E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul'da rekor kapanış!---

Borsa İstanbul'da rekor kapanış!

Borsa İstanbul'da rekor kapanış!
01 Aralık 2021 - 18:10 borsagundem.com

Küresel piyasalarda yeni varyant ve Fed varlık alım azaltımı endişeleri odakta yer alırken, Borsa İstanbul'da BİST 100 endeksi günü % 2,64 oranında yükselişle 1.857,40 puandan rekor seviyede tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

ABD Merkez Bankası Fed'in Başkanı Jerome Powell, dün akşam yaptığı konuşmasında "yüksek enflasyon" riskinin arttığını belirtti ve "varlık alımlarının geçen ay açıklanan plandan daha önce bitirilmesini düşünmek uygun olur" diyerek, aralık toplantısına dikkat çekti. Yurt içinde de Erdoğan’ın katıldığı bir yayında faiz konusundaki değerlendirmeleri ve yeni ekonomi programına ilişkin açıklamaları takip edildi. Dolar/TL 13,80’nin üzerine çıkarak tarihi zirvesini yenilerken, bu sabah 13,30-50 seviyelerinden işlem gördü. Küresel piyasalarda yeni varyant endişeleri dün bir kez daha satış ağırlıklı bir seyir getirdi. Satışlarda, aşı üreticilerinden Moderna'nın CEO’sunun aşı etkinliğine dair Omikron varyantına karşı daha düşük olabileceğini açıklaması etkili oldu. Dün yurt içinde takip edilen 3. çeyrek büyüme verisi beklentilerin hafif altında kalarak yüzde 7,4 olarak gerçekleşirken, piyasa etkisi sınırlı kaldı.

BİST 100 endeksi karışık seyir izlediği günü yüzde 0,05 oranında sınırlı bir değer kazancıyla 1.809,65 puandan tamamladı. Endeks güne yükselişle başladı. Gün ortasında Merkez Bankası'ndan dövize doğrudan müdahale açıklaması gelmesi ile kurlar gerilerken, bankacılık endeksi öncülüğünde yükseliş güçlendi. Asya piyasalarında da dünkü satışların ardından bugün toparlanma izlendi. Avrupa borsaları yükselişle açıldı. ABD’de dün, endeksler yüzde 2’ye yakın değer kaybederken, bugün yükselişle açıldı. 

Merkez Bankası'ndan döviz müdahalesi

Yabancıların favori hisse senetleri

BORSA İSTANBUL

Yurt içinde BIST 100 endeksi, dün yataya yakın bir seyir izleyerek günü yüzde 0,05'lik artışla 1.809,65 puandan tamamladı. 

Dün TRT ortak yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki önemli destek paketi hazırladıklarını, bunlardan birinin ilave istihdama, diğerinin imalata dayalı ithal ikamesine yönelik olduğunu belirterek, "Küçük ve orta ölçekli işletmelerimize yönelik 50 kişinin altında çalışanı olan firmalarımıza istihdama katkıları sebebiyle her yeni istihdam için 100 bin liraya kadar kredi garanti fonu kefaletiyle krediye erişim imkanı sağlıyoruz. Amacımız kısa sürede 11 bin firmamızın toplam tutarı 10 milyar lirayı bulan bu krediden faydalanmasını sağlayarak, 50 bin yeni istihdamın önünü açmak. İmalata dayalı ithal ikamesi destek paketimizle de uzun vadeli kredi imkanı oluşturarak, üretime ve ihracata öncelik veren yatırımları destekleyeceğiz." dedi.

Analistler, Omikron varyantının ekonomiye etkisine ilişkin endişeler ve tahvil alımlarının beklenenden önce sonlandırılabileceğine işaret eden Powell'ın şahin açıklamalarının piyasalar üzerinde baskıya neden olduğunu belirterek, Kovid-19 salgını ile ilgili haber akışının yatırımcı kararları üzerinde etkili olacağını söyledi.

Bugün Fed Başkanı Powell'ın Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde yapacağı değerlendirmelerde, para politikalarının gidişatına ilişkin daha fazla ipucu aranacağını belirten analistler, veri tarafında ise küresel çapta imalat sanayi PMI verilerinin yanı sıra ABD'de ADP özel sektör istihdamı ve Fed'in Bej Kitap Raporu'nun izleneceğini bildirdi.

Teknik açıdan BIST 100 endeksinde, geri çekilmelerin 1.750 seviyesinde bulunan kısa vadeli hareketin ana destek noktası üzerinde tutunmayı başardığı ve yukarı hareketin zayıf da olsa devam ettiği görülüyor. Seans içi geri çekilmelerde 1.750 desteği önemini korurken, bu seviye üzerinde endekste kısa vadeli yükseliş potansiyelinin sürmesi bekleniyor. İlk önemli direnç noktası olarak 1.835 seviyesini aşma denemeleri sonrasında bu direnç aşılırsa 1.900 ve 2.000 seviyelerinin test edilmesi potansiyeli korunuyor. Endeksin yeniden dünkü kapanış seviyesine yakın 1.806 ve altına gelerek kapanış yapması halinde düzeltme sürecine girerek ilk hedef 1.720-1.725 aralığı olmak üzere bu aralık altında da kar satışlarının 1.690-1.695 aralığına doğru güçlenmesi bekleniyor. Kısa vadede 1.860 ve altına gerileme trade amaçlı alım fırsatı, 1.818 ve üzerine düşük hacimli yükselişler ise satış fırsatı olarak takip edilebilir. 

Piyasalarda bugün takip edilen verilerde öne çıkanlar PMI verileri oldu. 10.00'da Türkiye, 11.55'te Almanya, 12.00'de Euro Bölgesi ve 12.30'da İngiltere kasım ayı imalat sanayi PMI izlendi. ABD'den de 16.15'te kasım ayı ADP istihdam raporu, 17.45'te kasım ayı imalat sanayi PMI ile 18.00'de Fed Başkanı Powell ile Hazine Bakanı Yellen'ın konuşması ve kasım ayı ISM imalat sanayi PMI izlendi. Son olarak da 22.00'de Fed'in Bej Kitap Raporu yayınlanacak. 

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 1,03 artışla 1.828,33 puandan başladı.

Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 18,68 puan ve yüzde 1,03 değer kazanarak 1.828,33 puana yükseldi.

Bankacılık endeksi yüzde 0,97 ve holding endeksi yüzde 0,95 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,61 ile inşaat, en çok kaybettiren yüzde 1 ile orman, kağıt, basım oldu.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında gördüğü en yüksek seviye rekorunu 1.857,83 puana taşıdı.

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, 1.857,83 puan ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 2,29 ve 41,37 puan değer kazanarak 1.851,03 seviyesine çıktı. Toplam işlem hacmi 20 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Endeks, günün ilk yarısında en düşük 1.823,06 seviyesini gördü.

İlk yarıda bankacılık endeksi yüzde 2,87, holding endeksi yüzde 2,61 yükseldi. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 6,26 ile ulaştırma, en çok gerileyen ise yüzde 2 ile spor oldu.

Günün ilk yarısında mali endeks yüzde 2,41, hizmetler endeksi yüzde 1,90, teknoloji endeksi yüzde 0,17 ve sanayi endeksi yüzde 1,98 değer kazandı.

Önceki kapanışa göre günün ilk yarısında BIST 100 endeksine dahil hisselerden 85'i yükseldi, 15'i değer kaybetti. En çok işlem gören hisse senetleri Garanti BBVA, Türk Hava Yolları, Şişecam, Sasa Polyester ve Kardemir (D) oldu.

BIST 100 endeksi yüzde 2,64 oranında değer kazanarak günü rekor seviye olan 1.857,40 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi günü önceki kapanışa göre yüzde 2,64 oranında 47,75 puan değer kazanarak 1.857,40  puandan rekor kapanış ile tamamladı. Toplam işlem hacmi 38,6  milyar lira seviyesinde gerçekleşti.

Bankacılık endeksi yüzde 2,78 , holding endeksi yüzde 2,95 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 5,99  ile ulaştırma , gerileyen endeks olmadı.

Önceki kapanışa göre mali endeks yüzde 2,56 , sanayi endeksi yüzde 2,31, hizmetler endeksi yüzde 2,63 ve teknoloji endeksi yüzde 0,57 oranında değer kazandı.

BIST 30 endeksi, önceki kapanışa göre 54,31  puan ve yüzde 2,80 oranında yükselişle 1.997,14 puandan kapandı. BIST hisselerinin 298 'i prim yaptı, 114 'ü geriledi. Garanti Bankası, Türk Hava Yolları, Şişecam, Sasa Polyester ve ASELSAN en çok işlem gören hisse senetleri oldu.​​​​​​​

Park Elektrik Madencilik ve TSKB sorusu

Borsa İstanbul'da son 12 yılın en güçlü performansı

KÜRESEL PİYASALAR

Küresel piyasalarda, Omikron varyantına yönelik endişeler ve ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın aralık toplantısında tahvil alımlarının azaltılmasını (tapering) hızlandırmayı tartışacaklarını belirtmesinin ardından dün negatif bir seyir izlenirken, bugün dünya genelinde açıklanacak imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ile ABD'de yayımlanacak ADP istihdam raporu takip edilecek.

Yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınında Omikron varyantına ilişkin endişeler, mevcut aşıların etkinliğine dair farklı açıklamalar ile gündemin üst sıralarında kalmaya devam ediyor.

ABD ilaç firması Moderna Üst Yöneticisi (CEO) Stephane Bancel, dün yaptığı açıklamada, Omikron varyantına karşı yeni bir aşı geliştirilmesi gerektiğini, bunun da aylar alabileceğini söyledi. BioNTech-Pfizer tarafından ise Omikron'un aşılı kişiler için de enfeksiyon riski taşıdığı, ancak mevcut aşının muhtemelen ağır bir hastalığa karşı güçlü koruma sağlamaya devam edeceği açıklaması gelirken, panik yapılmaması gerektiği ve iki haftalık değerlendirme sürecinin kritik olacağı bildirildi.

Enflasyona dair kaygıların arttığı bir ortamda para politikalarının geleceğine dair gelişmeler de yakından takip ediliyor. Fed Başkanı Jerome Powell, dün ABD Senatosunun Bankacılık, Konut ve Kentsel İşler Komitesi'nde üyelerin sorularını yanıtladı. Daha yüksek enflasyon riskinin arttığını düşündüğünü, enflasyonun "geçici" olduğu değerlendirmesinin bir kenara bırakılması zamanının geldiğini belirten Powell, "Ekonomi çok güçlü ve enflasyonist baskılar yüksek. Bu nedenle kasım toplantısında açıkladığımız varlık alımlarının azaltılmasını belki birkaç ay önce tamamlamayı düşünmek uygun olur. Birkaç hafta içinde yapacağımız toplantıda bunu tartışacağımızı umuyorum." dedi.

Powell'ın açıklamalarının ardından pay piyasalarında satış baskıları hızlanırken, dolara olan talebin arttığı, tahvil piyasasında faizlerin düştüğü görüldü.

New York borsasında dün Dow Jones endeksi yüzde 1,86, S&P 500 endeksi yüzde 1,90 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,55 değer kaybetti. Endekslerdeki düşüşte, Conference Board Tüketici Güven Endeksi'nin kasımda önceki aya kıyasla 2,1 puan azalarak 109,5 ile 9 ayın en düşük seviyesine gerilemesi de etkili oldu.

Avrupa tarafında da dün endekslerin seyrinde, Omikron varyantına ilişkin endişeler etkili olmaya devam etti İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,71, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 1,18, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,81 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,87 düşüşle kapandı. Öte yandan dün açıklanan verilere göre, Euro Bölgesi'nde kasım ayında yıllık enflasyon yüzde 4,9 ile son 25 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. 

Asya borsalarında alış ağırlıklı bir seyir izlenirken, Avustralya'da ASX 200 endeksi negatif ayrıştı. Analistler, Asya pay piyasalarında dünkü düşüşün ardından, bugün çoğunlukla Kovid-19 aşılarının Omicron varyantına etkilerine yönelik iyimserliğin fiyatlandığını bildirdi.

Bugün açıklanan verilere göre imalat sanayi PMI Çin'de 49,9 ile beklentilerin altında kalırken, Japonya'da ise 53,2'den 54,5'e revize edildi. Bu gelişmelerle Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,36 yükselerek 3.576 puan, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 2,14 artarak 2.899 puan ve Avustralya'da ASX 200 endeksi ise yüzde 0,28 değer kaybederek 7.235 puan oldu. Nikkei 225 endeksi yüzde 0,41 yükselişle 27.935 puandan kapandı. Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 1,13 artışla 57.713 puanda, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,66 artışla 23.636 puanda seyretti.

Avrupa borsaları, güne alış ağırlıklı bir seyirle başladı. Açılışın ardından Stoxx Europe 600 gösterge endeksi 0,68 artışla 465 puan, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,75 değer kazancıyla 15.212 puan oldu. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,05 primle 7.131 puanda, Fransa'da CAC 40 endeksi önceki kapanışın yüzde 0,60 üzerinde 6.760 puanda ve İtalya'da MIB 30 endeksi de yüzde 0,90 artışla 26.047 puanda bulundu.

ABD borsası, güne yükselişle başladı. Açılışta Dow Jones endeksi, 300 puanın üzerinde değer kazandı ve yüzde 0,90 artarak 34.795,37 puana yükseldi. S&P 500 endeksi yüzde 1,19 artışla 4.621,39 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 1,34 kazançla 15.745,2 puana çıktı

Borsalarda Aralık ayında satışa geçmek ne kadar doğru?

Borsalarda çöküşün yaklaştığını gösteren 4 uyarı sinyali

PARA PİYASALARI

İstanbul serbest piyasada dolar 13,5320 liradan, euro 15,3720 liradan güne başladı.

Serbest piyasada 13,5300 liradan alınan dolar 13,5320 liradan satıldı. 15,3700 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 15,3720 lira olarak belirlendi.

Dolar/TL, dün tarihi zirvesini 13,8835'e taşımasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında yüzde 1'e yakın düşüşle 13,5770 seviyelerinde bulundu.

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 13,0910 lira, euronun satış fiyatı ise 14,8920 lira olmuştu.

Dün 96,6'nın üzerine çıkan dolar endeksi bugün 95,9 seviyelerinde yatay seyretti. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi ise dün yüzde 1,52 seviyelerinden düşüşe geçerek yüzde 1,42'nin altını görürken, bugün yüzde 1,48 civarında dengelendi.

Euro/dolar paritesi, Powell'ın açıklamalarıyla hızla gerileyerek 1,1240'ı görse de günü yüzde 1,13'ün üzerinde tamamladı. Parite, bugün 1,1330 seviyelerinde hareket etti. Dolar/yen paritesi yüzde 0,3'lük artışla 113,38 seviyelerine yükseldi. 

Dolar/TL, güne düşüşle başlamasının ardından 13,41 seviyelerinde işlem gördü.

Dün yükseliş eğiliminde hareket eden dolar/TL 13,8835 ile tarihi zirvesini görmesinin ardından, günü önceki kapanışın yüzde 6,8 üzerinde 13,6962'den tamamladı.

Dolar/TL, yeni güne düşüşle başlamasının ardından saat 10.50 itibarıyla önceki kapanış seviyesine göre yüzde 2,1 azalışla 13,4130 seviyesinden işlem gördü. Euro/TL yüzde 2,14 değer kaybederek 15,2020'den, sterlin/TL yüzde 1,93 düşüşle 17,8690'dan satıldı.

Dolar endeksi, şu sıralarda önceki kapanışa göre yatay seyirle 96 seviyesinde dengelenirken, euro/dolar paritesi ise yüzde 0,1 azalışla 1,1330'dan alıcı buldu.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell dün, daha yüksek enflasyon riskinin arttığını düşündüğünü kaydederek, enflasyonun "geçici" olduğu değerlendirmesinin bir kenara bırakılması zamanının geldiğini belirtti.

Ekonominin çok güçlü ve enflasyonist baskıların yüksek olduğunu ifade eden Powell, kasım toplantısında açıkladıkları varlık alımlarının azaltılmasını belki birkaç ay önce tamamlamayı düşünmenin uygun olabileceğini, Fed'in aralık ayı toplantısında bunu tartışacaklarını söyledi.

Analistler, Powell'ın açıklamaları ve yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınında ortaya çıkan Omicron varyantına ilişkin devam eden belirsizliklerin güvenli liman varlıklara olan talebi artırdığını ifade etti.

ABD'de Fed Başkanı Powell ve Hazine Bakanı Janet Yellen'ın Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde yapacağı değerlendirmelerin varlık fiyatlarında oynaklığı artırabileceğini bildiren analistler, teknik açıdan dolar endeksinde 96,9 seviyesinin direnç, 95,7'nin destek konumunda olduğunu kaydetti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edildiğini duyurdu.

Gün ortasında Borsa İstanbul Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarı'nda işlem gören gösterge kağıdı 20 Eylül 2023 vadeli tahvilin, bugün valörlü işlemlerinin saat 13.00 itibarıyla basit getirisi yüzde 19,98, bileşik getirisi yüzde 20,98 seviyelerinde bulundu.

Uluslararası piyasalarda saat 13.00 itibarıyla euro/dolar paritesi 1,1340, sterlin/dolar paritesi 1,3330 ve dolar/yen paritesi 113,4 düzeyinde seyretti.

İstanbul serbest piyasada dolar 13,1084 liradan, euro 14,8667 liradan satıldı.

Gün ortasında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), doların bugünkü efektif kurunu alışta 13,3269 lira, satışta 13,3803 lira olarak açıkladı. TCMB, önceki efektif kurunu alışta 12,9296 lira, satışta 12,9814 lira olarak belirlemişti.

Uluslararası piyasalarda, saat 18.00 itibarıyla euro/dolar paritesi 1,13510, sterlin/dolar paritesi 1,3340, dolar/yen paritesi de 112,97  düzeyinde seyretti. Serbest piyasada TL karşısında dolar 13,2310, euro 15,0266 ve sterlin 17,6704 seviyesinden karşılık buldu.

Merkez’in müdahalesi sonrası kurlarda sert düşüş

İstanbul'da enflasyon 18 yılın zirvesinde

EMTİA PİYASALARI

Emtia tarafında da dün Moderna'nın açıklamaları ile 1.808 doların üzerini gören altının ons fiyatı, Powell'ın yönlendirmeleri sonrası dolardaki yükselişin etkisiyle 1.771 dolara kadar geriledi. Altının ons fiyatı, bugün 1.781 doları yükselirken, Brent petrolün varil fiyatı ise dün 67,5 dolarla 3 ayın en düşük seviyesini görmesinin ardından bugün yüzde 2,1'lik artışla 71,0 dolardan işlem gördü.

Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 71,79 dolardan işlem gördü.

Dün 74,56 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 69,23 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varili, bugün saat 09.35 itibarıyla kapanışa göre yüzde 3,70 artışla 71,79 dolardan işlem gördü. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 68,47 dolardan alıcı buldu.

Piyasalar, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun piyasa koşullarını değerlendirmek ve ocak ayı itibarıyla uygulanacak üretim kesintisi miktarını görüşmek üzere yarın bir araya geleceği toplantıya odaklandı.

Toplantıdan çıkacak kararda, ABD'nin başı çektiği büyük petrol tüketicisi ülkelerin ortak rezerv satışı hamlesinin yanı sıra petrol fiyatlarında sert düşüşe neden olan yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) omicron varyantına ilişkin gelişmelerin etkili olması bekleniyor.

OPEC+ grubu, ​​​​​​​temmuz ayında aldığı karar doğrultusunda ağustos-aralık döneminde günlük petrol üretimlerinde kademeli olarak her ay 400 bin varillik üretim artışına gitmişti.

Öte yandan, Kovid-19'un omicron varyantına ilişkin endişeler ve mevcut aşıların etkinliğine dair farklı açıklamalar fiyatlar üzerinde baskı oluşturmaya devam etti.

Amerikan Petrol Enstitüsü öngörüsüne göre, ülkenin ticari ham petrol stokları geçen hafta bir önceki haftaya göre yaklaşık 747 bin varil azaldı. Piyasa beklentisi, stokların yaklaşık 1,7 milyon varil azalacağı yönündeydi.

ABD Enerji Enformasyon İdaresinin resmi petrol stok verileri bugün açıklanacak.

Brent petrolde teknik olarak 71,92 ile 72,58 dolar aralığının direnç, 71,26 ile 70,60 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

Altının gram fiyatı, güne yükselişle başlamasının ardından 767 lira seviyesinde işlem gördü.

Dün dolar kurundaki yükselişe paralel değer kazanan altının gram fiyatı, günü önceki kapanışın yüzde 3,6 üzerinde 765,5 liradan tamamladı.

Altının gram fiyatı, yeni güne sınırlı yükselişle başlamasının ardından saat 10.35 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 0,2 artışla 766,8 liradan işlem gördü. Çeyrek altın 1.260 lira, Cumhuriyet altını da 5.138 liradan satıldı.

Altının ons fiyatı, önceki kapanışa göre yüzde 0,9 artışla 1.786 dolardan alıcı buldu.

Analistler, Omicron varyantının ekonomiye etkisine ilişkin endişeler ve tahvil alımlarının beklenenden önce sonlandırılabileceğine işaret eden ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın şahin açıklamalarının dün akşam saatlerinde piyasalar üzerinde baskıya neden olduğunu belirterek, bugün ise daha sakin bir seyir izlendiğini kaydetti.

Bugün ABD'de Fed Başkanı Powell ve Hazine Bakanı Janet Yellen'ın Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde yapacağı konuşmaların takip edileceğini aktaran analistler, veri tarafında ise küresel çapta imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ile ABD'de ADP özel sektör istihdamının öne çıktığını ifade etti.

Analistler, altının ons fiyatında 1.830 doların önemli direnç, 1.780 doların destek konumuna geldiğini bildirdi.

Gün ortasında İstanbul Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 745,70 lira, Cumhuriyet altınının satış fiyatı ise 4.934,00 lira oldu.

Altının onsu uluslararası piyasalarda yüzde 0,7 artışla 1.783,8 dolardan, Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise yüzde 4 artışla 72,3 dolardan işlem gördü.

Gün sonunda İstanbul Kapalıçarşı'da, bugün kapanışta çeyrek altın 1.235,00 lira, Cumhuriyet altını 5.106,00 liradan satılırken, 24 ayar külçe altının gram fiyatı ise dünkü kapanışa göre yüzde 1,21 yükselişle 764,20 liradan işlem gördü.

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası'nda (KMKTP) en düşük 757 bin 900 lira, en yüksek ise 788 bin 600 lirayı gören standart altının kilogram fiyatı, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,21 artışla 759 bin 800 liradan tamamladı.

Altının onsu, uluslararası piyasalarda saat 18.00 itibarıyla 1.789  dolardan, Brent tipi ham petrolün varil fiyatı vadeli işlemlerde yüzde 2,74 oranında yükselişle 71,13 dolardan işlem gördü.

Altın, Powell sonrası ivme kaybetmeye başladı

Gümüşte yükseliş beklentisi

VADELİ PİYASALAR

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) aralık vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, güne yükselişle başlamasının ardından 1.992 puanda dengelendi.

Aralık vadeli endeks kontratı, açılışta en yüksek 1.994,25 puanı görmesinin ardından, önceki normal seans kapanışının yüzde 0,9 üzerinde 1.992,00 seviyesinden işlem gördü.

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen endeks kontratı, normal seansı önceki kapanışın yüzde 0,6 altında 1.973,75 puandan tamamladı. Endeks kontratı akşam seansında da gerilemeye devam ederek 1.967,00 puana indi.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell dün, daha yüksek enflasyon riskinin arttığını düşündüğünü kaydederek, enflasyonun "geçici" olduğu değerlendirmesinin bir kenara bırakılması zamanının geldiğini belirtti.

Ekonominin çok güçlü ve enflasyonist baskıların yüksek olduğunu ifade eden Powell, kasım toplantısında açıkladıkları varlık alımlarının azaltılmasını belki birkaç ay önce tamamlamayı düşünmenin uygun olabileceğini, Fed'in aralık ayı toplantısında bunu tartışacaklarını söyledi.

Powell'ın açıklamaları sonrası dün risk iştahı azalsa da yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınında Omicron varyantına ilişkin olumlu haber akışı ve Asya'da beklentileri karşılayan makro ekonomik veriler sonrası pay piyasaları yeni güne pozitif başladı.

Analistler, bugün küresel çapta imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin yanı sıra ABD'de ADP özel sektör istihdamı ve Fed'in Bej Kitap Raporu'nun takip edileceğini bildirdi.

Bugün ayrıca ABD'de Fed Başkanı Powell ve Hazine Bakanı Janet Yellen'ın Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde yapacağı değerlendirmelerin de yatırımcıların odağında yer aldığını kaydeden analistler, teknik açıdan endeks kontratında 2.000 ve 2.030 seviyelerinin direnç, 1.960 puanın destek olarak öne çıktığını ifade etti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mehmet kaya01 Aralık 2021 22:50

    dolar 12 tl 13 tl 15 TL millet alışmış alışmış, alışmış kudurmuştan beterdir,yitekle gitsin  (6) 

  • AHMET ÖZBİR01 Aralık 2021 22:18

    TÜRK'ün hisseleri sudan ucuz be abi, biraz araştır, biraz karıştır KAP ÇİL ÇİL BİST'in hisselerini, KAZAN BEREKETLİ TL'LERİ. Ne işin var USA'nın KILsalarında, sen Türkoğlusun baksana BİST'ine, TL'ne.

  • Metallica 01 Aralık 2021 19:52

    Gumus ons cok dustu, yenilenebilir enerji yatirimlarinin gelecegi nedeniyle bu fiyatlar cok cazip.

  • osman01 Aralık 2021 15:32

    BANKALARIN 50 LİRA OLMASI LAZIM. ELLERİNDEKİ DEMİRBAŞLARIN DEĞERİ AYA ÇIKTI.

  • BORSACI01 Aralık 2021 14:34

    ahada merkez bankası uyanmış hadi işine sen git uykuna devam et milletin anasını aglatmış uykucu.

  • osmanlı torunu01 Aralık 2021 13:20

    merkez bankasının 12.50den sattığı dolarları kim aldı?? dolar şimdi 3.10 oldu yine

  • Almanyalı01 Aralık 2021 10:19

    Dolar 1 ayda 9 lirada 14 liraya çıktı istifa eden yok yazar kasa atan yok. Bu millet hakediyor. Doları 50 lira yapsınlar.

  • Ali01 Aralık 2021 10:09

    Dolar bir günde yüzde 8 yükselmişken borsada düşmesin yani. Dolar bazında sürekli değer kaybediyor. TL bazında bi zahmet düşmesin.