E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul'da yatay kapanış---

Borsa İstanbul'da yatay kapanış

Borsa İstanbul'da yatay kapanış
30 Kasım 2021 - 18:10 borsagundem.com

Küresel piyasalar yoğun veri gündemine odaklanırken, toparlanma çabası göze çarptı. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi karışık bir seyir izlediği günü yüzde 0,05 oranında yükselişle 1.809,65 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Yeni varyant Omikron konusunda iyimser açıklamaların etkisiyle endişelerin yatışması ile bir miktar toparlanma seyri izlenirken, sınırlı kaldığı görüldü. Varyatntın gelişimi, vaka sayılarının seyri ve olası ek tedbirler piyasaların yakın takibinde yer alıyor. Yurt içinde bugün 2021 yılı 3. çeyrek büyüme verisi (GSYH) açıklandı. 

Güney Afrika kaynaklı yeni Kovid19 varyantının hızlı bir şekilde yayılmasıyla cuma günü küresel hisse senedi endekslerinde satış baskısının yaşandığı görüldü. Piyasalar yeni haftaya toparlanma çabası ile başlarken, varyant konusundaki iyimser açıklamalar piyasaları desteklese de olumlu havanın korunamadığı ve bu sabah satış baskısının yeniden artış kaydettiği görülüyor. BIST 100 endeksi haftaya tepki alımlarıyla başlarken, dün günü yüzde 1,82 oranında yükselişle 1.808,79 puandan tamamladı. Endeks güne sınırlı bir düşüşle başlarken, gün boyu karışık seyir izledi. Asya piyasalarında genel olarak alıcılı seyir hâkim olurken, Avrupa borsaları düşüşle açıldı. ABD borsaları günü yükselişlerle kapatırken, New York borsası düşüşle açıldı.

Araştırmaya bütçe ayıran hisse başına kârı yüksek 27 şirket

BORSA İSTANBUL

Dün BIST 100 endeksi alıcılı bir seyir izleyerek günü yüzde 1,82 artışla 1.808,79 puandan tamamladı.

Analistler, Omikron varyantına ilişkin haber akışının pay piyasalarının yönü üzerinde belirleyici olmaya devam edeceğini belirterek, bugün Powell ile Yellen'ın açıklamalarının yanı sıra yurt içinde büyüme, yurt dışında ABD'de tüketici güven endeksi ve Euro Bölgesi'nde enflasyon verilerinin takip edileceğini söyledi. Bugün ayrıca Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida ile New York Fed Başkanı John Williams'ın açıklamalarının da yatırımcıların odağında olacağını aktarıldı.

Teknik açıdan BIST 100 endeksinde seans içi geri çekilmelerde 1.750 desteği önemini koruyor. 1.750 üzerinde dengelenmeyi başaracak hareketler, endekste kısa vadeli yükseliş potansiyelini sürdürerek, ilk önemli direnç konumunda bulunan 1.835 seviyesini aşma denemeleri etkisini sürdürecek. 1.835 direncini aşacak hareketler ise piyasada 1.900 ve 2.000 seviyelerini test etme potansiyelini koruyor. Endeksin yeniden 1.788 altına gelerek kapanış yapması halinde kısa vadeli yükseliş trendinin sonlanması ve endeksin 1.720-1.725 aralığını hedefleyerek kar satışlarını güçlendirmesi bekleniyor. Orta vadeli ortalamalar uzun vade için pozitif görünümünü devam ettirirken, kısa vadeli göstergelerdeki zayıflama ile negatif uyumsuzluk endekste yükseliş eğilimi devam etse de kar satışı fırsatı olarak kullanılabileceğine ve kar satışı riskinin devam ettiğine işaret ediyor.

Piyasalarda bugün takip edilen verilerde öne çıkanlar 10.00'da Türkiye, 3. çeyrek büyüme, 11.55'te Almanya, kasım ayı işsizlik oranı, 13.00'te Euro Bölgesi, kasım ayı TÜFE ve ABD'den 17.00'de eylül ayı konut fiyat endeksi, 18.00'de de kasım ayı tüketici güven endeksi ve Fed Başkanı Powell ile Hazine Bakanı Yellen'ın konuşması oldu. 

Ekonomi 3. çeyrekte yüzde 7.4 oranında büyüdü

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,27 azalışla 1.803,91 puandan başladı.

Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 4,89 puan ve yüzde 0,27 değer kaybederek 1.803,91 puana geriledi.

Bankacılık endeksi yüzde 0,44 ve holding endeksi yüzde 0,52 düşüş kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,55 ile madencilik, en çok kaybettiren yüzde 1,66 ile spor oldu.

Açılışın ardından hisse senetleri kayıplarını geri alarak sınırlı alımlarla artıya geçse de karışık seyrini sürdürdü.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,16 artışla 1.811,61 puana yükseldi.

Günün ilk yarısında dalgalı seyreden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 2,82 puan değer kazanarak 1.811,61 seviyesine çıktı. Toplam işlem hacmi 16 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Endeks, günün ilk yarısında en düşük 1.797,16, en yüksek ise 1.814,99 puanı gördü.

İlk yarıda bankacılık endeksi yüzde 0,36 değer kazanırken, holding endeksi yüzde 0,47 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 6,41 ile madencilik, en çok gerileyen ise yüzde 5,54 ile spor oldu.

Günün ilk yarısında mali endeks yüzde 0,02, hizmetler endeksi yüzde 0,11, teknoloji endeksi yüzde 0,46 ve sanayi endeksi yüzde 0,43 değer kazandı.

Önceki kapanışa göre günün ilk yarısında BIST 100 endeksine dahil hisselerden 50'si yükseldi, 44'ü değer kaybetti. En çok işlem gören hisse senetleri ASELSAN, Koza Altın İşletmeleri, Garanti BBVA, Sasa Polyester, Türk Hava Yolları oldu.

BIST 100 endeksi günü yüzde 0,05 oranında sınırlı bir yükselişle 1.809,65 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi önceki kapanışa göre yüzde 0,05 oranında 0,86  puan değer kazanarak günü 1.809,65 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 35,5  milyar lira seviyesinde gerçekleşti.

Bankacılık endeksi yüzde 0,43, holding endeksi yüzde 0,02 oranında değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 6,14  ile madencilik, en çok gerileyen ise yüzde 6,96  ile spor  oldu.

Önceki kapanışa göre mali endeks yüzde 0,02 , sanayi endeksi yüzde 0,21, hizmetler endeksi yüzde 0,38 oranında değer kazanırken, teknoloji endeksi yüzde 1,37 oranında değer kaybetti.

BIST 30 endeksi, önceki kapanışa göre 8,85 puan ve yüzde 0,45 oranında düşüşle 1.942,82  puandan kapandı. BIST hisselerinin 249'u yükselirken, 153 'ü geriledi. Aselsan, Garanti Bankası, Koza Altın, Türk Hava Yolları ve Sasa Polyester en çok işlem gören hisse senetleri oldu. 

Uşak Seramik ve Çemaş Döküm sorusu

KÜRESEL PİYASALAR

Küresel piyasalarda, dün yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınında ortaya çıkan Omikron varyantına ilişkin endişelere karşın pozitif bir seyir izlenmesinin ardından, gözler bugün yurt içinde 3. çeyrek büyüme, yurt dışında ise Euro Bölgesi'nde enflasyon verilerine çevrildi.

Kovid-19'un çok sayıda mutasyona uğramış Omikron varyantına ilişkin haber akışı yatırımcıların odağında kalmaya devam ederken, dün Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Omikron varyantının ortaya çıkması, durumumuzun ne kadar tehlikede ve riskli olduğunun altını çiziyor." açıklamasını yaptı.

G7 ülkeleri sağlık bakanları da Omikron varyantına karşı "acil eylem" çağrısında bulunurken, ABD Başkanı Joe Biden'ın Omikron varyantından endişe duyduklarını ancak bunun panik sebebi olmadığını söylemesi piyasaları yatıştırdı. Yeni bir karantina seçeneğinin şimdilik masada olmadığını belirten Biden, İngiltere, Avrupa Birliği üyeleri ve diğer ülkelere seyahat kısıtlaması getirilip getirilmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine, şu anda böyle bir şey öngörmediklerini söyledi.

Öte yandan dün New York İnovasyon Merkezi'nin açılışında konuşan ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın ekonomiye ilişkin değerlendirmede bulunmaması dikkati çekti. Buna karşın bugün ABD Senatosun'da yapacağı konuşmanın metni yayımlanan Powell, Kovid-19 vakalarındaki son artış ve Omikron varyantının ortaya çıkmasının, istihdam ve ekonomik faaliyet üzerinde aşağı yönlü riskler oluşturduğu, enflasyona ilişkin belirsizliği de artırdığı konularında Kongreyi uyaracak.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'ın ise Senato'daki sunumunda borç limitinin yükseltilmemesi halinde ülke ekonomisinin mevcut toparlanmasının zarar göreceği konusunda uyarıda bulunması bekleniyor.

Analistler, halihazırda seyahat kısıtlamalarına neden olan Omikron varyantının olası kapanmaları beraberinde getirebileceği endişelerinin küresel ekonomiye ilişkin riskleri artırdığını belirterek, öte yandan mevcut aşıların yeni varyantta da etkili olduğuna dair yapılan açıklamaların iyimserliğin korunmasını sağladığını söyledi.

Bu gelişmelerle dün New York borsasında teknoloji hisseleri öncülüğünde alış ağırlıklı bir seyir izlenirken, Nasdaq endeksi yüzde 1,88, S&P 500 endeksi yüzde 1,32 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,68 değer kazandı. 

Avrupa tarafında da Omikron varyantına yönelik endişeler ve Almanya ile İspanya'da açıklanan verilerin enflasyonda yüksek seviyelerin korunduğuna işaret etmesine karşın alıcılı bir seyir izlendiği görüldü. Almanya'da DAX endeksinde yüzde 0,16, İtalya'da MIB 30 endeksinde yüzde 0,73, Fransa'da CAC 40 endeksinde yüzde 0,54 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksinde yüzde 0,94 değer kazandı. 

Asya'da bugün açıklanan verilere göre, Çin'de hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) kasımda 0,1 puanlık sınırlı düşüşle 52,3'e gerilerken, ekonomik yavaşlama endişelerine karşın sektörel büyümenin pozitif tarafta kalmaya devam ettiğini ortaya koydu. Ülkede imalat sanayi PMI, elektrik kesintilerinin azalması ve hammadde fiyatlarındaki sert düşüş ile kasımda 0,9 puan artışla 50,1'e yükseldi ve ağustos ayından bu yana ilk kez büyüme tarafına geçti. Japonya'da ise sanayi üretimi ekimde aylık yüzde 1,1 ile 3 ayın ardından ilk kez artış göstermesine karşın piyasa beklentilerinin altında kaldı.

Verilerin ardından yeni günün Asya tarafında karışık bir seyirle başlaması dikkati çekerken, kapanışa yakın etkisini artıran satışlarla endekslerin neredeyse tamamı negatife döndü. Şu dakikalarda Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,8, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,9 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,7 değer kaybederken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 yükseliş kaydetti.

Avrupa borsaları, haftanın ikinci işlem gününe satış ağırlıklı bir seyirle başladı. Açılışın ardından Stoxx Europe 600 gösterge endeksi 1,94 düşüşle 462,86 puan, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 1,08 azalışla 15.113 puan oldu. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,94 değer kaybıyla 7.043 puanda, Fransa'da CAC 40 endeksi önceki kapanışın yüzde 1,24 altında 6.699 puanda ve İtalya'da MIB 30 endeksi de yüzde 1,14 azalışla 25.742 puanda bulundu.

ABD borsası, Kovid-19 salgınında Omikron varyantına ilişkin endişelerle güne düşüşle başladı. Açılışta Dow Jones endeksi, 300 puana yakın değer kaybetti ve yüzde 0,75 azalışla 34.871,05 puana geriledi. S&P 500 endeksi yüzde 0,68 azalarak 4.623,40 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,44 azalışla 15.712,8 puana indi.​​​​​​​

ABD Başkanı Joe Biden'ın Omikron varyantına karşı şu an için karantina önlemine gerek olmadığını söylemesinin ardından dün yükseliş gösteren endeksler, bugün açılışta negatif bir seyir izledi.

Seyahat, enerji ve bankacılık hisseleri, Omikron varyantına ilişkin endişelerin artmasıyla düşüş gösterdi.

Yabancı işlemlerinde öne çıkan hisseler

PARA PİYASALARI

İstanbul serbest piyasada dolar 12,8910 liradan, euro 14,5920 liradan güne başladı.

Serbest piyasada 12,8890 liradan alınan dolar 12,8910 liradan satıldı. 14,5900 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 14,5920 lira olarak belirlendi.

Dolar/TL ise dün önceki kapanış seviyesine göre yüzde 3,3 artarak 12,8187'den kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 12,8970 seviyelerinden işlem gördü.

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 12,7070 lira, euronun satış fiyatı ise 14,3210 lira olmuştu.

Dolar endeksi dün 96,0-96,5 bandında hareket etmesinin ardından bugün 96,1 seviyelerinde yatay seyrediyor. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi ise dün yüzde 1,47 seviyelerinden yükselişe geçerek yüzde 1,53'ten kapanırken, bugün yüzde 1,50 civarında seyretti.

Euro/dolar paritesi yüzde 0,2'lik artışla 1,13'ün hemen üzerinde işlem gördü. 

Dolar/TL, güne yükselişle başlamasının ardından 12,87 seviyelerinde işlem gördü.

Dün yükseliş eğiliminde hareket eden dolar/TL, günü önceki kapanışın yüzde 3,3 üzerinde 12,8187'den tamamladı.

Dolar/TL, yeni güne de değer kazancıyla başlamasının ardından saat 10.40 itibarıyla önceki kapanış seviyesine göre yüzde 0,4 artışla 12,8690 seviyesinden işlem gördü. Euro/TL yüzde 0,76 değer kazanarak 14,5730'dan, sterlin/TL yüzde 0,49 yükselişle 17,1390'dan satıldı.

Dolar endeksi, önceki kapanışa göre yüzde 0,3 azalışla 96,1 seviyesinde dengelenirken, euro/dolar paritesi ise yüzde 0,3 artışla 1,1310'dan alıcı buldu.

Analistler, yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınında ortaya çıkan Omikron varyantına ilişkin aşı üretici şirketlerden gelen açıklamaların belirsizliğin sürdüğüne işaret ettiğini ve bunun da risk algısını yükselttiğini bildirdi.

Bugün ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell ve ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'ın Senato'da yapacakları konuşmaların varlık fiyatlarının yönü üzerinde etkili olabileceğini aktaran analistler, Powell'ın konuşmasında özellikle para politikasının geleceğine yönelik ipuçlarının aranacağını ifade etti.

Öte yandan, bugün açıklanan verilere göre Türkiye 2021'in üçüncü çeyreğinde yıllık yüzde 7,4, çeyreklik bazda 2,7 büyüdü.

Analistler, bugün ayrıca Almanya'da işsizlik, Euro Bölgesi'nde enflasyon ve ABD'de tüketici güven endeksi verileri ile Omikron varyantına ilişkin haber akışının yatırımcıların odağında olacağını belirterek, teknik açıdan dolar endeksinde 96,9 seviyesinin direnç, 95,7'nin destek konumunda olduğunu söyledi.

Haftaya yükselişle başlayan ve dün 12,90'ın üzerine kadar tırmanan dolar/TL, gece boyunca 12,75 düzeyinde işlem gördükten sonra bu sabah piyasaların açılışına doğru yeniden yükselişe geçmişti. Kısa bir süreliğine 12,90'ın üzerini de test eden dolar/TL, 12,80-12,85 aralığında dalgalandı. Dolar/TL ile aynı grafikleri çizen euro/TL ise 14,55 civarında el değiştirdi.

Gün ortasında uluslararası piyasalarda saat 13.00 itibarıyla euro/dolar paritesi 1,1360 sterlin/dolar paritesi 1,3360 ve dolar/yen paritesi 112,9 düzeyinde seyretti.

İstanbul serbest piyasada dolar 12,9980 liradan, euro 14,7740 liradan satıldı.

Gün sonunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), doların bugünkü efektif kurunu alışta 12,9296 lira, satışta 12,9814 lira olarak açıkladı. TCMB, önceki efektif kurunu alışta 12,6507 lira, satışta 12,7014 lira olarak belirlemişti.

Borsa İstanbul Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarı'nda işlem gören 20 Eylül 2023 vadeli tahvilin bugün valörlü işlemlerinin bileşik getirisi de yüzde 20,82'den gerçekleşti.

Uluslararası piyasalarda, saat 18.00 itibarıyla euro/dolar paritesi 1,13817, sterlin/dolar paritesi 1,3359 , dolar/yen paritesi de 112,59  düzeyinde seyrederken, yurt içinde TL karşısında yükselişle seyreden dolar 13,0945, euro 14,9131 ve sterlin 17,5080 seviyesinden karşılık buldu.

EMTİA PİYASALARI

Emtia tarafında, geçen hafta cuma günü Omikron varyantına yönelik endişelerle sert düşen Brent petrolün varil fiyatı dün 72,0-75,9 bandında dalgalı bir seyir izlemesinin ardından bugün de sert bir şekilde dalgalanıyor. Brent petrolün varil fiyatı şu dakikalarda yüzde 1'lik azalışla 72,10 dolardan işlem gördü.

Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 70,77 dolardan işlem gördü.

Dün 77,02 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 73,22 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varili, bugün saat 09.37 itibarıyla kapanışa göre yüzde 3,35 azalışla 70,77 dolardan işlem gördü. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 67,69 dolardan alıcı buldu.

Fiyatlardaki düşüşte, yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınında ortaya çıkan Omikron varyantının küresel ekonomik toparlanmayı ve petrol talebini olumsuz etkileyeceğine yönelik endişeler etkili oldu.

Piyasalar Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun piyasa koşullarını değerlendirmek ve ocak ayı itibarıyla uygulanacak üretim kesintisi miktarını görüşmek üzere 2 Aralık'ta bir araya geleceği toplantıya odaklandı.

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak dün başkent Moskova'da gazetecilere yaptığı açıklamada, Omikron varyantı nedeniyle petrol piyasalarında acil önlem alınmasını gerektiren bir durum görmediklerini söyledi.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman da Arab News'e yaptığı açıklamada, Omikron varyantının petrol talebi üzerindeki etkisinin henüz net olmadığını belirtti.

OPEC+ grubu, ağustos-aralık döneminde günlük petrol üretim kesintilerini kademeli olarak her ay 400 bin varil hafifletmişti.

Brent petrolde teknik olarak 73,43 ile 76,13 dolar aralığının direnç, 70,73 ile 68,03 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

Altının ons fiyatı ise dün yüzde 0,5'lik kayıpla 1.784 doların hemen altından kapanırken, bugün 1.793 dolar seviyelerinde hareket ediyor.

Altının gram fiyatı, güne yükselişle başlamasının ardından 742 lira seviyesinde işlem gördü.

Dün dolar kurundaki yükselişe paralel değer kazanan altının gram fiyatı, günü önceki kapanışın yüzde 3,3 üzerinde 738,6 liradan tamamladı.

Altının gram fiyatı, yeni güne de yükselişle başlamasının ardından saat 10.40 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 0,4 artışla 741,7 liradan işlem gördü. Çeyrek altın 1.214 lira, Cumhuriyet altını da 4.950 liradan satıldı.

Altının ons fiyatı, şu sıralarda önceki kapanışa göre yüzde 0,5 artışla 1.792 dolardan alıcı buldu.

Analistler, yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınında ortaya çıkan Omikron varyantına ilişkin endişeler nedeniyle artan risk algısının altının ons fiyatını desteklediğini belirterek, dolar kurundaki artışın da etkisiyle yurt içinde altın fiyatlarının hızlı yükseldiğini söyledi.

Dolar/TL, önceki kapanışa göre yüzde 0,4 artışla 12,87 seviyesinde bulundu.

Bugün ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarının yanı sıra Almanya'da işsizlik, Euro Bölgesi'nde enflasyon ve ABD'de tüketici güven endeksi verilerinin takip edileceğini aktaran analistler, Omikron varyantına yönelik haber akışının da piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydetti.

Analistler, bugün ayrıca ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida ile New York Fed Başkanı John Williams'ın açıklamalarının da yatırımcıların odağında olacağını ifade ederek, altının ons fiyatında 1.830 doların önemli direnç, 1.780 doların destek konumuna geldiğini bildirdi.

Gün ortasında İstanbul Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 750,20 lira, Cumhuriyet altınının satış fiyatı ise 4,964,00 lira oldu.

Altının onsu uluslararası piyasalarda yüzde 0,7 artışla 1.796,0 dolardan, Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise yüzde 2 azalışla 71,4 dolardan işlem gördü.

Gün sonunda İstanbul Kapalıçarşı'da, bugün kapanışta çeyrek altın 1.221,00 lira, Cumhuriyet altını 4.997,00 liradan satılırken, 24 ayar külçe altının gram fiyatı ise dünkü kapanışa göre yüzde 3,42 yükselişle 755,00 liradan işlem gördü.

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası'nda (KMKTP) en düşük 732 bin 600 lira, en yüksek ise 758 bin 180 lirayı gören standart altının kilogram fiyatı, günü önceki kapanışa göre yüzde 3,86 artışla 758 bin 180 liradan tamamladı.

Altının onsu, uluslararası piyasalarda saat 18.00 itibarıyla 1.802  dolardan, Brent tipi ham petrolün varil fiyatı vadeli piyasalarda, yüzde 3,76 oranında düşüşle 70,47  dolardan işlem gördü.​​​​​​​

Altında yeni varyant tehdit mi?

VADELİ PİYASALAR

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) aralık vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, güne düşüşle başlamasının ardından 1.962 puanda dengelendi.

Aralık vadeli endeks kontratı, açılışta en düşük 1.959,25 puanı görmesinin ardından, önceki normal seans kapanışının yüzde 1,2 altında 1.962,00 seviyesinden işlem gördü.

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen endeks kontratı, normal seansı önceki kapanışın yüzde 1,8 üzerinde 1.985,50 puandan tamamladı. Endeks kontratı akşam seansında da yükselmeye devam ederek 1.995,00 puana çıktı.

Analistler, yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınında ortaya çıkan Omikron varyantına ilişkin aşı üretici şirketlerden gelen açıklamaların belirsizliğin sürdüğüne işaret ettiğini ve bunun da risk algısını yükselttiğini bildirdi.

Bugün ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarının yanı sıra yurt içinde büyüme, yurt dışında ise Almanya'da işsizlik, Euro Bölgesi'nde enflasyon ve ABD'de tüketici güven endeksi verilerinin takip edileceğini kaydeden analistler, Omikron varyantına yönelik haber akışının da piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirtti.

Analistler, teknik açıdan endeks kontratında 2.000 seviyesinin direnç, 1.960 puanın destek olarak öne çıktığını ifade etti.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sedat30 Kasım 2021 23:43

    Merkez 128 milyar doları harcadığını açıklamış. Doların yükselişi artık durmaz. Akşam akşam 14 lira olmuş. Artık 20 ye az kaldı.

  • ferdi30 Kasım 2021 18:58

    dolar 13,30 oldu heyy yavrum hey. ama bana ucuz gözüküyor. sanki 20 liraydı da düştü diyorum ucuz algılıyorum.

  • eyyy30 Kasım 2021 18:50

    şu anda simit 3,5 lira çay 1,5 lira paynir 5 lira. 1 kişinin bir öğünü 10 lira. 4 kişilik aile 3 öün simit çay peynir yerse 120 lira ayda 3,600 lira sadece simit peynir çay ile beslenebilir ve açlık sınırı 3,600 liradır. bunun üstüne kira elektirik doğalgazı ekleyin.

  • salih30 Kasım 2021 19:01

    yokluk var denen 1970 80 90 larda tek maaşla hem ev geçindirip hem çocuk büyütmüşler. şimdi karnını doyuramıyorsun.

  • cemo30 Kasım 2021 19:00

    emekli maaşı 1,60 lira olunca sadece simit yiyebilirsin ağa. peynir yemek emekliye caiz değil.

  • Borsacı Oaman30 Kasım 2021 18:15

    1818 civarını yokladık bugün bir ara geçer gibide olduk ama satış geldi endekse izlemeye devam gün içi al sat yapmayı beceremeyenler kenarda beklemeye devam etmeli eğer yarın yine dener ve yine altında kapatırsak amcalar malları dağıtıyor diye düşünmeye başlarım çünkü gitmemiş olanlarda gitti örnek aselsan dolayısı ile gitmemiş hisse kalmadı yarına dikkat altında yokuz üstünde parçalı alım ile bineriz trene…!

  • Mucise Reis ;)30 Kasım 2021 14:01

    eyy nerede o usd 5 tl berat bakanımıza karşı, dolar  7 olacak 8 olacak diyip hatta 10 oldugunu göreceğiz diyen ekonomıstler ? şimdi utanmadn çıkmışlar 13 oldu bakın dordunumzu diyorlar. Bunlar MANDACI İKTİSADCI oluyor :D tek suçları geleceği 1 yıl önceden görmek. Yerli milli ümmet ve milletçilerde usd 13 olunca çalışmalarına yılmadan devam edıyor ... Onlar mandacı deıl :D gelde akıllar karışmasın...

  • cemo30 Kasım 2021 12:57

    emekli maaşı 1,600 lira yani 120 dolar. gürcistanda emekli maaşı 250 dolar. kazakistanda 200 dolar.

  • Mucise Reis ;)30 Kasım 2021 10:46

    Zaten dunya kaışırık, eriyen tl, kontrolsuz açıkmalalar, oluşan yenı varyant,, bu durumda TL varlıklar yuzde 5kazanacam diye bir lalalala hohohoh huhuhu muuu gibi bir açıklama ile terse düşmeyi istemem. alternatif yatırımlar özellişklede TL = x laternatif yatırım caizp... neden mi ? x alternatifde attım yuzde 4 zarar ettım beklıyorum.. TL değer kaybı olunca gun içi zaten tl erıdıgınde hoopp otomatıkman ben alternatif aytırımda malıyete gelıyorum :D çıkıp gidebiliyorum... yaa hayat hisse senedi al, altın al, usd euro al deıl... neler var neler. tokat yemeden toplu gırmayın batarsınız. az az rakamlarla tokat yiyeceksınız ki boksor gibi hızlı çevik refleksı iyi bir yatırımcı olacaksınız. adam bişe bilmez, çıkmış er meydanına tum mal varlıgı ile :D bir darbe yumruk yıyor hoopp koma :D arkadaş delıkanlılık olmaz bu finansın er meydanında... :D