak ayı itibarıyla uygulanacak üretim kesintisi miktarını görüşmek üzere bugün bir araya geleceği toplantıya odaklandı.

Toplantıdan çıkacak kararda, ABD'nin başı çektiği büyük petrol tüketicisi ülkelerin ortak rezerv satışı hamlesinin yanı sıra petrol fiyatlarında sert düşüşe neden olan yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Omikron varyantına ilişkin gelişmelerin etkili olması bekleniyor.

Öte yandan, yeni varyanta ilişkin endişeler ve mevcut aşıların etkinliğine dair farklı açıklamalar fiyatların yükselişini kısıtlıyor.

Brent petrolde teknik olarak 70,20 ile 71 dolar aralığının direnç, 69,40 ile 68,89 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

Altının gram fiyatı, güne yükselişle başlamasının ardından 768 lira seviyesinde işlem gördü.

Dün dolar kurundaki düşüşe paralel değer kaybeden altının gram fiyatı, günü önceki kapanışın yüzde 0,9 altında 758,3 liradan tamamladı.

Altının gram fiyatı, yeni güne yükselişle başlamasının ardından saat 10.40 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 1,3 artışla 768,2 liradan işlem gördü. Çeyrek altın 1.262 lira, Cumhuriyet altını da 5.120 liradan satıldı.

Altının ons fiyatı, şu sıralarda önceki kapanışa göre yüzde 0,1 azalışla 1.776 dolardan alıcı buldu.

Analistler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında ortaya çıkan Omikron varyantının yarattığı belirsizlikler ve ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın hafta başından bu yana yaptığı şahin açıklamalarla altının ons fiyatı üzerindeki baskının devam ettiğini söyledi.

Bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yatırımcı toplantısı, ihracat rakamları ile haftalık para ve banka istatistiklerinin, yurt dışında ise Euro Bölgesi'nde işsizlik oranı ve Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ile ABD'de haftalık işsizlik başvurularının takip edileceğini aktaran analistler, teknik açıdan altının ons fiyatında 1.770 doların destek, 1.790 doların direnç konumunda olduğunu bildirdi.

Gün ortasında İstanbul Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 764,00 lira, Cumhuriyet altınının satış fiyatı ise 5.055,00 lira oldu.

Altının onsu uluslararası piyasalarda yüzde 0,2 azalışla 1.775,0 dolardan, Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise yüzde 2,4 artışla 70,0 dolardan işlem gördü.

Gün sonunda Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası'nda (KMKTP) en düşük 762 bin lira, en yüksek ise 769 bin 850 lirayı gören standart altının kilogram fiyatı, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,29 artışla 762 bin liradan tamamladı.

İstanbul Kapalıçarşı'da, bugün kapanışta çeyrek altın 1.240,00 lira, Cumhuriyet altını 5.076,00 liradan satılırken, 24 ayar külçe altının gram fiyatı ise dünkü kapanışa göre yüzde 0,37 yükselişle 767,00 liradan işlem gördü.

Altının onsu, uluslararası piyasalarda saat 18.00 itibarıyla 1.764  dolardan, Brent tipi ham petrolün varil fiyatı vadeli işlemlerde yüzde 0,90 oranında düşüşle 68,25 dolardan işlem gördü.

İvme kaybeden altın yatay seyrini sürdürüyor

VADELİ PİYASALAR

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) aralık vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, güne yükselişle başlamasının ardından 2.040 puanda dengelendi.

Aralık vadeli endeks kontratı, açılışta en yüksek 2.049,00 puanı görmesinin ardından, önceki normal seans kapanışının yüzde 0,2 üzerinde 2.040,00 seviyesinden işlem gördü.

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen endeks kontratı, normal seansı önceki kapanışın yüzde 3,2 üzerinde 2.036,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı akşam seansında kazançlarını kısmen geri vererek 2.032,50 puana indi.

Küresel pay piyasalarında yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınında ortaya çıkan Omikron varyantının yarattığı belirsizlikler ve ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın hafta başından bu yana yaptığı şahin açıklamalarla yön arayışı sürüyor.

Dün, ABD Temsilciler Meclisinin Finansal Hizmetler Komitesi üyelerinin sorularını yanıtlayan Powell, yüksek enflasyonun 2022'nin ikinci yarısına kadar sürmesinin beklendiğini ve "geçici" olduğu değerlendirmesinden vazgeçilmesi gerektiğini yinelerken, ABD'de ilk Omikron varyantının görülmesi risk algısını artırdı.

Fed'in Bej Kitap raporunun dün yayımlanan kasım sayısında da ABD ekonomisinin ılımlı ile orta hızda büyüdüğü belirtilirken, şirketlerin fiyat artışları ve iş gücü sıkıntılarıyla mücadele ettiği, geniş kapsamlı girdi maliyetli artışlarının yaşandığı vurgulandı.

Analistler, artan enflasyon baskısı sonrası Fed'in beklenenden daha hızlı şekilde varlık alımlarını sonlandırması ve tahminlerden önce faiz artırabileceğine yönelik fiyatlamaların piyasalarda oynaklığı artırdığını ifade etti.

Teknik açıdan endeks kontratında 2.075 puanın direnç, 2.030 ve 2.000 seviyelerinin destek olarak öne çıktığını belirtti.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsacı Osman02 Aralık 2021 20:44

    Malesef doların hızına yetişilmiyor ve borsada yükselse bile bir yere gitmiş olmuyor 1818 üstüne attık parçalı alımda yaptık bankacılık endeksi ilk defa güzel kapadı devamı gelirse 1886 seviyesini kırmayı başarırız ama burası kolay bir direnç değil aynı garanti bankası haberi gibi bir şey lazım bize aksi halde kıracağımızı düşünmüyorum bugün 1882 gördük yarın muhtemelen burasını göreceğiz iyi izlemek lazım şahsen ben eski iştahı görmüyorum..!

  • AHMET ÖZBİR02 Aralık 2021 19:00

    BİST'im varken kim bakar USA'nın KILsasına, ben yanmışım TÜRK'ÜN BORSASI'NA...

  • ..02 Aralık 2021 22:24

    Batmadın mı daha sen usd 6 dan beri bisttesin :D altınları alıp millete veriyorsun gazı.Yada aldın halkbank takılı kaldın askıda :D

  • veli02 Aralık 2021 18:36

    DOLAR REKORLARININ YANINDA BORSA ZAYIF KALIYOR.

  • erol02 Aralık 2021 15:19

    Yükselme sırası emlak konuta geldi. istanbulda 10 milyon metrekare arsası varmış. fiyatı 50 liraya çıkabilir.

  • ferdi02 Aralık 2021 18:37

    yandaşlar topladıysa gider

  • bedri02 Aralık 2021 13:47

    enflasyon dolar yükselişiyle borsa TL bazında rekor kırmaya devam edecektir. ülkenin içine ettiler paranın değeri kalmadı.

  • osman02 Aralık 2021 13:24

    BORSA SUDAN UCUZ. YATAY DEVELÜASYON YAPTILAR TL ÖLDÜ MAL DEĞERLENDİ. ŞİRKETLERİN VARLIKLARI ÇOK OLANLAR UÇACAK. İŞBANK VE FABRİKALAR GYO SU OLANLAR.

  • HIRSIZ SAVAR02 Aralık 2021 11:06

    3 haftadır, borsa ralli yapıyor ne alım fırsatı, kar cebe yakışır fırsatı geldi .akşama robotlar geregini yapar

  • Selim02 Aralık 2021 10:40

    Kozal bedava, bim şok bedava, bankalar bedava, borsa 200 bini geçece kadar durmaz.

  • Mucise Reis ;)02 Aralık 2021 10:07

    "Yeşil ışık, kırmızı ışık ".... "Yeşil ışık, kırmızı ışık " ....  :D Her zaman alabilirsin ama, HAYATTA KAL...YAKALANMA... Anlayan anlar  : ) google var...